Så gör du inlagd gurka

Gurka ute i odlingen redo att skördas.

Fram med gurkburken och lägg in godsakerna från din trädgård!

Äntligen får man lön för sina odlarmödor. Nu kommer det bästa på hela året – att safta, sylta och konservera.

Detta recept för att lägga in gurkor är superbra och enkelt. Och har man inga egenodlade gurkor går små köpta västeråsgurkor precis lika bra.

Tom glasburk ska fyllas med hela härliga gröna gurkor.

Gör så här:

Tvätta 1 kg gurkor och destillera burken de ska ligga i, genom att koka den i vatten.

Picka hål på gurkorna med en gaffel och plocka bort alla som är minsta skadade.

Blanda 1 1/4 dl salt och 2 tsk socker med 1 liter vatten och vispa tills det löser upp sig.

Skölj ett gäng svartvinbärsblad och gärna några knippen färsk persilja och låt vattnet rinna av från bladen.

Varva gurkorna och bladen i burken och häll över saltlösningen.

Låt gurkorna stå i kylen några dagar innan du tar fram och äter av dem.

De håller sig en månad ungefär.

Inlagd gurka i glasburk.

Liten gurkslukare i barnstol.

Munnar som kliar av tandsprickning mår förövrigt toppen av att gnaga på en kylskåpskall gurka.

Så gör jag egna chips av äpplen!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

47 kommentarer på “Så gör du inlagd gurka”

  1. Det vore kul att höra med om vad du odlar? Har du fått blodad tand inför nästa år?
    Jag rekommenderar verkligen växthus om du inte har det, särskilt då ni bor lite uppåt. Man kan börja mycket tidigare och odla sådant som inte tar sig annars.

    I år har jag bla odlat 12 sorters tomater, slangurka, aubergine, vindruvor, fikon, pepino, 5 sorters basilika, sötningsmedlet Stevia och paprikor och chili i mängd. Utomhus har vi potatis, ärtor och bönor av oliak art och förståss mina favoriter : jordärstkocka och kronärtskocka. Vi odlar majs, broccoli, blomkål, all annan jäkla kål, romanesco, pumpor och squash till bedrövelse, stjälkselleri, rotselleri, sötfänkål, lila, vita, gula och “vanliga” morötter och alla dess upptänkliga slängtingar till rotfrukter (persoljeriot, karborrerot, svartrot, palsternacka) , frilandsgurkor, spenat, mangold, sallat…ja antagligen en massa mer som jag glömt. Och så kryddor förståss… Hade jag inte så mycket ungar skulle jag odla mig till fördärvelse. Det är ett gift.

  2. Knepigt det där med gurkrackarna. Jag har också odlat gurkor i år, i ett odlingsskåp ska tilläggas så det bör ju vara fint klimat. De har blommat så fint, men än så länge inte en skymt av en endaste liten gurka. Vad sjutton gör jag för fel?

      1. Ja, det kan vara han- och honblommor på. Då har de lite svårare att få till det. Pilla lite själv så går det nog bättre.

  3. Hej Underbara och fina clara:)
    Jag är jätte glad för att du bloggar pratar i radio och har husmors skolor kan jag tala om. Hos dig finns tid att kopla av och sååå mycket att lära, inte bara om hushåll utan livet och feminism gud och världen. Så stort tack för det!
    Jag såg att du lagt ut lite veg biffar, jag har en önskan om att du kanske kunde lägga upp en kategori med recept?? eller varför inte göra den grymaste veg kokboken någonsin! Med dina vackra bilder smarriga recept och kanske ett och annat husmors tips??
    Mvh Sara en vansining facinerad bloggläsare:)

  4. jag läste de som hade blivit nominerade till blog awards och när jag kom till dig så fastnade jag direkt, du ska få min röst!
    Jag har med tänkt att göra gurkor, gjorde en omgång med jag misslyckades, nu har jag salt utan jod de kanske funkar bättre har läst att man ska ha de 🙂

    Fortsätt med din härliga blogg!

