Rönnbärsgelé

Det var soligt och fint igår så vi gick ut och plockade rönnbär för att göra gelé.

Vi har så himla roligt ihop nu. Det går verkligen att göra saker tillsammans äntligen. Jag stod på en stege och knipsade rönnbärsklasar och lillen bar korgen och placerade bären i den med största allvar. Sedan hjälptes vi åt att rensa dem. Att stå på en stol vid diskbänken och rensa rönnbär är en precis lagom svår uppgift för en nitton månader gammal unge.

Lite äpplen fick följa med i gelén också.  När man gör gelé ska bären vara frostnupna. Är de inte det – lägg dem i frysen över natten. Rensa bären, skölj dem och skär ett äpple i bitar. Låt kärnorna vara kvar, de innehåller pektin.

När gelén kokats töms den upp på väl rengjorda burkar och sedan är det klart! Jag använder mig av ett recept ur Vår Kokbok när jag gör gelé.

Du behöver:

1 liter rönnbär (frusna eller frostbitna)
1 1/2 eller 250 g syrligt äpple (delat i klyftor med skal och kärnor)
2 1/2 dl vatten
4 1/2-5 dl socker

Gör så här:

Koka bär, äpple och vatten under lock ca 10 min eller tills det är mjukt.

Mosa bärmassan med potatisstöt och häll över i en saftsil låt rinna av. Det ta ca 30 min.Koka sedan saften i en kastrull utan lock 5 min.

Rör ner sockret, lite i sänder. Koka sakta utan omrörning 10-15 min. Gör sedan ett geléprov. Häll lite gelé på en kall tallrik. Drag en sked igenom, om geleet inte rinner ihop igen är den färdig. Koka annars ytterligare en stund.

Ta kastrullen från värmen låt stå 5 min och skumma sedan av. Häll upp på rena burkar.

Härliga höstkänslor!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

46 kommentarer på “Rönnbärsgelé”

  1. Håller med dig! Så himla kreativ och allt ser både gott och fint ut!
   Härligt med fint sällskap! jag har själv daligen sällskap av mina små killar, inte alls samma sak men ändå KÄRLEK
   och mindre ensamt än bara jag.

   Kram Mrs G

 1. Åh, så himla passande! Satt precis och funderade på om jag skulle göra rönnbärsgelé eller inte, och eftersom det ser så fint ut på bilderna ska jag ta tag i det 🙂

 2. Javisst är det helt ljuvligt när man kan arbeta tillsammans med sin lilla skrutt? Jag minns fortfarande första gången min äldsta förstod instruktioner och hjälpte till “på riktigt”; hon var kanske 14 mån och jag bar ett lass tvätt och tappade en av hennes små strumpor, vilket hon uppmärksammade. Så jag bad henne att plocka upp strumpan (som jag ju själv inte KUNDE plocka upp eftersom jag bokstavligen hade händerna fulla) och komma med – vilket hon gjorde. Jag tror hon växte flera cm av den lilla uppgiften!

 3. Vackra bilder som vanligt! Du får mej alltid att tänka på min tid på landet för länge sedan, då jag höll på ungefär som du! Minns en gång vid den här tiden på året ungefär efter en frostnatt. Jag och min dotter fäktades med knästrumpor som hängt ute på tork över natten och blivit stenhårda, det var tider det . . . 😉

 4. såg dig på stan idag och höll på att hälsa av ren reflex, som om vi känner varandra. sen kom jag på – nej, just det ja, clara har ju såklart ingen aning om vem jag är. dessutom gick du snabbt med blicken i skyltfönstrena när vi möttes, så det hade varit svårt att hälsa hursomhelst.

  tänkte bara säga det, för jag tänkte på att du är så bra på att göra oss läsare till kompisar. inte som tidningarnas glättiga säljton, utan mer hej vännen, här har du ett bra tips. och det är fint.

  1. Tack vad roligt att höra. Du skulle hälsat i alla fall. Det händer att okända människor gör det och ser snopna ut efteråt men jag blir bara jätteglad! Kram

 5. Åh Clara, jag har precis lyssnat på ett gäng radiokrönikor som du har spelat in. Så himla fina och tänkvärda. Och sen rösten då, precis lika mysig som Astrid Lindgrens. Precis som när man lyssnade på henne när man var liten och satt ihopkrupen och mös sitter jag nu i soffan och lyssnar på dig istället. Ni säger olika saker såklart. Men jag får samma känsla.

  Du är så fin! Det var nog det jag ville säga. Kram

 6. Har aldrig gjort eller smakat på rönnbärsgele’. Det enda jag tänker på är “surt sa räven om rönnbären.”
  Använder man rönnbärsgele’ precis som vinbärsgele’ till stek eller kött? Kanske en konstig fråga men som sagt kan ingenting om detta och jag älskar att ta tillvara det naturen så frikostigt erbjuder oss.

