Röd vinbärssaft – enkelt recept

En gammal färgburk får fungera som bärhink full med röda vinbär.

Saft av röda vinbär är otroligt gott! Och varje gång jag gör saften slås jag av hur enkelt det är.

Våra kompisar kom över med en gigantisk hink röda vinbär. Efter att ha rensat i timmar slutade det med att jag kokade just saft på hälften.

Det enda “knepiga” man behöver är en silduk med ställning som man kan hälla saften igenom. Brukar finnas i vanliga mataffärer.

Röda vinbär i kastrull.

Så här kokar du vinbärssaft:

Koka 2 liter bär (de behöver inte rensas) med 5 dl vatten i ca tio minuter.

Häll genom en sil så att bärmassan silas bort.

Töm över i en ren kastrull, tillsätt 5 dl socker och låt koka i ytterligare tio minuter.

Skumma av saften när den kokat färdigt.

Glasflaska med tratt och röd vinbärssaft inuti.

Descificera en flaska och töm över saften.

Vinbärssaft i glas med kakor på fat.

Spä efter tycke och smak. Supergott!

Tips! Smulpaj med röda vinbär – kolla receptet!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

51 kommentarer på “Röd vinbärssaft – enkelt recept”

 1. Egen saft är bäst, nyttigast, godast, ekologiskt, närodlat, klimatsmart och billigt! Och enklast är att koka i en saftmaja, så slipper man silduken. Liten beskrivning på min blogg http://gladigront.se/?p=1032.
  Annars tycker jag att rödvinbär blir bäst som rårörd saft, då man mixar bären och häller över kokt kallt vatten, tillsätter citronsyra, ev citronskivor och atamon. Sen ska det dra minst 3 dygn före silning, bra om man inte har tid för allt på en gång!

 2. Jag köpte en saftmaja på loppis som går riktigt varm på hösten. Saften tappar jag upp osötad och utan konserveringsmedel i plastflaskor på 1½ liter och fryser ner. Sedan plockar jag upp en flaska då och då vid behov och tinar, värmer upp den och tillsätter socker efter smak. Då går det åt minimalt med socker också. Jordgubbar, rabarber, smultron, svarta- och röda vinbär, hallon, äpplen, krusbär och diverse annat slinker ner och kryddas med citronmeliss, mynta och andra smarriga örter. Bästa saften någonsin!

  1. Så gör vi också enkelt med saft maja sen har jag köpt frysflaskor som jag fryser i. Snabbt och enkelt väldigt behändigt att ta från frysen då man behöver

   1. Freja, var köper du frysflaskor? Vi har just pratat här hemma om att man aldrig ser såna i nå´n butik…

     1. Kolla bara att PET-flaskor funkar för att hälla varm dryck i… inte all plast ska utsättas för värme, de kan släppa all slags kemikalier som helt tar udden av den nyttiga saften. Tror att det finns särskilda plastflaskor för det ändamålet som är bättre och säkrare.

    1. Skölj ur mjölkburkar då dom blir tomma,dom är gratis,såna använder vi till all saft,bara att slänga då burken är tom

     1. Det varnas för mjölk förpackningar på andra ställen. ska visst vara nån speciell bakterie som är svår att få bort. Men gissningsvis känner man det på smaken sedan

   2. Hej! En liten undran bra, vad är det för frysflaskor du har? Jag har kokat saft i många år mest när barnen var små, nu blir det ner sällan. Men nu har jag inte kvar så många flaskor så jag behöver fylla på mitt flaskförråd. Men eftersom jag alltid fryser ner saften behöver det vara flaskor som klara detta.

    1. Skölj ur mjölkburkar då dom blir tomma,dom är gratis,såna använder vi till all saft,bara att slänga då burken är tom

  2. Så man kan alltså göra saften med mindre socker? Jag har förstått det som att man måste ha sockret för att det ska hålla sig bättre, samt att man måste ha atamon eller liknande.
   Hur håller det sig utan? Jag vore jätteglad om jag kunde slippa sånt. Visserligen gjorde jag saft enbart för andra gången i mitt liv i somras, men eftersom jag bestämt mig för att bli bullmamma kan det vara bra att veta. 🙂

   1. om du fryser saften(råsaft) behöver man inte alls tillsätta socker eller annat 🙂
    Jag brukar inte heller hälla i atamon i själva saften när jag tillreder den utan sköljer bara ur flaskorna,mindre atamon men håller precis lika bra 🙂

 3. Ett tips på en jättegod och superenkel kaka om du har röda vinbär över: rör ihop 75 g smält smör, 3 dl socker och 2 ägg. Rör sedan i 2,5 dl mjöl, 0,5 tsk bakpulver och 0,5 tsk vaniljsocker. Häll smeten i smord och bröad pajform alt. form med löstagbar kant och strö över röda vinbär. Grädda ca 25-30 minuter i 200 C.
  Kan göras med andra frukter och bär men det blir så härlig brytning mellan den söta smeten och de syrliga vinbären!
  Kram!

