Så gör du ditt eget påskgodis

Ägglikande bakelse med konserverat päron i grädde på röd- och vitprickigt fat.

Snart är det påsk och jag älskar påsk – framförallt för alla godsaker man kan smälla i sig.  En klassiker är dessa äggbakelser man gör av en bit rulltårta med lättvispad grädde och en konserverad persikohalva. Det liknar ett stekt ägg men är förstås mycket smarrigare. Recept på god rulltårta finns här.

Choklad tittar fram bakom äggskalet i nyknackat ägg.I Finland är chokladfyllda Mignon-ägg populära vid påsk. De görs av riktiga ägg som fylls med choklad.

Med lite pill kan man göra sådana ägg hemma – det brukar jag och det är ganska roligt faktiskt!Man behöver  bara ägg och en god choklad, gärna med smaksättning.

Så gör du chokladfyllda ägg:

Ta en nål och picka ett hål i botten av ett ägg.

Utvidga försiktigt hålet med nålen tills det blir stort nog att få ut innehållet.

Det går lättast om du först tar sönder gulan. Det råa ägget kan man frysa ner och spara.

Tvätta sedan ägget med ljummet vatten så att det blir helt rent inui. Smält chokladen i ett vattenbad och töm gärna över den i en liten gräddsnipa. Då blir det lättare att fylla ägget.

Ställ det upp och ner i en äggkopp och häll i chokladen.

Låt stelna och förvara sedan med hålet nedåt.

Ägget kan också fyllas  med vit choklad, nougat eller något annat smarrigt.

Godis som nyknäckta ägg i gult hjärtformat påskägg av papper.Nyknäckta godisägg:

Små enkla men försvinnande goda godisar gör jag genom att smälta vit kvalitetschoklad i ett vattenbad, klicka ut på ett bakplåtspapper och sedan trycka fast en nonstop.

Kokosrullade chokladägg.Så fixar du påskens marsipanägg:

Smarriga marsipanägg med rostad mandel inuti gör man genom att dela marsipan i mindre bitar och linda kring rostade mandlar.

Forma till ägg och doppa i smält mörk kvalitetschoklad och rulla därefter i kokos.

Man kan också använda nougat istället för marsipan. En choklad med smaksättning, till exempel mint, chili eller apelsin bryter av fint.

Margängkycklingar i plåthurk.Pipande marängkycklingar är söta som socker. Jag brukar fästa en tråd i dem och hänga i påskriset som dekoration.

Marängkycklingar:

6 äggvitor,

6 dl florsocker,

1 msk citron,

några droppar gul karamellfärg,

papper till näbb och sockerkulor till ögon

Knäck äggen och separera försiktigt vitan från gulan.Ingen gula får hamna i vitan.

Blanda äggvitorna med florsocker och citron och vispa fluffigt över ett vattenbad. Använd gärna en rostfri bunke.

När marängen blivit så hård att den stannar kvar i bunken när man vänder på den är den färdig.

Droppa ner karamellfärg och fyll en sprits med marängen. Spritsa sedan ut den på en plåt med bakplåtspapper.

Forma först kycklingens kropp och tryck sedan fast en klick maräng ovanpå för att få ett huvud. Stick fast sockerkulor och en näbb i papper.

Grädda därefter plåten i mitten av ugnen i ca 1 timme på 100 grader.

Öppnat kinderägg med smycke i.

Kinderägg är ett fint påskpynt. Den fingerfärdiga öppnar ägget i skarven och byter ut den lilla leksaken mot en present eller godis.

Lindar man sedan ägget med folien igen och värmer skarvarna försiktigt med händerna syns det inte att det alls varit öppnat. Det blir en rolig överraskning för den som sedan sedan får ägget!

Här har jag samlat fler tips på pynt till påsken!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

78 kommentarer på “Så gör du ditt eget påskgodis”

  1. Tack! Bra tips till påsk. Det enda av detta jag gjort är ‘rulltårteäggen’
    Ska testa några.

    Ha en bra dag
    Maria

  2. Fina tips! Det där med att byta ut presenten i kinderägg har jag också tänkt på men aldrig tagit mig för att göra. Kanske dags i år? 😉

  3. Vilka jätte fina påsktips, när jag såg den fösta bilden tänkte jag- oj vilken äggsmörgås 🙂 De där kyckling-marängerna kommer jag ihåg sen förra året.. kanske la jag dem på minnet extra efter som att jag har ett kafé som heter Maräng. Hoppas att jag hinner prova nåt av dina påsktips i år!

  4. Vilka söta tips! Jag har nog inte så mycket tålamod som tipsen kräver dock.
    Jag fyller år snart och vill inte göra den vanliga tråkiga gräddtårtan. Har du något tips? Maräng kanske?

  5. Åh va kul, tack för all inspiration! I år ska det bli påskgodis gjort 😀 Gillade framför allt marängkycklingarna!

    Rulltårtsägg gjorde för övrigt min mamma en gång, när farfar fortfarande levde men var rätt dement. När hon ställde fram efterrätten sprack kan upp i ett stort leende och ropade “Men oj, vilka stora ägg! De här måste komma från en struts!” Han trodde på fullaste allvar att det var ett riktigt ägg, haha.

  6. Mmm, Mignonägg, bästa påskgodiset, vilka minnen! När man var liten orkade man aldrig äta ett helt på en gång heller!

    Finns att köpa svindyra på NK i Stockholm, kanske har det kommit i fler butiker nu? I Finland kostar de inte alls lika mycket.

