Den här semestern har varit en riktig lässemester ( den bästa sortens semester) och något ska man ju roa sig medan man ligger och ammar och solar benen. Och eftersom alla böcker jag läst var bra kommer de här i kort tipsform!

Först läste jag Gone Girl av Gillian Flynn. En deckare vars intrig ”kvinna försvinner – hennes man misstänks ligga bakom” inte är särskilt unik. Men som med alla bra böcker handlar det ju om att berätta en välkänd historia på ett nytt sätt. Och det gör Flynn. Gone Girl är skickligt skriven, smart och överraskande. Och när boken var slut upptäckte jag att det som verkade vara en helt vanlig deckare var någonting mycket mer! Och faktiskt en av de mest underhållande jag har läst i genren.

Därefter högg jag in på Lena Anderssons Augustprisbelönade bok Egenmäktigt förfarande, om essäisten Ester som förälskar sig i konstnären Hugo Rask. Denna korta bok bjuder på hög igenkänning för alla som varit kär i någon som inte besvarar ens känslor. Hur hopplös man själv kan bli. Pinsam och distanslös. Men också hur föremålet för ens kärlek kan missbruka sitt övertag. Själv tänkte jag under läsningen på när jag var sjutton år och dödligt kär i en kille som var nitton och som inte var ett dugg intresserad av mig tillbaks, men gärna lät mig tro det eftersom det smickrade hans ego. Rolig, tänkvärd och hög igenkänningsfaktor!

Därefter läste jag Donna Tartts Steglitsan som jag omedelbart kände att jag skulle älska. Boken handlar om Theo Decker vars mamma dör i en explosion på ett konstgalleri i New York och som i samma stund som detta händer också förlorar riktningen i livet. Jag vet – det är en urdålig resume från min sida men jag vet inte riktigt hur jag ska beskriva den annars. Jag blev i alla fall fullkomligt uppslukad av den här boken och kunde inte tänka på annat om dagarna. Upplever dock att översättningen inte var helt klockren – jag kan tänka mig att den är snäppet bättre på originalspråket.

Efter Steglitsan påbörjade jag Jojo Moyes Livet efter dig. Men efter så mycket bra läsning kunde jag inte ta till mig boken då den kändes alldeles för förutsägbar. Kanske blir den bättre med tiden? Jag kämpade mig bara igenom de första fyrtio sidorna innan jag avbröt så jag kan inte säga säkert. Istället laddade jag hem Bea Uusmas Augustprisbelönta bok om Andreeexpeditionen. Expeditionen: Min kärlekshistoria. Den slukade jag på en enda kväll. Med tårar i ögonen och hjärtklappning av spänning över hur det skulle gå. Och detta trots att det inte är någon hemlighet hur Andreexpetidionen slutade. Mycket läsvärd bok!

Därefter laddade jag hem en bok jag tänkt läsa i många år men aldrig kommit till skott med – nämligen Livläkarens Besök av P O Enquist. Även den Augustprisbelönad. En helt fantastisk kärleksroman som skildrar några av de mest dramatiska episoderna i nordens historia –  tiden kring den danska revolutionen och triangeldramat mellan den sinnessjuke danska konungen Christian, hans livläkare Struensee och den danska drottningen Caroline Mathilde. Gripande, sorglig och storslagen!

Sedan laddade jag hem Doktor Glas av Hjalmar Söderberg som jag trodde att jag läst i gymnasiet och nu ville läsa om. Fast jag insåg snart att jag inte alls läst den – men att det var en riktigt trevlig bekantskap! Doktor Glas är den där sortens korta, koncisa bok som går snabbt att läsa men som man inte kan låta bli att fundera vidare på länge efteråt.

Slutligen laddade jag hem Rickards Fords bok Kanada som jag hört så mycket om. Fast jag inte är riktigt färdig med ännu (har en fjärdedel kvar ungefär)kan jag intyga att det är en väldigt bra och läsvärd bok! Älskar tegelstenar man kan försjunka i och veta att de kommer räcka länge, länge. Handlingen orkar jag inte ens försöka redogöra för utan uppmanar er bara; Läs den!