Klädsamt och oklädsamt

Det händer rätt ofta att folk här ska recensera mina kläder och komma med goda råd. “Den där är för liten” “Din rumpa ser stor ut i den där kjolmodellen” “Dina kläder lägger väldigt mycket fokus på dina bröst, vilket ja tycker är väldigt tråkigt.” “Vad tror du egentligen att din son tycker om alla dina tutt-bilder när han blir stor?” “Tycker att det ser ut som om Clara glömt att ta på sig blusen. Inte klädsamt”. 

Jag ska säga vad som inte är klädsamt. Att gå omkring och kommentera hur andra klär sig i negativa ordalag. Det fick jag lära mig som liten. Men visst, vi kan leka den leken. Ta och skicka in lite helfigurbilder på er själva så ska jag se till att noggrant recensera dem på bloggen. Så kan mina läsare och jag i kommentarsfältet gemensamt bestämma om ni är för utmanande klädda. Om kjolmodellen smickrar er bakdel. Om ni inte egentligen är mycket snyggare i en annan hårfärg? Om ni inte klädde er bättre förr? Om det verkligen är passande att ha så kort kjol när man är mamma?

Det vore väl roligt! Så gör vi hädanefter.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

304 kommentarer på “Klädsamt och oklädsamt”

  1. Skrev ett inlägg om kvinnliga rumpor i går (http://blogg.mama.nu/sniffthis/2012/05/28/andamalet-helgar-medlen/ ). Lite trist det här med att de prompt ska se ut på ett särskilt vis och om de inte gör det så ska de förändras eller döljas. Det vore roligare om alla fick vara som de är och alla fick plats.

   Kommentatorerna är för övrigt mer än lovligt högmodiga, som tror att de kan få en person som klätt sig och tagit bilder av sig och nöjt lagt ut dem i sin blogg, att anse att hen plötsligt inte är fin längre.

   1. HADE en “vän” som hela tiden berättade för mig att hon hade stil minsann och att JAG borde färga mitt hår mm.
    hon gick fetbort till slut.
    fastän jag skrek tillbaka : nog nu!

  2. Haha! Ja men folk är ju verkligen lite efterblivna när det kommer till att kommentera andras kroppar/utseende/klädstil. ‘din rumpa ser stor ut’ – Jaha? .. Tror de verkligen att alla ska trycka in sig i deras bild av ett ideal man “bör” sträva efter? Och TROR de verkligen att deras verklighet är den enda som finns? Och varför har de fått för sig att de har rätt att kommentera andras kroppar? De kan kommentera sin egen kropp. Resten av alla kropparna i världen tillhör inte dem och de bör knipa käft.

  3. Ja, man får tänka sig för när man sitter på sin kammare, så man inte glömmer att man huxflux är på offentlig mark i kommentatorsfältet. Gör man inte det kan man få för sig att ens impulsiva tankar gör sig bra i skrift. “Skulle jag kunna säga detta och ändå bevara en god vänskapsrelation” kan vara bra att tänka innan man postar. “Har jag rätt att säga detta, är det lämpligt?”

   Nätet är som vilken offentlig plats som helst och det är väl aldrig så att man på banken eller på stan säger att “den där kjolen sitter inte så bra på dig” till nån man inte känner, men ser varenda dag.

   Det är många tankar man har som det inte är meningen att man ska säga.

   1. Michael Sols tankar var tänkvärda, riktigt bra skrivet tycker jag. Och det var även Claras, på ett annat vis och håller med henne till 100% vad gäller att ta sig rätten att kommentera en annan människas utseende/stil. M.S:s slår också huvudet på spiken då jag själv undrar samma sak. Varför har “vi kvinnor” sådant behov av att exponera våra kroppar, och (nu för tiden) gärna offentligt? Ingen ointressant fråga alls…

  4. Har varit betraktare under en liten tid, men nu blir även jag tvungen att skrika en smula. Himmel, vad folk är ohyfsade och ouppfostrade! Har visserligen upptäckt detta långt innan, men just ohyfs på nätet måste verkligen få ett slut. Och något som gör mig helt trött är när människor inte granskar sig själva, innan kommentarerna haglar. Vem är 100% perfekt rakt igenom? Och vill man och kan men verkligen vara 100% rättvis, ekologisk, feminist, vegetarian, miljöhjälte? Själv tycker jag att medvetenhet är det viktigaste. Att man gör vad man själv kan som person och familj. Sunda värderingar, sunt förnuft! Ni som klagar på exempelvis bär som inte är svenska eller färgat hår eller jeansjackor, är ni helt jävla perfekta eller?
   Kör ni ekonomisk och miljövänligt med era bilar, använde ni tvättbara amningsskydd när ni ammade, klipper ni gräset med handgräsklippare, som är de mest miljövänliga alternativet. Vad tvättar ni er med och tvättar håret med?
   Och hemmet rengörs med? Flyger ni på semester någon gång? Nej självklart inte, ni är ju perfekta rakt igenom. Och välsittande kläder på rumplösa, bröstlösa kroppar!
   Njut av livet! Njut av att det finns öppna, varma människor som delar med sig av sin vardag!Det gör jag!

 1. HAHA, SÅ SKA MAN GÖRA…..Heja Clara, ryt ifrån!!!! Men seriöst…. hur mår de som har så bitska kommentarer…vad får de ut av all bitterhet? BLÄ!!! Ha kul, njut istället det blir så mycket roligare då….. ta några djupa andetag….

  1. Dem som kläcker dessa kommentarer ÄR helt klart bittra i sin själ och grund. Men har dem inte fått någon vettig uppfostran när dem var små är min fråga?! Jag skulle dock aldrig kläcka vare sig elaka eller sarkistiska kommentarer enbart för att få såra någon.
   Jag hoppas att DU CLARA putsar bort dessa kommenterar som skitig smågrus på dina trasmattor.
   Kramar

 2. Vad jag vet är inte inte heller lag på att välja kläder som är så smickrande för ens bakdel som möjligt…

  1. Nej och det råder knappast konsensus om hur en bakdel ska se ut heller, stor eller liten, hård eller mjuk, platt eller putig, smaken är som….baken 🙂

   1. Jaa och det är så jävla trist. Typ råden i vr varje vår:”så väljer du bästa bikinimodellen för DIN kropp”. Kan de inte bara visa dem så kan jag bestämma vilka jag tycker är fina utan att behöva bekymra mig om om mina bröst framhävs tillräckligt i den liksom.

   2. Klär sig för omgivningen gör jag emellanåt (men utan att göra våld på mig själv – högklackat är t.ex. inte min grej, men tjusigt på andra). Ska jag på fest så tänker jag till och sätter på mig något som kan uppfattas som festligt – uppskattar själv när andra gjort det för min skull. Ska jag på bröllop försöker jag snitsa till det lite extra för att hedra brudparet, på begravning klär jag mig för att inte störa, när jag ska framföra något (händer ibland att jag gör det i större sammanhang) klär jag mig tämligen diskret för att fokus inte ska ligga på det jag har på mig utan det jag vill att åhörarna ska lyssna på.
    Så en annan vinkling.
    För många år sedan behövde en vän stå i tät kontakt med socialtjänsten. Tjänstepersonen som mötte min vän kom i mycket slitna och lätt trasiga skor – vännen kände sig därmed nedvärderad eftersom hon uppfattade det som att tjänstepersonen inte satte värde på mötet med henne – det gick bra att komma i trasiga skor, trots att personen hade regelbunden inkomst (vilket min vän inte hade). I respekt för dem man möter kan man alltså också klä sig.
    Färg och form på oss själva är däremot något helt annat – tänk så härligt det är med variation!

    1. Fast det där sista.. Varför skulle det vara respektlöst att komma i ett par skor som är aningen trasiga fast man har en fast inkomst? Tänk om personen har tre barn och köper kläder och skor till dessa och prioriterar det före sina egna skor om de fortfarande fungerar? Eller helt enkelt använder sina pengar till annat än nya skor och kläder och prioriterar mat eller resor istället?
     Man kan ju aldrig utgå ifrån att någon är respektlös om man inte känner den.

     1. Ville bara lyfta fram att vi faktiskt sänder signaler till vår omgivningen med våra kläder, antingen vi vill det eller ej. Min vän (ovan) befann sig i ett oerhört underläge och hennes känsla var att hon möttes av bristande respekt (underförstådd – hennes handläggare hade nog klätt sig annorlunda inför kommunchefen). Den känsla som handläggarens klädsel väckte är helt oberoende av fakta (som känslor ofta är).
      Ta “det där sista” för vad det är: en berättelse från verkligheten om hur klädsel kan väcka känslan av respektlöshet.

    2. Det här var intressant! Så har jag aldrig sett på det. Jobbar själv inom socialtjänsten och försöker alltid klä mig snyggt men enkelt av respekt för klienten och för att UNDVIKA att denne ska känna sig i underläge. Har gått i mina slitna Converse länge nu.. Din vän kan mycket väl ha pratat om mig! 🙂 Ps! Har samma kläder + skor även när jag träffar chefen 😉

    3. Jo, självklart sänder det ut signaler, det va inte det jag menade heller. Men man kan ju välja att trots att man är i ett underläge, inte ta åt sig av det som inte ens är sagt, utan bara något man själv tror. Man behöver ju liksom inte utgå ifrån att någon vill trycka ner en? Vad jag vet är väl socialen till för att hjälpa folk och inte för att få folk att känna sig ännu mindre och mer obetydliga?

     1. Exakt, om man blir bra bemött men av en person i trasiga skor så gör man sig själv en otjänst som lägger in värderingar i vad personen råkade få på sig på fötterna den dagen. Din vän kände sig antagligen i underläge av andra orsaker och tog skorna som ett bevis. Om någon kommer till mig med trasiga skor så sätter jag inte in skorna i relation till mig själv, utan jag tänker att personen behöver köpa nya skor helt enkelt. För så brukar det va för mig när jag har hål i skorna. Tjänar bra men lyckas ändå inte hålla mig med ett par hela skor för varje väder!

 3. Det låter fantastiskt kul!!
  Jag ser fram emot dessa recensioner… Jag tycker för övrigt att din outfit passar dig perfekt. Jag tror att du inspirerar många att klä sig som de verkligen vill och inte som andra vill. Jag slår vad om att de som skriver de negativa kommentarerna inte vågar att skicka in foton till dig…. Mitt tips är att du inte ska bry dig om människor som hellre granskar andra än sig själva.
  Kram

 4. Då är vi uppfostrade likadant! Jag tänker ofta liknande saker som du räknar upp när jag kollar runt på bloggar, men jag låter det stanna i huvudet istället för att sänka mig till att kritisera andras utseende och klädstil.

 5. Tycker det är trist att man helt plötsligt vågar kritisera på det där hemska sättet bara för att man sitter vid en skärm. Hur många skulle säga något liknande öga mot öga?
  Personligen gillar jag dina kläder. Det syns att du trivs i dem, du utstrålar självförtroende och är stolt över din kropp precis som den är. Helt rätt!

