Egen saft på älgört och citron

Cykelkorg full av älgört i vitt.


Älgörtssaft kan vara min absoluta favoritsaft!

Älgört växer runtom i landet – i dikesrenar och vägkanter och den går inte att ta miste på.

Växten har stora duniga bollar till blommor som luktar mandelmassa och mazariner med en ton av fläder.

I juni känner man doften av älgört över hela byn när man är ute och promenerar!

Både Jakobs mormor och våra kompisar i byn brukar göra denna fantastiska saft – så i år har jag också varit tvungen att prova.

Skålar fulla med stora duniga bollar av älgört.

Så här gör du älgörtssaft:

Börja med att plocka ungefär 50 klasar älgörtsblommor (jag plockade dock runt 200 klasar för jag vill ha mycket saft!).

Skaka dem lätt för att få bort eventuella insekter från dem.

Citronskivor varvas med älgört i skål.

Femtio klasar älgört – till det är det lagom att skiva fyra ekologiska citroner och lägga i en bunke med blommorna.

Koka upp 2 liter vatten och rör ut 2 kilo ekologiskt socker i det. Se till att det löser upp sig. Tillsätt  2 tsk citronsyra och häll vätskan över blomsterklasarna. Täck över med en tallrik.

Låt stå och dra i rumstemperatur i ungefär ett dygn.

Rör om några gånger

Sila sedan och häll upp på desinficerade flaskor.

Eftersom saften varken kokas eller skummas är hållbarheten kort.

Bäst är om man fyller tex petflaskor med saft och fryser in dem.

Sedan tar man fram en åt gången och använder upp.

Saften ska spädas och lite beroende på hur stark den blivit brukar 1+3 vara lagom.

Kolla in fler goda drycker!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

52 kommentarer på “Egen saft på älgört och citron”

 1. Men så härligt! Jag och min pojkvän pratade för nån vecka sen när vi var i Umeå om det skulle gå att göra saft på älgört och resonerade att det borde vara som flädersaft ju, och det läser jag nu att det var det! Jag blev helt förälskad i Glassbondens glass med smak av Vild Älgört när vi var i Umeå. Varför har vi vaniljglass för när det finns älgört i varenda dike?

 2. Låter jättegott! Det är bland de saker jag saknar mest med Sverige (bor i England), det naturen ger. Brukar försöka tajma resor hem till Augusti någongång så jag i alla fall kan plocka blåbär, men inte detta år. Visserligen kan man hitta en del i naturen även här (vild vitlök under vårmånaderna exempelvis), men långt ifrån allt det goda skogarna i Sverige erbjuder.

  Hoppas saften blir lyckad. 🙂

  1. Älggräs växer i nästan hela Europa -England inkluderad (som inte har så olik flora som vår,med modifikation). Så ut och leta på sumpiga,fuktiga ställen och du lär hitta den! Meadowsweet eller mead wort ska den heta på engelska. /Trädgårdsingenjören

   1. Hej Ragna, tack för tipset! Aldrig sett det här, så antog bara att vi inte har det. Ibland är det fantastiskt när man har fel. 🙂 Jag ska Googla var det kan finnas i min trakt och sen ge mig ut och ‘forage’.

  2. Samma här utanför Paris. Naturen här väcker inga lyriska toner utan pâminner mer om en avdankad parkmiljö med cigarettfimpar istâllet för blyga ängsblomster. Mâste kanske gâ lite längre in i skogen utanför slottet, vilket känns lite farligt när man är ensam Men har lust att kolla om älgört finns i diken. Här finns inga älgar, men jag har sett ett ett sturskt râdjur med fantastiska horn…..kanske heter det nâgot annat här. Kul med en promenad i vilket fall som helst. 🙂
   Tack för tipset!

 3. När barnen var små och vi hade kvar sommarstugan på Västkusten, passerade vi alltid ett stort område med älgört på väg ner till brygga/badplats. Vi kände doften. Vi pratade om mängden. Tänk om jag vetat att man kunde göra saft! Där missade jag något!

 4. Har inte gjort det själv men smakat det, älskar den lite nästan kryddiga smaken!
  Älgört är bra om man har huvudvärk, den innehåller salicylsyra. Så är man känslig för det ska man vara lite försiktig med älgörtsintaget har jag hört.

