Bebislunch

Pasta, grönsaker och hemmagjord (eller köpt) pesto är fin snabblunch för en bebis. Man kan ta det lugnt med saltet bara. Jag tycker för övrigt att pesto är passande som kryddning i många menlösa barnrätter. Lite kokt torsk och potatis blir mycket gladare med en matsked pesto!

Pesto

2 dl färsk basilika

1 vitlöksklyfta

3 msk pinjenötter/mandlar

1 dl olivolja

2 msk parmesanost

salt

svartpeppar

Släng alla ingredienser i en matberedare och kör tills de finfördelat sig och blivit till en smet.

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

38 kommentarer på “Bebislunch”

  1. Ett tips är då Jamie Olivers pesto:
   rosta pinjenötterna i en torr stekpanna. mixa med pressad vitlök och basilika. inte så att den blir en smet, bara så att det är välhackat!
   grovriv parmesanosten och blanda i den – INTE MIXA. tillsätt olivolja efter smak

   ostens smak kommer fram på ett helt sjukt sätt. kan sleva i mig bara pesto med sked

 1. Hej!
  Ett tips från en italienare från Ligurien (pesto kommer från Genoa):
  En variant är med lagrad (hård) pecorinoost istället för parmesan. Eller hälften pecorino och hälften parmesan.
  Smaken blir lite starkare, kanske mer för vuxna än för bebisar, men mycket mycket godare (och kanske också lite billigare, då köper jag inte riven parmesan, usch!).

 2. Annars ger ju en del söta grönsaker som morot, ärter och tomat tillräckligt med smak för dom små. Har alltid en stor klick smör i minstingens mat.
  Salt och peppar ska inte barn under ett år ha.. Det som gillas mest just nu är ägg i alla former. Kanon, bland det nyttigaste man kan äta och man håller sig mätt länge på det.
  Själv älskar jag pesto! Testa och göra en med ruccola! 🙂

  Kram Tess

  1. Att man ska undvika salt är logiskt, det är för att njurarna inte är fullt utvecklade hos spädbarn. Men peppar ser jag ingen anledning för att undvika?

 3. Vill man inte ge barn nötter/mandlar för allergins skull går det utmärkt att använda solrosfrö istället. Det smakar inte så tokigt och är prisvärt.

 4. Wow- äter din unge verkligen sån bitter sallad? Lite svårt att tro det tyvärr, men pesto funkar bra som mild smaksättare till pastan.

  1. Ja, visst gör han det! Han får ingen speciell barnmat – han älskar matjessill, fetaost, oliver, currygryta – allting som vi vuxna äter!

     1. Mina flickor lekte med 2 flickor från Indien när de var små – de åt färsk chilipeppar utan att blinka!

   1. Ja min dotter äter också allt och har gjort det från början då vi också körde på att hon inte skulle ha “barnmat” men just den salladssorten är inte populärt alls då den är så pass bitter, men alla är olika! 🙂

 5. Mmm, pesto är verkligen supergott. Mitt bästa är att bre det över laxfileer, lägga på hackade tomater och massor av mozzarellaost och in i ugnen. Det tillsammans med potatismos är verkligen hur gott som helst 🙂

  Ser också fram mot att göra egen pesto framigenom. Har nog förodlat mig på basilika iår. Lätt att stoppa ner lite för många frön i odlingsivern 😉

  Ha det fint!
  Kram
  /Anna

  1. Jag är allergisk mot nötter men tål mandel, så jag göra alltid pesto på mandel istället, som jag rostar i torr stekpanna. Ett par matskedar, till en sats på typ en basilika-kruka (köpe-stor typ), tre vitlöksklyftor, en liten nypa salt, knappt 1,5 dl olivolja och en hög riven parmesan. Parmesanen och oljan blandar jag i för hand till sist, det andra mixar jag.
   Det kanske kan vara ett tips till dig som tycker pinjenötter är dyrt, en påse mandlar räcker till många satser :-).

 6. Det är verkligen jättegott med pesto som man gör själv!!! Jag odlar massor av basilika nu så vi kan ha pestofrossa senare i sommar 🙂 Mina barn älskade också det när de var små (och fortfarande) och ju mer vitlök desto bättre. Barnmaten är ju oftast ganska mesig. Bara för att barn är små behöver de ju inte vara ointresserade av smaker. Mina åt hellre om det var goda kryddor, mycket smör och vitlök 🙂 men det var de väl vana vid från min mjölk kanske?

