Dags att putsa genusglasögonen?

Inför det inlägg jag skrev i förrgår som handlade om hjältinnor i tv-serier var det några som stod frågande. Så klart behandlade min text endast en liten del av problematiken. Men den är del i ett mycket större och mer upprörande problem: nämligen att mannen är normen i samhället och kvinnan undantaget. Nöjesindustrin är förstås inget undantag och för att riktigt få syn på hur skevt det är kan du göra Beschdel-testet nästa gång du ser en film. Det är ett väldigt enkelt test: När du ser en film – fråga dig om det finns:

1 Minst två kvinnliga (namngivna) rollfigurer…

2 …som pratar med varandra

3 …om något annat än män.

Det sorgligaste är att det är så fruktansvärt många filmer som inte klarar testet. (tex Sagan om Ringen, Slumdog Millionaire, Shrek, Wall-E, Oceans Eleven, Pirates of the Caribean, James Bond, Alien, osv i all oändlighet)  Titta bara på klippet ovan. När jag ser det känner jag mig lätt illamående över hur kvinnor (och män) övas på att sätta sig in i hur män fungerar. När tränar männen på det motsatta? När skildras kvinnors vardag och känsloliv annat än i chicflicks och enstaka gråtmilda draman som mest bara ses av kvinnor? Och som för övrigt nästan alltid har relationen till en man som det bärande temat. Dessutom betraktas en film med 90 procent män på duken som en film för alla (bara att se exemplen ovan) medan en film med 90 procent kvinnor på duken blir en tjejfilm.

Vad lever vi i för samhälle när ena halvan av befolkningen är norm och den andra halvan är undantaget? Det är dags att putsa genusglasögonen!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

206 kommentarer på “Dags att putsa genusglasögonen?”

   1. Sensmoralen i Modig är dock extremt mossig och filmen är (för att vara storfilm) kanske ganska progressiv i kvinnorollen om vad kvinnor “får” göra, men förhåller sig ändå väldigt könsstereotypt till utseendenormer.

    1. Ja, det är trist när en film (eller bok) om en stark, självständig tjej måste handla just om “problemet” med att hon är stark & självständig. Det borde finnas alla möjliga olika sorters tjejer/killar (flator, rullstolsbundna osv. osv.) i både böcker och filmer utan att det liksom görs någon stor grej av det eller att det problematiseras – de borde bara finnas där. För det är så livet är (eller borde vara).

  1. Jag gillar att Modig handlar om relationen mellan mor och dotter på ett positivt sätt, det ser man tyvärr inte ofta i tecknad film. Alltid trevligt med en intressant kvinnlig huvudperson, också.

   Vad jag gillade minns är ursäktande stereotyperna runt de våldsamma männen, buspojkarna och hur kvinnorna (drottningen och Merida) skulle vara där och uppföra sig exemplariskt och nypa dem i öronen för att de skulle bli nån ordning alls.

 1. Jag såg “Berättelsen om Pi” igår. Underbar film från en underbar bok, en av de bästa jag sett faktiskt. Men den klarar inte testet 🙁

  1. Man kan dock tycka att en regel till bör läggas till i Bechdeltestet om den skall vara seriös – antal skådespelare.

   The Human Voice hade inte heller klarat Bechdeltestet trots att den innehåller 100% kvinnor i intressanta roller – d.v.s. Ingrid Bergman och ingen annan skådespelare.

   Lite samma med Life of Pi. Den innehåller ju bara en intressant roll – Pi.

 2. Heja dig Clara! Jag delar fullt ut din analys av tv-serierna och tycker att Beschdel-testet är mycket användbart! Jag är gammal medieforskare och kan meddela att även i så kallat “objektiva” nyhetssändingar som Rapport eller Aktuellt så är män i majoritet, får mer taltid och motsägs mycket mindre än kvinnorna. Ett tips för att skärpa upp sin feministiska mediekritiska analys är http://www.alltarmojligt.com som har en gratis handledning i mediekritik på webben. Exempelvis ger de följande hjälp för analys och “avkodning”:
  – Vem är passiv, vem är aktiv?
  – Vem ler?
  – Vem är offer, vem är förövare?
  – Vad gör tjejer, vad gör killar?
  – Vem har problem, vem har lösningen?
  – Hur ser män och kvinnors nakenhet ut?
  – Hur står kvinnor och hur står män?
  – Hur sitter kvinnor, hur sitter män?
  – Hur många barn finns representerade? Hur många gamla?

 3. Jag är ett stort fan av Bechdel-testet, men Alien innehåller faktiskt två namngivna kvinnor (Ripley och Lambert) som pratar om annat än män. En alien närmare bestämt 🙂

 4. Dock klarade senaste Bondfilmen Skyfall Bechdeltestet under filmens första tio minuter. Överlag så var den jävligt okonventionell tycker jag som var helt tagen efter att jag sett den. Dels att få se en gott vuxen kvinna med rynkors pondus (Judi Dench) som filmens centrum, både Bond och Bardiems skurk var ju här med på grund av M. Dels att Bond så tydligt framställdes som en ganska sorglig figur med allt våld och död, det var inte direkt så mycket glamour kring honom nu. Sen kan det alltid tolkas olika, många såg säkert samma gamla Bond där jag såg en dekonstruering av hur manligheten begränsar människor. För mig så var i alla fall Skyfall ett stort och hoppfullt tecken på att världen faktiskt förändras till det bättre.

  1. Fast… Det var ju rätt sjukt hur han har sex med den där tjejen i duschen. Snacka om utnyttjande av sexslav.

   1. Det är ju också en tolkningsfråga, innebär det att hon är prostituerad att hon inte har någon egen fri sexualitet?

    Och som sagt, filmen kan tolkas på många sätt (tänker på när jag var på en Battlestar Galactica-föreläsning och en kille ställde sig upp och sa att det saknades starka kvinnor i serien och att alla som var med bara var sexobjekt, det sa ju en hel del om honom…) och självklart är det massor i Skyfall som inte direkt verkar för en bättre värld, men jag tror ändå att små normförskjutningar i nåt så mainstream och som väldigt många ser har väldigt stor betydelse. Jag tänker att ibland måste man packa in nåt viktigt i nånting som ser ofarligt ut för att så många som möjligt ska kunna ta till sig det.

  2. Nja, även om jag tycker att Skyfall är en bra och sevärd film, finns det tre scener i denna som är högst konventionella och inte på något vis framåtskridande och som tyvärr påverkar intrycket av hela filmen:

   *SPOILER*
   1. I en av de inledande scenerna: När Bond fattar tag i ratten när Eve kör och därmed korrigerar Eves bilkörning. Med största sannolikhet hade han aldrig gjort det om det var en man som körde – själv har jag iallafall aldrig sett ett exempel på ett sådant scenario (att en man korrigerar en annan mans bilkörning) i en film.
   2. När Bond ligger frånvarande och oengagerad i en säng medan en okänd kvinna smeker honom.
   3. I filmens avslutande scen: När Eve sadlar om från agent till sekreterare. Detta då hon anser att hon inte är rätt person för agentuppgifter i yttre tjänst (som om det inte skulle finnas några agentarbetsuppgifter i inre tjänst).

   1. Som jag skrev, det är flera saker som inte är så normutmanande, jag valde att se det som var det och lägga fokus på det eftersom det som gör mig glad och förhoppningsfull ger mig energi och styrka att fortsätta kämpa för en bättre värld.

 5. Ja fy fan. Oftast orkar jag inte med att kolla på eller sätta mig in i dessa teser, blir bara deprimerad. Finns ju till och med forskning som visar att ju mer medveten jag som kvinna är att jag tjänar mindre än män just för att jag är kvinna, desto större blir lönegapet. Usch. Men visst, detta test förklarar kanske varför jag inte gillar många filmer, liksom jag på senare år kommit fram till varför jag alltid hatat skolämnet historia fastän det är intressant – det är bara män män män män…

 6. Sen känner jag också att stunden kräver att något nämns om alla serier där Bechdeltest klaras och där heteronormativitet och patriarkalt betingade maktordningar kastas överbord, som Buffy, Battlestar Galactica, Dr Who, Veronica Mars, jag gissar fler här kan fylla på listan. Och apropå det, kanske en idé att samla fler såna serier och filmer? Vore kul med nya tips tycker jag!
  Min bästa film nånsin och alla dagar, som håller för titt efter titt efter titt är Thelma & Louise. En annan fantastisk gammal pärla med fantastiska Geena Davis är Basketligan, eller A League of Our Own. Och apropå Geena Davis så är denna trailer väl värd att ses: http://www.youtube.com/watch?v=dq-zs8MOCBc

  1. Thelma & Louise lyfts väldigt ofta fram som en film där kvinnor porträtteras som starka; som en film med ett feministiskt budskap eller innehåll. Men om vi tittar noga, vad handlar filmen om egentligen? Genomgående i hela filmen är att Thelma och Louise genom dumhet/klantighet/låg självbevarelsedrift försätter sig själva i situationer som till slut gör att deras utvägar blir färre och färre (t ex hoppa i säng med ung man- inte gömma pengarna som typ hela livet hänger på-bli bestulen). Thelma & Louise hade kunnat handla om två driftiga, smarta kvinnor med god självkänsla som lämnade en värld av empatistörda män och formade sina egna liv som de ville. Istället kör de ut för ett stup!? I Thelma & Louise ges vi återigen en bild av kvinnor som enbart känslostyrda/ointelligenta/naiva osv. Att en film handlar om kvinnor betyder inte att den är ok ur ett genusperspektiv betraktat………….
   Jag önskar verkligen att Thelma & Louise porträtterade kvinnor på ett helt annat sätt för upplägget är ju så bra.