  5. Din son har sån tur som har så medvetna föräldrar! Om alla ändå kunde sträva åt att försöka göra så mycket bra som ni gör^^

  6. Åh vad mysigt, jag älskar matpyssel! Tror dock du menar “sterilisera” burken och inte “destillera” 🙂

  7. barns småhänder som ivrigt griper tag om något för att föra det till munnen är bland det sötaste jag vet.
    (när det kommer till barn.)

    gurkor – mums.

  8. Verkligen så skön bild på Bertil!
    Tips på vad fattig student kan odla på balkongen? Iochförsig kanske det är slut på odlandet nu för säsongen, kom jag på (lite ny på det här, ja).
    Annars då, när börjar man odla, och vad odlar man på balkongen om man är nybörjare?

  9. Hej Clara!
    Ett tips från min mormor, som ofta gör inläggningar med västeråsgurkor, är att köra gurkorna på sköljpogrammet i tvättmaskinen (!!!). Jag vet, det låter sjukt, men hon menar att hon började med detta för en sådär 10 år sedan då hon var så otroligt less på att stå och skrubba dessa mängder med gurkor och hon menar att det gick superbra. Nått att prova?
    Allt gott till dig och familjen!

  10. Nydelig! Små agurker står definitivt på listen over det man må ha i hagen sin, dersom man er så heldig å ha en hage.

  11. Det är så roligt, min bebis är ett par månader äldre än din (född 21 dec) men Bertil ser mycket mer ut som ett stort barn än min tack vare den fantastiska frisyren! Min skalliga lilla unge ser i så fall mer ut som en farbror…

  12. Åh så gott! Jag hade cravings på inlagd gurka när jag var gravid… Satt ofta i soffan med en hel burk Felix och svullade, skulle såklart ha lagt in själv 🙂

  13. Jag lyssnade på ditt sommar program i sommras, och programet var en av de bästa (jag lyssnade på en hel del!).
    Så jag läste din blogg, och även den var så otroligt inspirerande och fin.
    Jag vill bara säga att ta inte åt dig en enda liten smula av någon ond kommentar.
    Du är hel cool och fantastisk!

  14. Tack för alla dina tips, det är egentligen min über-PK-syster som tipsade om din blogg när vi började fundera över inredningen i vårt barns rum. Jag bara undrar hur du hinner!!? Vårt barn är under året och tar all min tid i anspråk, idag var jag så utmattad att jag stod bokstavligen och väntade i tamburen med honom i famnen på att maken skulle komma hem från jobbet.
    Allvarligt, kan du inte berätta varifrån du får energin att göra allt det där jag trodde att jag skulle hinna med att göra för att öka livskvalitén när jag blev föräldraledig.
    Hälsningar från en lite avis rektorinna

    Jag g

  15. Den lilla underbara handen! Så beslutsamt hållandes. Som man måste komma ihåg att njuta av dessa små tassar.

  16. Hej Clara!
    Bästa, billigaste svartavinbärsjuicen som är ljuvlig att ta upp ur frysen en kulen novemberfrukost:
    1 liter svarta vinbär
    1 1/2 liter blad från svarta vinbär
    4 l vatten
    4 dl socker

    Koka 20 minuter, sila, låt kallna och frys sen i ursköljda mjölkpaket.

    Tack för din fina blogg, du är en sann vän i fixarsvängen.
    Kram!
    Emma

  17. hvilke urter bruker du til gurkarna? jeg bruker en lignende oppskrift til squash, også med blad fra svarte vinbær. Der skal det egentlig brukes dillfrø, men det er ofte vanskelig å få tak i på denne tiden. Hvilke urter smaker godt sammen med de andre smakene?

  18. Hej Clara!
    Vilken härlig, livsbejakande blogg du har! Jag blir ofta inspirerad, förundrad och glad när jag läser. Både text och bilder är en njutning att få ta till sig av, och du visar att ingenting är omöjligt. Tack för det.
    Kram Lena