 6. Väl rutet. Folk är fantame inte kloka, och galet ouppfostrade. Kan inte tänka mig att de skulle spy ur sig elakheter öga mot öga med folk “i verkligheten” – som om bloggformatet gjorde att du inte var en riktig människa. Blä för dem.

 7. Mycket beror ju på hur man säger det. Att säga “du skulle passa bättre i mörkare hår” skulle jag ta som konstruktiv kritik och något du själv frågade senast innan du färgade håret. Ibland försöker folk hjälpa, som att en viss kjoltyp smickrar på olika sätt. Vissa so kommenterar är bara ute efter att vara dumma i huvet, medan andra vill ge sin åsikt och råd.

  1. Om jag frågade “vilken färg ska jag färga” så skulle jag tacka för åsikten. Men om någon, helt oombedd, berättar för mig att jag “passar bättre i mörkt hår” så undrar jag faktiskt vad fan jag ska göra med den informationen och varför mitt utseende är nåt denna person funderar över så pass. Att veta huruvida mina kläder smickrar min kropp är inte heller nåt jag behöver veta om jag inte frågar. Jag klär mig inte för att behaga min omvärld alltså är det helt irrelevant hur smickrande saker är eller ej.

   Nej, det är JÄVLIGT ohyfsat.

   1. Exakt! Min svärmor tog sig oombedd friheten att fråga mig om jag inte tänkt klippa av mitt välskötta, långt utsparade hår i “pojkfrisyr”. Det tyckte jag bara var ohyfsat och kände det som att hon försökte säga att mitt hår var fult. Vem fes så hon fick luft?

   2. Ja men verkligen. De kan ta sin ‘snällhet’ och köra upp den någonstans. Det är liksom inte ett instant frikort “men jag bryr mig/försöker va snäll” Ba nej – Du försöker komma undan med att vara en ohyfsad idiot.

    1. Som sagt beror helt på hur man säger det och vem som säger det, jag menade inte att det alltid är okej. Om en god vän till mig skulle säga “du skulle passa jättebra i page tex” skulle jag inte ta det som att det jag har nu är fult. Men haters på internet är en annan sak.

     1. Fast det är ju ganska stor skillnad och säga till någon att hen “skulle passa i page”, än att säga “du skulle passa BÄTTRE i mörkt hår”. Då menar man ju faktiskt att personen inte ser bra ut i den hårfärgen den har nu. Håller med LD att om man frågar om råd och får svar, då är det en annan sak, men när en person helt oombett påpekar ens utseende… Nä, det går fetbort!

 8. Jag upphör aldrig att förundras över hur pantade och otrevliga vissa människor är. Än mer oklädsamt: Du hade knappast fått korkade kommentarer om din “olämpliga klädsel” om du hade haft den goda smaken att födas till man.

  1. Fast ramarna för hur en helt vanlig man med ett helt vanligt jobb “får” klä sig är ju inte direkt jättegenerösa. Och de bloggande och klädintresserade killarna kommer knappast undan kritiska kommentarer. Gissar att de blir rätt vana vid att få sin läggning ifrågasatt t.ex…

 9. Jag tycker att du är jättesnygg. MEN! Att lägga ut outfitbilder på sig själv är faktiskt också samma sak som att be om omdömen och kommentarer. Att kommentera en bloggare som lägger ut bilder på sin “stil” är annorlunda än att kommentera någon på stan. Det tycker jag i alla fall! Sen behöver ju inte kommentarerna vara elaka eller nedvärderande, men man kan ju faktiskt tycka att en viss klädsel är fel storlek eller inte så klädsam.

  1. Det är inte ett dugg annorlunda än att kommentera någon på stan? Hur tänkte du då? Om något är det väl snällare att göra det på stan för då får man ju se den fräcka personen i egen majestät istället för att hen gömmer sig bakom en skärm

   1. jag funderade på samma sak. Inte att det ska vara en ursäkt för folk att vara elaka. Men varför outfitbilder om du inte vill ha åsikter om dem?

     1. tänker ändå att det är lite trist om alla bara stryker medhårs. lägger man ut en åsikt är den ju öppen för diskussion, om man ser kläder som ett uttryck för identitet och därmed åsikt tänker jag att det också öppnar för diskussion. diskussion är ju som bekant för och emot. clara har ju själv tyckt till om både det ena och det andra? senast schlagertjejer i kortkort. Som sagt: ingen ursäkt att vara otrevlig, jag tänker bara att man kan problematisera det.

     2. Trist om alla bara stryker medhårs? Så det blir lite roligare om någon är ett jävla as? Nej tack!

    1. Jag har ett förslag då om man inte får tycka om en outfit: Ta bort kommentarsfunktionen just på dessa bilder Clara, så får du fritt stolsera i exakt det du tyckar du är fin i, och på ditt sätt.

     1. Jag tror inte det går att jämföra så mycket med någon på stan. Clara är en offentlig person/kändis och då blir man utsatt. Tänk alla andra skribenter, artister osv, vilken skit de får. Med det menar jag inte att det är rätt, men det är kändisskapets bakssida. Få sina celluliter och kärlekssffärer och kläder och fan och hans moster kritiserade.

     2. Men då kan du ju göra det enda rimliga utifrån den slutsatsen – låt bli att bidra till det!

     3. Så lösningen på att folk är elaka är att censurera dem? Är det inte bättre att, genom t.ex. ett sånt här inlägg, försöka få dem att tänka efter?
      Jag tycker att det vore jättetrist om Clara fick acceptera att hennes läsare är så pass kritiska att hon inte ens kan låta dem kommentera i hennes egen blogg… Snacka om att ge upp liksom.

    2. Elisabeth: Inte fan stryker alla Clara medhårs. När hon skriver något politiskt så är det genast folk som ifrågasätter – Och det är ju skitbra och meningen!
     Det finns inget som helst värde i att kritisera någons utseende eller klädstil – Det har INGENTING med åsikter att göra utan är ett val hon gjort och har ingenting med oss att göra.
     Att kritisera ett politiskt ställningstagande däremot är väldigt konstruktivt och nödvändigt för demokratin, eftersom det skapar tolerans och förståelse för andra människor. Men att likställa det med att ha åsikter om någon annans utseende – Det är bara skrattretande! Det finns det inget värde i över huvud taget. Vad åstadkommer man med det annat än att möjligtvis göra Clara ledsen eller osäker?

     Klädstil och åsikt är INTE samma sak.

   2. Det är väl klart att det är skillnad på en blog och real life. Kommentarer på en blog är ju samtidigt mycket personligare. Jag skulle aldrig gå fram till en främmande person och säga: “Gud, vad fin du är.” Att kommentera känns lite som att tänka högt och det är väl därför det blir så otrevligt ibland.

   3. Vi gömmer oss alla bakom en skärm, du har en blogg o en möjlighet för dom bakom skärmarna att ge kommentarer. Det är väl klart som korvspad att man får höra både bra o mindre bra saker. Man kan ju knappast bli förvånad eller arg för att alla inte ger den bekräftelse man själv anser att man ska få.

    1. Jag gömmer mig inte bakom en skärm. Jag står med namn och bild och delar med mig av mitt liv medan de som kommenterar oftast gör det anonymt. Försök inte få det här till att handla om att jag vill ha massor av beröm. Det jag vill är att få folk att fundera på varför de tycker att det är ok att kommentera folks utseende och kläder på nätet men aldrig skulle bete sig likadant i verkligheten trots att det är precis samma sak? En människa som kommenterar en annan

     1. Fast du kommenterar ju också folks kläder och utseende! Senast i ditt inlägg om Loreen skrev du ju att: “Hon vann utan att ha miniklännig, gigantiskt fönat hår och silikonläppar. Något som verkar vara en regel för kvinnor i dessa sammanhang.”

      Hur man klär sig kommer alltid att sända ett budskap. Något du själv verkat ha sett som mottagare iaf!

  2. Så du menar att om någon visar upp vilka kläder hen valt just den dagen är det fritt fram att kommentera hens kropp? Jag är egentligen sjukt ointresserad av både mode och dagens out fit, men jag blir rasande över den här inställningen att kvinnors kroppar alltid är kommenterbara. Läs citaten där uppe igen. Till och med jag som vet noll om mode ser ju att sådan kommentarer handlar om något annat än snitt, färger och stilar. Det handlar om Claras kropp.

   Du menar säkert inget illa, men jag provoceras oerhört av din inställning.

  3. Gäller det allt hon lägger ut bilder på?

   “Jag tycker inte att persilja är smickrande för din köksträdgård, du borde odla gräslök i stället!”

   “Jag tycker ditt sovrum skulle passa mycket bättre i lila!”

   “Kycklingen ser väldigt stor ut i den där grytan.”

   “Dina bilder lägger väldigt mycket fokus på trädgården, det tycker jag är tråkigt!

   “Vad tror du egentligen din son tycker om alla dina hund-bilder när han blir stor?”

   Eller är det bara utseendet man förväntas få knepiga kommentarer kring?

   1. ha ha den var nice! dagens skratt! jag lånar den om kycklingen om det behövs nån gång!

   2. Ha ha! Underbart!
    Återvänder till den här kommentaren när jag vill ha ett gott skratt 🙂

 10. Haha! Du är ju bara helt klockren! Bra Clara, ta ingen skit! Väntar spänt på alla läsarbilder som kommer trilla in… 😉

 11. Tack Clara för att du på ett humoristiskt sätt tog upp detta ämne! Det är helt tokigt att människor ha mage att kritisera bloggare, alla tycker olika och det är hur ett plagg får en att känna om ens utseende som räknas egentligen! Kram 🙂

 12. BRA CLARA! Det är väldigt enkelt att kritisera och försöka lägga in “inte för att vara elak men…” när det är på internet. Det är inte alls många som gör/säger sådant på stan. Blir glad när du är så otroligt klok och “ryter ifrån”.

 13. puss på dig clara! du är så otroligt inspirerande och vacker. dessa två inlägg gjorde min dag. tack!

 14. Jag tror inte att jag har sagt något om dina kläder men jag måste nog säga att jag tillhör gruppen som blir lite chockerad när du har på dig dina korsetter, för mig är det underkläder så det känns väldigt avklätt. Jag tror att skulle jag möta dig öga mot öga iklädd en sådan skulle jag nog inte veta var jag skulle titta, ungefär som när jag ser tjejer som går omkring i bikini på stan eller män med bar överkropp utanför stranden.

   1. Alla har ett val när det gäller kläder, jag gör mitt och Clara gör sitt så det har jag inga problem med. Jag upplever inte att jag projicerar mina känslor på henne, jag berättar bara att jag har dem och försöker ge ett perspektiv på varför folk reagerar.

    Jag vill tillägga att jag inte kommenterat hennes bilder i korsett och bustier av anledningen att jag inte anser att jag måste göra det. I detta fall valde hon dock att diskutera ämnet och först då kommenterade jag.

 15. påståenden om man inte bett om dem. Jag skulle aldrig tänka mig att komma och ”klappa” någon på huvudet och göra som vissa gör. Har man inte bett om en åsikt så finns det ingenting som tyder på att man bryr sig eller vill ha en. Som någon skrev ovanför att outfit bilder är detsamma som att be om åsikter är bullshit i mina ögon. Du sprider inspiration i allt du gör och oavsett om jag gillar allt till hundra procent eller inte tänker då jag inte klaga. Vi läsare borde se det som ett privilegium att få ta del av dig och ditt liv. Fortsätt ryt ifrån. Kram.

