SÄg ni partiledardebatten för nÄgra veckor sedan? Det gjorde jag men var nÀra att stÀnga av elÀndet. En massa politiker som lÄtsasbrÄkar om jobb och sÀnkta skatter. Ingen som pratar om det riktiga problemet. Med arbetslöshet till exempel. För lÀnge sedan förestÀllde man sig att mÀnniskor i framtiden skulle kunna arbeta mindre pÄ grund av alla smarta moderniseringar. Vi skulle ha mer tid att lÀgga pÄ konst, kultur och social samvaro. Vi skulle kunna bortrationalisera en himla massa jobb och ha mer fritid helt enkelt.

Nu har vi lyckats med moderniseringarna. MĂ„nga av de tyngsta jobben Ă€r bortrationaliserade. Men Ă€r vi nöjda för det? Nej,  nu ser vi ser det som ett problem. Vi har ett samhĂ€lle uppbyggt pĂ„ stĂ€ndig tillvĂ€xt – vilket krĂ€ver en fullt sysselsatt befolkning som kan fortsĂ€tta konsumera som om det fanns tretton jordklot och inte ett. SĂ„ att det idag finns fĂ€rre jobb Ă€n arbetare har inte blivit den utopi vi drömde om – utan det vĂ€rsta tĂ€nkbara scenariot. Stefan Löfven har till och med sagt sig “hata arbetslöshet”.

Att arbetslöshet Àr sÄ förkastligt beror ju bara pÄ att vi ser arbetslösheten som ett hinder istÀllet för en möjlighet.  Arbetslösa Àr bidragstagare. De Àr i utanförskap. De suger ut samhÀllet. Trots att samhÀllet med alla moderniseringar varit med och bortrationaliserat jobb för just dessa arbetstagare. MÀnniskor vi nu ser som ett gigantiskt problem. TÀnk om man istÀllet kunde se arbetslösheten som ett tecken pÄ att vi lyckats i vÄr strÀvan efter att modernisera? Och att det plötsligt ger utrymme för en massa frihet. Och att vi istÀllet för att försöka uppfinna en massa onödiga skitjobb kunde fördela de befintliga jobben sÄ att alla fÄr jobba lagom mycket. IstÀllet för att nÄgra ska vara arbetslösa och nÄgra ska jobba hÀcken av sig och vara livrÀdda för att förlora jobbet.

NÄgon kanske invÀnder att det vore dÄligt att sÀnka arbetstiden och lÄta fler personer dela pÄ jobben, för att det skulle hÀmma tillvÀxten och sÀnka vÄr konsumtion. Men det tycker jag lÄter som en jÀttebra bieffekt! För vi KAN inte konsumera som vi gör nu. Jorden fixar inte det. Att folk börjar jobba mindre och fÄr mindre pengar att konsumera för Àr en av de största insatserna vi kan göra för miljön. DÄ kanske nÄgon annan invÀnder att det systemskifte jag efterfrÄgar aldrig kan fungera. Men det vet vi ju inte förrÀn vi har provat. Det hÀr systemet har vi ju nu provat i en himla massa Är och sett att det inte fungerar alls! Det som hÀnder Àr att hela ekosystemet hÄller pÄ att braka ihop. Men det vill ingen politiker prata om. Inte pÄ riktigt. De vill bara prata skatt och hur mÀnniskor ska kunna tjÀna mer pengar och fortsÀtta konsumera.

Politikerna sÀger sig hata arbetslöshet. Ska jag sÀga vad jag hatar? Jag hatar arbetslinjen, jag.