  1. “Surt sa räven om druvorna” borde det heta, men det blev rönnbär här i Sverige. Det betyder ju att man gärna dissar det man ändå inte kan få, men kanske önskade sig egentligen. Druvor är ju söta och goda, rönnbär är redan sura och beska så uttrycket har liksom förlorat sin mening när man säger rönnbär istället för druvor. Lite kuriosa så där på tisdagen. Ha det gott!

 7. Hej Clara! Har bara för någon månad sedan börjat följa din blogg. Måste säga att den är helt fantastisk 😀 Den har ett sådant djup och inte bara en blank vacker yta som jag känner att många bloggar får. Är inte så flitig på att kommentera, men jag vill bara säga att din blogg ger mig mycket både att tänka på, glädjas åt och att pyssla med. Tack!

 8. Jag kommer nog aldrig gilla rönnbärsgelé, men jag skulle kunna koka flera liter bara för att det är så vackert!
  Kanske håller mig till att pynta balkongen med dem ist…

 9. Hej! Vad härligt det låter att kunna göra saker tillsammans! Min dotter är nu ett år och det som vi kan göra tillsammans är typ än så länge att hon river ut saker och jag plockar in 😉

  Jag lyssnade på din krönika idag, stor igenkänningsfaktor! Men jag tänkte sätta mig och lyssna själv i lugn och ro och blev snopen när den bara var ett par minuter, jag som bunkrat upp med fika. 😉

  Jag tänkte höra med dig och alla läsare om ni har tips på alternativ barn-litteratur för barn + 1 år.. Alla alternativa förslag mottages tacksamt!

  Samt så tänkte jag höra med dig Clara var den gråa mössan/luvan du har till Bertil är köpt. Jag har för mig att du skrivit att du fått mössan av Ebba von Sydow..

  MVH Emma

 10. Kan man göra rönnbärssaft?

  Jag har ett annat tips. Hur pass det funkar eller ej kan jag inte säga. Man tar rena rönnbär och lägger dem i frysen. Sen ska man äta 6-8st rönnbär varje dag, direkt från frysen. Ska vara bra för att undvika förkylningar. Det sägs även hjälpa vid urinvägsproblem.
  Det är ju inte farligt att äta så det går alltid att prova. Om det är bären eller annat som håller mig piggare under vintertiden vet jag inte.

  1. Vet inte om saft men en bekant bjöd mig på rönnbärssylt häromdagen. Var riktigt gott men lite märkligt, rönnbären känns som om de har mycket fibrer

 11. Du får det verkligen att låta enkelt.
  Snygga bilder.

  På min blogg har jag alla bilderna liggande. Jag har tyckt att de tar för mycket plats ståendes.
  Nu ser jag att du sätter många ståendes. Dessutom så känner jag som läsare att det känns bra att få bilden serverad på det viset. Måste nog prova samma sak själv oxå… Tack för inspirationen!

 12. Det är säkert 3år sen jag senast gjorde rönnbärsgelé…och iår blir det nog igen,eftersom det finns så mycket fina av bären…nån hjälp får jag nog dock inte,mina barn har inte tid att komma bort från sandlådan 🙂

 13. Jag ska också göra sådant och ge bort till kamrater. Men jag undrar om det går att göra vegansk gelé? Kan man använda kanske syltsocker eller något och ändå få gelékonsistens?

  1. om man plockar bär vid rätt tidpunkt kan de gelea sig utan några tillsatser, min mamma brukar göra sån gele av vinbär och lingon. Det gäller bara att de inte är för mogna.

   1. Jadå, den är helt vegansk så det är inga problem! Det är pektinet i bären som bildar gelén

 14. Hej, precis hittat din blogg, fick tipset i vår lokaltidning, som skrev om dig,
  Tack för en rolig o nyttig blogg!

 15. stämmer det att det blir kallare på vintern om det finns mycket rönnbär?

  skit samma, det enda förhållandet jag har till rönnbär var att ladda dom i en ballongskjutare och ha krig med brorsorna.
  hade lätt skjutit sönder ett öga!

  läs mitt inlägg om att vara nöjd och lycklig trots att vardagen kan vara skit.

  http://dan-syndrom.se/?p=5527

  puss / dan-syndrom

 16. Intressant att se vad man kan göra med rönnbären. Jag gick runt för bara några veckor sedan och funderade lite på om man kan göra någonting med dem, mina föräldrar har så mycket i trädgården. ^^

 17. Åh vad gott!! Jag gjorde äppelmos här om dagen blev supper gott!! väldigtväldigt snabbt och enkelt var det också.
  Kika gärna in på min blogg och följ mitt liv som skidåkare

 18. Nu behöver jag inte längre vänta på de där frostnätterna för jag kan bara stoppa rönnbären i frysen – att jag aldrig har tänkt på det?!

  Any who, tack för tipset