 16. Snälla, goa Clara. Det är så härligt när du ryter ifrån. Du gör det dessutom på ett utomordentligt sätt.

  Jag har aldrig sett på dina “outfitsbilder” som något som ska kritiseras på personligt plan. Hur tänker ni som gör det? TACK för att du inspirerar. Älskar färgerna, formerna och estetiken i dina foton. Det är också vansinnigt befriande med en vanlig och väldigt vacker kvinna på fotona. Med rumpa, bröst och former! Som det borde vara. På fler bloggar. Supersnyggt och väldigt vackert.

 17. Väl rutet Clara! En av sakerna jag gillar och gillade med din blogg (på den tiden det var mer av en modeblogg) var att du till skillnad från andra modebloggare… ja, jag vet knappt hur jag ska beskriva det. Du bröt “stilregler” och såg skitsnygg ut, var naturlig och på samma gång inspirerande. Och det är du fortfarande. Det är sjukt kul och inspirerande att du testar nya saker, kläder, stilar, mönster, frisyrer och så vidare. Du inspirerar mig och du är skitsnygg. Trist att folk är så himla inskränkta och trångsynta ibland.

 18. BRA SAGT! Blir fruktansvärt provocerad av människor som tycker sig ha rätten att kommentera ens utseende “i all välmening”. Det gör det inte på något sätt bättre. Och vad ska du göra med den informationen egentligen?! Folk är så trista när de gömmer sig bakom en skärm, de skulle knappast säga samma sak till en människa på stan. Men kanske beter de sig likadans mot sina vänner… “i all välmening”.

 19. Folk kan vara idioter!
  Jag fullkomligt älskar din klädstil! Så stilrent och hur snyggt som helst!
  Bra sagt Clara!

 20. Bra rytet! Man hör sällan någon som öga mot öga säger att det man har på sig är fult etc, men bakom dataskärmen skulle det plötsligt vara ok? Fortsätt inspirera oss!

 21. Ja herregud. Va fan, har man inte bett om råd så behöver ingen ge något heller! Väldigt ouppfostrat!

 22. Detta gjorde mig alldeles snurrig. Du som ser så cool ut! Det går tydligen att hitta fel i precis allt, bara man är tillräckligt duktig på att trycka ner andra i skorna.

 23. You go Clara! Precis så gör vi… I vilket fall så kan man skratta åt folk som yttrar sig så. Nu blev du ännu mer min idol!
  //Irma

 24. Jag tycker att det är HELT FANTASTISKT hur folk ORKAR lägga ner en massa energi på att tycka till om hur ANDRA klär sig!! Exakt vad jag vill åstadkomma i livet..

 25. Vet du vad Clara, tycker du ska skita i vad andra säger! Kör på bara, du har en hel värld av underbara bloggare som gillar dig!

 26. Bah. Dessa dumma människor. Hade du velat ha negativ kritik på dina bilder hade du nog skrivit det. Det är fritt att tycka, absolut. Men man behöver verkligen inte skriva det. Fast ja det är klart, är man anonym är det okej (ironi)… Suck! Ta ingen skit, som Grynet skulle sagt! Ps. Du är så vacker så Clara!

 27. Avundsjuka, sorgliga människor. Fattar inte ens vad de har på din blogg att göra.. Jag älskar dina kläder, din rumpa och dina tuttar!

 28. Precis så har jag också blivit uppfostrad, tycker man nåt är fint kan man gärna säga det, men om man tycker det motsatta kan man hålla det för sig själv, såvida inte personen ber som smakråd. Varför riskera att såra någon annan människa, vad vinner man på det? Mår man bättre då månne? I så fall mår man nog inte speciellt bra.

 29. Haha folk har tamejfan ingen hyffs längre, åtminstone inte gömda bakom sitt internet-nick. Det må förvisso vara galet tillfredställande att få picka och hacka på vem man vill när man kommer hem från en hård arbetsdag och inte känner att man själv räcker till. Då är det säkerligen som att få klia en svårnådd klåda att få gnälla över andras tuttar, hårfärg, kjollängd, sminkval etc. Men ändå. Varför inte istället säga något positivt och få en medmänniska att känna sig vacker? Borde man inte må bättre med sig själv då?
  Angående din senaste utstyrsel-bild kunde jag inte låta bli att bara sitta och glo! Vilka awesome buppar och ben, jösses! <3

 30. Så bra skrivet! Dessutom verkar folk ha än mer åsikter om ens kläder när man är mamma. Som att en kjol, som enligt andra inte passar min kroppstyp, skulle ge min son men för livet eller helt enkelt inte passar sig att bära när man har barn… Suck.

 31. Förstår frustrationen! Och hela den här diskussionen att bloggare ska tåla det, bjuder in till det, får skylla sig , ska vara moderskepp för all världens tyckare – vad fan är det för trams?! Ett ämne för diskussion är ett ämne för diskussion – en kvinnas kropp, kläder, hårfärg är det inte. Jag blir tokig på att människor bara tar sig rätten. Shut up!

 32. Egoina tar upp just detta i hennes senaste krönika på veckorevyn som även ligger på hennes blogg! Kolla i den Clara 🙂

 33. De måsta ha väldans tråkigt. Eller vara mycket osäkra på sig själva. Eller bära på en massa hat och bitterhet som sipprar ut lite här och där.

  Om det kan vara till någon tröst är vi många som tycker att du är hur urtjusig och galant som helst!

 34. Clara, you are the best!
  This is what we bloggers should start doing. =)
  You look great in your clothes, always!
  I love your style!

 35. Tack, Clara, för att du i dina kläder inte visar en snudd på osäkerhet. För att du aldrig skriver om hur du valde kläder till din blogg i minst en timma på grund av komplex. Tack för att du inte ursäktar dig eller bortförklarar dig. Tack för att fokus INTE ligger på hur du ser ut, eller hur du borde förändras. Tack för att bilderna av dig är bilderna av en ung kvinna som speglar en självsäkerhet – som duger precis som hon är. I kontrast till resten av samhället blir detta en oas. Ditt egenvärde och egendugighet lyser igenom. Dina klädval gör inget annat än att inspirera mig till att ta på mig det jag gillar (fast kanske inte vågar) och kunna säga att jag duger som jag är, i spegeln. Det handlar inte om hur du ser ut, du har en fin och slank kropp, det handlar om hur du förmedlar det. Och det gör du bra!

  1. Åh, PRECIS så tycker jag också. Jag har blivit jätteinspirerad av Claras outfitbilder trots att vi verkligen inte har samma stil eller nånting – det är tänket kring det som inspirerar mig att prova mig fram och klä mig som JAG vill. Självsäkerhet, kreativitet, glädje! Förstår inte hur man kan få det till att det automatiskt måste bli en diskussion om Claras person/kropp/stil bara för att hon är på bilderna.

 36. Bra Clara!! Jag blir så förbannad på att du ens ska behöva “försvara” dig och din fullkomling fantastiska klädstil -och kropp! Fortsätt ryta ifrån. Jag tänker iaf fortsätta läsa din blogg och njuta av ditt självförtroende och dina kloka ord. Kör ba! 🙂

 37. Det är verkligen sjukt oklädsamt att kritisera andra öppet på det viset. Rent av obegåvat. Det är en sak att ha tankar och funderingar om en person, och en helt annan sak att vräka ur sig dem inför den det berör.

 38. Blir väldigt förvånad när folk kommenterat att du “klädde dig bättre förr”, i dina 50-talsklänningar. Hur kan det vara så lätt att glömma bort att smak och tycke och stil hos de flesta är under konstant förändring, och kanske särskilt i tonsårs- och 20-åren? Tänk vad tråkigt (och deprimerande…) om jag fortfarande hade klätt mig som jag gjorde för 5 år sen,…. När ska man “sluta” förändras i så fall? Finns det någon särskild åldersgräns? Gillar man inte din stil så finns det ju hundratals vintagebloggar därute, om man nu vill ha sin dagliga 50-talsdos. Det är ju ingenting som hindrar att man läser FLER bloggar, eller byter favoriter när ens favoritbloggare (eller man själv!) byter stil och förändras.

 39. Kunde inte bry mig mindre om hur du klär dig men hur kan man klaga på kommentarer om utseende när man själv valt att kommentera just detta på andra inlägget innan?

 40. Pingback: Word! «
 41. Så himla bra skrivet Clara, jag blir så trött på folk. Det är missnöjda själar som klagar, vem äger problemet, brukar jag tänka. Säkert fula och tråkiga själva, sprider skit vart de går. Försök stålsätta dig, förstår att det är svårt. Du är helt fantastisk. Vi är så många som gillar dig otroligt mycket, precis som du är!!

 42. Chocken när jag läste detta inlägg, såg din outfit igår och tänkte “hurra! Åh va kul att hon börjat lägga ut mer outfit bilder” nu när jag läste detta inlägg så tog jag och läste kommentarerna till förra inlägget. Så nu vill jag säga, hurra igen! För att på ett sånt klockrent sätt säger ifrån mot något som egentligen borde vara en självklarhet!
  Du står upp både för dig själv och för oss andra! Och du inspirerar! Tack för att du är den du är och tack för att du delar med dig av dig till oss! Hoppas du får en underbar dag idag, det är du värd!

 43. Härligt Clara!!!! Alla har ju stil…..sin egen still!!!! Det är ju det som är så underbart. Tänk vad roligt det är att sitta på stan och kolla på folk. Hur de ser ut och hur de klär sig. Underbart att se att det finns så mycket olika människor. Vad tråkigt det vore om alla så lika ut. Nej, mer mångfald på människor och klädstilar röstar jag för!!!! 🙂

 44. Men men men..hur SKA man se ut då?
  Tjock, smal, ful, snygg, lång, kort??

  Det är ju oväsentligt hur man ser ut. Det är ju inte det som räknas. Att man sen klär sig olika är väl tur. Hur skulle det se ut om vi alla vore stöpta i samma form. Olika är fint!!
  Jag hade gärna haft ett uringat snyggt linne om jag hade haft en fin “barm”..men nu är jag platt som en pannkaka och det vore att utsätta både mig själv och omgivningen för lustiga skratt…(kanske jag ska???)

  Fina klädsel Clara! Jag gillar´t!
  kram
  Fia

 45. Tråkigt att de ska vara så! Men varför skriver de bara inte, jag är så avundsjuk på dig. 🙂 För de måste ju vara de, annars ger man inte sådana kommentarer!! Men roligt att de ändå inte kan låta bli att följa din blogg! Ja, tyck du ska smila lite mer, visa lite mer urringat, puta ut rumpan lite mer & vara stolt över dig själv & njut av din framgång! 😛 heja du!

 46. Jag brukar öva mig på att säga uppmuntrande ord till de som jag tycker har klätt sig extra fint. En gång sa jag det till en kille på stan som hare snygga lapptekniksbyxor. Han var utrikisk och jag var tvungen att börja stappla fram mitt uttalande på engelska istället, men det gick bra.

