Så blir torkade äpplen nyttiga snacks

Höstäpplen i korg.

Lördag morgon och jag är uppe med tuppen och saftar och syltar.

Slocknade klockan åtta igår så jag vaknade tidigt idag, denna ljuvligt soliga höstmorgon.

Rödgröna äpplen på väg att skalas.

Jag torkar äpplen som är vansinnigt gott.

Dessutom ett bra snacks att ha med sig i väskan när man ska iväg någonstans, eller för att muta trötta barn.

Bara att kärna ur och skala. Skiva sedan i tunna ringar.

Tunna äppelringar hänger på pinne mellan två kaffekoppar.

Doppa ringarna i en liten skål med vatten och en knivsudd askorbinsyra. Då blir de inte bruna och fula.

Äppelringar hänger på tork intill ett fönster.

Häng sedan upp för att torka.

Jag har använt grillpinnar och kaffekoppar som äppelstativ men blompinnar eller ordentliga snören funkar också bra.

Ställ högt och torrt några dagar, förvara sedan i tätslutande burkar.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

52 kommentarer på “Så blir torkade äpplen nyttiga snacks”

 1. Jag såg just ett inslag om dig på svt. Kul med en blogg från vårt grannlän, att du dessutom bor på landet gör din blogg än mer intressant.
  Jag har redan lagt upp dig på min egen blogglista, för din blogg verkar vara ett riktigt smultronställe. Nu skall jag läsa mera…
  Ha det fint/ Hans P

 2. Tack! För att du förde mig tillbaka till min barndom och till min morfars knä.. Fick vara med när han med sina grova arbetarhänder trädde äpplen på snören.. Smakade ljuvligt då som nu och det kommer alltid att påminna mig om en tid som aldrig kommer tillbaka.. Tack och ha det gott!

 3. Jag torkar alltid i ugnen. 100 grader, ca 2-4 h beroende på tjocklek. Liten dust kanel på så smakar det ännu godare 🙂

 4. Torkade äpplen är så gott! Det är en hit hos mina barn, äpplena hinner knappt torka innan dom är uppätna 🙂 lyckas man hinna före barnen är det också gott att klippa ner i müslin, eller göra eget äppelte.

 5. Åh visst är det härligt med såna mornar, var själv upp före 7 imorse för att baka till killen som fyller år om ett par dagar. Alldeles stilla och klart utanför fönstret. Älskar septemberljuset.

 6. Sonens absoluta favoritsnacks. Han fick faktiskt utbrott här om dagen då de var slut. Lade sig på golvet och sparkade – Ja’ lill ha päppleringar, nu!!! Det var svårt att inte småle åt den sura minen.

 7. Det slog mig hur vackra de är. Alltså tillsammans. De bildar en så vacker färgskala. Som en konstinstallation.

 8. Åh, min mormor torkade alltid äpplen och ibland päron. Hon förvarade dem sen i gamla tomma sockerpåsar. En symbol för trygghet och barndomen.
  Jättebra tips med askorbinsyran, det ska jag testa -för just den där bruna färgen är inte så vacker.
  Underbara bilder med underbart ljus.
  Tack.

 9. GodMorgon Underbara Clara
  Du gör ngt himla viktigt faktiskt……lär ut sådant som håller på att försvinna……
  Heja Dig 🙂
  å missa nu inte…….

  S
  A
  T
  U
  R
  D
  A
  Y

  S
  H
  O
  W

  O
  F
  F

  de e kul att vara med, förra veckan var det 102 fina bloggar 🙂
  VÄLKOMMEN
  Håkan

 10. efter att jag fick en mattork i 21-årspresent kan jag inte sluta torka grejer, bl.a. äppelringar. gott!

  torkat äpple är förresten perfekt att använda i rå äppelpaj. stoppa lite cashews, torkat äpple och kanel i en matberedare. mixa tills bitarna är grovhackade. tillsätt därefter dadlar pö om pö tills du får en massa som håller ihop. tryck ut i en pajform, om du orkar. ät och njut.

 11. Idag finns du med i Västerbottens Folkblads sköna lördag. Fick jag veta. Dina råd är guld värda du behövs för oss alla andra.

 12. Jag läste om dig i en bostadbilaga i dagens UNT och blev nyfiken på in blogg! Jag gillar den verkligen och återkommer mer än gärna!

 13. Idag finns Anna Maria Bildt i Umeå och talar om all mat som vi slänger. Hon brinner för att vi i Sverige slutar slänga mat. Det finns en liten bit UnderbaraClara i henne också.

 14. Det är så gott med torkade äpplen! Å bra för mig som är allergisk mot vanliga “otorkade” äpplen:) Gott som snacks, på fil eller gröt, att ha i müsli osv… Mums

 15. Perfekt tips da vi ocksa ska ut och plocka applen idag. Ska gora detta med barnen om de inte hinner ata upp allt forst!

 16. Sverige har blivit lite fattigare sén sen förra och därför plockar jag mer o mer blabär o lingen etc o mer i skogen än förr. Allt blir dyrare, och dirare. Passa pâ – nu !

