Piroger med älgfärs och ost

Smördegsrutor med små fyllningar av älgfärs och ost redo att vikas ihop.

Jag vaknade härom natten och kände ett vansinnigt sug efter piroger. Jättekonstigt, men okej – då gjorde jag piroger när jag vaknade på morgonen. Men bara fuskpiroger, av smördeg.

Fast det går ju minst lika bra.

Så fixar du snabba piroger:

Kavla ut och lägg på älgfärs och ost.

Man kan också fylla dem med sojafärs eller någon smarrig bönröra.

Sedan nyper man ihop, penslar med ägg och gräddar i mitten av ugnen tills de blir gyllenbruna.

Så enkelt så!

Gyllenbruna piroger på blåvit tallrik.

 

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

25 kommentarer på “Piroger med älgfärs och ost”

 1. Åååh piroger, nu sa magen knoorrrr. Svampstuvning och parmesan brukar jag ha i. Med sallad på frissé, valnötter, päron och mögelost. En maträtt som är så god att jag faktiskt orkar uppbringa kraften att ställa mig och laga. Det blir dagens middag!

   1. Nej, den är hittepå. Men just ja, jag brukar kandera nötterna. Smälter lite socker och smör, som nötterna får gotta sig i, och sedan torka på bakplåtspapper. Gör sig bra med salt mögelost.

    Vad är det som händer??!! Jag har blivit huslig, jihoo!

    1. Verkligen jätte-knorr! Blev dessutom grymt sugen på mögelost nu….har valt att inte äta det under min graviditet och nu när “slutet” närmar sig har det liksom blivit en fix-idé….
     Jaja…egentligen ville jag bara säga…härlig blogg du har Karin!

    2. Näe! Vafasen… Jag får nästan mindervärdeskomplex. Får lust att skolka från jobbet och vara hemma och komma på sånt där i veckan istället. Helt seriöst, hur kommer man på sånt..

 2. Åh så gott, det ska jag göra ikväll! Jag har bara gjort piroger på pajdeg tidigare. Behöver man lite ägg på insidan för att pirogerna inte ska “öppna sig”, eller det räcker med ett ordentligt nyp?

  Förresten så tyckte jag att den nya hemsidan/bloggen blev jättefin! Favoriten är när du pussar på lillskatt! 😉

 3. Jag är fortfarande nyfiken på vart du köper din smördeg? Har du hittat något märke som håller hyffsad kvalitet? Jag har inte lyckats hitta ett enda fabrikat som ens innehåller smör, och den ekologiska varianten var bakad på palmolja (det vill jag definitivt inte äta). Om det är någon annan som har tips är det ocksåvälkommet. Jag har inget emot halvfabrikat i sig, bara de innehåller samma sak som jag skulle ha använt själv.

  1. nej, tyvärr. Har letat med ljus och lykta. De är skit de allra flesta. Tar också tacksamt emot tips!

   1. Det vore väl en marknadsandel att ta: underbaraclaras baka-snabbt-utan-skit, smördeg med smör och marängbottnar med maräng osv. Känner du ingen i livsmedelsbranchen som man kan trycka på den idén? Jag gillar att baka själv från grunden men det måste ju gå att ta genvägar ibland utan att få med en massa skräp på kuppen!

 4. Det ser helt ljuvligt ut. Ska testa den senare i veckan med den där helt underbara salladen som någon tipsade om.

 5. Har läst din blogg riktigt länge nu (3-4år?), måste bara säga att jag alltid blir lika glad och inspirerad av den.
  Jag brukar själv, istället för smördeg som inte håller måttet, använda filodeg. Lite pillgt och tidskrävande men vad fasen, det blir attans gott.