  Ofta frågar ajg min sambo om han tycker att jag lyckats bra eller dåligt när jag klätt mig… “Jag säger inget” säger han då. Lite tvetydigt sådär.
  “Tycker du att det här är finare eller fulare än det jag hade på mig innan?” och han svarar “Ja”.
  Då är det bättre att fråg anågon annan

 47. Jag är så glad för din skull Clara, jag är så glad för att du är så stark och har så mycket kärlek i ditt liv. För det är starka personer med mycket kärlek som klarar av att fortsätta ge av sig själva och sitt överflöd fast de möts av små människor som mår dåligt. Fortsätt att leva lyckligt med din underbara familj Clara och fortsätt att dela med dig så generöst, både till stora och små människor. Du har råd med det för du är fantastiskt rik på det som verkligen betyder något, du har kärlek och det gör dig vacker varje dag, i mina ögon, vilken outfit du än väljer! Väj inte undan för de småsinta människorna, le mot dem och önska dem en fin dag. En dag vågar de tro på dig och ler tillbaka 🙂 Kram Boel

  1. Åh vad fint Boel! Jag håller med helt och hållet. Det märks väldigt stor skillnad på kommentarerna här på Claras blogg jämfört med andra bloggar måste jag säga. Läsarna är lite mer intelligenta här. Inte lika mkt stavfel och många väldigt tänkvärda. Som din 🙂

 48. Jag håller med dig. Vad har andra människor ens för rätt att påpeka ditt och datt om andra kvinnors kroppar!? Åh vad jag inte skulle ge för att det skulle vara en icke-fråga… men jag känner mer än lovligt igen mig, och det gör ont.

 49. Haha Clara.. Nu kan jag inte låta bli att skratta åt dig. Jag älskar det du skriver,så moget och insiktsfullt. Det är klart att vi ska lägga ner kommenterandet av andras klädsel, det är som du menar ouppfostrat och inget annat. MEN så såg jag nu ditt tidigare inlägg. Där du ligger i gräset med bustier och en liten kofta. Come on Clara!!! Nog fattar du väl att det är lite provocerande? Lite effektsökeri från din sida? Den som in i den leken ger sig får nog tåla lite mer än den som lägger in bilder på sig själv i en vardagssituation. Det finns en kluvenhet även hos dig. Människor vill se dig som den präktiga trygga kloka. Inte en sexualiserad. Det vet du nog vid det här laget att människor har svårt för fler sidor hos den som ska vara likadan varje gång man besöker bloggen.. Du ska stå för trygghet för många inte ngt utmanande. Jag säger inte att det är rätt bara att jag kan förstå det.

  1. Jo men Clara kan ju inte ta ansvar för de som vill se henne påbylsad och präktig! Inte ta ansvar för de som vill se henne naken heller. Andra får banne mig ta ansvar för sina elaka tungor!

 50. Fy fan vad bra skrivet Clara! Du vet precis hur du ska svara för dig. Det är ju inte klokt att folk skriver sådana kommentarer. När man inte själv bloggar är det faktiskt svårt att föreställa sig hur folk kan vara så dumma i huvudet?!! Stå upp för dig. Du verkar leva drömlivet 😉

 51. Jag är mest förundrad över att folk orkar lägga ner energi på att vara negativa istället för att sprida glädje och fokusera på det vackra!
  Jag är både åklagare, domare, jury men även advokat inför mig själv.
  Spelar det någon roll vad en person som jag inte känner, anser om mina kläder eller kropp etc? Det som betyder nåt är vad JAG själv anser, känner, vet. Tyvärr påverkar andra oss, omedvetet.
  Sprid glädje!!

 52. Underbara Clara , du är sååå fin-din stil är perfekt för dig!
  Allt annat är nonsens.

 53. Skrattar så att jag gråter! Ja, hoppas att de skickar in sina bilder så kan vi andra här tycka till. Men jag skulle inte tro att det kommer så många bildmejl. För den som själv är snygg med snygga kläder har garanterat inte det här behovet att klanka på andra. Nu var jag elak? Är skönhet viktig? Nej, men det är ett trevligt sinnelag och ett normalt socialt beteende.

 54. Clara ftw!

  Stackars, stackars patetiska människor som har ett så fattigt liv själva och helst skulle vilja dra ner andra i sitt eget ångestträsk med fula och elaka ord.
  Du ÄR underbar Clara, det är alla kvinnor!
  Men missunnsamhet och avund är otroligt oklädsamt.
  Det mest tragiska är, är det här vad ni stackars arga kvinnor lär era barn också? Och är det på det här viset ni kritiserar er sambo, mamma, farmor?
  Jösses Amalia. Man blir ju rädd!
  Och jaa, jag kallar er stackars för det är just det det är.
  Stackars er, hemska missunnsamma kvinnor..

  Vill inflika att jag har inte alls din stil Clara, men jag tycker du är så uppfriskande, fräsch och pigg personlighet och det är underbart att se en snygg kvinna/mamma/sambo som gör som du vill.
  Heja Clara!

 55. Haha, det där var det bästa inlägget jag läst på länge. Ingen ska behöva tolerera sånt skräp om ens egna klädval. Tack för en superfin blogg!

 56. Det är ju inte så konstigt att barn mobbar varandra i skolan när “vuxna” människor uppför sig som skitstövlar hela tiden. Tycker att fler borde tänka på det, i alla lägen. Det dyker upp alldeles för många elaka kommentarer om hur folk ser ut och hur de är som personer i tidningar, tv, radio och bloggar. Folk verkar glömma bort att barn kan läsa/lyssna och tar efter det vuxna gör. Så länge vuxna mobbar varandra kommer barn också att göra det! Bra att du ryter i, Clara!

 57. Du har så rätt – ta ingen skit! De som kommenterar negativt är förmodligen missnöjda med sej själva och blir provocerade av att du är vacker, glad och stolt utan att se ut som ett utmärglat koncentrationslägersoffer. I sin enfald tror de att de skulle må lite bättre om du mådde lite sämre. Radera smörjan, släpp och gå vidare – Du är Du och Du duger – i alla lägen!

   1. Jag tycker att det är så härligt att just Loreen vann ESC. Det ingjuter hopp! Hon vann utan att ha miniklännig, gigantiskt fönat hår och silikonläppar. Något som verkar vara en regel för kvinnor i dessa sammanhang.

  1. Nej, och det gör jag heller inte. Om du syftar på inlägget om Loreen så har du totalt missuppfattat alltihop. Jag vänder mig inte emot dem som har fönat hår och miniklänning – jag tycker bara att det är otroligt befriande att någon (Loreen) väljer en annan väg, som 95 procent av kvinnorna i ESC inte redan har valt. Du tolkar in saker som inte finns.

  2. Men det är ju en helt annan sak att kommentera något generellt som miniklänning, stort hår och uppblåsta läppar som ju tycks vara regel numer och att ge sig på en person och kritisera hennes kläder. Dessutom handlar texten om att inte vara och göra som alla andra för att behaga, om att vara sin egen människa. Den handlar inte om att det är fel med vissa kläder eller operationer.

 58. har man inget snällt att säga ska men inte säga nåot alls. jag tycker du är fin, invändit och utvändigt, jag tycker du klär dig fint och blir nästan alltid avundsjuk på dina underbara klänningar.

 59. Ojojoj. Tänk att folk orkar. Bra markering. Och TACK för underbara bilder och inlägg. Du gör min dag, varje dag.
  Perfect as you are.

 60. Det enda jag tänkte när jag såg bilden i förra inlägget var WOW Jag vill ha den där korsetten! Sjukt snyggt! Och kul med bilder ur andra vinklar än bara helkropp rakt framifrån tycker jag. Fokus ligger ju faktiskt på ditt ansikte, ingen annanstans.

 61. Bra där Clara! Tycker det är bra att du säger ifrån. Och dessutom ser du alldeles fantastisk ut på alla dina bilder!:) Fortsätt att vara dig själv och ta så snygga bilder som du gjort hittills, du är en stor inspirationskälla. Tack!

 62. Det där ska du inte bry dig om, du är sypersnygg och det sticker folk i ögonen pga avundsjuka, speciellt med tanke på hur nyligen du fått barn. Varför ska mammor inte få vara piffiga när ingen skulle klaga på dina kläder om de satt på en kvinna utan barn!?

 63. Du är sjukt snygg, jättefin i dina kläder och inspirerar mig med varje inlägg, oavsett innehåll. Tack för att du finns, tack för att du orkar, och tack för att du delar. Kram!

 64. Gillar dina ifrån-ryt! Jävlar i min låda vad folk är dumma, inskränkta och uppblåsta. Du är jättesnygg på dina bilder!

 65. Det ar alltid latt att ge kritik nar man kan vara anonym. Det man inte kan saga till en manniska ansikte mot ansikte bor man inte saga alls.. Allt faller i slutandan tillbaka till den gyllene regeln… Du bor i alla fall inte ta at dig!

 66. Haha, go Clara!!!! Klockrent. Tycker dte är ett underbart drag att du vänder på steken och lyfter fram vad personer skriver så där. Låter trollen spricka i ljuset.
  Ha en skön vecka <3

 67. Varför ska man alltid klä sig i plagg som får en att se så smal ut som möjligt? Jag gillar kläder som framhäver kurvor snarare än döljer. Som din fina helklockade gula midjekjol. Superfin!
  Varför en siluett som gör att man ser ut som ett streck jämt?
  Själv är jag rätt kurvig och klär absolut inte i ovan nämnda kjol, det blir liksom lite för mycket tyg och inte är jag särskilt smal om midjan heller… Men du Clara är vansinnigt snygg i din!
  Skulle jag nu ändå bära den här kjolen skulle jag göra det för att den är så himla snygg. Då hade jag inte uppskattat om någon kommenterade att den inte smickrade min bakdel. Ytterst oförskämt. Om det inte var så att jag faktiskt bad om ett ärligt råd vill säga…

 68. Tråkigt hur folk håller på, samtidigt är jag inte förvånad. Det är så tröttsamt ibland hur människor ska hålla på och tycka saker jämt och ständigt om andras liv och hur de ser ut. Jag tycker du och alla andra bloggare är så otroligt modig som vågar fortsätta trots de vidriga kommentarer ni ibland får. Jag vet inte om jag själv hade klarat av det.

 69. Tyvärr älskar vissa människor att trycka ner andra, bara för att själva må bättre. Skit i dem helt enkelt, du har din stil som passar dig, och som gör dig glad.