 17. oj oj oj.
  min morfar var äppelmästare på en äppelodling i skåne.
  du anar inte hur mycket känslor som kom tillbaka när jag såg det där.
  du är fantastisk clara! jag älskar dig blogg, trots att den är den totala motsatsen till min egen.

  http://dan-syndrom.se/?p=5486

  idag har jag önskebrunn! snabba dig!

  puss / dan-syndrom

 18. Men åh så bra! Det verkar ju så enkelt att torka frukt själv, det kanske man bör prova! 🙂 Jag drömde att jag träffade dig härom natten. Väldigt intressant var det, jag tror att jag besökt din blogg innan jag gick och la mig. Vi var i Stockholm båda två och jag såg dig gå ut från en butik fram till ett grönsaksstånd där de sålde ekologiska grönsaker/frukter. Jag gick fram till dej och sa att jag läste din blogg och vi pratade lite.
  Så konstigt det är med drömmar! 🙂 Hoppas att allt är väl med dig, hunden, barnet och mannen! Kram från Sofie

 19. Hur gör du för att bota “söndagsdeppighet” (i mitt fall lördag), om du får det någon gång? När dagen känns oändligt lång och grå och tråkig och man verkligen inte kommer på NÅGONTING att göra. Så känner jag idag, och du är visserligen 11 år äldre än mig men ändå. 🙂
  tack för din bra:iga blogg! <3

 20. Nej men vad länge sedan det var! Det måste man ju göra snart. Torkade äppelskivor i ugnen förra vintern vid jul men det blir inte riktigt samma smak 🙂

 21. Gott!

  Det funkar med citron också, istället för askorbinsyra. Mina får dock vara bruna. Ingen verkar bry sig om färgen här hemma, för äpplena försvinner i ett nafs;)

 22. Torkar mina äppelringar,svamp i varmluftsugnen
  då får man platts me många plåtar sammtidigt å går mycket fottare 35 min ca.

  Men snälla Clara vad sejjer dom på förskolan när du kommer me din pojke (för de e väll en pojke,av håret att dömma kan man ju tro annat)? Klädd på följande vis….?

   1. jag vet ju inte vad Bertils förskola säger men när min son M var lika liten som Bertil så hade han också sån fin frisyr och så fina kläder som Bertil har och då brukade förskolepersonalen säga: “vad kul, här kommer du igen, lika finklädd som alltid!” så jag antar att det är något liknande som de säger om Bertil. Men nu är ju inte förskolans huvudfokus på utseendet, oftast sa de att de tyckte det var kul att min son trivdes så bra på förskolan och att de älskade ha honom där. Skulle tro att det är ngt liknande för Bertil, han gillar ju också sin förskola och personalen borde ju älska honom tillbaka, men visst, det vet inte jag… det kanske jobbar ngn olämplig person där med rysligt dåligt smak som känner ett behov av att uttrycka det till Bertil och hans föräldrar. Såna personer verkar ju finnas lite överallt….

 23. Åh så gott!! Tyvärr bor jag i nordnorge och det är ltie med äppelträd här uppe. Men kanske får vi tag på några norska äpplen i butiken så kan vi torka vi med!

  Bra ide med barn-snacks!
  Jag tipsar om inlägget på http://www.barnsmat.blogspot.com och hoppas det är ok 🙂

 24. Hej! Jag hastade mig till nyhetens behag att torka äpplen jag med.. Men i morse när jag vaknade var de fulla av bananflugor! Så jag slängde allt.. Brukar det bli så för dig med?

 25. Ett tips är att köpa en äppelskalare som både skalar, kärnar ur och skivar på samma gång. Supersmidigt och kostar inte mycket mer än någon hundralapp. Jag lägger skivor även i frysen för att kunna stoppa i en paj när vintermörkret slår till.

 26. Vilket underbart tips! Fick just några kilo äpplen av svärföräldrarna så har funderat vad jag ska göra av allt… bara äppelpajer är ju lite tråkigt i längden 😉

  Nu hänger mina äppelskivor på tork, hoppas det blir mumsigt 🙂

 27. Super ide! Som jeg forsøkte, men det gikk galt.. Det kom mugg på dem. De hengte til tørk i noen dager, og når jeg skulle legge dem i en boks, så jeg at det var mugg på de. Jeg tørket de i romtemperatur i et vanlig rom. Du skrev at de skulle settes høyt? Må det også være mørkt eller kaldt også? Og hvorfor høyt, egentlig?
  Takk ellers for en suveren blogg! 🙂

  1. Det viktiga är att de hänger på ett ställe som har en bra kombination av torr luft och god luftcirkulation. Högre upp i rum är det ofta varmare och därmed torrare. Ovanför ett element kan vara ett bra ställe att hänga dem.

   Jag hängde dem framför luftvärmepumpen jag.

   Skivar man tunnare så torkar de också fortare och risken för mögel minskar.

 28. Jag doppar äppelskivorna i saltvatten för att de inte ska bli bruna. Tror det skyddar mot mögel också. Två teskedar salt till en liter vatten. Saltet förstärker smaken också verkar det som. Hittlills har jag bara torkat i ugn men i år ska jag prova utan ugn.