Snart är det påsk och jag älskar påsk – framförallt för alla godsaker man kan smälla i sig. En klassiker är dessa äggbakelser man gör av en bit rulltårta med lättvispad grädde och en konserverad persikohalva. Det liknar ett stekt ägg men är förstås mycket smarrigare. Recept på god rulltårta finns här.
I Finland är chokladfyllda Mignon-ägg populära vid påsk. De görs av riktiga ägg som fylls med choklad.
Med lite pill kan man göra sådana ägg hemma – det brukar jag och det är ganska roligt faktiskt! Man behöver bara ägg och en god choklad, gärna med smaksättning.
Chokladfyllda ägg
ca 45 minuter
Gör så här
- Ta en nål och picka ett hål i botten av ett ägg.
- Utvidga försiktigt hålet med nålen tills det blir stort nog att få ut innehållet.
- Det går lättast om du först tar sönder gulan. Det råa ägget kan man frysa ner och spara.
- Tvätta sedan ägget med ljummet vatten så att det blir helt rent inui. Smält chokladen i ett vattenbad och töm gärna över den i en liten gräddsnipa. Då blir det lättare att fylla ägget.
- Ställ det upp och ner i en äggkopp och häll i chokladen.
- Låt stelna och förvara sedan med hålet nedåt.
- Ägget kan också fyllas med vit choklad, nougat eller något annat smarrigt.
Nyknäckta godisägg:
Små enkla men försvinnande goda godisar gör jag genom att smälta vit kvalitetschoklad i ett vattenbad, klicka ut på ett bakplåtspapper och sedan trycka fast en nonstop.
Så fixar du påskens marsipanägg:
Tid: ca 30 minuter
Gör så här
- Smarriga marsipanägg med rostad mandel inuti gör man genom att dela marsipan i mindre bitar och linda kring rostade mandlar.
- Forma till ägg och doppa i smält mörk kvalitetschoklad och rulla därefter i kokos.
- Man kan också använda nougat istället för marsipan. En choklad med smaksättning, till exempel mint, chili eller apelsin bryter av fint.
Pipande marängkycklingar är söta som socker. Jag brukar fästa en tråd i dem och hänga i påskriset som dekoration.
Marängkycklingar
Portioner: ca 30 – 40 st Tid: ca 90 minuter
Ingredienser
6 äggvitor
6 dl florsocker
1 msk citron
några droppar gul karamellfärg
papper till näbb och sockerkulor till ögon
Gör så här
- Knäck äggen och separera försiktigt vitan från gulan.Ingen gula får hamna i vitan.
- Blanda äggvitorna med florsocker och citron och vispa fluffigt över ett vattenbad. Använd gärna en rostfri bunke.
- När marängen blivit så hård att den stannar kvar i bunken när man vänder på den är den färdig.
- Droppa ner karamellfärg och fyll en sprits med marängen. Spritsa sedan ut den på en plåt med bakplåtspapper.
- Forma först kycklingens kropp och tryck sedan fast en klick maräng ovanpå för att få ett huvud. Stick fast sockerkulor och en näbb i papper.
- Grädda därefter plåten i mitten av ugnen i ca 1 timme på 100 grader.
Kinderägg är ett fint påskpynt. Den fingerfärdiga öppnar ägget i skarven och byter ut den lilla leksaken mot en present eller godis.
Lindar man sedan ägget med folien igen och värmer skarvarna försiktigt med händerna syns det inte att det alls varit öppnat. Det blir en rolig överraskning för den som sedan sedan får ägget!
Här har jag samlat fler tips på pynt till påsken!
78 svar
Vilka härliga tips! Tack för att du delar med dig av smarrigheter som man kan göra själv!
Vilka underbara påhittiga påskideer! De pipande maränkycklingarna är ju bara ursöta. Tack för tipsen!
Tack! Bra tips till påsk. Det enda av detta jag gjort är ’rulltårteäggen’
Ska testa några.
Ha en bra dag
Maria
vilka bra tips!Tack:)
Så fint och smarrigt påskgodis! Såg alla dessa i ditt magasin förra våren, blev himla inspirerad! Tack för det! 🙂
Å vilka bra och kuliga tips. Inspirerande!
Åh, kinderäggs-tipset var briljant! Tänk allt man kan stoppa i det, en hemlig lapp, en skattkarta eller nåt bus, typ en gråsten, hahahaha!!!
en förlovningsring var min första tanke..!
Och istället för diamant – en gråsten. hahahaha!
Åh, nostalgi! Min man friade till mig på just det sättet! Så romantiskt!
Fina tips! Det där med att byta ut presenten i kinderägg har jag också tänkt på men aldrig tagit mig för att göra. Kanske dags i år? 😉
Vilka jätte fina påsktips, när jag såg den fösta bilden tänkte jag- oj vilken äggsmörgås 🙂 De där kyckling-marängerna kommer jag ihåg sen förra året.. kanske la jag dem på minnet extra efter som att jag har ett kafé som heter Maräng. Hoppas att jag hinner prova nåt av dina påsktips i år!
