Marint Ă€r fint! Men marint behöver inte betyda New England utan kan lika gĂ€rna kĂ€nnas lite lantlig och gammaldags svenskt. Som hĂ€r till exempel! Den hĂ€r vĂ€ggtapeten Ă€r en av de finaste tapeter jag sett tror jag – lite extra fin i ett barnrum ocksĂ„.

Visst Ă€r sjömansjackan söt? Den hittade Jakob i en lada hos en slĂ€kting i somras – och den Ă€r nog frĂ„n början av förra seklet! (Jag gillar förresten ocksĂ„ att klĂ€ mig som en sailor – kolla hĂ€r)

Tapeter Ă€r faktiskt lika fina pĂ„ möbler som pĂ„ vĂ€ggar. Att tapetsera en möbel Ă€r ett perfekt sĂ€tt att förnya den och det Ă€r faktiskt inte sĂ€rskilt svĂ„rt. Principen Ă€r densamma som nĂ€r man tapetserar vĂ€ggar. Det viktigaste Ă€r bara att man Ă€r noggrann nĂ€r man mĂ€ter tapeten – för det sparar man mycket tid (och tapet) pĂ„!

– VĂ€lj ut de ytor pĂ„ möbeln som du vill ha tapetserade. MĂ€t upp ytan och rita en mall pĂ„ vanligt vitt papper. HĂ„ll upp mallen mot ytan som ska tapetseras sĂ„ att du ser sĂ„ att den Ă€r lagom stor och att inget blivit fel med mĂ„tten.  LĂ€gg sedan mallen pĂ„ baksidan av tapetrullen och skissa av den. Klipp sedan ut tapetbiten.

– Pensla ytan som ska tapetseras med rikligt med tapetklister. Se till att du inte missar nĂ„gon punkt. LĂ€gg tapetbiten pĂ„ ett bord med baksidan uppĂ„t och pensla Ă€ven den med klister. LĂ„t tapeten ligga och svĂ€lla nĂ„gra minuter.

– SĂ€tt sedan försiktigt fast tapeten pĂ„ möbeln. Börja med att fĂ„ den jĂ€mn i överkant och nĂ€r tapeten sedan sitter som den ska anvĂ€nder du en linnehanduk eller en mjuk tapetborste för att pressa ut all luft under tapeten sĂ„ att inga bubblor kan bildas.

– LĂ„t tapeten torka ordentligt och avsluta eventuellt med ett lager genomskinlig lackfĂ€rg. Det gör tapetseringen mer hĂ„llbar. (Detta steg brukar jag dock hoppa över om det inte Ă€r en möbel som utsĂ€tts för vĂ€ldigt mycket slitage).

Jag har hĂ€r anvĂ€nt tapeter frĂ„n BorĂ„stapeters kollektion Marstrand. Tapeten pĂ„ vĂ€ggen – med segelbĂ„tar har nummer 2977. Den randiga tapeten pĂ„ det lĂ„ga skĂ„pet och vimpeln har nr 2954 och 2952. Den söta tapeten med ankare har nr 2973. Alla tapeter finns i flera fĂ€rgstĂ€llningar.

InlĂ€gget Ă€r ett samarbete mellan Underbaraclara & BorĂ„stapeter