Är det bara Loreen som orkar och vågar?

Jag tycker att det är så härligt att just Loreen vann ESC. Det ingjuter hopp! Hon vann utan att ha miniklännig, gigantiskt fönat hår och silikonläppar. Något som verkar vara en regel för kvinnor i dessa sammanhang. Loreen gjorde någonting helt annat – någonting mycket mindre publikfriande. Ändå gick det hem. Förmodligen just därför. Men inte nog med att hon sjunger som en gudinna, hon har integritet och utstrålning och hon gör bra saker med den uppmärksamhet hon får.

Loreen använde tävlingen i Azerbaijan till att ifrågasätta regimen. Hon använde sin röst till att stå upp för några av de människor som på olika sätt kämpar mot korruptionen och styret i landet. Tänk om fler stjärnor kunde göra det?! Tänk om fotbollsproffsen kunde göra detsamma när de i sommar spelar i Ukraina. Eller hockegrabbarna när de besöker VM i Vitryssland. Tänk om de kunde rikta lite av strålkastarljuset mot de oppositionella i dessa länder. Kanske några av alla kristna som förtrycks, förföljs och hotas i Vitryssland? Eller några av alla handikappade barn som göms undan på institutioner och framlever sina liv bältade i sängar. Jag önskar verkligen att de skulle göra det, men jag tror tyvärr inte att det kommer att ske.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

53 kommentarer på “Är det bara Loreen som orkar och vågar?”

  1. jag håller med. det krävs stort mod och en tro på sig själv och sin egen förmåga att visa upp en så avskalad bild av sig själv.
   Men, det är nog just så att det är det där nakna avskalade och lite sårbara som appelerar till oss människor.
   När vi kan känna igen oss själva, spegla oss i det som vi ser.

   Grattis till Loreen och må du bli förebild för många andra!

   Kram Mrs G

 1. Håller till fullo med dig! Loreen är så uppfriskande i sin naturlighet – ingjuter hopp för framtiden! Det finns inget så vackert som vidsynthet och ett fullvärdigt civilkurage!

 2. Philipp Lahm hade väl ifrågasatt något om Ukraina/Polen om jag inte minns fel?
  Samt att flera politiker avstår från att besöka när allt drar igång.

 3. som du skriver, världen längtar nog efter enkelheten, när det är äkta. när det är bra! super är hon! (och dessutom avstår från alkohol!:)

 4. Man kan ju hoppas att när tävlingen anordnas i Sverige nästa år kommer att komma några klagomål emot den svenska vapenexporten. Det hade varit något det!

  Tack för en mycket fin blogg! Du är en av mina förebilder ska du veta!

 5. Har du hört talas om Open Doors? För 100kr/år (200 över 26) får man tidningen som kommer ut varje månad och berättar om kristnas tillstånd runt om i världen. Organisationen arbetar i de länder där förföljelsen är som störst. Kolla http://www.open-doors.se/

  Det här är tyvärr ingenting svenska tidningar skriver om. Därför är det bra att påminnas. Kram

 6. Ja, det kändes verkligen som att rätt person vann i år och inte bara rätt låt.

  Det skulle också vara intressant att se Sverige granskas på samma sätt som de länder du nämner.

 7. Jag håller med. Samtidigt som jag känna känna att skapa känsla och göra något riktigt bra är det mest publikfriande egentligen, den andra plasten är mer spel för gallerierna som går hem när det inte finns något bättre. Hade Loreen gjort sitt nummer utan den känslan och med en dålig låt hade hon inte vunnit, hur naturlig hon än var. Nu kunde hon presentera hela paketet. Det är härligt att se att människor faktiskt fortfarande känner igen något bra och äkta när det väl presenteras. Tror man allt för ofta idiotförklarar mottagare av media och budskap. Och finns det bara skit är det ju det folk får nöja sig med, det betyder inte att det är det de alltid skulle föredra.

 8. Jag minns när jag såg henne för första gången, 2004, i idol och tänkte: “Den där tjejen kommer bli så himla mycket större än det här.” Då jag tycker idol är lite töntigt… Och titta på henne nu! Mello/ESC är också lite töntigt. Men det är stort, väldigt stort! Bra jobbat Loreen säger jag!

 9. Är helt rätt att man ska belysa dessa saker, men tyvärr tror jag inte många vågar. Loreen är en riktigt modig tjej som verkligen visade sina egna åsikter där borta i vart fall, och det ska hon ha beröm för.

 10. Succén blir optimal med det som är naturligt. Det genuina ärliga och äkta vinner alltid i längden. Jag hoppas “plasttrenden” viker ner sig. Det är förfärligt att man inte “kan” få vara den man är, inifrån och ut, utan måste ha en massa kosmetika som plastbröst, vitade tänder, silikonläppar och nervgift i pannan för att “synas”. Det blir helt fel.
  Loreen – vilken brud!!
  //kram Fia

 11. Ja, fint att hon engagerade sig och visade att hon var emot regimen – dock inte tillräckligt för att uppmuntra att Sverige skulle låta bli att delta. Men jag tycker att vi kanske ska vara lite försiktiga med att applådera att hon inte har gigantiskt fönat hår och silikonläppar dels pga att hon HAR gigantiskt fönat hår och även om hon inte har silikonläppar så har hon ju plattat hår, kanske till och med (troligtvis) hårförlängningar… om det nu skulle vara något fel med att ha fönat hår, plattat hår eller hårförlängningar. Jag tycker alltid det är lite vanskligt att applådera att A är mindre “plastig” än B, dels för att vi faktiskt inte vet och dels för att alla har rätt att se ut hur de själva vill – åt vilket håll det än må vara.

