Jag tycker att det Ă€r sĂ„ hĂ€rligt att just Loreen vann ESC. Det ingjuter hopp! Hon vann utan att ha miniklĂ€nnig, gigantiskt fönat hĂ„r och silikonlĂ€ppar. NĂ„got som verkar vara en regel för kvinnor i dessa sammanhang. Loreen gjorde nĂ„gonting helt annat – nĂ„gonting mycket mindre publikfriande. ÄndĂ„ gick det hem. Förmodligen just dĂ€rför. Men inte nog med att hon sjunger som en gudinna, hon har integritet och utstrĂ„lning och hon gör bra saker med den uppmĂ€rksamhet hon fĂ„r.

Loreen anvÀnde tÀvlingen i Azerbaijan till att ifrÄgasÀtta regimen. Hon anvÀnde sin röst till att stÄ upp för nÄgra av de mÀnniskor som pÄ olika sÀtt kÀmpar mot korruptionen och styret i landet. TÀnk om fler stjÀrnor kunde göra det?! TÀnk om fotbollsproffsen kunde göra detsamma nÀr de i sommar spelar i Ukraina. Eller hockegrabbarna nÀr de besöker VM i Vitryssland. TÀnk om de kunde rikta lite av strÄlkastarljuset mot de oppositionella i dessa lÀnder. Kanske nÄgra av alla kristna som förtrycks, förföljs och hotas i Vitryssland? Eller nÄgra av alla handikappade barn som göms undan pÄ institutioner och framlever sina liv bÀltade i sÀngar. Jag önskar verkligen att de skulle göra det, men jag tror tyvÀrr inte att det kommer att ske.