 70. Jag försöker lära mina barn (och hoppas att de sprider budskapet vidare till barn som saknat den biten i uppfostran) att om du tycker att någon är ful, har på sig något fult osv så är det inte ok att säga det! Men om personen frågar dig så har man rätt att ge ett ärligt svar, men att man då i alla fall behöver tänka sig in i mottagarens känslor och välja sina ord.
  I min dotters klass har det sedan många år tillbaka funnits elever som tyckt att det är ok att utbrista högt till en klasskompis: Den klänningen du har på dig är den fulaste jag sett! Jag blir fly förbannad på sånt!
  Jag går igång nu precis som alltid! “Har du inget snällt att säga, säg ingenting!” – är ett bra uttryck! Dessutom sitter skönhet i betraktarens öga! Tänk om alla i hela världen skulle tycka lika både i fråga om utseende och kläder och alla egenskaper vi har – hur kul skulle det vara??? Tänk en värld av bara kloner från en enda individ- vem vill leva där? Inte jag!
  Kan skriva hur mycket som helst om dessa saker, men detta är ju din blogg Underbara Clara! = )
  Tack för att du trots alla påhopp fortsätter att skriva och publicera bilder!
  Du gör i alla fall min dag mer innehållsrik!
  Kram Åsa

 71. Ok det är inte snällt när folk inte är snälla o säger dumma saker om ditt utseende. Men hur får folk kommentera i din blogg då? Vad får man säga, bara snälla saker? Du skrev härom dagen att du tyckte att det var väldigt positivt att loreen inte vann med stora bröst o läppar o mkt hud men du kör ju med dessa attribut själv. Och det får ingen tycka är tråkigt?

  1. Ska det vara så svårt att förstå? Vad ska man säga till människor i sin närhet? Snälla saker. Det är precis samma sak på nätet. Jag har aldrig sagt något om Loreens bröst. Jag sa att det var roligt att en kvinna med en annan typ av utseende en det som 95 procent av kvinnorna i ESC har, kunde ta hem tävlingen. Att det var befriande att se.

   1. Men det är ju precis det Pomea säger? Att du inte säger snälla saker om 95% av de kvinnor som tävlar i melodifestivalen? Eller räknas de inte som människor?

    1. Men det är väl en STOR skillnad att gå till personangrepp, vilket det är att rikta dessa kommentarer direkt till någon, mot att uttala sig i allmänhet? Jag tycker också att det är tråkigt att många kvinnor, och män också för den delen, känner ett behov av att förändra sitt utseende genom ingrepp. Det innebär ju snarare att jag ställer mig frågande till ett samhällsfenomen, än enskilda individer. För jag kan i vilket fall inte läsa att Clara “hackade” på någon speciell. Hon konstaterade att någon gick mot ESC-strömmen, och att hon gillade det. Sen kan jag känna att precis som i levda livet bör man vara tyst när man inte har något snällt att säga. Om jag nu skulle tycka att Clara visar för mycket av sina bröst så kan jag ju helt enkelt låta bli att kommentera. Det innebär ju att jag när jag genuint tycker att något är fint säger det. Och att jag håller tyst de andra gångerna. Nu ser jag inget provocerande alls med Claras outfit-bild, men ja – ni fattar vad jag menar. Att sen ge råd när de efterfrågas är en HELT annan sak.

     1. Och, ska jag lägga till, med detta menar jag inte att det får finnas meningsskiljaktigheter. Men det är, i alla fall min värld, en stor skillnad på att ta sig ton gällande någon enskild persons utseende (det för inget konstruktivt med sig utan innebär bara att någon blir sårad) mot att diskutera låt säga politik, religion eller dylikt (så länge det görs på ett respektfullt vis).

     2. Är det inte samma sak? Jag försöker inte vara besvärlig, det är en ärlig fråga. 🙂 Är det så att vi tycker det är OK att kommentera om personen i fråga troligen inte hör? Jag tycker rent elaka kommenterar är helt oacceptabelt och inget man ska behöva ta som bloggare, men jag tycker också illa om generaliseringar, som att “miniklänning och fönat hår” automatiskt gör att man döms ut.

    2. Men… hon har inte sagt något negativt om dem. Hon har inte sagt att det är fel/fult/äckligt/whatever. Hon har bara påpekat att det finns en likriktning och att Loreen inte passade in på den likriktningen utan gick sin egen väg. Att man tycker att det Loreen gjorde var bra betyder inte att man tycker att alla som gör annorlunda än henne gör fel.

   2. Ja men Clara det du gör är ju det 95 procent av alla tjejer gör; får fame, uppskattning, bekräftelse genom ditt utseende och då kanske folk tycker att du, precis som Loreen, ska ta det makt o det utrymme du har och göra något bra av det. Och man kan ställa sig frågande till om det är rätt väg att gå via en bustier. Det är inte befriande att se dina typiskt kvinnliga attribut, du ser ut som alla andra. Du måste vara på ett speciellt sätt. Så som vi vill ha dig. Så som Loreen är kanske?

    1. Jag tycker att kvinnor ska få klä sig och se ut precis som de vill! Och slippa recenseras negativt. Vilket jag heller inte gjorde, det är något du läser in. MEN när kvinnor gör val som avviker från normen (vilket Loreen gjorde i ESC) och ändå “går hem” bland folk så är det hoppingivande att se. För det öppnar för fler typer av kvinnor att ta plats. Och jag tycker dessutom att kvinnor – oavsett vilka val de gör – ska slippa axla förebildsmanteln. Den hänger man aldrig på män på samma sätt.

     1. Bra Clara!!! Så otroligt korkat att du inte ska kunna undanbe dig elaka kommentarer och rena personangrepp och samtidigt ha åsikter om att det är befriande med någon som avviker från mallen. Det ena utesluter inte det andra. Har man inget snällt att säga så kan man hålla tyst och nej, man är inte allmängods för att man är känd eller har en blogg. Clara har mig veterligen aldrig ägnat sig åt personangrepp utom i eventuellt självförsvar.

    2. Jag förstår inte riktigt, vad du tycker att Klara borde ha på sig, tagelskorta? Om Klara vill förespråka mänskliga rättigheter eller vad det nu må vara iklädd tassels och stringtrosor så är det lika ok det.
     Loreen hade förövrigt en synnerligen djup urringning på sin byxdress så det handlar ju inte om att hon är mindre sexig än de andra tävlande, hon har bara en annan kroppsform och en annan stil än många av de andra. Poängen är ju att det är trevligt med en mångfald av kroppar och stilar och det därför är trevlig när någon annan än stereotypen vinner. Att vara ett föredöme handlar ju inte om att pryd och osexig. Man kan lika gärna vara ett gott föredöme när man är hetare än chili i en bustier som om man är klädd i en söndagskoleuniform. Man kan utan problem vara ett sexigt föredöme det finns inget motsatsförhållande.

 72. Folk är ensamma och elaka och har inget att göra. Men samtidigt sticker du ju ut hakan genom att leva ditt liv delvis offentligt på bloggen. Jag tycker inte alls att du sk tåla elaka och korkade kommentarer och ett utmärkt sätt är ju att dra fram trollen i ljuset.

 73. Åh Clara! ta inte åt dig av den där skiten! Men jag förstår att det är svårt och att du ledsnar ibland. Du är så vacker och bra! Liksom alla är på något vis…

 74. Bra sagt Clara, huvudet på spiken som vanligt!
  För övrigt har jag aldrig ens reflekterat över att dina tuttar syns på bild, och om de gör det, vem bryr sig? Och som att din son skulle läsa din blogg när han blivit äldre? Haha, varför skulle han göra det?

 75. Jag blir så trött på folk! Jag har aldrig fattat grejen men att säga elaka saker – har man inget snällt att säga kan man väl hålla tyst.

 76. Jag blir både provocerad och upprörd över hur andra tar sig rätten att kommentera klädstil och “personlig stil” i en negativ ton, för att sedan försöka komma undan med “jag säger bara min åsikt, inget illa menat”. Men jag blir LIKA PROVOCERAD över hur vissa reagerar på dessa kommentarer och framför allt hur de talar om personerna bakom dessa kommentarer. “Äckliga” och “efterblivna” har jag läst här ovan. TJEJER!!!! Vad håller vi på med?? Är det SÅ vi vill tala om varandra, oavsett om vi tycker lika eller olika??

  1. Jag håller helt med dig!
   Tycker inte att det är vackert att fälla onödiga kommentarer. Oavsett om det handlar om bloggaren eller om någon annan i kommentatorsfältet. Det är inte bara mot Clara kommentatörerna borde vara lite utan också mot varandra.
   Grundregeln tänker jag är att fråga sig själv: hur blir det för mottagaren om jag säger/skriver detta?
   Hur blir det för Clara om jag säger att hon inte borde klä sig på ett visst sätt?
   Hur blir det för de som kommenterade på ett olämpligt sätt om de kallas för efterblivna/äckliga/patetiska?
   Trist för båda… Sedan tycker jag förståss att man kan prata om kommentarer på ett sakligt/konstruktivt sätt när någon kommenterar på ett sätt som uppfattas otrevligt. Men konstruktivetet och persongrepp går inte hand i hand, oavsett vem man kommenterar.

   1. Håller med.. hur kan man ens skriva att någon är äcklig och efterbliven utan att veta det minsta om personen i fråga, grundad på att dennes åsikt eller smak skiljer sig från ens egen ? Då är personen som skriver en sådan kommentar bakom en skärm inte mer vettig än någon annan.. tvärtom!

  2. Ja, när man kommenterar på det viset så uppfattas man ju inte själv som särskilt intelligent tyvärr. Man kan väl resonera utan att skapa familjelivsstämning när man inte tycker lika?

   Själv tycker jag det är problematisk det här med att vara kvinna. Vi vill inte objektifieras men vi vill samtidigt klä oss som vi vill och vara fina. Tyvärr innebär det ju ofta att vi då ser ut som objekten vi inte vill vara.
   Svårt att veta vad som är egen vilja och vad som kommer av samhällets krav o normer.
   Känns som att vi aldrig kan göra riktigt rätt, speciellt inte när vi själva är så snabba med att döma varandra.

 77. Haha, gud vilka fåniga och onödiga kommentarer. jag tycker du är väldigt fint klädd jämt, kanske är det detta som provocerar vissa? Att de själva skulle vilja klä sig lite snyggare? Vad vet man, dumt i alla fall. Varken rumpa, ben eller byst ska döljas bara för att man är mamma, väldigt konstiga idéer.

  Fortsätt inspirera med snygga outfits och vackra bilder!

  Tack för en bra blogg!

 78. Jag har ingen blogg, så jag kan inte riktigt sätta mig in i hur det känns. Har läst kommentarerna till detta och föregående inlägg och de är många. Nu har jag inte gjort någon exakt uträkning men jag skulle gissa på att åtminstone över 90% av kommentarerna är positiva, därför tycker är sorgligt att de få negativa ska få så stort utrymme, både i kommentarsfältet och i bloggen. Jag antar att man tillslut tröttnar och vill “svara” på kritiken, men samtidigt får dessa tråkiga kommentarer onödigt mycket utrymme. Jag vet många som bloggar och jag säger alltid “din blogg- du bestämmer vad som ska skrivas/ visas”. De som är dömande/ elaka går förmodligen igång på reaktionerna och det är ju synd att ge dem den tillfredställelsen. MEN som sagt, jag har ingen egen blogg och kan inte riktigt veta hur det känns. Tack för ordet

 79. Va folk håller på. Jag tycker du klär dig supersnyggt! Man blir inspirerad av dina vackra kläder

 80. Du är skitsnygg Clara och är en inspiration beyond this world. Och jag tycker att det är ett fräscht inslag när du t.ex “glömt att knäppa blusen”. Jag skulle aldrig skriva till dig och berätta om jag inte tyckte om något. Det kan jag få tycka, men hålla för mig själv, och i stället säger jag det som jag uppriktigt tycker är snyggt!

