Blåbärssoppa

Blåbärssoppa i plastbunke hälls upp i färgglada tallrikar fyndade på loppis, tallrikarna med röd/blå kanter i olika mönster.

Hemkokt blåbärssoppa i vinterkylan. Efter några timmars lek ute i snön med kalla tår och illröda äppelkinder är det fint att bjuda småglinen på något varmt.

Jag brukar göra blåbärssoppa till lillen. Alla typer av soppor och krämer får mig att tänka på min mormor som alltid bjuder på det.

Det känns liksom lite retro på något vis. Men inte sämre för det – tvärtom! Och det är faktiskt ett riktigt bra mellanmål. Och när man gör soppan själv behöver man inte tillsätta något socker om man inte vill.

Så här gör jag soppan av blåbär:

Ta lika många deciliter vatten som blåbär. Jag brukar ta 5 dl av varje.

Häll i en kastrull och koka upp. Mosa bären lätt med en gaffel under tiden.

Rör sedan ut 1 1/2 msk potatismjöl i lite vatten och häll ner i en tunn stråle i den kokande blåbärssoppan.

Vill man ha kräm istället för soppa kan man ta i lite mer blåbär och potatismjöl.

Låt soppan koka en kort stund, ställ sedan åt sidan och låt svalna något innan servering.

Sockra efter behov eller inte alls.

Soppan kan förvaras i en karaff i kylen i några dagar. Bra dryck för barn som kommer hem hungriga från skolan!

Visst är mina tallrikar fina förresten? Hittade dem på loppis igår. Emalj i helt perfekt skick. Matchar fint med emaljkastrullen som kommer från Leilas General Store.

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

29 kommentarer på “Blåbärssoppa”

 1. 1,5 matsked potatismjöl, men hur mycket bär och vatten då, Clara? Eller det kanske är ett universalmått 😉

 2. Ser gott ut och innehåller mycket nyttigheter 😉 Jag gillade dessväre inte blåbärssoppa som liten men nu skulle jag säkerligen älska det :).

 3. Hittade din blogg via bloggportalen. Började läsa och gillar den skarpt. 🙂 Såg att du och två andra tjejer gjort bloggskolan så jag köpte den direkt. Jätte läsvärd va den. Fick väldigt många tips och det va väl värt spenderade pengar. Va tvungen att tipsa om den i min blogg. 🙂

 4. Gott! Om man kunde byta ut potatismjölet till något annat skulle jag gärna äta blåbärssoppa. Potatismjöl är stärkelse som kroppen reagerar på på samma sätt som sockret och mina tarmar är känsliga för det så då blir det tyvärr svårt :(.

  1. Hej!
   Prova att reda med bovetemjöl i stället. Jag har inte provat det på blåbärssoppa. Men det funkar bra på såser i alla fall.

 5. Känns lite somrigt på något vis med kräm och soppor! Inget negativt med det dock. Det kan ju passa sig fint i sommarlängtan!

 6. När jag var liten kokade min mormor blåbärssoppa med hjortron i som hon bjöd oss barnbarn på. Att dra in på sockret i soppan gjorde hon absolut inte! Nä, hon vräkte på med hur mycket socker som helt. Kanske ville hon få oss barn att bli lite sötare, vad vet jag! 🙂 Men soppan var god hur som haver.
  Ha en fortsatt mysig helg!
  /Carro.

 7. Mmmh blåbärssoppa! Jag uppskattar den som den härligaste återhämtnigsdryck efter en lång joggingrunda genom vinterlandskapet 🙂
  Hälsningar från Schweiz, där vårtecken redan börjar blomma.
  Marianne

  1. Var i Schweiz blommar det, här i Zürich har vi snö!!!
   Min mamma kokade ocksa blabärssoppa när jag växte upp i Sverige, ser sa gott ut, maste koka det en dag!Kan man ta frysta blabär eller blir det för vattnigt??

   1. Anita – i närheten av Bern ligger det också snö. Men de första små små gula blommorna tittar fram där det är varmare vid husväggarna 🙂

 8. Så gott och i särklass det godaste att äta varmt efter en stunds lek utomhus i vinterkyla. Och ja, jag håller med dig, det känns faktiskt retro och även jag tänker på gammelfarmor och allt hennes hemkokta som hon bjöd oss på som små.

 9. Det finns inte mycket som går upp emot hemgjord blåbärssoppa, möjligen hemgjord nyponsoppa. Men blåbärssoppan gör sig nog bättre till dina urtjusiga tallrikar.

 10. Kräm och soppor är även återkommande tema hos oss. Ett underbart sätt att ta tillvara på bär och frukt. Speciellt om man har tillgång till egna! Tallrikarna var helt underbara!

 11. Vill inte skrämma upp dig men – har du kollat så det inte är bly i emaljen?
  (när vi var små på 60talet drack vi ur emaljmuggar – som fick slängas för det var bly i)

  1. Ja, jag är också lite skeptisk till emalj av den anledningen. Särskilt om man häller i nåt surt och varmt. har för mig att det löser ut tungmetaller. men jag kan ha fel. Någon som känner till detta med emalj? Men är de hela och utan sprickor och flagor så är det kanske ok.

   1. Man ska akta sig om emaljen har sprickor. Har den inte det är det ingen fara. Just därför ska man vara lite aktsam med begagnad emalj.

 12. Åh vad gott! Kom att tänka på att detta tal om kemikalier osv i diverse produkter i hemmen. Vad jag brukar göra är att jag tillverkar det mesta inom skönhetsvård själv, det är väldigt mysigt och trevligt att göra just sådant här själv, det är goda dofter, sköna konsistenser och allt så naturligt att du likväl hade kunna stoppa det direkt i munnen. En härlig kroppsskrubb av morgonens kaffesump, en ljuvlig ansiktsmask av jordgubb och honung eller avokado och en skvätt citron. När det står att en kräm innehåller typ jordgubbsextrakt eller avocadoolja, varför inte bara ta det bästa ur krämen och göra den själv 🙂