   1. Om du ser dem som dumma, klantiga och med låg självkänsla så är det din tolkning utifrån dina erfarenheter. Jag ser en film med två kvinnor, den ena med ett hårt skal på grund av erfarenheter av sexuellt våld och med lite tilltro till män och stor förmåga att ta ansvar för sitt eget liv, den andra som levt i en slags skyddad värld med sin dominanta man som stängt in henne. Hon är något naiv och godtroende till en början, om man ser det som något bra eller dåligt är upp till var och en. Det som skulle bli en trevlig “girls weekend away” blir, på grund av en mans oförmåga att hålla kuken i styr, till en resa mot frigörelsen. Jag uppfattar din tolkning av filmen som att du lägger skulden på Thelma för att hon blev våldtagen, att hon skulle ha vetat bättre, alltså att du dömer kvinnan i stället för mannen som utförde handlingen. Vidare: Thelma förändras bit för bit till en handlingskraftig kvinna som tar saken i egna händer och det är uppenbart hur hon finner sig själv och alltmer fylls av självkänsla och självförtroende. Jag tycker att det är väldigt tydligt hur de situationer de hamnar i hela tiden är betingade av män, vilket tom polisen Hal påpekar åtminstone en gång, att de är oskyldiga och att det är omständigheterna som är skyldiga. Hal som karaktär är förövrigt i sig ganska unik, en man i maktställning som tar kvinnornas parti hela filmen igenom och lägger skulden där den hör hemma, på de män som hela tiden hindrar Thelma och Louise.
    Förutom detta är symboliken över deras frigörelse också väldigt stark och tydlig, hur de steg för steg frånsäger sig klassiska kvinnliga attribut, de kastar läppstift, säljer sina smycken och mot filmen slut är de solbrända, skitiga, nedklädda, muskulösa och de snyggaste jävla människor jag nånsin har sett.

    Som sagt, jag har sett den några gånger, varje gång med en viss oro att jag gjort nån ny insikt som ska innebära att den inte längre håller men än så länge fortsätter den bara att växa. Med det inte sagt att inte den dagen kan komma.

    Jag önskade länge att de skulle överleva i slutet, tills jag insåg att kanske det mest grundläggande som filmen visar är att det inte finns något utrymme för fria kvinnor i vårt samhälle. Därför brukar jag tänka att jag vill vara för den värld där Thelma och Louise inte måste dö, där vi alla tillåts vara fria.

  2. Glöm inte heller den fantastiska HBO-serien Girls!!!

   Skriven och regisserad av kvinnan som också spelar huvudrollen 🙂

 7. Tack. Så himla bra att du tar upp den här igen. Den behöver verkligen upprepas för det är läskigt hur mycket det är som är skevt i filmer med den här enkla testen.

 8. Måste man inte ha väldigt lite att göra om man ens kommer på ett sådant test? Jämlikhet i all ära, men en kvinna kommer aldrig bli en man och en man kommer aldrig bli en kvinna.

  1. Kvinnor kan absolut vara kvinnor men kan väl någon gång få vara med, skildras tillsammans med andra kvinnor utan att det i sin tur ska kretsa kring en man….DET är det som testet, analysen handlar om…att visa även på film att världen består av 2 kön inte att göra världen könlös som alla anti-feminister tycks tro…

  2. Fast vad betyder det: “en kvinna kommer aldrig bli en man och en man kommer aldrig bli en kvinna”?

   Menar du att det alltid kommer att finnas människor med fitta respektive kuk? För det säger inte särskilt mycket alls! Den ena hänger ut den andra hänger in… Könen kommer nog med all sannolikhet fortsätta existera så länge vi existerar. Men, som sagt, vad spelar det för roll?

   Eller menar du på ett kulturellt plan att t.ex. kvinnor aldrig kommer att ta sig ur det strukturella underläge som de befinner sig i? Och att vita, medelålders män alltid kommer att vara den förtryckande gruppen i samhället. För det vet du ärligt talat ingenting om. Så ser det ut nu, men om jag får bestämma ser det inte ut så i framtiden. Och vem är det som säger att jag inte får bestämma?

   1. Jag menar precis vad jag skriver. En kvinna kommer aldrig bli en man och en man kommer aldrig bli en kvinna. Ganska enkel fakta. Sen får man självklart tolka det som man vill, det jag menar är att vi faktiskt har två olika kön precis som du skrev och därför kan vi ju alltså aldrig bli en hen? Eller?

    Faktum är att jag aldrig har känt mig förtryckt av vita medelålders män – som du beskriver som något fasansfullt. De jag har mött har varit mycket trevliga och inte alls försökt sätta mig i underläge. Men jag har väl haft tur kanske?

    Tackar för en intressant diskussion!

    1. Jag vet inte vad du Sandra lever i för värld men här i den riktiga så kan män bli kvinnor och kvinnor kan bli män. Trodde alla visste det idag?! Med eller utan könsbyte kan man byta kön här i världen! Lite olika regler i alla länder. Finns tillochmed ett tredje kön i flera länder! Väldigt spännande! Du kan ju googla lite på det och upptäcka att vi är olika och kan bli vilket kön vi vill

    2. Fast du diskuterar ju inte, Sndra? Du bara konstaterar att män inte är kvinnor och ignorerar hela resonemnaget som blogginlägget bygger på. Det är inten som säger att en kvinna är en man eller att en man är en kvinna. Läs en gång till. Det faktum att du personligen aldrig känt dig diskriminerad har typ ingenting med generella mönster och kulturella strukturer att göra. Läs på lite, så kommer du få en smula perspektiv på tillvaron. Om du vill. En liten varning bara: har man en gång förstått kan man inte gå tillbaka, och det är inte jätteroligt att se hur vi tvingar varandra in i begränsande små boxar beroende på vilket kön vi tillhör.

    3. Fast Sandra, jag kan fortfarande inte förstå vad det spelar för roll om jag har fitta eller kuk. Förklara gärna vad det spelar för roll!

     För dig verkar det finns en relevans i att hålla isär begreppen biologisk man/kvinna. Varför?

     Jag har vid ett flertal tillfällen känt mig förtryckt av enskilda vita, medelålders män, vanligtvis med hjälp av av förlöjligande, osynliggörande, undanhållande av information, dubbelbestraffning och påförande av skuld och skam (http://kilden.forskningsradet.no/c16881/artikkel/vis.html?tid=35132).

     Men framförallt talar statistiken sitt tydliga språk. Jag förväntas tjäna mindre och jag förväntas jobba mer hemma. Jag har också större anledning att vara rädd för våldtäkt och jag förväntas ta det största ansvaret för mina framtida barn. Jag kommer också att förväntas ta ett mycket större preventivt ansvar i mina sexuella relationer. Mina manliga medmänniskor tjänar kanske ekonomiskt på detta system men känslomässigt och existentiellt är de förlorare.

     Ja, listan kan göras lång. Och ärligt talat tror jag inte att någon kvinna är opåverkad. Bara det faktum att vi ALDRIG har haft en kvinna som statsminister talar sitt tydliga språk. Hur jämställt sa vi nu att Sverige var egentligen?

    4. Men gud, jag blir så trött!!! För det första, nej – det finns inte “bara” två kön. Det går att byta kön, detta är fakta. Vidare så är ordet “hen” inte tänkt för att byta ut vare sig “hon” eller “han” utan användas när könet är okänt/ej intressant. För varför måste vi alltid veta könet? Är du medveten om att vi pratar olika med spädbarn beroende på om vi tror att de är pojkar eller flickor?

     Att just Du inte mött förtryck är inte skäl nog att säga att ett systematiskt förtryck av kvinnor inte finns. Det finns ingen emperi i din upplevelse. Jag har aldrig blivit våldtagen, men våldtäkt existerar ändå.

     Vita, medelålders män är normen (hegemonisk maskulinitet – googla), kvinnor undantaget.

  3. Åh, nej vad pinsamt. Här har vi en person som verkligen inte har förstått någonting, överhuvudtaget. Allt du säger visar bara på att du inte ens har läst inlägget. Eller det kanske du har gjort, men du har inte förstått ett ord av vad som står där.
   Säger som föregående talare: så bara för att en kvinna aldrig kan bli en man, och en man aldrig kan bli en kvinna (enligt ditt resonemang som även det visar på okunskap), så är det rätt att mannen är normen överallt i samhället?
   Att kvinnor inte skildras i film/serier på samma nivå som män gör, utan då blir det en tjejfilm/tjejserie?
   Tycker du att “Entourage” t.ex. är en killserie? Tycker du att “Baksmällan” är en killfilm? (och de flesta andra komedifilmer också för den delen). Nej just det, det är bara en “komedifilm”, men Bridesmaids kallas “tjejfilm”.
   Varför det? Håller du med om detta?
   Kan du vara snäll och försöka sätta in ditt resonemang i det som diskussionen verkligen handlar om?

