Mörk mustig gryta serveras med ljus bröd på blåvitt porslin.

Äntligen en bra bra mustig böngryta!

Jag har verkligen slagit knut på mig själv för att hitta goda bönrecept genom åren men ofta blir det tyvärr lite torrt och tråkigt. Men den här mustiga grytan brukar gå hem i alla läger!

Jag tycker att en böngryta ska innehålla flera olika grönsaker förutom bönorna och självklart också en mustig buljong.

I det här receptet ger soya, vin, timjan och chili en härlig smak.

Jag använda mig av Santa Marias nylanserade chilisort Chili Chipotle Morita som är en torkad, rökt chili  med en ton av choklad och tobak – vilket ger umamismak åt grytan.

Ett tips är att inte ta i så mycket av chilin på en gång utan börja försiktigt.

Vill du brassa på mer mot slutet kan du alltid lägga till lite extra då.

Här kommer receptet på min gryta – men det behöver inte följas slaviskt utan experimentera gärna med olika bönor och grönsaker som just du har hemma!

Till en het böngryta behöver du (6 portioner):

2 gullökar

4 vitlöksklyftor

1/2 chili chipotle morita

3 msk soya

1 burk krossade tomater

5 dl rött vin

3 msk torkad timjan

1 zuccini

2 morötter

2 paprikor

2 tomater

1 burk kikärtor

1 burk borlottibönor

1 burk kidneybönor

Creme fraiche

 

Så här gör du böngrytan:

Hacka löken och vitlöken fint.

Dela på chilifrukten och peta ut kärnorna.

Finhacka halva frukten och fräs med löken i en stor gryta.

Tillsätt sedan soja, krossade tomater, vin och timjan.

Skär morötter i tärningar och låt koka med i ca 10 minuter.

Hacka under tiden de övriga grönsakerna i mindre bitar och lägg ner i grytan.

Låt koka ytterligare tio minuter.

Häll de kokta bönorna i ett durkslag och skölj dem med vatten och låt rinna av.

Lägg sedan i bönorna i grytan och låt puttra på svag värme några minuter.

Salta, peppra och servera grytan med ett gott bröd och en klick crème fraîche.

Grytan är ännu godare dagen efter!

 

Inlägget är ett samarbete mellan Underbaraclara och Santa Maria