Ska vi byta grejer med varann?

Barn har ju en hel del leksaker – men ändå tröttnar ungarna på dem tillslut. Och inget är väl så roligt som att leka med kompisarnas saker? Så varför kan man inte bytlåna då?! Vi brukar bytlåna grejer med Bertils kompisar. Sist lånade vi ut det lilla köket som lekts med hur många timmar som helst och i utbyte fick en fin gunghäst. Några veckor brukar vara lagom byteslängd, då är det roligt att få tillbaka sakerna igen.

Lånar man ut böcker eller mindre leksaker kan man lägga ihop dem i en hög och ta en bild med mobilen så minns man vem man bytt vad med. Ett himla fiffigt sätt för barn att ha massa roliga leksaker utan att behöva spendera en enda krona eller belasta miljön!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

42 kommentarer på “Ska vi byta grejer med varann?”

 1. Heja dig Clara! Det är en himlans bra idé. Eller så kan man ha leksaksbytardagar precis som man har klädbytardagar.

 2. Verkligen himla smart. När jag var liten var min mamma dagmamma då fanns det ett ställe i samhället dit alla dagmammor kunde gå för att låna leksaker att ha hemma. Jag själv hade inga mängder med leksaker, men på detta sättet hade jag ju mycket ändå på något vis.

 3. Jag har en precis likadan gunghäst hemma. Det är min sedan jag var liten och min son leker med den ibland. Jag har ofta funderat på att måla om den, men kommer inte på någon bra idé alls.
  Men din idé var supersmart. Det är bra att bytlåna för då hinner man aldrig tröttna på leksakerna.

 4. På öppna förskolan där jag bor kommer de ha en “leksaksbytardag” där man lämnar in ett antal leksaker och sedan får med sig nya hem. De som blir kvar går till behövande. Toppen tycker jag!

 5. Det är en kanonidé! Vi har en variant på den inom familjen som fungerar när man har äldre syskon som vuxit ifrån alldeles för många leksaker och den yngste sitter på ett berg av grejer, så många att det aldrig, och då menar jag aldrig, går att hitta något att leka med. Att då flytta det mesta till förråd, vind eller annan yta och bara ha kvar tre, fyra kategorier med saker för att sedan byta efter tre månader gör det hela väldigt mycket roligare. Helt plötsligt går det att vara i rummet, det går att hitta sakerna och det kommer “nya” med jämna mellanrum.

 6. Så bra, idag när jag “promenerade” genom IKEA, hade jag lust att fråga alla människor , behöver du verkligen det där och det där.. och vad ska du göra med det gamla? Idag byter man allt från kök till nytt julpynt varje år.. Och jorden som är proppfull redan och gråter.. Härligt med miljöförebilder som dig Clara!

  1. Så gjorde min mamma alltid!
   Plockade undan en del barnböcker och leksaker – och sedan var det väldigt roligt när prylarna återupptäcktes. Dock ska man nog inte gömma undan barnens absoluta favoritleksaker.

 7. Himla bra ide! Men lite av den andan finns ju i samhället nu..med loppisar, second hand etc..men skulle ju kunna utvecklas ännu mer. Bytlåna!! Bra idé!

 8. Det är en toppenidé. Min son har själv bara ärvda saker hemma (förutom en orm då som han fick i namngivningsgåva) och när han blir äldre kommer vi nog byta friskt med mina bröder (som bara är året äldre) och min gudson. Som det ska vara. 🙂

 9. Inget ont om idén, men är inte gunghästar förfärligt överskattade? Jag minns att jag tyckte att min gunghäst var jättetråkig som barn och alla jag har frågat har tyckt likadant. Ändå var det första släktingarna ville ge oss en gunghäst! Då sa vi ifrån faktiskt. Men i nästa ögonblick kom en annan släkting dragandes med en gungsnigel och nu måste vi hela tiden akta barnets tår.

  1. För mig var det den enda leksaken som jag ALLTiD älskade. Nu var min visserligen större men: jag lekte veterinär, riddare, prinsessa, red genom öknar( hade sett Macahan på TV…) osv osv. Mamma hjälpte mig oxå att sy täcken, schabrak och massa andra saker till Pålle. Vid över 40 års ålder finns han fortfarande i mitt liv, nu som klädhängare bredvid min säng. Å andra sidan klippte jag håret av mina dockor och begravde dom i sandlådan. Gillade inte alls.

 10. Vi har försökt det där, men det fungerade inte bra för oss tyvärr. Ofta fick barnet någon favorit bland det lånade, och var helt förtvivlad när bytesleksakerna skulle tillbaka igen.

  Dessutom var det svårt att hantera “nu ska vi låna med nisses gunghäst hem”, för Nisse kunde inte alls förstå varför kompisen skulle ta hans grej, och kompisen hade svårt att förstå att man inte kunde låna andra leksaker vid andra tillfällen, inkl i affärer. Barnen var väl runt 2-3 år, och komflikterna och tårarna var nästan fler än glädjen över nya leksaker…

  1. Åh, mitt hjärta brister! Nej, så hemskt, barnen fattar ju inte alls varför deras favvo ska bytas ut….

 11. Jag tycker det är ett jätte bra sätt att byta ut sina leksaker på, iallafall när man har lite större barn som förstår det här med vad låna betyder.
  Men en liten fråga till dig Klara, gjorde inte ni det när du och dina kompisar växte upp?
  Jag minns att det var ganska stort, att låna leksaker av varandra redan då.
  Du och jag är födda ungefär samtidigt och som vi “levde” under sent 80-tal och tidigt 90-tal borde det ju inte bara varit nått man bara gjorde där jag växte upp 🙂
  Överflödet av att köpa saker var ju inte så stort då som det kan vara nu,
  då fick man vanligtvis vänta till ens födelsedag eller jul för att få de lilla extra man önskade sig.
  Idag upplever jag att barn inte riktigt vet vad önska betyder, iallafall inte i samma utsträckning som förr.

  Fin gunghäst iallafall och bra att du upplyser om det. 🙂

 12. Åh en sådan gunghäst hade jag när jag varl liten! Är född 64 så den är gammal! (men inte jag :))

 13. Hur bra som helst!
  Kan ju även vi vuxna göra… med väskor, kläder, köksapparater…. 🙂

  Får jag dela detta inlägg för mina facebookvänner?

 14. Kan också tipsa om Retoy.se som anordnar leksaksbytarbazarer. då får barnet ta med sig leksaker de inte längre vill använda och byta till sig nya. Då undkommer man det problem nån skrivit om ovan om att det varit svårt att lämna tillbaka lånade saker. Tycker både Claras idé om att byta saker som vi också pratat om att göra med våra kompisar och retoys idé är jättebra.

 15. Jättebra idé! Jag brukar lägga undan leksaker i källaren. När de har tröttnat på det de har på sitt rum så brukar vi byta med det som vi lagt undan. Då blir det som nytt för dem igen. Ska ta upp detta som tips på min blogg.

 16. Jag har ornat med några bytesdagar den senaste tiden och nu senast var det barnkläder 🙂 jag tycker det är ett perfekt sett att ta tillvara på saker man inte längre använder och istället få något man faktiskt behöver

  1. Nu håller jag dessutom på att ordna “ska vi byta julklappar med varandra?” eftersom många fått julklappar som inte alltid träffat rätt och därför blivit liggandes. De som deltar kanske inte hittar något till sig själva men kanske de fixar något till brorsan, svägerskan eller bästisen..

 17. Men oj! Exakt en sån häst har jag på vinden hos mina föräldrar. Får nog åka och hämta den bums!