   Jag skäms och får lite ont i magen när jag inser att det finns människor som verkligen inte ens försöker förstå, och som inte kan diskutera för sin sak, utan bara slänger ur sig nåt utan att reflektera och tänka på vad det betyder.

 9. Såg två filmer med Jennifer Lawrence nyligen som båda klarar testet: Hunger Games och Winters Bone. Ni har säkert sett dem, annars ett bra tips!

  1. Hunger Games är en jättebra film. Något som hade gjort den än bättre hade varit om en sluppit den heteronormativa kärlekshistorien.
   Ett välkänt faktum är nämligen att det i alla historier måste existera en heteronormativ kärleksrelation, för att berättelsen överhuvudtaget ska ha existensberättigande.

 10. Buffy och vampyrerna är en toppenbra serie, som klarar testet. Samma gäller ungdomsböckerna Cirkeln och Eld, där författarduon medvetet såg till att böckerna skulle klara testet (enligt ena författaren Sara Bergmark Elfgren i Sommar o P1). En såpopera som Downton Abbey borde också klara testet. Jag hoppas och tror att alla här nämnda exempel följs av ännu fler!

    1. Jag älskar också Glee, men den har en fruktansvärd kvinnosyn! Den är så amerikansk som det bara går och tjejerna gör sig ALLTID sexiga medan killarna bara behöver klinka på gitarren för att bli accepterade.

     1. Har du sett Glee? Klart att vad som är sexigt är subjektivt… Men jag förstår verkligen inte på vilket sätt karaktärer som t ex Sue, Becky, Tina, Rachel och Emma skulle se som att de “alltid gör sig sexiga”. Tycker inte det stämmer för killarna heller.

 11. Det här behöver tas upp om och om igen! De normkritiska glasögonen behöver sin plats på näsan och här handlar det om genusglasögonen. Jag hade inte hört talas om Beschdel-testet innan ditt inlägg men ser att det har sin plats i samhället där mannen är norm.

  /Katarina

 12. Jag har under julledighet skickat ut frågan om det finns flerkvinnliga huvudrollsinnehavare i en action som förenat mödraskap och tuffhet än Gena Davis i long kiss goodnight. Ingen av mina följare på Twitter än vänner på fb vet någon annan film. Bara det talar sitt tydliga språk. Finns det bara en fil där kvinnan kan vara både actionhjälte och mamma? Är dessa två oförenligt i filmskaparnas värld?

  1. Fast tyvärr gills väl knappt den. För det är ju bara på grund av fullständig minnesförlust som hon blev mamma överhuvudtaget. Att hon medvetet skulle valt barn samtidigt som hon gillade vapen var tydligen helt orealistiskt.

  2. Kill Bill! Hon är ju dels gravid på bröllopet, och sen fajtas hon ju mot en kvinna som är mamma… Underbara filmer, btw!!!

   1. Förutom att jag mår lite illa över hur Quentin Tarantino levde ut sin fotfetischism via Uma Thurman. Bläh.
    Sen känns ju filmerna ändå väldigt mycket som rena manliga fantasier.

  3. Som jag tror nån här redan har nämnt: Bletchley Circle som precis gick på SVT. Helsike vad bra det var!

 13. Dina exempel var väl inte de bästa;
  Sagan om ringen skrevs på 1930-talet med den tidens värderingar
  Alien där kvinnliga hjältinnan Ripley är är stark och piskar monster
  Slumdog utspelar sig i Indien
  James Bond där M i senaste filmen var stark och självständig
  I Shrek är Fiona stark och hennes mor tar också plats.

  1. Fast det är ju inte det testet går ut på. Visst, det är jättehärligt med starka kvinnliga karaktärer men, just detta test går ut på att det ska finnas fler än en. Jag tycker inte riktigt att en modern film ska få beröm för att den gjort dess enda kvinnliga karaktär stark. Det är nämligen det minsta jag ber om i en film. Att kvinnorna som är med inte bara ska vara sexobjekt, och det händer faktiskt ganska ofta att de inte är bara det. Fiona till exempel finns med i historien för att vara kvinnan som Shrek blir kär i. Det krävs nämligen en kvinna för det(såvida Shrek inte skulle vara homosexuell). Om Shrek inte skulle vara en kärlekshistoria så finns det stor chans att det inte skulle finnas med någon kvinna alls bland rollerna. Det jag tänker är tanken med testet är att se om kvinnor får vanliga roller, precis som män, och precis som i verkliga livet. Alltså inte bara finns med för att vara mamman/flickvännen/frun/eller bara någon som helst ska vara snygg. Kvinnan ska också kunna vara dom vanliga rollerna där det lika gärna kan vara en kvinna som en man som spelar rollen. Förstår du vad jag menar?

  2. “Slumdog utspelar sig i Indien”. Ja, det är tyvärr så att det inte lever så många kvinnor i Indien som det borde. 50 miljoner kvinnor fattas genom abort av flickfoster, undernäring, sämre eller ingen sjukvård och mord av nyfödda flickor, småflickor, flickor som inte kan uppbringa hemgiften, fruar som inte föder pojkar, änkor…
   Jag försökte häromdan förstå vad som händer i Indien och där fick jag ju då putsat GENUSGLASÖGONEN ordentligt.
   http://www.youtube.com/watch?v=ISme5-9orR0

  3. Alltså, det går inte att skylla nånting på att det är gamla historier. Det är precis som tintin debatten, det omdiskuterade seriealbumets berättelse är inte ok bara för att den skrevs i “en annan tid”. Sagan om ringen är extremt populärt idag, det kom en ny film senast 2012, som handlar om ett gäng män som är ute och vandrar på kullar. (Sorry om jag spoilade)

 14. Ja, Beschdel-testet säger väl allt om snedvridning och sedan är det punkt slut med det. Det kan inte bli mer tydligt. Det träffar som ett slag i solar plexus. Med tanke på just Beschel-testets tre kriterier blir också resonemang om hjältinneegenskaper enligt gårdagens inlägg överflödiga och riskerar dessutom att krångla bort den självklara poängen.
  Väldigt bra att du tog upp Beschdel hur som helst!

 15. Fast att tex ringen inte klarar det är väl inte så konstigt, böckerna skrevs ju i en helt annan tid. 1937 – 1949 av en gubbe som föddes 1892. Och att kringgå böcker alltför mycket när man gör film av dem är ju ren hädelse 🙂

  1. Exakt! Dessutom gjordes det mycket för att få in kvinnor i filmerna, Arwen har tex en mycket större roll i filmerna än i böckerna. Som sagt, löjligt att välja filmer som bygger på gamla böcker. Då kan man ju undra vad Clara tycker om Bibeln, eller filmen passion of Christ?? Varken Bibeln eller filmen som bygger på bibeln skulle klara det där testet.

   Man tycker ju att en allvetande Gud kunde skrivit in lite mer kvinnor i bibeln… Eva kunde väl fört en dialog med Lisa istället för Adam tex?

   1. Håller verkligen med i det ni skrivit om Sagan om ringen! Vill också nämna Eowyn som räddar allihop just pga att hon är en kvinna, när hon dödar Häxmästaren som “no man can kill”.

    Och är det någon bok där män och kvinnor inte är jämställda så är det väl Bibeln, denna heliga skrift som hela vårt samhälle är uppbyggt på…. Inte konstigt att det ser ut som det gör!

    1. Gamla testamentet brukar ju inte ens användas idag? Eftersom Gud där uppviglar till krig, massmord och all möjlig skit. Det är i Nya testamentet Jesus kommer och Gud blir god, och där finns då inte två namngivna kvinnor som pratar om något annat än män. Sen vet jag inte om det du säger ens stämmer? När pratar två namngivna kvinnor i Ruts bok om något annat än män? Visa gärna ett citat.

     1. Människor,
      det finns ingen film än om Johannes döparens och Jesu mammor när de träffades i tre månader. Om det inte finns en film om just det och vad de pratade om, ska jag verkligen inte klaga. För jag har inte gjort en själv.

      Stor söndags och sedan hela veckan kram från Anna

  1. Tack för tipset, kollade nu när de sände alla tre avsnitten på raken på grund av det! Var helt fast efter första tio minutrarna! Så himla härligt att inte bara se fyra fantastiska kvinnor utan också att de tog sig tolkningsföreträde på ett sätt som sällan skildras från den tidsepoken eller just några tidsepoker alls.