 4. Jag var hemma hos mina föräldrar under sommaren, då pappa en dag förkunnande om att nu minsann ska vi göra saft. Mamma fick liv och började plocka en massa röda vinbär, och jag hjälpte till. Sen kokade vi en massa massa saft, och det är så gott! Jag trodde inte det skulle bli så lätt, men det är det! Kommer leva på saften ett tag till. 😉

 5. Safta är enkelt! Och gott blir det! Och billigt! Och utan tillsatser!
  Du har en väldigt vacker tratt. Det är också något man behöver, kanske inte en vacker, men det blir definitivt roligare med just en vacker.

 6. Ser verkligen gott ut, mums! En helt annan sak som jag tror du Clara (eller någon annan) kan hjälpa mig med… Jag är sugen på att köpa stora utekrukor för att plantera gröna buskar i och klä med ljusslingor nu i höst och vinter. Förslag på vad jag kan köpa för krukor som håller i den norrländska kylan??

  Tack för bra läsning och härlig inspiration!! Hälsningar Veronika

 7. Vad härligt!:)
  Något som också är härligt är att slå på tvn och se dig på Svt (i programmet Sverige)! Du är så himla fin och bra på alla sätt. Underbart att få se och höra dig i alla olika sorts medier:) Och att sitta med din bok i knät om kvällarna och få drömma mig bort och tänka att när jag får råd att köpa hus kan jag använda mig av alla dina fina tips och ideer. Tack Clara! Du är fantastisk på det du gör, och tack för all inspiration du ger mig och så många andra.
  Kram Amanda

  1. Å var det ikväll? SÅ pirrigt! Tack för dina jättefina ord, vad roligt att du köpt min bok. Stor kram

  1. Hejdu! Jag har inget. Jag har egna säljare som fixar min reklam och så ligger jag på ett eget domän.

 8. Tack för alla tips angående kläder under och efter graviditeten! Själv är jag i 18 veckan och det har börjat synas och kännas men det är fortfarande overkligt!
  Jag skulle gärna vilja få tips på hur man kan tänka när det gäller alla saker man “behöver” när man ska få och har fått barn, hur man kan tänka när det gäller ekonomi och miljö. Tack för en fin blogg! Kram

 9. Skaffa dig en Saftmaja, enkelt och bra, till alla sorters bär ( saft och gelé) Finns på många Loppisar har jag sett.

 10. Skaffa dig en Saftmaja – enkelt och bra till saft och gelé – passar alla sorters bär. Blanda gärna några skivade citroner med vinbären. Brukar finnas Saftmajor på Loppisar.

 11. Köp en saftmajja så slipper du rensa å skumma,de sköter sej liksom självt.
  Bären+socker i översta delen,vatten i undrer behållaren alt på spisen,sen när det börjar koka så stiger vattenångorna bären å sockret smälter å rinner ut genom tappningsslangen,enkelt smidigt.

 12. Jag brukar sila genom blöjtyg…enkelt och bra.
  roligt att vi båda råkar ha likadan tratt och även flaskor för vår saft 🙂

  1. och så har jag förstås också en saftmaija…beroende på mängderna,därefter gör jag saften i maijan eller i kastrull..

  1. PS: Du kan ta bort min kommentar om du vill; jag ville bara informera dig om det lilla skrivfelet.

 13. Låter gott!
  Nu är jag inte så bra på det här än, men försöker lära mig mer och mer. Vad betyder skumma av saften? Det låter som mn ska veta hur man gör, men det ver jag inte. Hihi så lite hjälp med en förklaring skulle vara bra! Tack!

 14. Jag vill tacka för det enkla receptet jag är en kille på 19år och jag har nu i 2 dagar gjort saften och hela min familj älskar det
  Tack Med vänlig hälsning,

 15. Såg på Mandelmanns när Marie silade genom ett gammalt örngott som hon spännt fast på en upp och nervänd stol på bordet. Funkade finfint <3 Nu är det bara bären som saknas 😀