  1. Ja, älgört är en fantastisk smärtlindrande och febernedsättande läkeört! Blommorna är den ovanjordiska del som innehåller mest Salicylsyra och de kan torkas och sedan kokas te på (bladen fungerar också men är svagare). Roten vill man ju helst lämna i jorden så att växten kommer tillbaks, men annars är två centimeter färsk älgört-rot lika smärtlindrande som en alvedon.
   Men precis som andra läkeörter avtar effekten om man överkonsumerar, så är det de medicinska egenskaperna man är ute efter ska man bara använda örten när det verkligen behövs (och inte t.ex. dricka te på älgört som “sällskaps-te” varje dag).
   Och precis som många värktabletter är älgört blodförtunnande och det är ju inte bra för alla så det bör ju nämnas i sammanhanget.

 5. Visst är det gott Clara! Jag har också gjort älgörtsdricka några år nu. Jättegott, speciellt som matdryck. I år provade jag, efter tips, att göra te på blomklasarna. 3-5 blomklasar i kokhett vatten i ca 10 minuter och sen lite honung i det. Inte dumt alls faktiskt. Har gjort det som kvällste när jag vill slippa koffeinet. Svettiga kramar Ami

 6. Ska tilläggas att älgört innehåller salicylsyra, så jag som är allergisk mot det ska inte dricka av sån saft.

 7. Istället för PET-flaskorna kan man frysa in i glasslådor. Det är så mycket socker i eländet att det inte stelnar. Då kan man bara gröpa ur så mycket som man vill ha och lägga i en tillbringare med vatten.

 8. Trädgårdsingenjören vill bara påpeka att det korrekta artnamnet är Älggräs (Filipendula ulmaria)! Växer i fuktiga områden i hela Sverige. Den är släkt med brudbröd, jätteälggräs och våra vanliga spireor i trädgården. Varför den heter just älg-gräs vet jag däremot inte 🙂

 9. Du är så kreativ Clara! Älgörtssaft låter jättegott, så som du beskriver doften. Jag har ingen aning om det växer Älgört här, ska undersöka det. Skulle vara kul att koka sådan saft.

  Jag har skrivit ett debattinlägg som kanske intresserar dig och som du gärna får länka till om du vill (en spontan fråga från mig till dig). Syftet är att sprida förståelse för hur viktigt ämnet Bild är i skolan och varför skolan/politikerna bör satsa på att ge ämnet Bild större utrymme på schemat.
  http://blog.christinakarlsson.se/2013/07/funderingar-kring-bloggens-funktion-i-den-virtuella-varlden-i-forhallande-till-en-bildlarares-uppdrag/

  Ha en riktigt bra dag! Kram Christina

 10. Hej Clara! Älgört har jag aldrig provat, det ska jag göra! Jag vill uppmärksamma dig på att citronsyra nog borde undvikas då det framställs av svartmögel och kan framkalla allergier. Det är egentligen väldigt onaturligt och jag tror det finns alternativ som är bättre för hälsan. Vore kul om du kollade upp detta och bytte utbcitronsyran i dina recept, kolla tex m äkta vara.

   1. Hänger på här om citronsyran.. Jag uppmärksammades på problemet när mamma plötsligt blev allergisk mot just det. Detta ämne borde väcka samma uppmärksamhet som glutamaten fick för ett tag sedan. Citronsyra finns i nästan precis allt köpt! Helt otroligt. De har det till och med i lingonsylt där det definitivt inte behövs.
    Tycker att det är konstigt att vi överhuvudtaget tål det alls då det är framställt genom någon mögelprocedur. Snälla Clara kan inte du ta upp detta vid tillfälle, du som är opinionsbildande!

 11. Vad härligt!
  Jag har så svårt när det gäller saft, för jag tycker ofta att det är så gott att jag inte vill att det ska ta slut så fort, och då dricker jag det mer sällan och saften blir dålig istället. Får se till att dricka upp allt på en gång och som du skriver, frysa in! ^^

 12. Jag pratade om att man kan göra saft av älgört med min man för några dagar sedan och han trodde mig knappt att det ens gick. Nu fick jag visa din blogg åt honom så han kunde se att det inte bara var jag som hört talas om det.

 13. Jasså är det det jag har diket fullt av, blivande saft. Spännande. Måste vi nog se till o prova! Tack för tipset! Tänk att man lär sig något nytt var dag.

