Det var soligt och fint igÄr sÄ vi gick ut och plockade rönnbÀr för att göra gelé.

Vi har sÄ himla roligt ihop nu. Det gÄr verkligen att göra saker tillsammans Àntligen. Jag stod pÄ en stege och knipsade rönnbÀrsklasar och lillen bar korgen och placerade bÀren i den med största allvar. Sedan hjÀlptes vi Ät att rensa dem. Att stÄ pÄ en stol vid diskbÀnken och rensa rönnbÀr Àr en precis lagom svÄr uppgift för en nitton mÄnader gammal unge.

Lite Ă€pplen fick följa med i gelĂ©n ocksĂ„.  NĂ€r man gör gelĂ© ska bĂ€ren vara frostnupna. Är de inte det – lĂ€gg dem i frysen över natten. Rensa bĂ€ren, skölj dem och skĂ€r ett Ă€pple i bitar. LĂ„t kĂ€rnorna vara kvar, de innehĂ„ller pektin.

NÀr gelén kokats töms den upp pÄ vÀl rengjorda burkar och sedan Àr det klart! Jag anvÀnder mig av ett recept ur VÄr Kokbok nÀr jag gör gelé.

RönnbÀrsgele

Portioner

ca 1 liter

Tid

ca 90 minuter

Ingredienser

  • 1 liter rönnbĂ€r (frusna eller frostbitna)

  • 1 1/2 eller 250 g syrligt Ă€pple (delat i klyftor med skal och kĂ€rnor)

  • 2 1/2 dl vatten

  • 4 1/2-5 dl socker

Gör sÄ hÀr

  • Koka bĂ€r, Ă€pple och vatten under lock ca 10 min eller tills det Ă€r mjukt.
  • Mosa bĂ€rmassan med potatisstöt och hĂ€ll över i en saftsil lĂ„t rinna av. Det ta ca 30 min.Koka sedan saften i en kastrull utan lock 5 min.
  • Rör ner sockret, lite i sĂ€nder. Koka sakta utan omrörning 10-15 min. Gör sedan ett gelĂ©prov. HĂ€ll lite gelĂ© pĂ„ en kall tallrik. Drag en sked igenom, om geleet inte rinner ihop igen Ă€r den fĂ€rdig. Koka annars ytterligare en stund.
  • Ta kastrullen frĂ„n vĂ€rmen lĂ„t stĂ„ 5 min och skumma sedan av. HĂ€ll upp pĂ„ rena burkar.

HÀrliga höstkÀnslor!

RönnbĂ€rsbukett i soppterrin – kolla in bilder frĂ„n hembygdsgĂ„rden