• Inlägget är ett annonssamarbete med Boråstapeter •

Marint är fint

Marint är fint! Men marint behöver inte betyda New England utan kan lika gärna kännas lite lantlig och gammaldags svenskt. Som här till exempel! Den här väggtapeten är en av de finaste tapeter jag sett tror jag – lite extra fin i ett barnrum också.

Visst är sjömansjackan söt? Den hittade Jakob i en lada hos en släkting i somras – och den är nog från början av förra seklet! (Jag gillar förresten också att klä mig som en sailor – kolla här)

Tapeter är faktiskt lika fina på möbler som på väggar. Att tapetsera en möbel är ett perfekt sätt att förnya den och det är faktiskt inte särskilt svårt. Principen är densamma som när man tapetserar väggar. Det viktigaste är bara att man är noggrann när man mäter tapeten – för det sparar man mycket tid (och tapet) på!

– Välj ut de ytor på möbeln som du vill ha tapetserade. Mät upp ytan och rita en mall på vanligt vitt papper. Håll upp mallen mot ytan som ska tapetseras så att du ser så att den är lagom stor och att inget blivit fel med måtten.  Lägg sedan mallen på baksidan av tapetrullen och skissa av den. Klipp sedan ut tapetbiten.

– Pensla ytan som ska tapetseras med rikligt med tapetklister. Se till att du inte missar någon punkt. Lägg tapetbiten på ett bord med baksidan uppåt och pensla även den med klister. Låt tapeten ligga och svälla några minuter.

– Sätt sedan försiktigt fast tapeten på möbeln. Börja med att få den jämn i överkant och när tapeten sedan sitter som den ska använder du en linnehanduk eller en mjuk tapetborste för att pressa ut all luft under tapeten så att inga bubblor kan bildas.

– Låt tapeten torka ordentligt och avsluta eventuellt med ett lager genomskinlig lackfärg. Det gör tapetseringen mer hållbar. (Detta steg brukar jag dock hoppa över om det inte är en möbel som utsätts för väldigt mycket slitage).

Jag har här använt tapeter från Boråstapeters kollektion Marstrand. Tapeten på väggen – med segelbåtar har nummer 2977. Den randiga tapeten på det låga skåpet och vimpeln har nr 2954 och 2952. Den söta tapeten med ankare har nr 2973. Alla tapeter finns i flera färgställningar.

Inlägget är ett samarbete mellan Underbaraclara & Boråstapeter 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

32 kommentarer på “Marint är fint”

 1. Vad fint med lite mer svensk marin känsla! Vi inreder också marint just nu, minst sagt, med tanke på att vi bor på husbåt. Just nu har vi satt upp träpanel på väggarna med handsmidd spik. Lovar att vi fick leta runt hela Stockholm efter en smed som gör spik! 😉

 2. Tack för att du delar kunskapen till någon som inte vet ett dugg om hur man gör, men som varit sugen på att prova en bra tag nu. Om man använder lackfärg över tapeten, blir den då väldigt glansig? För jag vill gärna ha en matt, lite sliten känsla och inget blänkande.

  1. Om du väljer en matt lackfärg behöver det inte bli så blankt. Men allra mattast är det förstås utan lack. Lycka till!

 3. Härligt barnrum. Själv funderar jag på att sätta upp någon tapet i köket. Kommer bli första gången för mig isåfall, och tyckte dina tips var en bra vägledning för en tapetnybörjare. Tack!

 4. Jättefint! Och vilken bra beskrivning. Jag har några meter av en superfin gammal tapet, som jag köpt en “stuvbit” av, alltså bara en liten rulle, på secondhand för många år sedan. Och den räcker ju inte så långt på en vägg, så har funderat just på att tapetsera en möbel. Toppentips!

 5. Hej! Tack för bra tips. Gick precis i funderingar på att tapetsera en möbel vi vill ha i barnrummet. Men en fråga till dig som brukar ha kloka tankar: Hur gör man när man vill få tag på “stuvbitar” att tex tapetsera möbler med? Man köper ju gärna inte en hel rulle för det. Jag har ju tyvärr inget samarbete med boråstapeter heller även om det vore trevligt 😉 Tacksam för tips och svar!

  1. På t.ex. Tapetorama.se kan du köpa provbitar av tapeter, har själv gjort det för att rama in små bitar till tavlor.

 6. Hej,
  Jag får ofta obehagliga känslor av stylade barnrum och egentligen hela den här “gör om- gör nytt”- vågen som många lägger ner så mycket energi på. men när det handlar om att styla barn (och deras rum) så tycker jag det blir extra obehagligt då det känns som deras funktion som stil/status- symbol blir alltför påtaglig. Det är ju inte för barnens skull man hänger upp en hundraårig kavaj på dörren i deras rum. Finns det någon som känner igen sig i mina känslor?