 14. Hej Clara! Härlig blogg du har! Jag har ganska nyligen börjat följa den och det slog mig att du (eller någon av dina läsare?) säkert har tips på hur man bäst rengör en gjutjärnspanna som har blivit lite till åren. Det är mörka partier i pannan som påminner om rost men det kanske är något annat. Jag har smort in den med olja och haft den på värmen en bra stund för att sedan torka den ren men det hjälper inte. Jag har hört att man inte bör diska den alltför nitiskt så jag har bara använt diskborste och vatten. Några tips? Ha en skön fortsättning på sommaren!

  1. Säker på att det är rost? Det kanske bara är fastbrända avlagringar? Om det är rost brukar det gå bort när man gör som du beskriver. Om det istället är fastbrända avlagringar så kan du testa att under en lång stund koka ur pannan med en rejäl skvätt grädde på låg värme. Lycka till!

   Jag har skrivit lite mer om hur man sköter gjutjärnspannor här, det kanske är intressant för dig att läsa: http://husmorsnyckelknippa.wordpress.com/2012/11/09/att-bli-med-gjutjarnsgryta/

   1. Men tack snälla! Jag ska genast inhandla grädde och testa. Tänk att jag till och med hade turen att hitta en riktig expert på detta 🙂

 15. Vad gott det ser ut! Måste absolut prova själv också 🙂 Det skulle vara kul om du skulle lägga upp några andra recept också såhär inför bär- och svampsäsongen, t.ex. vad du brukar göra av blåbär osv..? 🙂

 16. Jag vet inte om någon hunnit före mig, men det kan vara värt att tänka på att inte dricka saften (pga) salicylsyra som ökar blödningsrisken) när man är gravid!

  1. blommorna innehåller väldigt lite saliylsyra, det är främst bladen som har värkstillande effekter. ett glas saft någon gång ibland under graviditeten är inte farligt men man ska undvika att dricka den flera gånger i veckan eftersom salicylsyra har en icke reversibel effekt på trombocytaggregationen. det vill säga, det tar en vecka efter att du har tagit aspirin, magnecyl, treo eller trombyl (eller druckit the på pilbark eller älgörtsblad) innan blödningsfunktionen blir normal.

 17. Men doft i juni gör mig tveksam till vad vi har bakom vår carport, de har inte slagit ut än men ser ut som de på bilderna. Blev riktigt sugen på att göra saften!

 18. Låter så gott att jag faktiskt ska testa det. Vet vart det växer någonstans, så ska först inhandla ett gäng citroner och göra saft för glatta livet!

 19. Nu har jag precis laddat en omgång med älgörtssaft, blev så inspirerad av dig. Har aldrig testat det förut, men det lät så spännande att jag bara var tvungen till att prova.
  Ha det fint, du är bra!

 20. Hej Clara! Jag satte en omgång älgörtssaft ikväll och insåg nu att jag kommer vara bortrest till på söndag nästa vecka. Gör det något om saften står längre än en vecka, eller ska jag be någon annan hälla upp den?

 21. Vad fantastiskt! Jag som längtat hela våren efter att få göra flädersaft men inte kunnat uppringa fläder (har nyligen flyttat) Och så kommer du med ett recept där jag kan använda “ogräset” som växer här till förbannelse:) Jag blev tvungen att ge mig ut och plocka på en gång och nu står det två stora hinkar här och väntar på att få bli klara.
  Tackar ödmjukast!

 22. Hej Clara!
  Blev så inspirerad av Älgört-saften så jag sprang iväg och plockade massa älgört. Nu har saften legat i några dagar och doftat underbart. Men idag kom jag hem och då har den börjat bubbla massor. Antar att den börjat jäsa…Kanske är att det varit så varmt, eller vad har jag gjort för fel? Kan jag rädda den på något sätt? Tacksam för svar 😉 Kram Becka

 23. Jag har precis gjort klart min saft och lagt i frysen. Smaskigt tyckte jag 😉 Sambon sa”smakar skog” så det växer nog en del Älgört i skogen 🙂

 24. Jag brukar koka upp min flädersaft efter silning och konservera den men atamon. då håller den i skafferiet hela året sen. det borde gå att göra med denna saft också. tänker på alla de som inte har så mycket frys att stoppa i men som ändå vill ha kvar sommaren hela året.

 25. Gjorde denna och den håller hur länge som helst om man kokar den innan den hälls upp på flaska! Sparar plats i frysen 🙂