Listat och klart

Ni vet ju sedan tidigare att jag är ett fan av att skriva listor. Det är helt enkelt ett måste när man jobbar själv och ska försöka strukturera arbetstiden. Även om jag har som regel att aldrig skriva längre listor än att jag betar av dem på en dag, kan de ibland kännas oöverstigligt långa. Då har jag ett superknep – nämligen att jag tidsbestämmer allting på listorna. Ner på minuten.

Hur lång och spretig listan än känns så brukar det gå bra att beta av den när man ser hur mycket tid man ska lägga på varje moment. Att Maila Ullis och Skriva utkast krönika ser lika långt ut i skrift men med minutangivelse märker man att så inte är fallet. Ofta inser att man faktiskt kommer att hinna allt man föresatt sig den dagen. Eller så att man tänkt helt fel och behöver sålla i listan. Man behöver förstås inte följa tiderna till punkt och pricka. Men har man dem där har man i alla fall satt några slags ramar kring sitt arbete, som förenklar planeringen och gör det mer överskådligt.

På det här sättet kan man spalta upp sitt pluggande, för att avgöra om man avsatt tillräckligt med tid för studierna eller inte. Hur många minuter tar en sida? Hur många sidor hinner jag läsa på en dag? Hur många dagar har jag på mig? Vill jag ha en sista repetitionsdag när jag ser över allt jag lärt mig och bara repeterare? God planering handlar mycket om matematik.

Och jag räknar också så här på en del jobb för att få en bättre bild av vad timlönen egentligen blir. Man kan helt enkelt dela upp jobbet i små delmoment och tidsbestämma dem. En del jobb har en rätt taskig timlön (som att skriva en bok – fy farao vilket lågbetalt arbete) men kan i gengäld generera andra arbeten som gör att boken betalar sig. Detta sätt att planera ett bra redskap för att lära sig att se var alla ens tjugofyra timmar tar vägen. Och vad man egentligen vill lägga dem på.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

50 kommentarer på “Listat och klart”

 1. Jag går och funderar på att säga upp mig från min anställning och satsa på eget. Tanken är att jag skall tillbringa våren till att planera och till hösten slår jag till. Kreativiteten och idéerna finns, erfarenheten inom arbetsområdet finns. Just nu arbetar jag med modet, att våga säga upp mig och våga lita på att jag klarar det. Den största hållhaken är: har jag disciplinen att arbeta hemifrån? Tack Clara för att du ger konkreta tips. Fortsätt med det!

  1. Ja vilken befrielse det är att stryka. Jag tror Clara har tipsat tidigare om att i slutet av dagen skriva upp även sånt som inte från början stod med på listan, men som en faktiskt avklarat. Kan bli en riktigt tillfredställande avslutning på dagen 🙂

 2. Jag tycker också om att skriva listor. Och det är så skönt att stryka på dem sen när man har gjort sina saker. Ibland skriver jag dit något jag redan gjort bara för att få stryka lite med en gång 🙂

 3. Jag gör upp pluggscheman på det sättet när vi har mycket att göra. Men jag gör det mest för att inte sitta i en evighet med det, jag måste ha fritid också har jag kommit på.

 4. Håller med, jag tar gärna i lite i överkant med mina tidsangivelser, såfår jag tid över i slutändan och känner mig duktig, samtidigt som man får utrymme för oförutsedda komplikationer, typ som en tids-budget.

  1. Jag känner mig plötsligt lite korkad som inte har tänkt på att göra som du… att lägga till extra tid till varje uppgift 🙂 Jag slutar nämligen ofta dagen med en känsla av att jag inte hann!

 5. Apropå “mjuk” frukost,
  äggröra eller omelett är jättebra frukost som är lättäten och som man står sig på. Fruktsallad med en klick turkisk yogurt likaså.

 6. Hej!

  Min sambo har lärt mig att skriva listor, det är väldigt roligt o jag börja tycka om dom där listorna. Vi har börjat skriva priotering på listorna också för det är inte alltid man hinner med allt på listan. Minuter var en väldigt bra idé.

  Anette

 7. Listor är också min grej och jag har även börjat göra listor för de dagar jag är ledig..fast jag kör utan minuter än så länge 😉

 8. Du är en duktig och rejäl flicka och dessutom lika snygg som en fotomodell ; eller bättre upp.

 9. Åh, tack för tipset! Ibland har man 468 grejer att göra och listan känns så lång och jobbig men då kan det vara lätt att börja med de grejer som går fort! Och till slut kanske man bara har 2 stora grejer kvar. Kalasbra tips, tack!

