Gurka ute i odlingen redo att skördas.

Fram med gurkburken och lägg in godsakerna från din trädgård!

Äntligen får man lön för sina odlarmödor. Nu kommer det bästa på hela året – att safta, sylta och konservera.

Detta recept för att lägga in gurkor är superbra och enkelt. Och har man inga egenodlade gurkor går små köpta västeråsgurkor precis lika bra.

Tom glasburk ska fyllas med hela härliga gröna gurkor.

Du behöver

1 kg gurkor

Gör så här:

Tvätta 1 kg gurkor och destillera burken de ska ligga i, genom att koka den i vatten.

Picka hål på gurkorna med en gaffel och plocka bort alla som är minsta skadade.

Blanda 1 1/4 dl salt och 2 tsk socker med 1 liter vatten och vispa tills det löser upp sig.

Skölj ett gäng svartvinbärsblad och gärna några knippen färsk persilja och låt vattnet rinna av från bladen.

Varva gurkorna och bladen i burken och häll över saltlösningen.

Låt gurkorna stå i kylen några dagar innan du tar fram och äter av dem.

De håller sig en månad ungefär.

Inlagd gurka i glasburk.

Liten gurkslukare i barnstol.

Munnar som kliar av tandsprickning mår förövrigt toppen av att gnaga på en kylskåpskall gurka.

Så gör jag egna chips av äpplen!