På grund av foglossningarna blev det inget hjortronplock för mig i år. Som tur är finns det fortfarande hallon så det räcker och blir över. Och dessutom både blåbär och lingon så jag ska försöka bege mig ut och plocka. Det funkar fint att göra med bebisen i en sjal på magen.
Jag kommer ifrån en riktig bärplockarfamilj och för mig har det alltid varit otänkbart att köpa bär eller sylt i affären. Jag minns när jag och Jakob flyttat ihop och han kom hem med köpt sylt på burk. Jag var helt chockad. VAD HAR DU GJORT? VAD TÄNKTE DU PÅ EGENTLIGEN!!? SYLT PÅ BURK? Nä, ska man ha någon sylt får man allt plocka bär och koka den själv. Så har det i alla fall alltid varit under min uppväxt.
Men nu för tiden är jag något mindre överspänd kring sylten tack och lov. Nu köper jag faktiskt sylt på burk ibland, även om jag oftast försöker plocka så mycket bär att vi istället kan göra vår egen.
18 svar
Det är ju bara för gott med hemgjord sylt, imorgon ska jag plocka svartvinbär hos föräldrarna och göra gelé för första gången, med risk att det inte blir så bra för tydligen ska man ha knappt mogna bär när man gör gelé. Det får bära eller brista, så att säga:) Tack för en inspirerande blogg!
Koka med ett omoget äpple, det ger pektin som finns i omogna bär och gör så att gelén stelnar.
Haha, jag är lika noga med sylten men jag har ännu inte klarat att köpa sylt, fast jag har köpt bär och kokat egen även om det känns som jag fuskar 🙂
Det ger så mycket inspiration och glädje att titta in här till dig!
Kram
Hanna
Jag förstår precis din känsla. Hemmagjort känns bäst. Då jag endast är femton år har jag en fråga som kanske låter helt idiotisk. Men. Har man något slags konserveringsmedel i sylten man gör för att den ska hålla längre?
http://teorier.blogg.se
köpesylt är ju inte ens de det sägs vara bladat i massa annat oftast äpple fickihop till en burk björnbärssylt nu ikväll på kvällspromenaden med hundarna 🙂 ska bli gott sen och massa mer bär å plocka som kommer tyvärr så blev de inga blåbär här i småland för torrt så blir å köpa frysta bär å koka av de är en kompromiss
Hittar inte mycket hallon här i år.. synd mitt favoritbär..) http://www.esterii,blogg.se
Har ni mycket mask i hallonen? Jag tycker det känns svårt att rensa bort allt och det känns inte vidare trevligt med kokt mask.. Skulle annars gärna koka hallonsylt. Hur gör du?
Haha, jag kör också på samma principer, ingen köpesylt här. I år har jag gjort rabarbersylt och jordgubbssylt. I morgon ska jag ha ensamtid i skogen och njuta medan jag fyller hinken med blåbär, så vi kan få lite blåbärssylt och blåbärssmotie i vinter.
Jag kokar också en hel del sylt, har nyss testat vinbärssylt med nektariner i, kul med olika kombinationer! Det är ju lite tröttsamt att plocka, men med lite p3 i lurarna blir det roliägare! Trevlig helg!
Jag är uppvuxen i Sundsvall och jag var aldrig riktigt ut och plockade bär eller svamp, pga det radioaktiva avfall som regnade ner efter Tjernobyl. Nu bor jag dock i Göteborg och tänker att det är dags, ska bara hitta en lämplig skog och sedan börja lite smått med svampplock.
Det kan vara skönt att ibland släppa på allt för hårda principer, även om egen sylt givetvis är helt underbart! Jag hade sjukligt med principer och starka åsikter när jag var liten, bland mycket annat var jag fast besluten om att jag aldrig någonsin skulle köpa ett modernt plagg. Så säker att min äldre syster fick mig skriva på ett kontrakt att jag skulle ge henne 10 000:- om detta någon gång skedde. Helt bestämd var jag även på punkten om vilken tidning min framtida man skulle läsa. Expressen. Allt annat kunde vara.
Är glad att jag idag är mindre principfast på många punkter, däremot mer på ting jag idag faktisk tycker är viktigta och spelar roll!
Hej Clara!
Ska också testa att plocka bär med barn i sjal snart, fast han inte tycker om när jag böjer mig framåt (får ta med andra som kan ta hand om honom när jag plockar!). Kul att du bär i sjal, skulle gissa att det passar dig! :).Hade du det till Bertil också? Allt gott!
Har man väl smakat hemmagjord sylt så vill man aldrig ha den köpta, så jag förstår dig helt!
Har aldrig gjort egen sylt! Jag tycker att det funkar fint med bara färska bär i yoghurten eller på pannkakorna, och såklart lite smält choklad. 🙂
Hihi, jag är likadan! Jag är uppvuxen på en bondgård på landet och är sen liten van att äta hjortronsylt till gröten (våra släktingar i söder förstod inte hur man kunde kosta på den dyrbara sylten till det!) och kött från gården. När jag sedan fick ett eget hushåll i 16-års åldern kunde jag inte förmå mig att köpa sylt, behövde jag köpa kött så var det svenskt och inget annat. Var lite smått annorlunda mot många andra i min ålder på den tiden!
hannaochmarten.blogspot.se
Haha vad härlig du är! Ja jag kan ju inte säga att jag är likadan, men jag förstår vad du menar. Jag har vuxit upp med både och, men de få gånger man köpte så var det för att den egen kokta hade tagit slut. Så för mig vore det också konstigt i fall man inte alls överhuvudtaget tog tillvara på bären och inte alls gjorde sylt, som är så enkelt liksom.
Fantastiskt med alla hallonen