  1. Fast här handlar det väl snarare om att majoriteten av kvinnorna i tävlingen såg precis likadana ut (med miniklänning, silli-läppar och glansigt LJUST hår) – och jag tror knappast att det är en tillfällighet. Många såg nog Loreen som en frisk fläkt med hennes heltäckande kläder och barfota fötter. Och icke-juckande dans..

   1. Så man är mer ‘äkta’ om man har mörkt hår och tar av sig skorna? Eller mindre ‘äkta’ om man har ljust hår? Tröttsamt sätt att sortera folk på.

   2. Ja det var precis det jag menade! Det är inte fel med superfönat hår och kortkjol! Bara så förbannat homogent och likriktat

    1. Fast nu svarade jag på kattakvack och hennes kritik, och menade att jag hade gjort en likande spaningen som hon. Och att det är ganska symptomatiskt att Clara skrev om det här ämnet bara några timmar senare. Helt oberoende av mig förstås. Och du behöver givetvis inte läsa. Vikken tur va?

     1. Håller med Katta Kvack. Tycker inte heller man kan sortera människor efter hur de att se ut. Människor måste ju själva få bestämma vad de mår bra av att klä sig i? Det är ju lät för mig, som är nöjd med min bröststorlek, att tycka att det är fel att operera brösten större, men om människor mår psykiskt dåligt av att de inte har några bröst, hur ska jag då kunna säg att det är fel? All heder åt de människorna som trivs med sig själva och inte vill förändra något! och all heder till de människor som inte mår bra pga av sitt utseende och väljer att göra något åt det för att kunna trivas med sig själva!

 12. Fast Claras poäng var ju inte att Loreen är mindre “plastig”, utan att hon avvek en smula från den annars rätt strikta norm för hur kvinnor i den gengren som hon representerar ska se ut. Jag tycker att det är så otroligt tröttsamt med alla glänsande ben och halvtaskiga röster som annars dominerar det här sammanhanget. Hipp hurra för Loreen!

 13. Bra skrivet Clara, jag har själv tänkt som du många gånger. Arenan de byggde i Baku gjorde de efter att ha rivit ett antal bostäder som stod där innan. Bara ett exempel på tveksamheten kring ESC i ett land som Azerbaijan.

 14. Mm, tydligen bara Loreen som vågar, eftersom du själv känner att du måste fläka ut dig i underkläder i inlägget efter.

  Och landet hon tävlade i heter Axerbajdzjan. Det uttalas så också. Snorenkelt att kolla, t.ex. på Wikipedia…

 15. Loreen har gjort ett fantastiskt hopp frân immigrantsidan till det internationella stjärtpodiet med hjälp av sin röst och självmedevetna utstrâlning. Kulturellt sett är det ett lyft för alla marrokanska unga flickor i Europa. Och för Sverige !! Ni skulle ha sett hur hakorna âkte ner i den lilla marrokanska affären utanför Paris i Frankrike där jag handlar ibland…Killarna som slavar för en minilön trodde mig inte. En svensk berberflicka ! Fast mest svensk, svarade jag, mycket svensk ! Akta er 🙂
  Jag är sâ glad och stolt över henne. Hon är fin och kan värdera sitt oberoende som kvinna mer ân de flesta. Hoppas hon hittar en värdig man.

  1. Kul att du skrev detta, för jag är verkligen nyfiken på hur Loreen tas emot på olika håll i Europa och bland människor med olika bakgrund. Nu fick jag (och andra läsare) en liten inblick.

  2. Håller med dig utom på just sista meningen. Känns ju lite tröttsamt att du skulle ha med just det när resten var så kul att höra…

 16. Det är tröttsamt att kvinnor förväntas se ut som porrskådisar light för att slå i musikbranschen. eller vara vackra överhuvudtaget. Jag fattar inte grejen med att alla ska vara vackra. Jag får verkligen spader på att kolla på bloggar som består av middagar med vackra vänner i vackra hus. Det blir ju snart exotiskt att ha fula, feta vänner.

 17. Var inte bl a Christer Björkman väldigt kritisk till att skicka Loreen till ESC från början? Ingen färgad tävlande hade hamnat 10-i-topp, så vi skulle ju vara utan chans? Eller minns jag helt fel? Tycker mig ha läst nåt åt det hållet… Inte för att herr Björkman skulle erkänna det i nuläget…
  Hur som helst så är jag jätteglad att hon vann. Just för att gränser för vad som anses vara vackert tänjs.

 18. Åh vad jag är trött på att kvinnor alltid ska bedömas och kommenteras enligt utseende på detta sätt. Mångfald är bra och ingen tjänar på att racka ner på de kvinnor som föredrar minikjol och uppfönat hår. Sluta prata och kommentera kvinnors utseende tack.

 19. Håller helt med dig Clara!
  Är så innerligt glad att Loreen vann!!!
  Inte bara för att hon är magiskt vacker, modig och begåvad utan framförallt för att hon var den enda som stod för värme och hjärta och själ i den där tävlingen.
  Fina fina Loreen!!!!

 20. Det var kanon att Loreen tog hem det. Oavsett om hon bryter mönster eller inte. Jag har bara en fråga om att ta ställning under fotbolls-EM. Vet vi att dom inte har gjort det? Bara för att det inte står i Aftonbladet kan ju många ha tankar och funderingar (och leva ut dom).