 10. Jag gör exakt samma sak. Funkar utmärkt. Kör också med “minus” innan varje grej. Så kul att man planerar så lika ändå 🙂

 11. Jag gillar också listor väldigt mycket, det hjälper för strukturen! Annars vet jag inte hur jag skulle klara mig. Bra tänkt det där med minuterna och att kunna tänka utifrån timlönen, smart!=)

 12. Jag har börjat lista mer och mer. Helt enkelt för att det skapar ordning i mitt kaosartade liv. Men jag måste bli bättre på att följa dem också!

 13. Kul intressant radioprat om folklighet sex o sexindustrin. Plastbanta, mammors o dödsdag. Ja mycker intressant du skriver..har tipsat några ideer vidare till en inspiratör på finlandssvenska martha föreningen. Gå in o kolla. Martha.fi någon gång då du har tid.
  Hälsar en i österbotten.

 14. Så himla smart, med tidsangivelserna alltså. Jag listar också upp allt. Klarar mig inte utan listor. Men ibland kan alla uppgifter på listan kännas övermäktigt. Ser man då ungefär hur mycket tid jag tänkt det ska gå åt så blir det nog mycket lättare. Något jag helt klart ska börja med! Tack!

 15. Lister är så viktiga o göra. Speciellt när man har många olika uppgifter. När mas skriver ner vad som ska göras så ser man också var sakerna kan göras och kan planera bättre. Som att posta paket när man ska gå på föräldramöte på kvällen. I stället att posta först och sen åka en gång till på kvällen för att gå på föräldramöte. Man sparar mycket tid.

 16. Jag ser att jag ligger i lä med listor… jag gör många listor, men få blir helt avprickade – jag gör nya ist 😉

 17. Arbetet med min c-uppsats finns sammanfattad i en att-göralista på 10 sidor i ett worddokument. Utan den så hade ingenting blivit gjort. Bra att ha som loggbok/ planering/ kalender. Låter smart att skriva upp tidsåtgång. Jag brukar göra de snabba sakerna först så det ser ut som att det har hänt mycket 🙂

 18. Listor är livsnödvändiga 🙂 Tillhör dem som har svårt att få något ur händerna utan en lista. Något annat på ordning & reda-temat som jag inte klarar mig utan är familjens (min) excelfil över alla fasta kostnader som hjälper till att hålla koll på vardagsekonomin…

 19. Hej! Jag håller med. Det är riktigt smart att tidsbegränsa sina listor/ uppgifter. Det är väldigt intressant att se vad man lägger dygnets alla timmar på. Och inlägget om plast, riktigt intressant. Imorgon blir det plastrensning

 20. Tack för tipset, är nog en bra idé att börja skriva listor då jag ofta börjar med en sak och helt plötsligt gör något annat. 10 bollar i luften, då är det bra att kunna gå tillbaka till en lista och se vad det var man egentligen skulle göra. Kram

 21. Listor är verkligen bra, speciellt om man sen följer dem också .
  De gör tyvärr inte alltid jag själv utan snurrar till det totalt iallafall 🙂

  Måste bli bättring där för min del under 2013!

  Kram Inredningshjälpen

 22. Pingback: fridasform
 23. Ja oftast blir det också lättare när man har något tydligare att följa.
  Eller jag är ju en så virrig person som lätt glömmer bort saker, för saker kommer emellan och man kommer av sig och jaaa… Tänk om jag skulle börja med listor. Då tror jag att hela mitt liv skulle bestå av såna tillslut!!!

 24. Tack för tipset! Jag gillar också listor 🙂 har nu prickat av tre av åtta grejer – det tar sig! gillar verkligen din blogg, sluta aldrig följa hjärtat. peace!

 25. Det där med tidsangivelser låter smått genialt tycker jag! Och då kan man inte komma med sitt “jag hiiiiinner inte!” heller 😉

 26. Ja, fast sen ska man ju se till att göra det som står på listan också och inte fastna i något prokrastinerande för att det tex. tar emot att börja.. Det är svårt svårt svårt tycker jag: att genomföra. Kanske inte när det handlar om rättframma saker som att plocka ur diskmaskinen, men om det som står på listan istället är att skriva en text eller söka ett jobb så är det värre..

 27. Usch ja, jag vet att jag går back ganska ofta… Men magkänslan säger ändå att det kanske kan löna sig till slut… Hoppas den har rätt 🙂

 28. Jag älskar också listor.
  Och tyckte denna var underbar så den visar jag för min antilist-sambo. 😉 som ändå har 100 saker att göra varje dag. 🙂

 29. Vilket bra tips! Tack! 🙂 Jag brukar alltid själv skriva en massa to-do listor, men har aldrig tänkt på det där med tidsangivelser förut. Det ser ju otroligt praktiskt ut. Måste testa!