  T.ex. man går väl inte fram till någon och säger: åh vilka fula skor du har! jag skulle aldrig ta på mig dom igen, om jag var du alltså.
  Nä utan då håller man käften och går vidare.
  Utan man säger, om man tycker så : Åh vilka snygga skor! jag var bara tvungen att säga det till dig.

 81. Hej! Du har en helt underbar och inspirerande blogg, stort tack för det!
  Till saken, varför får mammor inte klä sig som de vill? Ska inte en mamma (och pappa) stå som förebild för sitt/sina barn och visa att det är viktigt att kunna stå upp för sig själv, skapa sig en personlig stil? Bland det tråkigaste som finns tycker jag är när vuxna människor bara för dem får barn “töntar”ner sin stil för att inte barnen ska tycka dem ser töntiga ut. Själv är jag 18 år och jag blir bara gladboch stolt när jag ser bilder på min mamma och den fantastiska stil hon haft genom åren. Jag hade tyckt att det var jättetråkigt om hon struntat i sin personliga stil för min skull. Hur skulle jag då lära mig att jag har rätt att accepteras för den jag är.

  Nä keep up the good work Clara!

 82. Jättebra skrivet Clara! Bry dig inte, ta ingen skit (lättare sagt och gjort), folk älskar att klaga på nätet tyvärr. Dessutom tycker jag att du var jättesnygg i outften (och hade jag inte tyckt det hade jag fanimej hållit käften!) Läser din blogg varje dag, you go girl! Och tyckte f.ö. väldigt mycket om inlägget om Loreen.

 83. Dessutom en fråga till alla: är det skillnad på kvinnor och kvinnor? Varför är det inte ok för Clara att gå i korsett men ingen klagar på Kenza, Tyra mfl när de går i korta magtröjor eller när Kenza går ut och dansar i en bustier? Det är väl inte skillnad på folk och folk?!

 84. oj att folk bara inte kan sluta att ta ut sina egna nojor på varandra…man blir så trött.
  är för tillfället gravid och har lagt på mig några kilo och har inget problem med att kleti och pleti kallar mig för tjockis. Men när jag fick frågan om hur många kilo som jag gått upp häromdagen och svarade att “det vet jag inte”
  Så blev den frågande personen uppenbarligen provocerad och kunde inte sluta prata vikt och ideal i 10 minuter….är det verkligen så viktigt kan man ju undra?! Och varför ska man recensera varandra i tid och otid?!
  Bra inlägg Clara!

 85. Det må så vara, men det är fortfarande skillnad att gå in och kommentera en enskild individ. jag tycker det är lika vidrigt med människor som kommenterar rejält opererade människor med att de “ser hemska ut” osv. Det jag vill säga är: Varför kan inte folk vara snälla mot varandra? Samhället skulle ju bli så mycket trevligare då 🙂

 86. Hej Clara! Vill först tacka för en jätte fin blogg som ger mycket inspiration! Har själv varit en lite “osynlig” läsare som aldrig lämnat någon kommentar, men nu känner jag att jag måste göra det. För det första vill jag säga att jag tycker att du klär dig jätte fint!!! Sen så tycker jag att du är en bra förebild som förespråkar ekologiskt tänkande, feminism och att du trots ditt kändisskap fortfarande bor kvar i vackra västerbotten. Och slutligen så blir jag så besviken och irriterad på människor som alltid ska hitta något att klaga över och som måste klanka ner på andra!

 87. Jag tycker att det är jättekul att du börjat med klädbilder igen. Jag blir otroligt inspirerad av att se dina outfits!

 88. Jag tycker du är grymt vacker i vad du än har på dig, så fortsätt med det! Oavsett om det är ett gammalt skynke, en Versace-kofta eller en bustier.

  Trist med människor som bara klankar ner på andra med ursäkten “Alla har rätt till sin åsikt?!” – givetvis har Vi väl det, fast i vissa fall kan man gott hålla den för sig själv! Känns rätt onödigt att bara överösa med dåliga kommentarer kring andras kroppar, utseenden och div ytligheter osv – tycker själv att det inte tyder på en särskilt god uppfostran, för vissa saker säger man helt enkelt inte.

  Heja dig Clara, du är bäst! Din klädstil inspirerar mig, & jag är nog verkligen inte ensam!

 89. Jag undrar hur människor kan bli upprörda när de ser en bild på en vacker kvinna som tack och lov är stolt över sig själv. Världen behöver fler som du Clara! Och solen skiner och syrénerna blommar och vi får vara med – det tycker jag är viktigare att vara glad och tacksam för än att vara arg för att man ser en bild på någon. Gå ut och sträck på er och le mot solen vetja!

 90. Word! Så sant, undrar varför vissa tror att man inte kan leva utan deras “råd”. Fast egentligen vill de ju bara vara elaka, trycka ner, höja sig själva och därmed roffa åt sig lite självkänsla på andras bekostnad. Patetiskt! Stå på dig, du är en stor förebild för mig! I vardagen här i England tänker jag ofta “hm, vad skulle Clara sagt om denna surgubben, åsiktsmaskinen, hundägaren etc etc. Du hjälper.

 91. Jag tycker det är jätte modigt av dig med kvinnliga former som vågar lägga ut bilder på dig å dina kläder som DU gillar, det är juh CLARA lixom!
  Men oerhört respektlöst av folk med dessa kommentarer men du sköter det proffsigt och snyggt i detta inlägg tycker jag, på dom bara!!!!!
  Å jag är gärna med kommenterar vuxenmobbarnas kläder tillsammans med dig och alla dina andra läsare som uppskattar din blogg, din text och dina bilder. kramar Lina

 92. Åh Clara I love you! Du är så bra på att uttrycka dig och ge svar på tal sakligt. Dessutom en otrolig inspiration på alla sätt och vis!

 93. Men vad fan är det för fel med folk? Skäms för helvete. Skit i dessa negativa vibes! Det är så lätt att skriva såna kommentarer när man gömmer sig bakom en falsk emailaddress och ett påhittat namn. Tro fan att de har fet häck och fel kläder och tuttar som hänger ut och gud vet allt! Men det är ju mycket lättare att klaga på alla andra, inte sant?!
  Du är supersnygg and i like you, just the way you are! You go girl!

 94. Hej!
  Strunta i alla negativa kommentarer. De som klagar på hur andra ser ut gör det för de skäms över något hos sig själva. Du är fin precis som du är!
  //Frida

 95. Bra inlägg – roligt och på spiken! Bra svar på kommentarerna också!

  Hahahahaah, vad folk är tossiga med sitt jävla recenserande. Jag gillar att du tar bilder på dina outfits, mycket inspirerande!

 96. Heja dig Clara. Det är synnerligen inte klädsamt med petnissar och tråkmånsar som gör andra människor ledsna. Att sedan skylla på att “jag är en sådan som säger sanningen” är ännu ledsammare, att de inte förstår att det handlar om osäkerhet. Trampa innan du blir trampad på.

 97. Åh all den här tekniken som har kommit rusande..så bra på så många sätt, MEN livsfarlig!
  Jag tycker att det är jätteviktigt att man pratar med sina barn om att ALDRIG i ett sms, på facebook, i mail eller på bloggar skriva något som man inte skulle våga säga öga mot öga…
  Känns som om våra barn kommer växa upp med detta att man kan skriva och tycka vad man vill och ändå vara anonym, att inte behöva stå för sin åsikt…Lätt att liksom tappa greppet om RESPEKT.
  Otäckt…

 98. Folk som säger sådant har stora problem! De borde ägna sig åt att arbeta med sin egen självbild istället för att ägna all sin tid åt att kommentera andras utseende, kläder etc. Jag vet att du vet det redan, men jag skulle vilja kontra med att säga: Din son kommer vara så oerhört stolt över dig och är det säkert redan. Du verkar vara en underbar förälder och ditt arbete ingjuter ljus, hopp och lycka samt visdom i många människor liv. Fortsätt vara du Clara!

  Kramar/Idgie

 99. Du är både vacker och har stil. Jag blev så himlans fundersam över det du skrev att folk skrivit så jag gick igenom dina senaste inlägg i kategorin Claras utstyrslar. Mycket fokus på bröst?! Majoriteten av de utstyrslar jag såg hade halsringningen nära halsen. Men det är ju inte det viktiga egentligen. Vill man lägga fokus på sina bröst så får man det. Liksom man får lägga fokus på sina ben när man klär sig. Eller sin rygg, eller kanske sin rumpa. Man tar vad man har och framhäver sina goda sidor och kvaliteter om man vill det! Du är fin som bara den!

 100. Har ju aldrig kommenterat förut men nu måste jag, vilket bra inlägg! Gud vad kul det skulle vara att få se hur alla dom här “trollen” ser ut i verkligheten! Fortsätt klä dig som du vill, jag tycker ialla fall du har skitsnygga kläder.

 101. Vad bra Clara! Tror nog att sånt här lite är en kvinnofråga. Män skulle väl inte säga “Tycker dina jeans sätter lite väl mycket fokus på skrevet, det tycker jag är tråkigt, vad tycker din dotter”? Mammor får inte riskera att uppfattas som fel sorts kvinnor.
  Själv skulle jag inte våga visa mig i korsett med risk för att det skulle väcka anstöt men sen går jag runt i kjolar som av mina vänner uppfattas som underkjolar…så var går gränsen egentligen? Skulle nog själv vara försiktig med att kommentera utanför kretsen av mina allra närmaste.

 102. Brukar läsa din blogg Clara och gillar och håller med om en hel del, och en del inte. Beundrar dig dock för att du alltdi vågar säga ifrån när du tycker att något är fel och för att du är så duktig på att uttrycka din ofta välgrundade åsikter. Men det här inlägget gjorde mig faktiskt besviken. Jag uppfattar det som att du reagerar oerhört starkt och nästan barnsligt när någon, som jag uppfattade det, ärligt och i allmeniing uttryckte sin förvåning och förvirring över ditt klädval, kopplat till de åsikter du ber uttryck för på andra sätt i din blogg. Jag är egentligen ganska ointresserad av vad du har på dig, men förstår att många inspireras av dig, men jag tycker att det är onödigt att kommentera människors utseende på ett nedsättande sätt. Men jag tyckte inte att kommentarerna om bilderna på Clara i bustiern(i alla fall inte de kommentarer jag läste) var nedsättande.

  Du gör statements Clara, ofta starka och ofta kloka, både i det du skriver och de du visar i dina bilder, i din blogg och på andra ställen, och det SKA du självklart göra. Men då måste du väl också vara beredd på att någon gång få mothugg också, när någon tycker du är fel ute. Jag blir bekymrad när du reagerar så här hetsigt på den sortens mothugg eller kommentarer.

