Pastasallad med dressing – god snabbmat

Pastaspiraler och fetaost i sallad.

Rätt så ofta blir det just pastasallad till middag.

Pastasallad med någon slags dressing. Lillen älskar. Jag älskar. Alla äter och snabbt går det också.

Så gör jag min pastasallad:

Jag tycker att just dessa skruvade makaroner är de bästa till salladen.

Jag börjar alltid med att sätta på pastavatten. Medan det kokar upp hackar jag olika saker som jag råkar ha hemma.

Kan vara gurka, tomat, ruccola, paprika, majs, äpplen eller andra grönsaker och frukter. Hyvlar kanske i några morötter i tunna långa strimlor med potatisskalaren.

Sedan alltid någon slags ost. Feta, halloumi, eller så vanlig hushållsost i kuber.

Och så på med lite oliver, eller feferoni eller något annat udda.

Har man lite nötter kan man rosta dem lätt i stekpannan och strö över. Russin är också gott i salladen.

Så gör jag min salladsdressing:

Jag gör antingen en oljebaserad dressing eller så en dressing på den fetaste sortens creme fraiche (lättvarianten är inte värd att köpa).

Här har jag bara blandat den med lite röd pesto. Det är också gott att blanda i lite tomatpure och örtkryddor.

Eller senap, pepparrotskräm och salt, eller så bara salt, peppar, vitlök och de kryddor man råkar ha hemma.

Grillkrydda funkar också bra även om de vanlitgtvis nnehåller massa glutmat.

Man kan också droppa i lite kalvfond i creme fraichen och röra runt. Smakar väldigt gott!

Hips vips har man en fräsch och god middag. Addera ägg eller mackor eller annan proteinkälla om du är rädd att du inte ska bli mätt.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

30 kommentarer på “Pastasallad med dressing – god snabbmat”

 1. Pastasallad är fantastiskt gott! Så bra att ha med på picknick på också, hade med det i somras och så åt vi det i stora plastglas, perfekt för då gled den inte runt i tallriken. 🙂 Jag brukar ha inlagda vitlöksklyftor i min också, fast det kanske inte är så barnvänligt. 🙂

 2. Hos oss också är pastasallad en uppskattad snabbmaträtt. Och då är vi sex personer som äter tillsammans. Det kan annars vara svårt att få fram mat på bordet som tilltalar alla i familjen. Oftast gör vi en bassallad på skruvmakaroner, grön pesto, tomat, gurka och sallad. Sedan har vi ostkuber, fetaost, ruccola, oliver eller stora kapris, avokado och eventuellt rostbiff upplagt i separata skålar. Utifrån det får man bygga sin egen favorit. Själva ätandet tar lite längre tid, men det är ju inget problem 🙂

  Vi kokar alltid pastavatten i vattenkokare innan det går ner i grytan. Det går snabbare än på platta och kräver mindre energi. Om man inte har induktionsplattor vill säga.

 3. Gott! Lite samma grej hos mig, men snabbmaten nr 1 för mig är omelett! Snabbt, enkelt och mättande, och går ju att hotta upp på rätt många sätt. Så smidigt att jag kanske äter det lite väl ofta.. 🙂

 4. Tack för tipset! Jag glömmer bort snabba och nyttiga salladsrätter under höst och vinter, tyvärr. På sommaren är de dock populära hos oss. Jag tror jag ska planera in lite goda sallader till nästa veckas matsedel. Kram

 5. Visste ni att man kan köpa My Little Pony pasta?! Även Thomas the Tank Engine, Bob the Builder, Hello Kitty… Jag googlade lite födelsedagspresenter och råkade hitta dessa “kid friendly” pastaljuvligheter som man köper konserverade, simmande i mumsig tomatsås. Heinz, mina damer och herrar!

  Observera att jag inte köpte dessa. Jag köpte pysselböcker i stället. Som ungarna kan pyssla i medan jag kokar gammal hederlig pasta vid spisen…

 6. Min bästa snabbmat är omelett fast gjord i ugnen. Tar typ ingen tid alls, särskilt inte om man köper innehållsingredienser i salladsbaren på butiken.

 7. Hej Clara! Tack för tipset =)

  Ett inlägg du skrev för länge sedan har influerat mitt liv väldigt mycket, och det var inlägget om att “sitta still i båten”, dvs att hålla ihop en relation även när båten är i gungning, för snart snart börjar man se land och då är det fint att man suttit still i båten tillsammans.
  Kan du inte skriva mer om relationer och din syn på skilsmässor och sådant?