  1. Vilken intressant reflektion! Jag tycker inte heller det är så kul när man stylar barn från topp till tå. Vare sig det är märkeskläder eller 70-tals söderhippt. Tex får min son alltid bestämma själv hur han ska klä sig och det ser verkligen inte klokt ut ibland men jag tror att det är utvecklande för honom! I hans barnrum däremot så bestämmer jag hur det ska se ut. Han är liksom två år! Inredning går över huvudet på honom – däremot älskar jag att fixa och dona. Att det sedan blir stökigt på två sekunder gör mig ingenting. Det får gärna vara fint – bara det inte begränsar leken

  2. Jag har tänkt samma sak, särskilt när det gäller att göra om i rum ofta. Om miljön fick välja så skulle man ha en stil hemma som är tillräckligt neutral eller personlig för att man ska “stå ut” med den i mer än et par år. Att använda samma tapet i tio år är alltid mer miljövänligt än att byta mellan olika (fantastiskt fina, miljövänliga och handtryckta, kanske vintage – det går alltid åt vatten, energi, verktyg, lister…) tapeter vart tredje eller fjärde år. Särskilt om man tänker på att vi alla höjer ribban tillsammans så att det som var ok år 2010 inte längre känns fräscht 2013. Jag kämpar med detta själv eftersom vi har haft samma bostad i över tio år nu och börjar byta ut saker som vi gillade då. Mest beroende på slitage men inte bara. Kunskap och kompetens att inreda på ett sätt som man inte tröttnar på och som håller skulle vara intressant för mig. Kanske handlar det även om psyket, att försöka frigöra sig från behovet av förnyelse. För det är faktiskt ett skapat behov, det fanns inte alls på samma sätt under min uppväxt och jag kommer väl ihåg när möbel- och inredningsbranschen började marknadsföra varor säsongsvis istället för årsvis. Man är inte ond bara för att man plockar undan sommarsakerna och tar fram en höstduk, men ibland kan det vara svårt att hålla reda på den där gränsen mellan variation och konsumtion, konsumtion, konsumtion.

   1. Jag tänker också i samma banor som er, det är för mig dubbla känslor att ha ett inredningsintresse och samtidigt en vilja att ställa sig utanför konsumtionskrav och allför mycket miljöbelastningen. Det går inte ihop med mitt försök till ideologi att inspireras av sköna hem och Elle interiör. Oavsett om jag för min egen del kallar det ‘inspiration’ så märker jag att jag påverkas på ett sätt som går djupare. Jag blir känsligare för trender, mer bedömande om fint/fult, mer kritosk till mitt eget hem osv.. Det ser jag inte när man sitter en lugn stund med en tidning somm precis kommit i brevlådan, men på sikt. Vad platsar i andra ögon? Det är ju endast det som publiceras. Ingenting beskriver vad för smak jag egentligen har. Det är klart det blir förvirrande när jag tittar i tre år gamla todningar och tänker, mem så fult, tur att jag aldrig satt upp den där fondväggen. Jag som trodde det var min smak.. Jag har lagt ifrån mig trändsättande tidningar för min egen del och gått till böcker ochmagasin om

    1. … byggnadsvård. Att titta bakåt och se vad man tycker är fint för ögat är lugnare för min kropp, själ och ande än att ständigt uppdatarera sig med det som är framåt i tiden.

 7. Oj så fint Bertil har i sitt rum. Ett vackert barnrum som mamma fixat.Sjömansjackan helt underbar, den borde du rama in. Risk att tyget en dag blir skört.

 8. Jättefint marint rum. Ja man kan göra mycket med gamla möbler för att förnya dem. Älskar att gå på Myrorna och loppis och fantisera på hur man kan göra om olika möbler. Det är så härligt när de är i gediget stabilt trä och att de dessutom har en historia bakom sig. Glöm inte att tvätta ytan först bara innan det målas eller tapetseras så att det fäster. Och sandpappra. Sånt som man oftast är alldeles för ivrig för att vilja göra så man nästan glömmer bort ;-P

 9. Jag älskar marint! Jag tycker precis som du att lantligt svenskt marint är finare än New England. Det är vintagekänslan jag gillar, ankare, sjömansjackor, båtar etc. så enkelt men ändå så fint. New England är väldigt tråkigt enligt mig 😀