Sist jag var på loppis hittade jag några fler julklappar. Tre barnböcker närmare bestämt. Pelle Svanslös på maskerad slog jag till med på en gång, för att treåringen älskar dessa böcker och vi faktiskt inte har just den här boken i serien sedan tidigare. Dessutom köpte jag den helt fantastiska boken Herrskapstroll (tryckt 1947).

Boken handlar om en trollfamilj som annonserar efter en piga för hjälp med städ och tvätt. Alla skyggar för den rysliga trollefar utom fattiga Lisa som inte har något val.

Med hennes hjälp blir det herrskapsfolk av den snälla trollfamiljen och som tack får Lisa massa guld så att hon kan hjälpa sin fattiga mamma och alla sina syskon. Magiska illustrationer och fina rim!

Dessutom slog jag till på boken Kerstin och Lasse och deras trädgårdstäppa. Även den från fyrtiotalet någon gång och full av fina illustrationer man kan sitta och titta på länge, länge. Ja, genusperspektivet är ju kanske inte det bästa i dessa böcker alltid (eller någonsin). Men jag brukar byta kön på karaktärerna lite hur som helst när jag läser. På det sättet kan en gammal skruttbok från fyrtiotalet blir riktigt modern!