 16. Alltså det här inlägget Clara är så himla bra! Jag har tänkt att jag ska börja skriva mer om viktigare saker i min blogg och det här inlägget vill jag bara sno rakt av och göra alla medvetna! Det är så bra och enkelt skrivet också och för oss som nyss börjar tänka i rättvisetankarnas banor och inte är så insatta som vi BORDE vara, är detta inlägg superbra med film som exempel. Kommer absolut använda mig av denna regler när jag tittar på film! Tack för detta inlägg! Hoppas det är okej att jag kopierar inlägget i min blogg och hänvisar till dig och att du skrivit det? För jag vill verkligen att mina vänner läser detta och inte har valet att bara klicka sig vidare på länk! Kramar

  1. Jag är så glad att jag har en bror. Han peppar mig. Han säger: GÖR!!
   Jag tror det är slut på att sitta nu. Vill man göra film eller något annat, så gör man det.

   En pastor sa en gång: Har du ingen förebild, var en själv. Jag gillar henne och alla andra människor.
   Kram, Anna

 17. Jag känner att jag måste försvara min älskade “Sagan om ringen”. Den utspelar sig i en annan värld, under något som liknar medeltiden. Själv tycker jag att Eowyn och Galadriel inte hör till någon norm om kvinnor. Galadriel har MAKT och är väldigt respekterad av många män, och Eowyn låter sig inte trampas ner.

  1. Jag kan hålla med om att Arwen känns lite som en stereotyp, men som sagt, Eowyn lyckas komma med i kriget osv, och som flera andra skrivit så är den skriven i början av 1900-talet, inte så konstigt att filmen följer boken så bra

   1. Det är klart att det finns underbara berättelser som inte klarar testet. Jag ser det som ett sätt att påminna sig själv om att alltid va kritisk. Sen tror jag inte att tiden då sagan om ringen skrevs är så extremt långt bort från vår tid.

 18. Såg två asbra filmer nyligen som båda klarar testet. Först “Knullar fiskar” som handlar om en kärlekshistoria mellan två tonåringar varav den ena har HIV. Och “Iron jawed angels” som handlar om en grupp suffragetter. Den var så sjukt inspirerande, det är så lätt att glömma hur otroligt svårt det var att få igenom en så grundläggande sak som att få rösta och behandlas som en likvärdig medborgare. Och hur stort motståndet var. Det var så konstigt att jag aldrig någonsin hade hört talas om den när den var så himla bra.

 19. Min första tanke är att kanske filmerna (delvis) speglar verkligheten? Tycker det är svårt att finna kvinnor som intresserar sig för andra saker än killar/realtioner, skvaller om vad andra gör, samt sitt utseende/shopping. Efter giftermål byts “killar” ut mot “barn”. Ibland pratas det jobb. Men ytterst sällan om något utanför den innersta livscirkeln.

  1. Det där håller jag nog inte med om. Åtminstone i min bekantskapskrets har killar aldrig varit samtalsämne nummer ett, och jag är säker på att många kvinnor med mig shoppar bara när de måste. Världen är full av seriösa, intelligenta kvinnor som intresserar sig för politik, filosofi, kultur och vad som helst. Till och med kvinnor som inte bryr sig särskilt om sitt utseende. Vi bara inte förväntas vara så.

  2. Det finns massor massor massor av kvinnor som pratar om annat än män, shopping och familjeliv kan jag lova, sök nya kretsar! 🙂 Den enda “verklighet” filmerna speglar är att kvinnan är Det Andra Könet.

  3. Visst finns det många kvinnor som pratar om annat. Men helt ärligt, diskuterar vi inte detta i ett forum som kanske riskerar att bidra till detta? Clara, jag gillar dig, men vad bidrar du med i de här strukturerna – alla kvinnor som läser din blogg om det perfekta hemmet, pysslandet, hemmafixandet, det rara barnet, de fina kläderna som du hunnit fynda second hand.. På tal om att fokusera på den innersta livscirkeln. Jag ifrågasätter inte att man kan tycka att kvinnor har lika värde för det.. Men jag får inte riktigt ihop det.

 20. Fy fan säger jag bara. Jag blir så trött och ledsen på samhället!
  Du skriver så himla bra, och precis som jag tänker och tycker men inte riktigt kan sätta ord på! Keep on!

 21. Hej. Intressant inlägg måste jag få säga men dock dina exempel… Dem är inriktade till en publik som redan har din åsyn. Vill du verkligen få folk (som inte är feminister) att bli intresserade kanske du ska räkna upp några filmer som inte är action eftersom action inriktar sig till kilar och därför har en manlig huvud roll som alla tjejer avgudar (detta är dock en annan psykologisk faktor som jag inte tänker gå in på) (Shrek inriktar sig också till unga pojkar så). Wall-E Handlar om en robot för guds skull vet inte om mer en 1 manlig huvud roll nämns heller (Minns dock inte) Men tillbaka till poängen detta är ett intressant test som man nog kan använda då och då men pakettaget måste nog bli bättre för just nu i mina ögon så framstår du som en arg feminist som så många andra feminister tjatar om samma saker om och om igen. Dock är det inget fel i att vara feminist men själva iden av att ni har det så dåligt medan vi killar måste spendera hela plånboken på att bjuda er på någon lyxig restaurang och köpa någon fin klänning. Gå ut på krogen eller var som helst så får ni nog se vilka som oftast tar fram plånboken.

  1. Jag är kvinna och jag håller faktiskt med.
   Kvinnorna tjatar om jämställhet så länge det gynnar de. När de ska plötsligt behöva göra eller betala lika mycket som män vill de inte ha det. Som när kvinnor nu måste börja betala mer för bilföräkring vill de plötsligt inte ha jämställhet för det betyder att de förlorar pengar.

  2. Ursäkta mig, men vem vill ha en man som betalar allt? Det är ju nästan samma sak som prostitution. I en lyckad relation ska båda kunna vara självständiga. Har man ont om pengar, så lever man inte lyxliv. Fundera istället på hur ofta en man bjuder en kvinna på hemlagad mat istället för restaurang.

   1. Min man bjuder mig ofta på hemlagad jättegod mat. Jag bjuder honom på restaurang ibland för jag tycker det är kul att gå ut och äta.

   2. Av särskilda skäl reagerade jag starkt på det där med krogar och restauranger. Jag var också väldigt pressad när jag skrev och uttryckte mig dumt. Vad jag menar kan egentligen ingen annan än jag själv förstå, eftersom reaktionen var känslomässig. Kommentaren var inte heller riktad mot någon specifik person, utan mot en allvarlig företeelse (människor som missbrukar sin ekonomiska makt genom att utnyttja, tror sig äga och gör elaka saker). Jag drar inte alla män över en kam och självklart är det inte fel att bjuda någon så länge det är av omtanke. Jag kallar absolut inte någon prostituerad, utan använde ordet som en själslig metafor. Jag har nämligen hört andra använda uttrycket i olika sammanhang. Dock tror jag inte på metaforen, eftersom den uppenbarligen kan leda till missförstånd. Även för mig själv. Så därför tar jag hemskt gärna död på den.

 22. Jag tycker att det är jättebra att du tar upp detta ämne, för man (läs jag) blir verkligen blind och tänker inte alltid på det, utan det är bara så det är… Förstå vilken fin kille Bertil kommer att bli med en mamma med genustänk!

  Kram

 23. Intressant vinkling. Överlag så skulle jag säga att sci-fifilmer, typ Star Trek, och sci-fiserier, typ Star Trek, sett ur detta perspektiv klara sig mycket bra samtidigt som mycket mainstream-film är helt förkastliga, på mer och fler sätt.

  Sen förstår jag att poängen inte riktigt är att peka ut speciella filmer, det är inte diskussionen handlar om, men det är faktiskt en skillnad på filmer gjorda på böcker och inte, särskilt om boken är skriven förr, typ Sagan om Ringen, där för övrigt Galadriel är en av de mäktigaste personerna i hela Midgård. Skulle man filmatisera Strindberg så skulle det nog vara det värsta vi sett, samtidigt som man ju inte direkt kan gå in och ändra i en befintlig, skriven historia.

  Anyway, poängen är klockren men inte jämförelsen med Sagan om Ringen. 😛

 24. En annan grej som är kul (och mördande irriterande/sorglig på samma gång) är att ta en film, vilken som helst, och byta kön på alla roller. Det visar extremt tydligt hur det är uppdelat efter stereotypa könsroller.

 25. Vem säger att andra halvan är undantaget ? Jag är kvinna, men jag har aldrig varken känt eller tyckt att jag är undantaget. Ingen har tryckt ner mig bara för att jag är kvinna. Men jag kanske har haft tur då ?
  Jag har inte heller suttit o analyserat sönder filmer från olika vinklar. Är det en bra film så tittar jag. Är det en dålig film så låter jag bli. Men skulle jag börja analysera varje film från alla håll o ta allt i hänsyn(våld, genus mm) så går det ju inte o titta på en enda film. Vissa filmer skulle kanske klara det här testet, men inte en annan test i stället.
  Och en sak jag har funderat på är att när en kvinna(som oftast själv säger o vara feminist) skriver en bok(eller film) varför skriver hon då det så att det inte klarar av denna test. Ta Harry Potter till exempel. Eller Läckbergs böcker.
  Och sen är vi ju olika. Vissa gillar o titt på filmer var man spränger varandra i luften. Andra tittar på filmer var man syger ut blod på varandra och vissa gillar såna här löjliga kärleksfilmer var man bara pratar om män och som inte alls klarar av såna här konstiga tester.
  Ska all män då känna sig mobbade för att män i action filmer visas som starka, snygga och vältränade. Eller att män oftast är de onda i filmerna. Eller att det är oftast män i filmerna som förväntas o försörja den fattiga kvinnan den ska rädda.