  Jag anser att Sverige är ett fattigt land när det kommer till kärlek. Det är en så enormt djupt rotad kultur att man ska lämna varandra om man blir olycklig, man ska “söka sin egen lycka”, man ska gå igenom tusen grodor för att hitta sin prins. Jag har hittat en prins, när jag var 18 år, som har psykisk ohälsa. Vi har nu över tio år tillsammans. Jag måste strida för att vara kvar och jag har tappat vänner som helt enkelt inte förstår mig som är “högutbildad, smart och vacker” men ändå är kvar hos honom. De tittar på mig som om jag vore ett ufo när jag berättar att jag stannar för att jag älskar honom, för att jag lovat honom, för HANS och därmed även för min skull.
  Det gör så ont när folk säger att jag antaligen hade haft ett enklare liv utan honom, att jag antagligen inte skulle blivit kär i honom om jag träffade honom idag, att han inte förtjänar mig mm. Som om det inte är värt att kämpa. Som om det är högre status att ge upp.
  Som om det är klokare att ge upp.

  Nej en sådan värld vill jag inte bidra till, en värld där vi lämnar varandra för våra egna egoistiska krav- utan att blinka. Hur kan Sverige ha blivit så fattigt och så ensamt?
  Hur kan vi hamnat i denna illusion om vad en relation är?

  Kram!

 8. Innan någon “omtänksam” blir orolig å mina vägnar, kan jag berätta att jag är noga med mina egna behov ändå. Det går! Det är mer jobb, men det går. =)

 9. Det låter gott, men eftersom du säger att ni äter detta ofta vill jag bara uppmärksamma nackdelen med att råvarorna du använder inte är särskilt klimatsmarta. Pasta är importerat och processat, att välja potatis eller svenska spannmål som ex matvete är klimatsmartare. Välj hellre grönsaker som är i säsong än gurka och tomat som mestadels innehåller vatten eller paprika som är en av de mest besprutade grönsakerna vi har. Ost är en riktig värsting sett ur klimatsynpunkt, näst efter nötkött som är den största klimatboven. Byt ut den mot baljväxter, ärtor eller bönor, så har du mer än halverat måltidens klimatpåverkan. Enkla tips som betyder så mycket för miljön och klimatet, och samtidigt inte gör det svårare att tillaga! 🙂

  1. Tack för detta, ska jag tänka på! Det stämmer ju att man i en pastasallad ofta slänger det som färdats långt och inte direkt mognat i lugn och ro..
   Utveckla gärna detta med ost, för det har jag inte hört om förut.

   Clara – här hemma regerar lätt crème fraiche, passar till allt och känns med sina 17 % fett inte lika stabbigt som 30 %. Då kan man(jag) ta lite mer sås istället…
   Så visst är den värd att köpa!

  2. Nej, säg inte att man inte ska äta ost heller. Jag vill nästan inte veta, men ändå, varför är osten problematisk?

  3. Bra tips, men jag blev fan lite deppig av det där med osten. Nu äter jag väl inga mängder till vardags, men jag _älskar_ ost. Jaja, ännu mer skäl till att spara det till speciella tillfällen.

   Dock att Kungsörnens pasta är tillverkad i Sverige.

  4. Ett annat tips som är värt att tänka på är att det inte alltid är transporten av maten som är boven, det är väldigt komplext och svårt att veta men generellt är det bättre med ekologisk mat från utlandet än mat som är giftig/förstör (ickeekologisk) men närodlad.

   1. Precis som Alex säger så behöver man inte utesluta ost helt om man inte vill, men att se till att konsumera det med måtta, kanske använda det mer till speciella tillfällen eller fest? På hemsidan klimatmat.se skriver de:

    “Även mejeriprodukter har stor klimatpåverkan. Störst påverkan har ost. Ett kilo ost orsakar mer än dubbelt så stora växthusgasutsläpp som ett kilo griskött. Att byta ut kötträtter mot rätter med mycket ost är därför inte någon större vits.”

    Alltså, mejerier har stor klimatpåverkan eftersom det går åt mycket resurser, betesmark, energi och foder till kossorna som producerar den. Ost blir en värsting eftersom det går åt 10kg mjölk för att göra ett ynka kilo ost.

    Jag håller med om att det är tråkigt för alla oss som gillar ost. Men som sagt att dra ned på konsumtionen betyder inte att man aldrig får äta det.

    Hoppas det gav svar.. 🙂

 10. Åh, helt klart min typ av snabbmat! Mums! Men det viktigaste i inlägget känns dock ändå det faktum att den enda crème fraichen som är värd att äta är den fullfeta (helt ekologisk) En sån himla simpel detalj som gör så stor skillnad. Jag satt verkligen och log för mig själv här hemma när jag läste 😀 Haha, tack för inspirationen och glad torsdag!

 11. Om du är rädd för att inte bli mätt så är det bättre att minska (eller helst skippa) pastan och istället ta lite mer fullfet ost och fullfet dressing till lite mer goda grönsaker. Då blir det dessutom mer häslosamt!
  (Och nej, mättat fett är inte farligt, utan det är socker och vitt mjöl som är hälsovärstingarna)

 12. Tack söta Clara för lunchtipset! Perfekt att surfa in på din blogg när man sitter å pluggar å få lite “snabb”-matinspiration 😀