Ett år utan chaufför

Mitt första år som riktig företagare har varit omtumlande. Jag har varit livrädd, hög på adrenalin, rekordtrött och full av inspiration. Allting samtidigt. Framtill förra året har jag i min yrkeskarriär varit ganska passiv. Jag har byggt min egen bil men sedan satt mig i baksätet och låtit andra köra den. Förvånat har jag stannat till på olika ställen. Jasså, ska jag av här? Ska jag stanna nu? Är det dags att köra vidare redan? Människor har sökt upp mig och det enda jag har gjort är att tacka ja eller nej. Och det är inte alltid jag hamnat rätt eller ens där jag velat.

Så det här året har handlat om att slänga ut chaffören och sätta mig själv bakom ratten och köra dit jag vill. Inte bara tacka jag eller nej till de som kommer till mig utan våga söka upp de som jag vill jobba med.  Vad är roligast? Vad vill jag inte göra? När ska jag gasa och när ska jag bromsa? Vilka företag vill jag samarbeta med och vilka vill jag undvika? Hur mycket vill jag jobba och när?  Eftersom jag inte har någon chaufför gäller det att  vara uppmärksam och förutseende. Det är hundra saker att tänka på nu som jag aldrig tänkt på tidigare. Det är väldigt tröttande att köra min egen bil efter en karta som bara jag har sett. Det är nervkittlane, pulshöjande, utmanande. Men det är hög tid att ta kontroll över resan, det skedde inte en dag för tidigt.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

36 kommentarer på “Ett år utan chaufför”

 1. Tack för en fantastiskt inspirerande blogg som jag älskar att kika in på då och då för pepp och eftertanke. Med dig som chaufför är det alltid spännande att hänga med på resan 🙂

 2. Gumman här har gjort precis tvärtom – älskat att köra själv och med andra och måste nu lära mig att sitta i baksätet! Tror att det är dumt, att starta eget företag nu i min ålder utan bil.

 3. Känner igen det där. Får påminna mig själv om att parkera ibland och läsa min inre karta, innan jag kör vidare.

 4. Tror att du gör helt rätt som stannar upp, reflekterar och väljer att köra själv. Är det inte inte jag som styr i mitt liv hur ska jag då kunna stå för mina val? Klokt Clara! /Liza

 5. Verkligen inspirerande! Jag vill också, fast jag vet ännu inte vart jag vill åka och så är jag rädd att köra slut på bensinen innan jag kommer dit. :-/

 6. Så är det nog när man startar upp eget för många! Men tyvärr är det nog även så att många inte är sin egen chaufför. Du har gjort det bra och du är verkligen inspirerande! Det där gäller ju lite hela livet i sig. Att inte sätta sig i baksätet och tas till olika vägkorsningar av andra. Utan bestämma själv var man ska, vad man vill och hur man ska uppnå sina mål i livet. Det här ska jag tänka på framöver.
  Hoppas du får en underbar dag!

 7. Så bra skrivet! Och vad modig du är. Jag undrar om jag skulle våga köra utan chaufför, för i längden är det rätt trist att bara sitta och titta på.

 8. OJ vad jag känner igen mig. Är egenföretagare sedan ca 2 år tillbaka och jag lär mig något varje dag. Viktigast är att ha ROLIGT under resans gång och vara en snäll chef mot sig själv.

 9. Den där första tiden av vad som helst när man inte riktigt kan reglerna, ser signalerna, förstår mönstren och är mer eller mindre utlämnad åt andras goda vilja är otroligt påfrestande för kropp och själ…så lätt att gå fel och trampa igenom isen. Men när man plötsligt börjar se klart och hittar manualen som man inte hunnit skaffa sig då jävlar, rent ut sagt, är det ett under att få leva. Grattis Clara, härligt att höra att du du tar över ratten själv:)
  Kram Annika

 10. Bra att ta tag i ratten i tid..Finns många som vill styra annars..Själv är jag körklar men måste hitta ett lass att köra fram:)

 11. Å, det låter underbart, och gastkramande på samma gång! Varje gång jag kikar in här får jag lust att göra något liknande! Men sen går det över…tyvärr, vem skulle nu vara intresserad av mig, Mr Murphy och hela det köret. Det är det som skiljer dig från oss vanliga dödliga att du har en sån härligt sund självkänsla! Du är värd all framgång!

 12. Tycker du är tuff som startade eget och som har lyckats 🙂 Själv är jag lite för lat… men ibland lockar det att göra nåt annat, eget eller inte, frågan är bara vad. Jag tror du kommer att lyckas bra som egen chaufför 🙂 även i framtiden.

 13. Så härligt sätt att se på det, jag är egen sedan drygt 4 år, och ibland tar det lite längre tid att hitta alla spakarna, pedalerna och att förstå vad alla lysande lampor betyder.
  Men det är underbart att få styra över sin egen tid.

 14. Jag skulle vilja säga upp mig, bums!
  Bara så där liksom, men jag vågar inte..

  Bra gjort Clara!

 15. Jag blir så inspirerad av dig. Efter ett sånt här inlägg funderar jag på vad jag har i mitt liv som bromsar och gasar och hur jag kan göra för att sätta mig mer bakom ratten själv. Du är suverän, en stor förebild. Kram Evelina

 16. Det är så härligt att läsa det här inlägget, Clara. Jag är själv chef på ett mellanstort företag, i samma ålder som dig, och det är verkligen alla möjliga känslor av spektrat – tokstressigt, jättejobbigt, fetångest och samtidigt världens roligaste jobb. Jag trodde först att om man fick sitt drömjobb så skulle det vara skoj hela tiden – men det är det verkligen inte. Det är hur svårt som helst. Vilket säkert är anledningen till att högpresterande damer som oss älskar det. 🙂

 17. Det är otroligt inspirerande också att du gör just det! Jag har nog alltid velat ta tag i min egen ratt, men ibland så är det stjärnstopp så viktigt att se att någon annan har gjort det, att det går! Och att det trots stress och borttappad karta ibland ändå är värt det. Tack så mycket!

 18. Wow det låter som en kul resa, men lite omtumlande!

  Har fått lära mig av några visa människor att dela in alla göromål. Gör en kvadrat med fyra rutor i och skriv in en av dessa i varje;

  1. Gör – men vill inte göra
  2. Gör inte – men vill göra
  3. Vill göra – gör redan
  4. Vill inte göra – gör inte

  Kolla vilken ruta du får mest i 🙂 Det är en bra pepp och fungerar oftast väldigt bra på mig! 🙂

 19. Ditt mod och din livsglöd flödar över på oss andra. Härligt att läsa. När tiden kommer för att publicera min bok, lämnar jag boktips till dig.
  Allt gott till dig och din familj!