    Hoppas mamma o pappa skickar ägg i år…

  7. Vilka jättefina påskpyssel och snarr! Jag blir riktigt inspirerad. Lite av de sakerna ska jag nog försöka mig på. Lyllos de som får fira påsk med er och allt fint pyssel!

  8. Åh, vilka bra tips! Och en nostalgitripp! Mignonäggen hade jag nästan glömt. Eftersom båda mina föräldrar är bördiga från Finland var det mycket sådana hemma hos oss när vi var mindre. Kanske ska jag överraska föräldrarna med att göra egna i år. Supertack för tipsen!

  9. Hejsan,

    Det är inte bara choklad i Mignon-äggen det är Nougat! Bästa som finns 🙂 , här i Finland kan man köpa dem i stora äggkartonger nuförtiden (om man vill ha en 20 st…)

  10. När man tror att det inte finns fler pyssel 🙂
    Kinderägget var ju en toppenidé! Det blir nog till att göra lite påskgodis i helgen.

  11. Vilket fint påskgodis! Det ska jag absolut testa.
    En fråga: Det går bra att sätta in pappersnäbbarna på marängkycklingarna innan gräddning, alltså? De blir inte svedda i ugnsvärmen?

  12. Toppentips. Älskade de knäckta äggen av vit choklad, de skall jag stjäla…
    Men “äggbakelsen” av sockerkaka kommer jag ihåg från sjuttiotalet – inte god!

  13. Jag som tänkte köra lite lugnt på påskgodiset i år, men nu blir jag så sugen ändå. får pyssla ihop något iaf.

  14. Vilka söta och käcka tips inför påskhelgen! Ska ha hit både mina och mannens föräldrar och svåger med familj. Hade ju passat perfekt med lite söta godsaker då!! Du inspirerar som vanligt….

    Har förresten en liten tävling på g inne hos mig, om du känner för att vara med. Armband och hjärtan i retrotyger är vinsten….

    Ha en mysig dag, Jennie

  15. Åh vad fint! Jag brukar göra “stekta ägg” som mintkyssar med non stop istället för smält choklad – en given succé för mintälskare. Marängkycklingarna kommer garanterat att pryda mitt påskris!

  16. Åh vilka fantastiskt roliga påskgodistips. Här skall fejjas och donas vill jag lova 🙂
    Nu har jag orken med för nu har bebisen tittat ut.
    Ha en fortsatt fin dag!

  17. Sweet!! Ska absolut prova de fyllda äggen.. Kan man färga bara äggskalen med lök och grejer när de är urblåsta eller kommer det smaka konstigt tror du?

  18. Men hur hinner du människa? och nu är det inte något klag om att du inte tar hand om din bebis. Jag menar även om du inte bär på honom varje sekund. Men det är klart om man skippar massa onödigt så hinner man säkert. Finfint var det i alla fall.

  19. Det var många fina, kretiva, och smarriga grejer !!! Du är så påhittig 🙂 Får se om jag kan få till några små söta grejer inför påsken 🙂 Håller iaf på att masstillverka virkade små ägg att hänga i riset 🙂

  20. Satt och kollade igenom gamla recept här på bloggen. Och alltså! Allt är så snyggt fixat och snygga bilder tar du också! Livsfarligt när man är sötsugen som jag idag, vill ju baka och äta allt!

    Kram

  21. haha, jag tittade på den översta bilden och tänkte trodde att det var ett stekt ägg först, och kunde inte bli klok på hur gulan kunde se så enorm ut… jag kunde liksom inte tro att det var ett stekt ägg, men inte heller förstå vad det kunde vara annars… sen så läste jag så klart, och skrattade lite åt mig själv.. 🙂

    Mysigt med lite påsktips, de där kycklingarna är vansinnigt söta! Ska pyssla ihop sådana om jag jiter, annars får det bli chokladtårta med köpemarsipankycklingar på i vanlig ordning… men det är fint det med!

  22. Oj vad jag blev inspirerad. Har precis plockat ris o satt i fjädrar.
    Har inte uppmärksammat påsk alls sen ungarna var små, men just i år fick jag en sån himla längtan efter det. Förmodligen för att vintern varit ovanligt lång och man verkligen behöver våren nu. Kram fina du/ Asta

  23. Vilka fina påskpynt! Men dom där små kycklingarna får mig nästan att tänka på små spök-kycklingar, inte mindre gulliga för det! Kanske modifiera deras pynt litegrann så passar de till läskiga kalas också 🙂
    Lika inspirerande som alltid!

  24. Brukar ni måla de urblåsta äggen? Det gjorde jag alltid då jag var liten. Blåste ut innehållet och målade häxor påväg till blåkulla med vatternfärg eller tusch. Mignon ägg kan man också måla.

  25. Vilka roliga tips! Ska helt klart testa göra vitchoklad-godisarna och rulltårtan. Såg ju faktiskt ut som ett riktigt ägg. 🙂 Nu blev jag inspirerad!

  26. å vilka fina marängkycklingar du gjorde. jag kastade mig hem igår och försökte göra såna….jag länkade till dig för att visa vem som kom med idéen, hoppas det var ok!

    //Veronica

  27. Hej!
    Mycket gott i ditt inlägg, jag har dekorerat om en äggkartong och fyllt den med chokladägg som en påskpresent, kan bli en succé! =)
    Kram Elenor