  1. En kan inte bara utgå från sig själv. Det handlar om ett strukturellt förtryck mot kvinnor. Vilket du då är omedveten om. Men ett bra exempel brukar ju vara löneskillnaden: kvinnor har ca 10% lägre lön än män (källa SCB).

   Att en film är bra tar inte bechdeltestet bort. Men som Clara skrev så är det bra att ta fram genusglasögonen ibland, för att uppmärksamma hur lite plats vi kvinnor får ta i filmer och annan media.

   Att en kvinna inte skrivit en jämställd bok eller film är inte konstigt. Varför skulle kvinnor vara bättre på jämställdhet än män bara för att det är kvinnor som är de förtryckta, vi är alla uppfostrade in i samma strukturer och i samma samhälle. Jag tycker inte att en ska lägga större skuld på en kvinna som gör ojämställda filmer och böcker, männen som sysslar med detta har lika stort ansvar.

   Och Harry Potter? Har du ens läst böckerna? För där är det lika många kvinnor som är med i sportsammanhang, som sitter på makten i ministeriet, som var grundare och rektorer av Hogwarts, som är framstående reportrar för tidningarna. Sen är ju filmerna en annan sak när det kommer till bechdeltestet, vilket jag tror att de inte klarar?

   1. Självklart utgår man från sig själ. Det gör ju Clara med i sina inlägg. Både i gott o ont.
    Jag undrar var finns den där löneskillnaden. I alla de yrken jag vet får både kvinnor o män samma lön för samma arbetsinsats i samma företag. Det som gör skilnad i plånboken i de flesta arbetsplatser är antalet år man har haft i yrket. Sen att det är mer män som är högavlönade(de sitter på högre poster) är ju inte riktigt samma sak. Jämställhet handlar ju om lika lön för lika arbete och inte hur högt man kliver i karriärsteget.
    Och jag lägger ingen skuld på kvinnor som inte skiver mer jämställda böcker. men jag tycker att det är underligt att kvinnor tjatar hur vi inte är jämställda och hur de är undantaget, men när de då har chansen o göra något åt saken gör de inget. Det är som att klaga på allt man tycker är fel på världen och sen göra precis allt man precis har glagat över.

    1. Ang löneskillnader i yrkeslivet. Kvinnor och män som arbetar på samma arbetsplats och utför samma arbete får generellt sett lika hög lön. Dock får kvinnor som arbetar inom traditionellt kvinnliga områden, som t ex vård av barn och gamla, lägre lön än män som arbetar inom traditonellt sett manliga yrken. Det kan skilja 5-10 000 kr i månaden. Kvinnor utför också mer obetalt arbete i hemmet. Trenden har också varit att när fler kvinnor kommer in i ett yrke sänks lönen för det yrket. Så har det varit inom t ex läraryrket och åklagaryrket. När alltfler kvinnor började arbeta inom dessa fält sänktes lönen.

     1. Kadri, feminism handlar inte bara om löneskillnader, det går så mycket djupare än så… Jag tror att vi som går igång på det Clara skriver är mer öppna för att se hur djupt färgade vi alla är av årtusende av patriarkala strukturer. Detta är ju något som måste ändras! Men vi kan ju inte ändra någonting utan att först försöka göra oss medvetna om hur vårt samhälle faktiskt ser ut.

   2. Dessutom har J.K. Rowling själv sagt att böckerna handlar om pojken Harry, eftersom hon rent krasst visste att den då skulle få en bredare publik. Pojkar gillar att läsa om pojkar och flickor gillar att läsa om pojkar. Hade hon skrivit om “Harriet” hade det blivit klassat som en “flick-bok” och hennes publik och således inkomst skulle halveras…

    Hemskt, men sant.

  2. Jag måste ha haft samma tur som du Kadri, jag har då aldrig känt mig som ett undantag. Jag tar för mig av det jag tycker är roligt i livet och ingen har försökt hejda mig i det. Vare sig jag kör skogsmaskin, driver lantbruk, jobbar inom vården eller följer min konstnärliga ådra. Men som sagt, det kanske är tur.

  3. Det handlar om STRUKTURER I SAMHÄLLET som kanske inte en ENSKILD INDIVID känner av på samma sätt. LÄS MER GENUS FÖR TUSAN

 26. Exempel på filmer (vissa av dem är baserade på romaner) som klarar testet: En ängel vid mitt bord, Svarta änglar, Förnuft och känsla (ja, systrarna pratar inte bara om tilltänkta friare), Angel baby, Hemligheter och lögner, Fucking Åmål, Ett hus av sand och dimma, Juno, Sound of music, Svart narcissus, I taket lyser stjärnorna, Blommor av stål, Thelma & Louise, Pianot, Pianisten (den franska), Schindlers list, Sophies val, Alien, Äta sova dö, Happiness, Fucking Åmål, Blair witch project, Boys don’t cry osv osv…

  Självklart är det så att det är en snedfördelning inom filmvärlden liksom inom samhället i stort. Kvinnor får oftast en roll i bakgrunden, eller prioriteras i andra hand. Men de många invändningarna emot ditt förra inlägg handlade ju inte primärt om genusperspektivet, utan snarare om din mycket förenklade och ytliga analys av de tre tv-serier som du tog upp som exempel (och som i sig har mycket lite gemensamt), och att du hävdade att manliga hjältar inte brukar ha någon typ av svaghet. Som tidigare skribenter har skrivit; en karaktär måste vara mångfacetterad för att beröra och en hjälte (oavsett kön) utan “svagheter” blir ointressant.
  Massor av manliga hjältar genom tiderna har gestaltats utifrån de premisserna, varför skulle då inte kvinnliga hjältar ha samma förutsättningar?

  Att du dessutom satte likhetstecken mellan karaktärerna Lisbet Salander och Carrie Mathison pga egentligen några relativt ytliga faktorer (båda är kvinnor, båda har en viktig och förtrolig relation till en man och båda har någon typ av “svaghet” (funktiosnedsättning/syndrom/akilleshäl) och inte ser till hela deras personligheter visar ju bara hur grund analysen var.

  Carrie och Lisbet är ju inte ett dugg lika. Den ena jobbar utanför och delvis mot samhällsstrukturen och -systemet, den andra gör allt för att tjäna samma myndighetssamhälle. En verkar inom en organisation fylld av kollegor, reger och kontroll, den andra har inga kollegor och verkar till synes ointresserad av ett “jobb”. En har goda relationer till sin familj, den andra har ingen familj. Osv osv. Det enda de egentligen har gemensamt är att det i deras pass förmodligen står att de är kvinnor samt att de är djävligt smarta. Och att klumpa ihop dem utifrån den aspekten är ju verkligen att göra jämställdhetsfrågan en otjänst.

  Och ska du analysera film, så får du nog använda dig av lite fler exempel än en handfull kassasuccéer. (Sagan om Ringen, Slumdog Millionaire, Shrek, Wall-E, Oceans Eleven, Pirates of the Caribean, James Bond, Alien)

 27. Det här testet är riktigt bra. Men när jag hörde om det första gången var regeln att de skulle prata om något som inte relaterade till männen i filmen och vad de håller på med. Då faller många många många fler filmer bort…

 28. Det förra inlägget höll jag inte riktigt med om, men det här tycker jag var mycket bra skrivet! Problematiken är komplex. Tyvärr håller jag även med Ann (som skrev ovan nånstans) att många kvinnor ju själva fokuserar på killar och utseende till dess att de får barn och då fokuserar de på sina barn. Naturligtvis finns det massor av kvinnor där detta inte stämmer…men även jag kan ju se att den tendensen finns bland mina väninnor. Och då speglas det i filmens värld. Filmen finns ju inte bara där för att vara politiskt korrekt utan också som en spegelbild av verkligheten.

