Marint är fint! Men marint behöver inte betyda New England utan kan lika gärna kännas lite lantlig och gammaldags svenskt. Som här till exempel! Den här väggtapeten är en av de finaste tapeter jag sett tror jag – lite extra fin i ett barnrum också.

Visst är sjömansjackan söt? Den hittade Jakob i en lada hos en släkting i somras – och den är nog från början av förra seklet! (Jag gillar förresten också att klä mig som en sailor – kolla här)

Tapeter är faktiskt lika fina på möbler som på väggar. Att tapetsera en möbel är ett perfekt sätt att förnya den och det är faktiskt inte särskilt svårt. Principen är densamma som när man tapetserar väggar. Det viktigaste är bara att man är noggrann när man mäter tapeten – för det sparar man mycket tid (och tapet) på!

– Välj ut de ytor på möbeln som du vill ha tapetserade. Mät upp ytan och rita en mall på vanligt vitt papper. Håll upp mallen mot ytan som ska tapetseras så att du ser så att den är lagom stor och att inget blivit fel med måtten.  Lägg sedan mallen på baksidan av tapetrullen och skissa av den. Klipp sedan ut tapetbiten.

– Pensla ytan som ska tapetseras med rikligt med tapetklister. Se till att du inte missar någon punkt. Lägg tapetbiten på ett bord med baksidan uppåt och pensla även den med klister. Låt tapeten ligga och svälla några minuter.

– Sätt sedan försiktigt fast tapeten på möbeln. Börja med att få den jämn i överkant och när tapeten sedan sitter som den ska använder du en linnehanduk eller en mjuk tapetborste för att pressa ut all luft under tapeten så att inga bubblor kan bildas.

– Låt tapeten torka ordentligt och avsluta eventuellt med ett lager genomskinlig lackfärg. Det gör tapetseringen mer hållbar. (Detta steg brukar jag dock hoppa över om det inte är en möbel som utsätts för väldigt mycket slitage).

Jag har här använt tapeter från Boråstapeters kollektion Marstrand. Tapeten på väggen – med segelbåtar har nummer 2977. Den randiga tapeten på det låga skåpet och vimpeln har nr 2954 och 2952. Den söta tapeten med ankare har nr 2973. Alla tapeter finns i flera färgställningar.

Inlägget är ett samarbete mellan Underbaraclara & Boråstapeter