Cykelkorg full av älgört i vitt.


Älgörtssaft kan vara min absoluta favoritsaft!

Älgört växer runtom i landet – i dikesrenar och vägkanter och den går inte att ta miste på.

Växten har stora duniga bollar till blommor som luktar mandelmassa och mazariner med en ton av fläder.

I juni känner man doften av älgört över hela byn när man är ute och promenerar!

Både Jakobs mormor och våra kompisar i byn brukar göra denna fantastiska saft – så i år har jag också varit tvungen att prova.

Skålar fulla med stora duniga bollar av älgört.

Så här gör du älgörtssaft:

Börja med att plocka ungefär 50 klasar älgörtsblommor (jag plockade dock runt 200 klasar för jag vill ha mycket saft!).

Skaka dem lätt för att få bort eventuella insekter från dem.

Citronskivor varvas med älgört i skål.

Femtio klasar älgört – till det är det lagom att skiva fyra ekologiska citroner och lägga i en bunke med blommorna.

Koka upp 2 liter vatten och rör ut 2 kilo ekologiskt socker i det. Se till att det löser upp sig. Tillsätt  2 tsk citronsyra och häll vätskan över blomsterklasarna. Täck över med en tallrik.

Låt stå och dra i rumstemperatur i ungefär ett dygn.

Rör om några gånger

Sila sedan och häll upp på desinficerade flaskor.

Eftersom saften varken kokas eller skummas är hållbarheten kort.

Bäst är om man fyller tex petflaskor med saft och fryser in dem.

Sedan tar man fram en åt gången och använder upp.

Saften ska spädas och lite beroende på hur stark den blivit brukar 1+3 vara lagom.

Kolla in fler goda drycker!