 29. Självklart är det viktigt att ägna sig åt mediekritik men med ett så trubbigt mått som det här Beschdel-testet så riskerar man att se problem där de inte finns och rentav missa de verkliga problemen. Bättre i så fall tänka utifrån öppna frågor som de som Birgitta skrev “Vem är passiv, vem är aktiv” osv. Då riskerar man inte att dra några förhastade slutsatser och övar sig i att tänka mer kritiskt. Över huvud taget tycker jag att du borde ifrågasätta dina idéer lite mer innan du lägger ut dem. Tänk: Går det att se det här på något annat sätt? Kan det finnas något som talar emot det jag menar? Ligger det något i den kritik jag fått tidigare när jag skrivit om detta ämne? När det gäller ditt tidigare inlägg om sjuka framgångsrika kvinnor i filmer kom jag till exempel med en gång på flera filmer som motbevisade din tes…

   1. Alltså, vi måste akta oss för att tänka såhär, för nu menar ju du automatiskt att de “kvinnliga” grejerna (läppstift etc) är sämre än de “normala” männen. Om vi kvinnor också ser mannen som norm blir det ju väldans svårt. Är en serie sämre för att den handlar om kvinnor och relationer? Isf bara för att vi också nedvärderar just känslor, gråt etc. Tänk om vi istället var jävligt nöjda över att kvinnor på film porträtteras mycket BÄTTRE än män, dvs att vi fokuserar på det viktigaste i livet; människor och våra relationer. Hela det där testet tycker jag snarare visar på att vi minsann vill ha det som män, dvs mannen är norm.

    1. Tack! Det är just det jag har svårt med i genusdiskussionerna. Jag VET ju att det inte är vad folk avser men nog låter det alltför ofta i diskussionerna som att männen är normen, idealet. Varför ska saker som anses kvinnligt nedvärderas?

   2. Ok, exempel: En film som inte uppfyller kravet är Billy Elliot. Innebär det att den filmen ska räknas till en i raden av alla filmer där mannen är norm? Det vill säga till samma grupp som Pirates of the Carribean och James Bond? Jag tycker själv att den bidrar med mycket när det gäller genus och trots att huvudpersonen är en pojke ser jag inga problem med att ta till mig den som kvinna. En film som dock uppfyller kravet är Sex and the City 2, där Miranda och Charlotte har en scen där de pratar om annat än om män, dvs mödraskap. Fick känslan när jag såg filmen att den scenen fanns där för att på något sätt rättfärdiga all annan ytlighet i filmen men det gör den ju knappast. Min poäng är att det kan vara lite farligt att använda sig av ett enkelt test som Bechdel i alla sammanhang. Även om den skulle funka idag så kan nöjesindustrin imorgon bestämma sig för att slänga in en konversation mellan kvinnor i alla filmer som handlar om sport eller affärer (eller nåt annat) och ändå inte vara bra för det ur ett genusperspektiv.

    När det gäller ditt förra inlägg kom jag, som redan andra hade nämnt på Wallander som porträtteras som rätt misslyckad privat och Sherlock Holmes men även belgiska poliskommissarie Maigret… Det fanns många exempel där i kommentarerna, känns överflödigt att skriva dem igen.

    1. Bechdeltestet kan inte användas för att avgöra huruvida någon film är bra eller inte. Det kan och ska inte heller användas för att avgöra om en film är bra ur genusperspektiv eller inte.
     Bechdeltestet är ett test som bör användas på en stor grupp filmer, och kan då visa på en konstig filmverklighet där kvinnor inte existerar/inte pratar om annat än män, vilket är långt ifrån i alla fall min verklighet.

 30. Jag håller fullständigt med! Var och såg the Hobbit häromdagen, där är det EN kvinna med i hela filmen! Det är så fullständigt tragiskt, det är viktigt att ta på sig genusglasögonen, men ibland när man gjort det önskar man nästan att det gick att ta av dem för en stund…

  1. Det jag tycker är tragiskt är att folk hakar upp sig och dömer utan att tänka efter. Att gå efter äldre böcker som gjorts till film funkar inte. Hobbit är baserad på en bok från 1937 som skrevs av en man som föddes i slutet på 1800-talet. Det är inga kvinnor där så klart de inte är det i filmen heller (förutom galadriel som de faktiskt lagt till i filmen). Man går inte inte in och förändrar alltför mycket i beftliga berättelser, det förstör dem.

   1. Och det där lät visst lite elakt vilket inte var meningen. Poängen var bara att man inte kan döma allt efter samma mall utan måste ta bakgrunden i beaktande.

  1. Det hände något konstigt i kommentarsfältet igår. En kommentar (som jag svarade på här ovan) försvann, som påpekade att det många reagerat på i inlägget om hjältinneegenskaperna handlade ju just om hur analysen kring dessa såg ut, reaktionerna var ju inte på att ena halvan av befolkningen är norm och den andra halvan är undantaget i stort? För det sistnämnda är vi väl ganska med på här… Men det blev snurrigt med hjältinneegenskaperna, och det var väl det många hade synpunkter om, även om vi var många som poängterade att vi förstår ditt budskap Clara,
   Jag vet inte varför den kommentaren försvann, tycker den var rätt “saklig”, liksom ett påpekande. Kanske var det bara ett tekniskt fel. Jag såg att en annan kommentar försvann som inte var så snäll och det förstår jag verkligen om den togs bort, men den var ju en annan femma.

 31. Ibland är du så klok och klarsynt att det är en fröjd att läsa din blogg. Det är så härligt när unga kvinnor protesterar mot den schablonbild som finns av både kvinnor och män. Själv ser jag inte så mycket film men reagerar på bilden av kvinnor i reklam. Fjompor som piper över ett tappat läppstift eller kvinnor som ska visa kläder men framställs som åmande sexobjekt. Killarna på Dressmanreklamen tillåts se normala och glada ut.

 32. En annan sak, som inte har med film att göra…
  Jag är så trött på att kvinnor hela tiden ska identifieras med sina mäns yrken. Jag är målare o min man är lantbrukare. Ändå blir jag kallad bondmora! Åh, vad jag avskyr det! Min man blir ju aldrig kallad målarman. Jag är ju en egen person, inget bihang till min man.
  Inget ont om min man, honom älskar jag 🙂

  1. Ni kanske bor på landet ? Det är kanske därför de(vem det nu är) kallar dig bondmora.
   Jag har i alla fall aldrig hört att någon kallar en kvinna annars efter hennes mans yrke. Min man kör lastbil och ingen har kallat mig för lastbilschaufförskvinna för det. Han var också lärare ett tag och ingen kallade mig för lärarfrun då heller.

   1. Det är väl kanske mer en genarationsfråga. Visst bor vi på landet. Tack o lov har jag inte hört de från våra vänner, som både finns på landet o i stan. Vad nu det skulle ha med saken att göra?!

   1. Skulle det vara nåt fel att bli kallad bondmora? Var stolt över det vettja, annars hjälper du ju också till i tankarna om att det är sämre att bli kallad nåt kvinnligt…

    1. Inget fel med att bli kallad nåt kvinnligt. Man får gärna kalla mej målerska om det är så du menar! Det som stör mej är när man blir kallad nåt pga av mannen, att man inte kan få vara en självständig egen person.

   2. Jag får väl försöka skratta åt det 🙂 Men som jag skrev: jag känner mej som ett bihang, inte en egen person när jag blir kallad det.

 33. Det tråkigaste är inte att filmerna inte klarar Beschdel-testet, eller att män är överrepresenterade i tv och som chefer. Det tragiska är att det så gott som alltid är kvinnor som tar upp det. Jag har arbetat på en mansdominerad arbetsplats i många år, och tyvärr ljuder det högre om en man säger ifrån att det inte är okej att det är för få kvinnliga chefer än om en kvinna gör det.

 34. Jag tycker det är en jätteintressant frågeställning du för fram Clara, och uppenbarligen behövs en diskussion eftersom vi faktiskt fortfarande blir hjärntvättade i samhället. Gjorde testet på mina favoritfilmer i huvudet. Skrämmande men också kul att få upp ögonen för något jag inte funderat på så mycket förut.

 35. Bra rutet Clara, jag älskar så när det brinner till hos dig, när det svider litet för då får du visa din bredd, du är ju mer än kakor, hårfärger och vimplar även om du är det också. Jag vill tipsa er alla att gå in på youtube, sök på Abbot, Gillard och njut sedan av att se hur australiens premiärminister i 15 minuter läxar upp en politiker som under ett flertal år ägnat sig åt strukturerat kvinnoförtryck, vidrigt synsätt på sina kvinnliga medmänniskor. Premiärministern är så arg och ursinnig att det är en fröjd att lyssna. God kväll!

 36. Jag som kollar mer på independent och art house filmer trodde kanske att fler av mina favoritfilmer skulle klara bechdel testet men… nix. :(Kan tipsa om Pedro Almodovar som gör många intressanta filmer som jag tycker hyllar kvinnan… Min favorit är Volver (och den skulle jag påstå klarar testet).
  Det görs ju tyvärr väldigt lite filmer AV kvinnor. Kvinnliga regissörer blir ifrågasatta på ett helt annat sätt än sina manliga kollegor, har svårare att hitta producenter osv, och måste ofta göra film som “folk känner igen” och ja, då blir det det gamla vanliga traditionella tugget. Anna Serner vd på Svenska filminstitutet vill ändra på detta, men det är såklart något som tar tid…. zzzzzz.
  Jag tycker dock ofta att filmer som är skrivna och/eller regisserade av kvinnor känns fräscha och visar upp nya perspektiv.
  Är nyfiken på Gabriella Pichlers “Äta sova dö” och kan tipsa om…
  Andrea Arnold, Miranda July, Susanne Bier och Sofia Coppola.