  Självklart kan du inte ta ansvar för vad alla dina läsar skriver i kommentarsfältet, men kommentarer är en viktig del av en levande blogg ochmånga gånger förs det intressanta diskussioner där. Men det är tråkigt att läsa många av dina ivrigt tillskyndande försvarare gör sig skyldiga till precis samma sak som de som de kritiserar: de dömer andra, de skriver att folk är efterblivna, idioter och galna och så vidare, bara baserat på någon enstaka, kanske missförstådd kommentar. Inte så trevligt. Och jag blir orolig när du, Clara, påhejad av idel jasägare i kommentarsfälten, visar intolerans mot de som har en avvikande uppfattning.

  1. Helt utan att lägga mig i kläddebatten, så blir tonen mot dem som negativkommentatorerna i stort sett lika nedsättande som de nedsättande kommentarerna om klädsel. “Patetiska”, “sorgliga”, “idioter”, “fåniga” – vågar de som säger så här i kommentarerna också säga det i direkt samtal till “negativkommentatorerna”? Eller finns det något mer konstruktivt sätt att hålla med Clara utan att använda nedsättande invektiv om dem man inte håller med?

   1. ^(Mitt inlägg hamnade i en denna tråd istället för ett eget inlägg. Men tanken är densamma!)

  2. det är STOR skillnad på att få mothugg i en sakfråga där jag initierat en debatt och att helt oprovocerat få höra att man borde klä sig annorlunda. Att den skillnaden inte är uppenbar för alla är bara att beklaga. Jag vet inte vad jag ska göra med andras “tyckanden” om mitt kropp och mina kläder – jag har varken initierat en debatt eller förklarat en ståndpunkt – jag blir bara recenserad som om jag vore en produkte

   1. Jag håller helt med dig här Clara. Jag som läsare kan tydligt urskilja när du skriver ett inlägg för att initiera en debatt, och när du inte gör det. Dina (sjukt snygga) outfit-inlägg initierar INTE en diskussion. Och speciellt inte en diskussion om din stil eller din kropp. Så det är tråkigt att det har blivit så. Och du är grym som drar en gräns när det inte är okej, i detta fall gjorde du det med ett smart formulerat, uppföljande inlägg. MEN DET HADE VARIT SKÖNT om du också sade stopp och satte en gräns här i kommentarsfältet när människor som “säger sig stå på din sida” beter sig minst lika otrevligt tillbaka mot dem som lämnade negativa kommentarer. Att beskriva personerna som “äckliga”, “efterblivna” och “idioter” tycker jag är osmakligt, även om ilskan kan göra så att man känner så..

    1. Kan bara hålla med. Den olustiga stämningen på den här bloggens kommentarsfält kommer knappast från de som ifrågasätter och säger emot, utan från Clarafanatikerna och kallar de som ifågasätter för “idioter”. Jag tror jag är klar på den här bloggen nu. Har tittat in då och då i ett par år, men nu blev det nog.

    2. Håller helt med i den sista meningen. Vanlig hyfs ska man kunna vänta sig från alla, tycker jag.

   2. Hej igen
    Det är väl det här som är det kluriga med att vara bloggare, och offentlig person, antar jag. Du ÄR ju underbaraClara och det du skriver, och visar på bild inklusive hur du till exempel klär dig eller ditt barn, i bloggen är en viktig del av det “varumärkesbyggandet” Du står för vissa saker och mycket av det sympatiserar jag verkligen med, till exempel att man som kvinna ska kunna klä sig som man vill utan att riskera att ses som ett (sex)objekt.

    Men jag tolkade ditt ironiska inlägg om att kommentera varandras outfits som en grym lek på bloggen som ett ganska onyanserat angrepp på de som reagerat på något du ger uttryck för i bloggen, i bild eller text, i det här fället hur du klär dig.

    Och jag tycker inte alltid att det är uppenbart vad som är avsett att väcka debatt och vad som inte är det i dina inlägg, vi tolkar ju alla, det vi läser och ser på olika sätt utifrån våra egna referensramar och åsikter. Och ibland är du ironisk och överdrivet provokativ (som jag uppfattar det) just för att väcka debatt. Och jag har all respekt för att det här är din blogg, och ditt forum, där du så att säga sätter agendan och som du skriver initierar debatt, som du beskriver det. Men om det nu uppstår en debatt till följd av ett inlägg, där just debatt, inte var vad du avsåg med inlägget, så tycker jag att det är synd att du dödar den debatten på ett så raljerande och nedsättande sätt.

    Det som också stör mig lite grann i hela den här tråden är att det finns många ja-sägare som håller med dig i sak och säger riktigt otrevliga saker och fäller omdömen om andra som jag tycker strider mot allt slags hyfs, går obemärkt förbi, men där de som ärligt och “i all välmening” kommenterar det du uttrycker (i form av bilder på dig själv) på bloggen, hängs ut. Det ger en obehaglig känsla av att du inte tål att bli emotsagd och det tycker jag är synd för jag tycker att du och de åsikter du står för verkligen behövs i debatten i samhället idag.
    /Stina

    1. En sak till: det kanske är viktigt att i den här diskussionen skilja på vad som är oprovocerade kommentarer om din kropp och kommentarer kring din stil. För din kropp är bara din och inget objekt eller produkt och helt irrelevant, tycker jag, men din stil dvs dina kläder och det du vill uttrycka med dina kläd- och stilval, tycker jag faktiskt kan ses som inlägg i debatten, särksilt eftersom väljer att lyfta fram dem i bloggen och därmed gör ett statement.

  3. Håller med! och bara för att man inte bett om åsikter eller kommentarer så kommer man som storbloggare att få det oavsett om man initierar det eller inte. Om man då som Clara i sitt förra outfit inlägg ikläder sig något som vi läsare inte är vana att se henne i och som vi kanske förknippar med helt andra saker än det som läsaren får intryck av att Clara står för, så öppnar det automatiskt för debatt. Det måste man som bloggare inse.

   Med det sagt menar jag inte att det är fritt fram för vem som helst att skriva elaka saker.
   Men det är faktiskt fritt fram att skriva sin åsikt. Genom att överhuvudtaget ha en blogg ger man folk möjlighet att ha en åsikt om det man skriver, eller det man visar bilder på. Vill man inte höra vad folk har att säga kan man lika gärna sitta och skriva i ett kollegieblock på sin kammare eller sätta in sina bilder i fotoalbum istället för att publicera dem på internet.

   1. Jag fattar inte riktigt argumentet att om man väljer att dela med sig av sin smak, etc. på en blogg så måste man kunna “ta” kritik av den smaken för att läsarna har “rätt” att kritisera en. Varför? Vad blir bättre med samhället, oss som kvinnor, bloggosfären eller demokratin bara för vi har rätt att tala om för någon att dom klätt sig fult eller smaklöst?

    Visst, om en bloggare lade ut bilder av sig själv som var djupt stötande – typ tshirtar med swastikas eller rasistiska skämt eller så – så vore det naturligtvis bra om någon bet emot.

    Men det enda jag kan se som blir annorlunda av att någon har “rätt” att tala om för en bloggare som kännt sig glad och stolt över sina nya kläder den klär sig smaklöst är att nu måste han eller hon ha en liten gnagande misstanke att dom kanske inte duger som dom är. Och att fler kvinnor väljer att “bara” sätta in sina foton i ett album istället för att dela med sig av sina alternativa och varierade stilar eftersom dom tycker det är obehagligt att hängas ut för sina val. Så vad vill vi åstadkomma? Färre bloggar? Fler kvinnor som känner att dom inte kan visa bilder av sig själva i de kläder de tycker är vackra?

 103. Jag tycker att det är sjukt och tråkigt att folk skriver sådant elakt och kränkande och som lyckas hitta någonting överallt att klaga på.
  MEN jag tycker också att det är tråkigt att det bara fokuseras på de negativa kommentarerna. Du får trehundra kommentarer som peppar dig i ditt eget sätt att vara, som berömmer ditt utseende och ger dig positiv respons. Massvis, ja, den allra största delen av dina läsare gillar din stil och ditt rättframma sätt. Däribland jag. Men de får ingen respons.

  I min omgivning finns alltid människor som av olika sorgliga anledningar vill klanka ner på mig. Jag försöker att fokusera och lägga min energi på de som ger mig stöd och positiv energi, och ge dem stöd och positiv energi tillbaka.

 104. Du är fin precis som du är! Å för guds skull behåll din underbaraclara-egna-stil. Det är så skönt att se bloggbilder på sådant som inte kostar femtielvatusen kronor och bara kan hittas i en lite boutique i långt-bort-i-stan. Varför i hela världen ska det hållas på att kritisera hela tiden. De flesta behöver minsann ingen hjälp med att kritisera sig själva, det klarar man så bra på egen hand. Vem är inte kritisk mot sig själv i spegeln och undrar om man är fin nog och om man duger och räcker till…

  Fortsätt vara precis som du vill!
  Häslningar,
  Vanessa

 105. Clara, du är för snygg och framgångsrik och verkar dessutom vara lycklig! Alla klarar inte av det. Istället för att strunta i att läsa din blogg om de nu inte uppskattar den lägger de ner tid och energi på att skriva taskiga kommentarer. Det är synd om dem..!

  Fortsätt vara som du är!!!!! Vi är MÅNGA som betraktar dig som ett föredöme och önskar dig och din familj allt gott.

 106. När någon kommer fram till mig med ett fysiskt rumpmått så kan de få säga va tusan de vill men guuuu så tråkigt det skulle vara om alla rumpor och kroppar såg precis lika ut!

 107. Helt rätt!
  Och jag älskar din bild när du bara visar baksidan på kroppen och har den blå/svart-randiga kjolen! Jag har en likadan kjol som jag älskar! Men den är verkligen inte rätt väg att gå om man vill passa in i liten-perfekt-rumpa-normen. (Jag passar inte in i den normen utan kjolen heller..).
  Ränderna gör allting större! Men vad gör det? Jag tycker att du är så härlig och fantastisk som vågar! Då kan jag och min ladugårdsvägg andas ut och känna att vi också passar in – med ‘osmickrande’ kjolar.

 108. Hallå hallå haallååå… Kan helt acceptera att vissa läsare går emot åsikter du har. För så är det – folk har olika åsikter (även om dina oftast är rätt). Men att skriva negativa kommentarer om VÄRLDENS VACKRASTE bloggerskas utseende… SHAME ON THEM!
  Jag vill som skriva att du inte ska ta åt dig, för du är så otroligt otroligt fin och underbar på alla sätt och vis och har så söta kläder jämt som passar din figur alldeles som handen i handsken. Men man tar åt sig. Och det suger. Skit i’t jag skriver det i alla fall: Clara, ta inte åt dig! Jag förstår inte varför folk är så elaka. De vet nog bara inte bättre…
  KRAM på dig!

  Ps. Jag har inte läst alla miljoner kommentarer, men de flesta verkar vara riktigt hyvens. Lyssna bara på dem i stället!

 109. Dock hade det varit kul att få några tips och anmärkningar av dig om ens klädstil…
  För du är ju lite av en stilikon

 110. Otroligt att folk orkar lägga tid på att skriva negativa saker! Tänk om alla använde den tiden till att göra något bra istället, då hade världen varit mycket trevligare! Sticker det i ögonen så får man väl titta bort! Kör på Clara!