 7. Åhh ser gott ut!
  och PRECIS den skålen är jag uppvuxen med, åt i på torpet när jag var liten, o har kvar den! 🙂 Häftigt!
  (Himlans fin blogg du har, måste komma ihåg att återkomma… är så dålig på det…)

 8. Det där såg riktigt gott ut, man kanske skulle prova det själv då jag inte har barn.

  Om något helt annat så såg jag din intervju i Motdrag idag, jag tycker det är jättebra att du står för nykterism i din blogg. Gillar verkligen dina inlägg om alkohol! Tyckte bilden på framsidan var så fin så jag försökte rita av den, om du vill kolla 🙂

 9. Jag brukar odla mängder av basilika och gör därför mycket pesto på högsommaren. Men pinjenötterbna brukar býtas ut mot solroskärnor, pijenötter är för dyrt om smakmässigt blir det ingen märkbar skillnad. Viktigare att det är riktig parmesan, gärna ekologisk.

  På våren kan man göra pesto av lika delar ruccolaskott (går att odla på fönsterbrädan mycket tidigt) och ogräset kirskål.

  Basilika från affären ska man bara använda om det finns kravmärkty (men det kan finnas ganska ofta i änglamarks sortiment). Basilika brukar annars hamna på topplistan över mest besprutade livsmedel med halter långt över gränsvärdena. INTE att rekommendera till bebismat.

 10. Pesto, så ljuvligt! Min familj frossar också i pesto när vi har basilika. Än så länge är plantorna för små, så de räcker inte till en hel pesto-sats, men snart….

  Vi har en nötallergiker hos oss, men eftersom pinjenöt är en böna, så går det bra med den hemmagjorda och även med solrosfrön förstås.

 11. Låter hur smarrigt som helst! Älskar pesto… Kan dock inte längre äta det, och vill höja ett pyttelitet varnande finger för att nötallergi kan inkludera pinjenötter, mandel och solroskärnor (reagerar nämligen på allt detta själv). Så jag skulle nog vara försiktig med att ge ett småbarn det, dels tills man vet om barnet tål det, dels finns det väl några teorier om att tidig exponering för vissa extremt allergiframkallande ämnen (och dit måste väl nötter räknas) inte är helt att rekommendera? Många som inte är allergiska med antikroppar i blodet, utan “bara” överkänsliga, reagerar mkt lite eller inte alls i början men sen blir reaktionerna kraftigare ju mer man utsätts för triggern. Ju tidigare man börjar, desto större blir risken för vuxen överkänslighet. Kan verka överdrivet beskyddande, men med min egen allergi i bakhuvudet skulle jag nog vänta rätt länge med att ge ett ev framtida barn något ut nötfamiljen. Det är såklart självklart dock upp till var och en att själv avgöra!
  Själv hoppas jag bara innerligt att min allergi blir lite mildare någon gång i framtiden, så jag kan äta pesto och mazariner igen =)

  1. Pumpakärnor då, de kanske du kan använda istället till pesto? Det har jag gjort.

   1. Hmm, det vet jag faktiskt inte om jag reagerar på… Har för mig att jag har pumpakärnor i nån musli som jag kan äta, så fullt möjligt att det fungerar. Ska absolut testas! Tusen tack för tipset! =)

 12. Små barn avråds att äta nötter och mandlar eftersom de är starkt allergiframkallande och en ev allergi kan triggas igång av en tidig och kraftig exponering.

  Även om pesto är gott så är det ingen bra barnmat. I många fall går det ju bra när barn äter nötter, och de reagerar inte. Men OM de utvecklar en allergi så är det allvarligt. Nötallergi hos barn ökar, just eftersom vi idag äter mer exotisk mat med tex. jordnötsolja, cashewnötter och pesto.

 13. Nån kanske redan har nämnt det, men det är toppen att göra pesto på kirskål! Smakar likadant och mycket lättare att odla än basilika; man behöver inte göra det över huvud taget! 🙂