Det var soligt och fint igår så vi gick ut och plockade rönnbär för att göra gelé.

Vi har så himla roligt ihop nu. Det går verkligen att göra saker tillsammans äntligen. Jag stod på en stege och knipsade rönnbärsklasar och lillen bar korgen och placerade bären i den med största allvar. Sedan hjälptes vi åt att rensa dem. Att stå på en stol vid diskbänken och rensa rönnbär är en precis lagom svår uppgift för en nitton månader gammal unge.

Lite äpplen fick följa med i gelén också.  När man gör gelé ska bären vara frostnupna. Är de inte det – lägg dem i frysen över natten. Rensa bären, skölj dem och skär ett äpple i bitar. Låt kärnorna vara kvar, de innehåller pektin.

När gelén kokats töms den upp på väl rengjorda burkar och sedan är det klart! Jag använder mig av ett recept ur Vår Kokbok när jag gör gelé.

Rönnbärsgele

Portioner

ca 1 liter

Tid

ca 90 minuter

Ingredienser

  • 1 liter rönnbär (frusna eller frostbitna)

  • 1 1/2 eller 250 g syrligt äpple (delat i klyftor med skal och kärnor)

  • 2 1/2 dl vatten

  • 4 1/2-5 dl socker

Gör så här

  • Koka bär, äpple och vatten under lock ca 10 min eller tills det är mjukt.
  • Mosa bärmassan med potatisstöt och häll över i en saftsil låt rinna av. Det ta ca 30 min.Koka sedan saften i en kastrull utan lock 5 min.
  • Rör ner sockret, lite i sänder. Koka sakta utan omrörning 10-15 min. Gör sedan ett geléprov. Häll lite gelé på en kall tallrik. Drag en sked igenom, om geleet inte rinner ihop igen är den färdig. Koka annars ytterligare en stund.
  • Ta kastrullen från värmen låt stå 5 min och skumma sedan av. Häll upp på rena burkar.

Härliga höstkänslor!

Rönnbärsbukett i soppterrin – kolla in bilder från hembygdsgården