 111. Vänta, jag förstår inte. Slutar man att vara kvinna och att ha tuttar när man blir en mamma? Får man inte klä sig hur man vill då? Jag skulle för övrigt bli väldigt förvånad om Bertil INTE skulle vara stolt över hur snygg hans morsa var i yngre dar.

 112. Tack för att du vågar stå för dig själv och vågar utsättas för just såna här saker.
  Du inspirerar!

 113. Men det är så galet att någon ens tänker att det var något extravagant och “vågat” med förra inläggets klädbilder. När man ser dem så tänker man kanske “jahaja, snygg kjol”. Man tänker INTE “ojojoj, tuttar tuttar tuttar!” (och även om man gjorde det så vore det självklart inte okej att kommentera det – bara för att man har en åsikt om någon så behöver man inte göra den känd).

  Bilder som i föregående inlägg visar en propert och stiligt klädd kvinna. Det är ingenting porrigt med dem, inte ett dugg. Man skulle aldrig tänka tanken att en kvinna var utmanande klädd om man såg henne på stan i sådana kläder. Den som tänker den tanken har nog inte lämnat sin kammare de senaste femtio åren.

 114. Men vad är detta???!!!! Clara är UNDERBAR o vågar ha sin egna stil, och DET är något att vara stolt över!!! Så ni som tycker att det är fel att bära en skitsnygg korsett m underbart mönstrad kjol o en fin kofta kan skriva era kommentarer någon annanstans!! Vad är det med folk nuförtiden alltså??!!
  Jag säger bara BRA GJORT Clara!!

 115. Tycker det är alldeles för lite naket jag!
  Närå, eller jo det tycker jag ju egentligen, men jag skulle egentligen skriva att jag tycker du ska stå på dig. Det är verkligen lågt och patetiskt av tjejer att anmärka på varandras utseende och klädstil. Handlar inte om något annat än avundsjuka tror jag, som man. Och det är inte klädsamt nej.

 116. Ha ha ha… mycket bra skrivet. Så träffsäkert och ironiskt att det slår gnistor. Jag har tipsat mina bloggläsare om ditt inlägg. Det måste fler läsa 🙂

   1. Alltså, hur dum är inte jag? Tänkte min kommentar men du menar ju Claras inlägg på bloggen såklart!! Så pinsamt detta blev!!!! Skit också!! 😉

 117. Hahaha UNDERBART skrivet Clara!
  Jag går typ in här JUST för att få gotta mig i lite vackra bilder på vacker kvinna. Japp, där har vi dagens erkännande 🙂
  Kram!

 118. HAHAHA JAG ÄLSKAR DIG CLARA!! Du har så bra svar på allt. ÄLSKAR dig. ÄLSKAR. Hör du det? SER du det? 😉 ÄLSKAR!!!! Keep on GOING! Och btw, Love your style, it’s your own and it makes you look perfect. Stunning.

 119. Tack för att du har en så bra MÅBRABLOGG som inspirerar till lycka i de vardagliga aspekterna!

  Därför tycker jag inte att du ska ta åt dig av de dumma kommentarerna, de sitter bakom datorer och det blir anonyma och därför vågar de hoppa på dig med slagord, helt enkelt mobbning.

  Fortsätt att vara DU, för DU inspirerar och DU berikar med dina ord.

  Dessutom är riktigt trevligt att kunna läsa en blogg som är VETTIG!

 120. Du är så fin Clara, och jag uppskattar verkligen dina utstyrselfoton. De ger mej inspiration att i min egen garderob och inte bara köra på gamla säkra kort.

  Strunta i bittra kärringar (inte en ålder utan ett fenomen) som förmodligen har rötter i den gamla Læstadianismen och som förmodligen tycker att man ska helst dölja sin kvinnliga kropp i en chadari.

  1. Och vart kom laestadianismen in här? Laestadianer har väl inte Internet heller? De får nog inte läsa såna här frispråkiga bloggar? Och dessutom har de väl inte tvättmaskiner eller gardiner heller för den delen?

   Jag tycker att det är sorgligt att människor låter sina fördomar flöda fritt, det är precis sådant som bidrar till internetmobbningen som syns på varenda storblogg. Folks sjuka fördomar och den extrema rädslan för oliktänkande.

   Och till Clara, din blogg är fantastisk, härlig och inspirerande, även i Laessares ögon.

 121. Är det inte lite småironiskt att en person som klär sig i en stil som flirtar med 50-talet också får kommentarer som härstammar från tidsandan?
  Jag tycker det är befriande att du som har ett ganska “ordentligt och redigt” uttryck inte knäpper knapparna ända upp i halsen. Sedan så är det så sjukt tråkigt att kvinnor alltid ska kritisera varandra, så gör inte män och det går ju bra för det laget så att säga.

 122. Jättetråkigt med dessa negativa kommentarer!! Det är väldigt lätt för många att slänga skit när de sen inte behöver stå upp för det…

  Jag tycker du är jättefin! Och dina bilder är underbara – vem är det som fotar dig?

 123. Jag kan inte låta bli att konfunderas över vilka tuttbilder det är som menas! Du är jättefin Clara och det är din klädstil med. Därför tänkte jag säga till dig att bry dig inte om det där. Och sedan måste jag hålla med dig fullt ut – det är verkligen inte klädsamt att kommentera andras klädstil negativt! Klädstilen uttrycker ens personlighet och att kritisera klädstilen negativt är som attdirekt kritisera någon annans personlighet, vilket inte heller är särskilt schysst… tycker jag! Kram.

 124. Clara, om du läser alla kommentarer hit ner, all heder till dig 🙂 Jag håller inte med någon av dina skitcitat, verkligen inte. Det jag istället vill säga är att du har så fantastiskt fina kläder/outfits! Även om en negativ kommentar bland 100 andra står ut, ville jag plussa på ditt heja-Clara-konto. Heja dig!

 125. Jag förstår verkligen inte hur de här personerna tänker. Du är väl den bästa förebild ett barn kan ha. Du verkar trivas som du är och gör det bästa av vad du har. Att må bra, jobba lagom, klä sig som man gillar och käka riktig mat kan väl inte vara dåligt? Jag tycker att du är finfin och jag gillar den sida av dig du så modigt visar för oss. När det känns sådär brukar jag lyssna på en låt som jag sjöng framför spegeln som barn:

  http://www.youtube.com/watch?v=0Yy0m7t26UY

 126. Folk kommenterar faktiskt också i verkligheten, då bara kvinnors kläder mig veterligt, frisyrer osv. Folk har till och med ringt mig för att dissa min klädstil i “all välmening”. Därför sätter jag en ära i att tala om för folk när jag tycker de är fina-men bara då. Det tycker jag är en bra policy även på nätet.

 127. Skit i dem Clara! Alltså, man får ju spunk! “Vad du tror att din son ska säga om alla tutt-bilder”? Herregud, om samma personer skulle skriva till alla män som klär sig/inte klär sig/satsar på karriär trots barn hemma. Tänk om du skulle föra lite statistik, och kolla upp hur många trista kommentarer du får av män respektive kvinnor? Nu är det ju mest kvinnor som kollar bloggar, du kanske skulle få räkna relativ frekvens (dela antalet negativa kommentarer från kvinnor med antalet kvinnor som kommenterar just det inlägget, och göra samma för män). Då får du en procentsats på negativa inlägg givet kön. Se där, nu har du ett forskningsområdet inom ämnet genus!

 128. Du är extremt vacker i allt jag nånsin sett dig ha på dig. 🙂 Älskar din stil. Tråkigt att vissa inte kan hålla sakerna inom sig och bara sprida negativa saker runt i kring. :/

 129. Oh vad jag blir less på detta dömande hela tiden. Vi kvinnor ska väl kunna få klä oss som vi vill och göra som vi vill och kunna känna oss vackra?
  Jobbar som poledancing-instruktör om möter dagligen frågor eller påhopp om “det där var väl lite väl avklätt” eller “men man behöver ju inte dansa sådär sensuellt”.
  Många påstår att vi kvinnor klär oss i korta kjolar, urringat eller dansar sensuellt för att locka till oss män, bullshit. Jag som du Clara, vi klär oss i det vi tycker är vackert och ägnar oss till vår passion för att vi älskar det och inte för någon annan. Det blir som ett förtryck mot att få vara sin person, klä sig själv och göra det man vill göra. För mig är det viktigt, vare sig man är kvinna eller man, att bedöma andras sätt att vara eller klä sig är att förtrycka. Om det nu är poledance eller för kort kol. . KLÄ DIG SOM DU VILL CLARA, DET VIKTIGA ÄR ATT DU KÄNNER DIG VACKER.

 130. Jag tycker att det är sorgligt att människor skall lägga sig i hur man klär sig, hur man ser ut och vad man har hemma och inte!
  Jag tycker Clara är häftig i sin stil gällande kläder och heminredning.
  Jag skulle inte inreda så eller ha dessa kläder på sig, men jag tycker dem är charmiga och hon bär dem väl.
  Och vad spelar det för roll om kjolen inte passar till hennes rumpa, eller om hennes blusar framhäver hennes bröst?
  Vad skall en mamma klä sig i för kläder för att det skall passa alla?
  Sedan att hon skriver som hon gör är väl upp till henne, tycker inte hon om alla “påhopp” ang hennes kläder så skall hon väl få skriva det. Även om det kan uppfattas som barnsligt!
  Jag tycker i alla fall att hon har rätt. Man skall inte bedömas av sina val av kläder, det är insidan som räknas!
  //Anna-Maria

 131. Det är superviktigt att man behandlar varandra bra på internet. Håller helt med om att det är skillnad på debatt och oprovocerade, nedsättande kommentarer. Fortsätt att förvänta dig vänlighet!

 132. Du är för rolig, mycket klipskt skrivet. Var bara som du är för du är jättebra, modig och vacker. Förmodligen bittra, avundsjuka människor som “minsann” vill säga att du inte klär deíg passande? Vem fan bryr sig om dem? Jag gillade outfiten jättemycket. Kram

 133. Fattar inte ens vad det är som är upprörande med bilderna, och ännu mindre hur man orkar lägga ner enegi på att bli upprörd över dem. 🙂 Tråkigt dock med bittra människor som blir elaka. Jag hade nyligen ett inlägg om en mamma, med cancersjukt tvåårigt barn, som gör mössor med en rosett på till välgörenhet. Så råkade jag antyda att det var en tjejmössa men att en killmodell var på G. Som kommentar fick jag snabbt ett bitskt “killar kanske också vill ha rosett på mössan…” Varför hakar man upp sig på en sån skitsak när inlägget handlar om ett svårt sjukt barn?.” Vid såna tillfällen kan man väl knipa igen, även om man har “rätt till sina åsikter”.

 134. Du som ALLTID är så fin i vad du än har på dig!

  Jag förstår ingenting – förutom att folk blivit så ofantligt elaka. Jag läser kommentarer i VK och Folkbladet och förfäras vad folk kan slänga ur sig.

  Du är vacker i vad som helst – bara så att du vet!