Vilka söta tips! Jag har nog inte så mycket tålamod som tipsen kräver dock.
Jag fyller år snart och vill inte göra den vanliga tråkiga gräddtårtan. Har du något tips? Maräng kanske?
Såna trevliga tips! Ja, mignonäggen är ju riktiga höjdare här, men det är nästan FÖR mycket att äta ett helt på en gång, ENSAM 😉
Jag kan komplettera dina påskpysseltips med min mammas ägghalvor fyllda med chokladpannacotta (LCHF/sockerfria) som hittas här http://fiskensvea.blogspot.com/2011/04/paskefterratt.html
Ha det så bra, och hälsningar från Finland!
Oj, trodde inte man kunde göra eget påskgodis, förutom marsipankycklingar. Slaskats dessa recept. Tack för grymma tips! Kram
åh rulltårtan ser ju för fin ut! älskar att det ser ut som ett ägg.
Vilka gulliga ”bakverk”! Tack för tipsen!
Tack! Vilka härliga tips!
oj oj oj så mycket smarrigt påskgodis!! De små kyklingarna är ju så söta att man smälter…! 🙂
Wow!
Åh va kul, tack för all inspiration! I år ska det bli påskgodis gjort 😀 Gillade framför allt marängkycklingarna!
Rulltårtsägg gjorde för övrigt min mamma en gång, när farfar fortfarande levde men var rätt dement. När hon ställde fram efterrätten sprack kan upp i ett stort leende och ropade ”Men oj, vilka stora ägg! De här måste komma från en struts!” Han trodde på fullaste allvar att det var ett riktigt ägg, haha.
Tack för de härliga tipsen 🙂 Här ska det bakas 🙂 kramar!
Himlarns många mysiga godsakstips! Fast den konserverade persikan ligger på min absoluta favorittopp!
Åh vad gott allt ser ut, synd och skam att jag unte är hemma i påsk.
du har alltid så himla fina tips!!
Mmm, Mignonägg, bästa påskgodiset, vilka minnen! När man var liten orkade man aldrig äta ett helt på en gång heller!
Finns att köpa svindyra på NK i Stockholm, kanske har det kommit i fler butiker nu? I Finland kostar de inte alls lika mycket.
Hoppas mamma o pappa skickar ägg i år…
fantastiska tips! jag bara måste prova chokladfyllda ägg!
Herregud Clara, du är verkligen så himla pysslig! Jag tappar hakan nästan.
Riktiga konstverk och dessutom ätbara !! Vad du är duktig på att fixa & greja 🙂
Vilka jättefina påskpyssel och snarr! Jag blir riktigt inspirerad. Lite av de sakerna ska jag nog försöka mig på. Lyllos de som får fira påsk med er och allt fint pyssel!
Åh, vilka bra tips! Och en nostalgitripp! Mignonäggen hade jag nästan glömt. Eftersom båda mina föräldrar är bördiga från Finland var det mycket sådana hemma hos oss när vi var mindre. Kanske ska jag överraska föräldrarna med att göra egna i år. Supertack för tipsen!
Åh vilka supertips! Tack!
Hejsan,
Det är inte bara choklad i Mignon-äggen det är Nougat! Bästa som finns 🙂 , här i Finland kan man köpa dem i stora äggkartonger nuförtiden (om man vill ha en 20 st…)
När man tror att det inte finns fler pyssel 🙂
Kinderägget var ju en toppenidé! Det blir nog till att göra lite påskgodis i helgen.
Vilket fint påskgodis! Det ska jag absolut testa.
En fråga: Det går bra att sätta in pappersnäbbarna på marängkycklingarna innan gräddning, alltså? De blir inte svedda i ugnsvärmen?
Toppentips. Älskade de knäckta äggen av vit choklad, de skall jag stjäla…
Men ”äggbakelsen” av sockerkaka kommer jag ihåg från sjuttiotalet – inte god!
Jag som tänkte köra lite lugnt på påskgodiset i år, men nu blir jag så sugen ändå. får pyssla ihop något iaf.
Vilka fina påskideér. 🙂
De ska jag absolut lägga på minnet för att försöka förverkliga lite närmare påsk. 🙂
Vilka fina tips Clara! Nu blir jag ju otroligt sugen på att baka! 🙂
Vilka söta och käcka tips inför påskhelgen! Ska ha hit både mina och mannens föräldrar och svåger med familj. Hade ju passat perfekt med lite söta godsaker då!! Du inspirerar som vanligt….
Har förresten en liten tävling på g inne hos mig, om du känner för att vara med. Armband och hjärtan i retrotyger är vinsten….