 37. Så jäkla bra skrivet Clara!
  Jag har länge stört mig på barnfilmer som oftast har pojkar/killar som hjältar. Blev överlycklig över filmen Modig som dessutom framförallt sonen gillade också!
  Men nu blev jag ju arg när jag insåg hur det ligger till med alla “vanliga” filmer också grrr

  Måste kommentera ett inlägg här; att kvinnor och män får samma lön för samma jobb och att enda orsaken till skillnader är ålder, anställningstid osv. Annat inlägg om att det främst gäller klassiska kvinnoyrken osv. Ledsen hörrni, det gäller även i finansbranschen, it-branschen osv. Skulle våga påstå att det gäller ALLA yrken! Och det beror inte på att alla män jobbat längre, gör mer, kan förhandla bättre osv. Enda skillnaden är att de är män, tragiskt nog.
  Gör mig lika förbannad varje gång jag tänker på det!
  Man vill så gärna tro att det inte är så, nu på 2010-talet, men tyvärr är det så.

  Och vill även kommentera huruvida männen ska betala för kvinnorna eller inte. För mig har det aldrig funnits annat än att man delar.
  Och det ska visst vara jämställt även då det skulle ge kvinnorna sämre läge än idag, men det vore ju sjukt om man bara korrigerade det som gagnade kvinnor men låter männen ha sin del kvar av kakan.

 38. Finns ett likadant test som istället för ovanstående kontrollerar om mörkhyade människor pratar om något annat än vita människor, med lika skrämmande resultat. Sök på det på youtube om ni är intresserade.

 39. Alla som har barn, flickor som pojkar, (eller alla andra också förresten!) bör visa dem de animerade filmerna av Hayao Miyazaki. Fantastiskt, som mamma till två små döttrar tror jag inte att det är sant att flickor/barn får vara hjältar och driva handnlingen framåt på detta sätt. Lite mossiga övriga familjekaraktärer ibland (knasig/vimsig pappa, mild mor eller mormor) men med flickkaraktärer som får en att jubla.
  Miyazaki har förklarat varför huvudrollsinnehavarna i hans filmer vanligtvis är unga, starka kvinnor eller flickor: han föredrar sättet kvinnliga karaktärer bryter mot stereotyper och lättare passar in de teman som är vanliga i hans filmer.
  Word!

 40. Tappade mina filmtips i inlägget ovan ang Miyazakis filmer. Se gärna
  Min granne Totoro, Kikis Expressbud, Spirited Away, Lånaren Arrietty och Uppe på Vallmokullen, som går på bio just nu.

 41. Tycker det är intressant att folk reagerar? Ofta ni inte själva märkt detta, gott folk? Knappast någon överraskning? 😛 Sorgligt, men det är ungefär som svältande. Barn. Det är ett problem alla vet om och som går att göra någonting åt, men som alla skiter i eftersom att det känns för meningslöst att ta tag i, “någon annan” kan göra det mycket bättre än den vanliga, hederliga människan…

  1. Off topic men jag tror inte på att lägga ut ansvaret för de svältande barnen på individ-nivå. Vi behöver skapa ett rättvist samhälle där fattiga, sjuka osv inte är beroende av enskilda individers good-will. Det är hela samhällsstrukturen som måste ändras. Just nu är det den rikaste eliten som styr och det passar dem utmärkt att du känner dig passiv och tycker att “någon annan” borde göra nåt. 😉 När (om) du är mogen för det kommer du också förstå att det finns massor som händer på gräsrotsnivå ute i den hela vida världen som ifrågasätter och utmanar rådande system.

 42. Det här testet har jag inte hört talas om innan men spontant känns det som många filmer faller direkt. En serie som jag dock kom till att tänka på är House of Elliot som handlar om två systrar som driver ett modehus.
  Gamla kära Bevan borde ju också klara testet. Haha

 43. Jag känner någonstans att den här diskussionen i sig får för mycket plats. När vi tydligt börjar anmärka på vilket kön karaktärerna i filmerna eller böckerna har så lär vi våra barn och den kommande generationen att det är en STOR skillnad. Självklart är det tråkigt att det är ont om kvinnor i tv och media i allmänhet men varför sätts detta alltid i kontrast till männens roll?

 44. Mike Leighs film “Happy go lucky” klarar testet, en mycket bra film som varmt rekommenderas. En annan som brukar göra filmer som är lite mer ostereotypa är ju Ken Loach. Var också och såg “Äta sova dö” av Gabriella Pichler och i den finns ju en otroligt härlig kvinnlig huvudperson! Överlag får man nog hoppa över hollywoodfilmer om man inte vill hamna i det könsstereotypa träsket!

 45. Är inte så genusmedveten när jag kollar på film, är det bra så är det bra är det dåligt så är det dåligt…

  Men Ghost World och Thirteen e la bra filmer som klarar det testet:)

 46. Jag håller med om att jämlikhet är något som borde eftersträvas i mycket högre grad. Däremot undrar jag om det kan appliceras på det sättet på en historia, en film, en bok, en pjäs? Det är ju en historia som berättas, och dess syfte kanske förutsätter att det inte är lika många kvinnor och män inblandade tex. Om historien dessutom utspelar sig i en tid eller värld där kvinnor och män behandlas på olika sätt, så speglas det ju i historien, och är inte en bild av hur författaren anser att verkligheten bör vara. Bara en tanke. Inte min definitiva åsikt alls. Öppen för att det jag säger inte håller.

 47. Alla filmer av Studio Ghibli är mycket bra, där är alla lika och ingen är det svaga könet, mycket mycket bra.

 48. Bletchley Circle fick ju så mycket beröm i det förra inlägget pga sina “smarta” kvinnor. Men ska man hårddra det så klarar ju inte Bletchley Circle testet heller, eftersom de uteslutande pratar med varandra om en man, mördaren.

  Det jag menar är att testet känns lite trubbigt. Skulle Bletchley Circle automatiskt ha blivit bättre och mer “korrekt” om mördaren hade varit en kvinna? För då hade ju inte kvinnorna pratat om en man….

  1. En film behöver inte vara dålig för att ett kön är överrepresenterat. Men jo – det hade varit väldigt skönt om det var en kvinnlig mördare. Tänk dig vad häftigt! För hur ofta är det inte motsatsen? En massa män som jagar en manlig mördare…utan att någon höjer på ögonbrynen

  2. Hm… har nu sett Bletchley Circle och den klarar visst Bechdeltestet. Jag var inte överambitiös och förde anteckningar men i t.ex. första minuterna av första avsnittet pratar kvinnorna med varandra om att en har upptäckt någon slags kod som hon tror kan vara viktig. <- Bechdeltestet klarat. Två av kvinnorna diskuterar även sin framtid där i början, och jag såg inte att det fanns något problem.

   Sen är det klart att de talar mycket om mördaren också, vilket är fullkomligt logiskt när de ska lösa en mordgåta.

 49. Åh, fy. Du har så skrämmande rätt!
  Ett skräckexempel är Knight and Day (2010) med Cameron Diaz och Tom Cruise. Diaz spelar en blond, nästan korkad tjej som blir helt iögonfallande kär i Tompa Cruise som är sådär övermanlig och kan hantera vapen och kicksparka ett tjugotal män, helt ensam. Scenen vid slutet av filmen när Cruise stjäl en motorcykel och kör igenom en tegelvägg… Hur han styr och ställer med Diaz som får sköta vapnen för en sekund eller två och man tänker, åh en sån där bad ass tjej som kan skjuta, eller?
  Medan Diaz bara åh:ar och wow:ar över hans manlighet sitter jag här hemma och undrar vart världen är på väg.

 50. Vilket bra inlägg! Tänker definitivt prova att göra det där testet på filmer nu i framtiden.

  Jag kom att tänka på 500 days of summer, där en man är huvudperson, och där han utsätts för en tjej som gör slut med honom. Antar att du sett den. Det intressanta med den är hur många som tycker att Summer är en riktigt “bitch” för att hon gör slut med hon på det sättet, varför gör hon så? Har läst hur många recensioner som helst åt det hållet. Intressant, då det ofta är kvinnor som får sina hjärtan krossade.

  Save a date är något liknande. Tror ingen av de filmerna klarar testet!

 51. Min tv-kväll blev förstörd igår. Det enda jag satt å tänkte på va de där rackarns testet.. Slutade med att jag såg en dokumentär om Tibetanska barn som levde i asyl och sen en konsert med BBC-symfoniorkestern + solister.. Sen gav jag upp, kom inte på en enda film som inte hade män som norm eller huvudattraktion lr vad man nu ska skriva.
  Idag kom jag på en, en barnfilm, Pippi Långstrump!

  Bra rutet, tänkvärt inlägg.

 52. Väldigt bra inlägg Clara!
  Jag går på en filmlinje på gymnasiet och vi har aldrig ens nämnt det eller pratat om det alls. Tycker det är sorgligt att det är så pass mansdominerat vilket gör det svårare för till exempel mig att komma in i branschen bara på grund av mitt kön.

