Bästa soppan på jordärtskockan

6e4df5bff9f08786de8dcf072285e66bBra vardagsrecept kan man aldrig få för många av så här får ni receptet på en supergod vegetarisk middagssoppa.

Billig och enkel att göra är den också, denna jordärtskockssoppa med potatis och grädde. Min son älskar den – och så även jag!

Till soppa på jordärtskocka behöver du:

350 gram jordärtskockor

5 stora potatisar

3 vitlöksklyftor

1 dl vitt vin

1/ 2 liter vatten

3 1/2 dl grädde

svartpeppar, salt och timjan.

Så här gör du bästa soppan:

Skala jordärtskockor, potatis och vitlök.

Hacka i mindre bitar och fräs i lite smör i en kastrull.

Häll på vinet och vattnet och koka i ca 20-25 minuter.

Mixa soppan slät med mixerstav och häll sedan ner grädde.

Krydda och värm på den igen.

Servera med ett mjukt bröd till. Namnam!

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

20 kommentarer på “Bästa soppan på jordärtskockan”

 1. Tänkte bara tipsa om att man i dom flesta fall kan ersätta grädde med Oatlys Imat eller annan havregrädde, om man nu vill göra maten vegansk eller mjölkfri. På samma sätt går det att byta ut mjölk med havremjölk. Här med mjölkallergiske barn har vi ersätt all komjölk med havre och det är aldrig någon gäster som ens har upptäckt skillnaden.
  Ska definitivt testa din recept denna vecka Clara!

 2. Supergod soppa men höjer ett varningens finger för bieffekterna (rejält uppsvälld och gasig mage) om man inte är van.

  1. Van vid vad? Att gå ut på förstubron och lägga av en brakare mot kvällshimmelen? No problem!!

   1. Van vid att äta jordärtskockor såklart. Och det är inte bara att lägga av en brakare och så är det bra – man kan få riktigt ont i magen.

  2. För oss blir “effekterna” nästan ingenting om man häller av vattnet de kokat i och blandar ut med nytt varmt vatten + eventuell grönsaksbuljong, svärmor hade mixat med det använda vattnet och ja…bakterierna hade disco i magarna på oss den kommande natten…

 3. Matlagningsgrädde innehåller konsistensgivare…. Ta vanlig grädde och mjölk samt red med lite vetemjöl istället.

  1. Men inte stod det matlagningsgrädde i recptet. Det stod grädde och med det menas vanlig grädde förstås!

     1. vet ej vad som stod i inläggett från början, men vill flagga för att även den 36-procentiga grädden innehåller tillsatser i form av e-nummer, lärde mig det i boken “Äkta vara”, en mycket skrämmande bok… 40 procent fetthalt gäller hos oss numera.

  1. Vilket sammanträffande! Jag hämtade hem en likadan skål i helgen, efter att vi tömt svärfars föräldrahem. Hur snygg som helst är den ju 🙂

  2. Jag med! Ärvde den av min mormor, och jag älskar den! Någon som vet något mer om skålen? Sedan jag hittade den och betraktade den som min så har den dykt upp ibland, bland annat här (besöker bloggen för första gången) och i en TV-serie på SVT, Tjockare än vatten som utspelar sig på Åland.

 4. Ser jättegott ut, ska definitivt testa detta! En annan god soppa som jag gjorde nyss och som är i säsong nu är nässelsoppa med ägghalvor!

 5. Du skriver att din son tycker om soppan. Har han en topplista du vill dela med dig av?
  Har el grande idétorka just nu men har köpt “Green Kitchen Stories” och hoppas på bot o bättring.

 6. Älskat jordärtskockssoppa! Jag brukar göra lika men skippar timjan och toppar med citron, gör sig väldigt bra till vinet och smaken i skockorna. En annan grej som jag just lärde mig va att koka skockorna tills de blir mjuka och sedan lägga dem i kallt vatten då faller skalet av lätt och en kan skala för hand, tycker annars att det brukar va så krångliga att skala med potatisskalare.

 7. guud så roligt att du skrev det här just nu! jag bor en timme utanför sydney (herregud så bra frukt och grönt avdelningar dom har i det här landet!) vi har fått höst och jag känner mig otroligt korkad som är förvånad över att det är kallt och har längtat efter jordärtskockssoppa i två, tre månader men inte hittat några. INGENSTANS trots enorma fina fruktavdelningar i varenda butik. men igår, till slut i BONDI av alla ställen, hittade jag jordärtskockor i källaren på ett stort köpcentrum, längst in i en delikatessbutik bredvid uppskurna morötter och finförpackade macademianötter låg dom som små guldklimpar för 91 kr kilot. jag ska smaska soppa i helgen, och bjuda alla jag känner som hävdat att det är ingefära jag letat efter.