Ha en mysig dag, Jennie
Roliga och ENKLA tips! Kul! Måste provas!
Åh vad fint! Jag brukar göra ”stekta ägg” som mintkyssar med non stop istället för smält choklad – en given succé för mintälskare. Marängkycklingarna kommer garanterat att pryda mitt påskris!
får man använda dina bilder till blogg och tumblr? =)
Självklart, bara man länkar till min blogg!
Så nydelige tanker du har – de resulterer i nydelige ting!
Åh vilka fantastiskt roliga påskgodistips. Här skall fejjas och donas vill jag lova 🙂
Nu har jag orken med för nu har bebisen tittat ut.
Ha en fortsatt fin dag!
Tack för fiffiga tips! Väldigt snygga godsaker med rätt påskkänslan, och så verkar de ju rätt enkla att göra!
Sweet!! Ska absolut prova de fyllda äggen.. Kan man färga bara äggskalen med lök och grejer när de är urblåsta eller kommer det smaka konstigt tror du?
Pyssligt men så gott!
Usch nu blev jag godissugen!
Men hur hinner du människa? och nu är det inte något klag om att du inte tar hand om din bebis. Jag menar även om du inte bär på honom varje sekund. Men det är klart om man skippar massa onödigt så hinner man säkert. Finfint var det i alla fall.
Va gott det ser ut!!
Det var många fina, kretiva, och smarriga grejer !!! Du är så påhittig 🙂 Får se om jag kan få till några små söta grejer inför påsken 🙂 Håller iaf på att masstillverka virkade små ägg att hänga i riset 🙂
Underbara tips!
blev akut sockersugen!
din blogg är så fin clara! och vilket tjusigt påskgodis!
Satt och kollade igenom gamla recept här på bloggen. Och alltså! Allt är så snyggt fixat och snygga bilder tar du också! Livsfarligt när man är sötsugen som jag idag, vill ju baka och äta allt!
Kram
haha, jag tittade på den översta bilden och tänkte trodde att det var ett stekt ägg först, och kunde inte bli klok på hur gulan kunde se så enorm ut… jag kunde liksom inte tro att det var ett stekt ägg, men inte heller förstå vad det kunde vara annars… sen så läste jag så klart, och skrattade lite åt mig själv.. 🙂
Mysigt med lite påsktips, de där kycklingarna är vansinnigt söta! Ska pyssla ihop sådana om jag jiter, annars får det bli chokladtårta med köpemarsipankycklingar på i vanlig ordning… men det är fint det med!
Trodde första bilden var ett stekt ägg med lös gula på en limpskiva, hehe.
Oj vad jag blev inspirerad. Har precis plockat ris o satt i fjädrar.
Har inte uppmärksammat påsk alls sen ungarna var små, men just i år fick jag en sån himla längtan efter det. Förmodligen för att vintern varit ovanligt lång och man verkligen behöver våren nu. Kram fina du/ Asta
Vilka fina påskpynt! Men dom där små kycklingarna får mig nästan att tänka på små spök-kycklingar, inte mindre gulliga för det! Kanske modifiera deras pynt litegrann så passar de till läskiga kalas också 🙂
Lika inspirerande som alltid!
Brukar ni måla de urblåsta äggen? Det gjorde jag alltid då jag var liten. Blåste ut innehållet och målade häxor påväg till blåkulla med vatternfärg eller tusch. Mignon ägg kan man också måla.
Du är så rik på ideér, det är så härligt!
vilka helt fantastiskt underbara tips inför påsken 😀
åh den där bakelsen som ser ut som ett stekt ägg fick jag alltid när jag gick i skolan 🙂
åååh helt underbart fint!
Åh, verkligen mumsigt påskpyssel! Rulltårtbiten med persikohalvan ser hur god ut som helst, det får bli påskfika ute i vårsolen nästa vecka.
Fina tips!
Vilka roliga tips! Ska helt klart testa göra vitchoklad-godisarna och rulltårtan. Såg ju faktiskt ut som ett riktigt ägg. 🙂 Nu blev jag inspirerad!
Vilka roliga tips! Ägg med non-stop verkar ju som något som till och med jag kan försöka mig på 😀
Vilka bra tips! 🙂 Verkar inte vara så krångliga heller….
å vilka fina marängkycklingar du gjorde. jag kastade mig hem igår och försökte göra såna….jag länkade till dig för att visa vem som kom med idéen, hoppas det var ok!
//Veronica
WOW – vilka grejer! Jag vill göra allt! Tack Clara!
Men hur i fridens namn ska man få tag i bara gula nonstop? 😛
Hej!
Mycket gott i ditt inlägg, jag har dekorerat om en äggkartong och fyllt den med chokladägg som en påskpresent, kan bli en succé! =)
Kram Elenor
Så många bra tips!