  1. Ja visst är det! Kan du inte visa det här klippet för någon lärare så kanske ni kan diskutera det på en lektion?

   1. Hej, det här är inte ett svar till Clara, utan jag mäste bara skriva av mej:
    “Det är bara film” har jag fått höra många gånger när det dödas hej vilt. Jag är otroligt känslig för sånt. Liv är något man ska rädda, lärde jag mig i utbildningen. “Men det är ju bara film…”
    Jag har sett en sån äcklig film om tjejer som är gravt??nånting???feministiska, de äcklar sig, skjuter och bläää vad äckligt det är.
    Innan jag såg den filmen,
    visste jag inte ens att den sortens
    fe?m?in?is?m fanns.
    Äckligt, sjukt. jag mår illa. Kvinnor som hamnat i ett dike och tycker att män är djur, de ska utrotas, vi behöver dem inte.
    Nej, nu är nog brödet färdigt i ugnen.
    Bamse gillar jag bäst hetr inlägget i dec i min blogg som länkar….

  2. Paulina: Vad får dig att tro att det kommer bli svårare för dig pga att du är kvinna? I dagens samhällsklimat är det snarare tvärtom, i mansdominerade branscher premieras och förfördelas du som kvinna just för att jämna ut den sk “obalansen”. Därav oproportionerligt stor andel kvinnliga chefer inom vissa branscher. Du som kvinna får det alltså enklare att ta dig fram, samtidigt som männen konkurrerar på andra och hårdare villkor. Vem är det som blir könsdiskriminerad?

 53. Jäkla bra inlägg där, MER SÅNT!
  Skulle vilja läsa genusvetenskap. Har påbörjat boken “Det finns en särskild plats i helvetet för kvinnor som inte hjälper varann” av Liza Marklund och Lotta Snickare som handlar om rena fakta i hur vi fostras redan från bäbis och hur vi behandlas i olika situationer i arbetslivet som vuxen utifrån våra kön. Rekommenderar den varmt!
  Varför bildar vi inte en tjejpeppklubb? Heja oss!!! 😉

 54. En serie som verkligen klarar måttet är den australienska “McLeods Daughters”. Handlar om ett gäng kvinnor som bor på och driver en farm. Otroligt bra! Håller själv på att se den 6:e säsongen nu och ju mer man ser desto mer vill man se. Klart att det finns män som är med också, men det är inte de som är huvudkaraktärerna. Och det är inte snacket om män som tar över serien heller. För den som gillar livet på landet, hästar och sköna landskap är denna serie perfekt!

 55. Hej!

  Jag vill bara lämna en kommentar om hur tråkigt jag tycker det är när andra kvinnor avfärdar sån här generell problematik med utgångspunkt från att “Jag har aldrig blivit förtryckt”. Den farligaste fördommen man kan ha är att tro att man inte har några fördommar, om man säger så. Likadant blir det här, märker man inte ens det kvinnoförtryck som onekliga existerar i dagens samhälle och därför tror att det inte finns bevisar inte det att man “minnsan inte låter sig sättas på osv” som många verkar tro, man har bara funnit sig i rollen så till den mila grad att man inte ens uppmärksammar det längre.

  Tack för ett bra inlägg och intressanta disskusioner !

 56. Oerhört bra test! Lyssnade på P3 Dokumentär om Mona Sahlin affären för inte så länge sen och tänkte på hur tragiskt det var, jämställdhet var verkligen inget ledord. Dock så ses ju allt (iaf de mesta) genom medias glasögon så de borde nog vara de som putsade sina genusglasögon extra noga (eller införskaffa ett par).

  Jag håller även med, julen hade gärna fått vara lite längre.

  Tack för en otroligt bra blogg! Jag hinner inte lix inte läsa mer än du bloggar så för min del så bloggar du absolut tillräckligt. Kvalité före kvantitet.

 57. Bra Clara! Läser boken ” ge ditt barn 100 möjligheter istället för 2″ av Kristina henkel och Marie tomicic. De tar upp genustänk i vardagen, “fällorna” gömmer sig överallt. Ett snabbt överslag i bokhyllan visade på 46 manliga huvudrollsinnehavare och 15 kvinnliga.. I vissa fanns det inte en enda tjej/hona.. Det blir till att försöka styra upp det hela.. Tyvärr så är mina personliga favoriter Disney helt ute och cyklar. I Ariel blir hon människa för Eriks skull och den slutar med att hon 16! år gammal gifter sig!! Tack för att du påminner oss alla!

 58. Jag älskar Bechdel-testet, men jag älskar Alison Bechdels serier ännu mer! Hon är en fantastisk serietecknare. Läs Fun Home och Are You My Mother?, i synnerhet Fun Home. Otroligt bra självbiografiska serier.

 59. Glad att du tar upp detta ämne, Clara.
  Det jag mest saknar är kvinnor som framställs som riktiga, intressanta karaktärer istället för platta backgrunds stereotyper -med alltid dessa coola, spännande (tja, är det meningen iallafall) män i förgrunden. Det får mig att vilja hoppa över det mesta av det nuvarande mainstream film/tv-serie utbudet.

 60. Det finns filmer där starka kvinnor porträtteras, ett exempel är Sisters in Law. Handlar om två kvinnor i staden Kumba som arbetar som åklagare och domare i främst mål som rör våldtäkt och brott mot barn. Det finns även en film som porträtterar tre generationer kvinnor i Kina, har tyvärr glömt bort namnet på denna film men den är väldigt sevärd. Även boken Vilda svanar ska filmatiseras. Utöver det finns det en uppsjö av filmer där kvinnor kommer i alla roller. Det är förövrigt svårt ibland att helt lämna ute ämnet kärlek i filmer (där både män eller kvinnor är i huvudrollen) men det betyder inte att alla filmer är i klass med den som en kvinna beskrev här, med Tom Cruise och Cameron Diaz. En annan film, en kärleksfilm där kvinnan inte alls följer den stereotypiska mallen är Eternal Sunshine of the Spotless mind. Dem är förövrigt bägge två lite vilsna utan varandra i den filmen. Jag kan fortsätta att räkna upp filmer och jag känner lite såhär att om man vill se kvinnor i andra roller så kanske man inte ska välja blockbuster filmer utan lite mer smala filmer.

 61. Mycket kloka ord av Clara, och jag håller verkligen med om allt som skrivs. Börjar man tänka på saken inser man tyvärr att 90% av alla filmer som görs inte klarar Bechdel-testet, och det är minst sagt skrämmande.

  Jag tycker verkligen inte heller om benämningen “tjejfilm”, som används av gemene man och på något sätt ska göra filmer mindre viktiga eller bra.

  För att göra en liten aning för att förbättra situationen som filmrecensent har jag i alla fall sett till att helt sluta använda benämningar som “tjejfilm” i mina recensioner. Sådana ord känns alltför nedvärderande, stereotypa och missvisande. Då är det bättre att förklara handlingen, och låta respektive läsare själv ta ställning till målgruppen. Sen brukar jag också vara väldigt förtjust i just sådana filmer som brukar benämnas “tjejfilmer”, och senast jag kollade var jag ingen tjej…

  Jag brukar också försöka tänka på hur kvinnosynen är i filmer, och påpeka detta i recensionerna. Visserligen utan konkret referens till just Bechdel-testet, men man får i alla fall en liten fingervisning. Allt detta är förvisso bara en droppe i havet, men förhoppningsvis ett litet steg i rätt riktning.

 62. Tittar just nu på Mona Lisas leende på tv8. En film som klarar testet med råge och som dessutom kan fungera som en bra diskussionsmotor.

 63. Clara, du måste lyssna på radioprogrammet Nya Vågen på P1! Där de pratade om machomannen som norm i Norrbotten. mkt intressant!

  + Ett bra filmtips med anknytning mannen-som-norm-temat (och som jag tycker klarar testet) är Kairo 678.

 64. Min kommentar verkar ha försvunnit av någon anledning? Jag postar igen:

  Det vore väl konstigt om inte män hade större representation än kvinnor?

  – Med en större andel män som kämpar hårt för att kunna arbeta i filmbranschen vore det väl besynnerligt om inte detta speglades i vilka berättelser det är som produceras. Om ni kvinnor vill se fler filmer ur kvinnans perspektiv, varför inte satsa på en karriär i filmbranschen?
  – Människor vill bli underhållna när de ser film, vilket inte sällan betyder att de vill se våld och spänning. I verkligheten är och har män varit mer benägna än kvinnor att ägna sig åt aktiviteter som inkluderar våld och spänning, vilket gör det naturligt att spänningsfilmer i högre grad handlar om män än om kvinnor.
  – Om ni inte gillar James Bond-filmer, varför fortsätta titta på James Bond-filmer? Jag noterar att många bland kommentarerna trots allt har sett den senaste filmen. James Bond skapades på 50-talet och har fortsatt att vara populär därför att människor fortsätter att titta på honom. Ni kvinnor som kritiserar James Bond, attraheras ni samtidigt av “mansidealet James Bond”?