Vårplaneringen

Under januari känns tankarna på trädgården minst sagt långt borta. Samtidigt är det ju den perfekta tiden att börja planera för sommarens alla odlingar. De senaste åren har jag varit ute så sent med mina fröbeställningar och min planering att det blivit något panikartat när snön väl smält bort och jorden blivit lucker. I år kommer det väl vara extra panikartat eftersom jag kommer vagga fram i trädgården och inte alls kan vara så snabb som jag brukar. Så jag sitter och bläddrar i frökatalogerna nu och smider planer för allt jag vill göra. I år kommer det också att vara ett större fokus på djuren. Bland annat tänker vi nog ha fyra grisar istället för två och så har ju vårt hönshus äntligen kommit på plats – så ett gäng hönor blir det också! Så himla pirrigt och spännande!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

33 kommentarer på “Vårplaneringen”

 1. Åh, snälla Clara, kan du inte skriva jättemycket om trädgården och djuren? Jag tycker att det är så himla spännande! Lite som ett svenskt River Cottage – fast med snyggare stil 😉

  1. Jag önskar samma sak! Det bästa med din blogg är självhushållandet tycker jag 🙂

   Jag tycker det är så roligt att börja planera i januari! Alla misslyckanden, kalla väderlekar och kållarver är så långt bort och optimismen och motivationen är på topp.

   1. Jag vill också läsa mer om självhushållandet, om du orkar! Tycker det är så spännande och inspireras av det (trots att vi bor i en tvåa i Stockholm).

 2. Jag ska börja min planering i helgen när jag kommer till stugan och kan titta på ritningar över tidigare års odlingar. Sen ska jag beställa vad jag ska ha, men det blir nog ungefär samma som de senaste åren: potatis, morötter, frilandsgurka, röd lök, spritärtor och haricot verts. Jag vill gärna odla saker som äts upp.
  Det som är mest spännande är att vi kan nog ta lite sparris i år. Vi sådde från frön som jag fick av min mamma för ca 3 år sen och de har blivit större för varje år. De är inte riktigt så stora som jag skulle vilja men vi kan nog ta lite och äta i sallad (de är så små att de inte behöver kokas ens).

  Sen blir det lite blomfrön i blomsterrabatterna för att liva upp det hela.

 3. Jag håller med, nu måste man börja planera! Ska försöka göra en matigare trädgård i år, och ett stort potatisland. Och hönor ska också få pryda vår gård detta år. Utöver det så har vi får och kor som hör till självförsörjningen. Vintern är som en lång fin tid att planera, vila och ladda upp inför sommaren! (Även om gården kräver sitt även på vintern).

  /Sandra – Stolpås Gård

 4. Åh va spännande! Hur går du till väga med hönorna? Var köper du dom och hur planerar du att göra över vintern?
  Kram Hanna

 5. Åh vad mysigt med grisar! Jag satt idag och satte in alla mina gamla fröer i en bok a’ varannan sida. Verkligen att rekomendera! Så himla enkelt att bläddra igenom och kunna anteckna/läsa sina egna kommentarer och “kom-i-håg’s”!

 6. Vad härligt att planera framåt inför ljuset och våren!! Har du tips på bra ställen där du tex köper ekofröer? Eller gammaldags växter?
  Runåbergs fröer har ju så fina påsar : )

  1. Impecta och Rara växter har mycket roligt tycker jag. Gamla kulturarv och ekologiska sorter.

  2. Runåbergs har fina fröer också! 😉 Ett tips är att kolla igenom vad folk skriver om olika saker för allt finns inte på alla fröfirmor. Runåbergs har grymt mycket roliga squashsorter (och mycket arvesorter), medan Impecta har arvesorten Kalibos som är en röd spetskål (som ska vara faaaantastisk!). Kollar du noga slipper du dubbelbeställa från samma fröfirma. 🙂 Sen gillar jag att Runåbergs har så många ekofröer. Sommarsquashen Costata Romanesco var min stora sommarfavorit, med lite stekt hemodlad gul lök och potatisen Penelope mixades den till världens godaste soppa.

 7. jag brukar vara för snabb… Av längtan till våren sår jag och har sedan halvtrötta övervuxna plantor i fulla fönstren och minusgrader ute..

  Kul med höns, det kommer ni inte ångra! Riktigt roligt. Vi har vaktlar för första gången med, och de är himla skoj för barnen! Små tjocka pippifåglar som man nästan får dockhuskänsla av att pyssla åt i buren. 🙂 Små söta ägg blir det.

 8. Hur gör ni med slakten sen? Med grisarna antar jag i första hand men också med hönorna? Eller är de bara för äggbruk?

  Nyfiken, nyfiken då jag också kör mycket egen “köttproduktion” för att slippa masstillverkat.

  I år är planen lite löst på gäss då de betar och därmed så slipper jag fundera på hur jag skall ge dem foder utan att blanda in tredje hand. 🙂

  1. Vi testade gäss en gång och släppte dem fria. De gav sig på det mesta, åt upp alla kålhuvuden. Tänkte att det blir bra kött då, men det var mest ett tjockt fettlager utanpå köttet. Och de lämnade efter sig bajskorvar i gräset, men det växte som bara den! Men kanske det lyckas bättre för någon annan!

   1. Tack för din info. 🙂

    Vi tänkte nog ha dem i en hage vid bäcken så de får spatsera runt ifred. Har hört att de kan vara lite elaka också.

    Hönsen går fritt i trädgården dock.

 9. Var beställer du dina fröer från? Är de ekologiska? Skulle gärna se mer av odling i bloggen. 🙂

 10. Ja snälla skriv mer om djuren och trädgården! ag tycker att det är så spännande och inspirerande att läsa om gemensam djurhållning och en väg till mer självhushållning!

 11. Det låter mysigt med egna grisar, det hade vi också en gång i tiden när vi drev vårt lilla jordbruk. Bara det att grisar är så personliga så till och med jag -som inte är speciell djurvän- blev fäst vid vår gris. Och vår yngste som var liten när vi slaktat vår sista gris här hemma, såg den slaktade grisen hänga ute i lagårdsporten reagerade med kommentaren: “Stackars grisen!” Men barn som växer upp så här ser mer krasst och självklart på tillvaron. Äter man kött så måste ju djuren slaktas. Fast ibland kan det bli lite fel. När den näst yngste var liten skulle vi ta bort den gamla katten. Han meddelade vår granne att: ” Vi ska slakta katten!”
  Ha, ha! NEJ vi äter INTE kattor!

 12. Vilken härlig bild! Åh så jag längtar efter en egen trädgård och hus. Att få pyssla och planera. Men tills dess blir det till att plugga klart och leva i den lilla studentettan och njuta av tulpanerna jag nyss köpte:)

 13. Jag var ute och sådde en massa fröer i helgen.. men jag bor ju lite längre söder ut i Köpenhamn. Men vissa fröer kan man så så länge det inte finns frost i jorden, så som Ringblomma, Sömntuta, vallmo och Blåklint t.ex 🙂

 14. Ooh, hoppas på fler självhushållningsinlägg med bildbomber på hönor och grisar! 🙂 SÅ roligt!!