På loppis häromsistens fann jag så söta barnkläder. En rutig klänning med en dubbelknäppt kavaj till och ett par söta hängselshorts lagom till Folke om några månader. Önskar att det gjorde lika fina barnkläder idag som på femtiotalet! Med samma höga kvalitet förstås! Undrar hur många av dagens sladdriga bodys som ens kommer överleva ens de närmaste tio åren?
25 svar
Innan jag fick barn älskade jag inläggen om alla dina vackra barnkläder (och ännu mer bilderna på dina barn i dem!) och det gör jag fortfarande. Men nu är jag också konfunderad. Hur orkar du/lyckas du få på barnen alltihop? Med knappar och band och piff. Plötsligt är allt som gör att påklädningen tar en sekund extra helt ovärt. Fick fantastiskt söta små skjortor av svärmor, men de ska knytas där man i dag har tryckknappar – vilket gör att de inte har använts en enda gång…
Tänker det samma. Viktigast för mig är bekvämlighet för barnet och att det ska vara ok att leka (smutsa ner/slita på) kläderna. Försöker köpa ekologiskt också. Stickiga plagg av tung ull är väldigt omständliga att tvätta vid ex en kissolycka. Visst är det fint någon gång men hu så opraktiskt. Jag minns själv hur vätan tog sig igenom mina kläder som liten. Köper gladeligen skalplagg som håller sonen varm och torr. Tycker att de lite dyrare nya plaggen håller superbra. Andrahands-marknaden för dessa är ju jättestor och min erfarenhet är att även moderna kläder används många gånger om.
Varför skulle det finnas en motsättning mellan praktiskt och fint? Idag finns fantastiskt mjuk och ostickig ull på marknaden. Toppen för små bebisar och toppen för miljön. Och den behöver inte ens tvättas eftersom att ull är självrengörande om man hänger ut och vädrar den.
Som svar på din fråga Lisa så kan jag säga att det tar det ingen extra tid. Ofta kombinerar jag nya strumpbyxor och just “sladdriga bodys” med fina hemstickade koftor och söta underbyxor. Tillsammans blir det både fint och skönt. Den som har fantasi behöver inte välja =)
Ny ull är fantastisk, det håller jag absolut med om. Men jag skulle inte nöja mig med vädra av genomkissade plagg eller kläder med bebiskräk, fast jag hoppas att det inte var så du menade.
Hehe, tänker på sånt mycket, typ påsklakan, leksaker, kläder och så. I dagens samhälle ska man liksom köpa nya höstskor varje år, köpa nya inredningsprylar och påslakan otroligt ofta när man annars hade det så länge man verkligen kunde.
http://www.tinis.me
Jo. Barnkläder gjorda idag håller också. Iaf. Till de små, jav väntar tredje ovh eftersom de flesta plaggen ärvs av kusinerna så blir det fem barn/plagg. Bra tycker jag. Däremot när de blir uppåt 6-7 år är de flesta knän lappade.
O så fina. Vilka underbara loppisar ni tycks ha uppe i norr! I mitt närområde har jag inte lyckats fynda till barnen. Mycket vackra kläder! Håller helt med dig om kvalité på kläderna, framför allt i stora kedjor. Vissa kläder har jag helt slutat att köpa om jag misstänker att det ej håller.. tråkigt för det både tär och tar på jordens resurser..
Min erfarenhet är att kvaliteten är ungefär densamma på äldre plagg som på nya. De plagg som har överlevt är i regel bara inte speciellt använda.
Älskade gamla plagg är fläckade och nötta och hamnar aldrig på loppisar eller sparas till nästa generation.
Kanske också ett facit på varför vi tycker att gamla kläder för barn är så opraktiska – dom praktiska är utslitan och finns inte kvar…
Vilka fina kläder!
http://hannafialotta.blogg.se
En gång i tiden gjorde man verkligen saker som höll – det fanns en långsiktighet på ett helt annat sätt än idag. Titta bara på tekniska produkter: datorer har inte alls samma livslängd som tidigare. Verkligen konsumtionsinriktat och icke-hållbart… Synd, med tanke på hur vi slösar med allt.
Emilia
http://www.enemilia.se
Ja, idag så tillverkar man ju medvetet saker av sämre kvalitet eftersom att man vill att människor ska tvingas att konsumera nytt. Mycket sorgligt för miljön 🙁
Jag köper mkt småfolk på tradera. De håller massa tvättar, är dessutom eko och otroligt mjuka! Inga stora reklammärken heller 🙂
Vilka fynd! Jag håller med om att kvalitén var bättre förr & det märkte jag bara på kläderna mina barn ärvde av sin farmor & mormor. Ha en trevlig fredagkväll!
Mvh Anette Starby
Tack detsamma =)
Vilka fina kläder och välgjorda. Kommer ihåg när jag var liten, vilket är längesedan, hur stickiga ytterkläderna sydda i ulltyg ofta var. Mamma sydde ytterkläderna av avlagda vuxnas kappor och rockar för vi hade inte pengar att köpa nytt för. Idag finns så mycket praktiska ytterkläder som håller barnen både torra och varma och köper man hög kvalité så håller kläderna länge. Men jag var med en väninna nyligen som skulle köpa julklappar till sina barnbarn på en stor kedja och då blev jag arg över deras utbud av flickkläder. Många klänningar och toppar med bling och tyll och spagettistraps t.o.m. till de minsta. Så plastiskt och opraktiskt och varför vill man klä barn som sexiga vuxna. I min värld är detta helt sjukt. Inget ekotänk heller, upprörande. Det blev inte några julklappar från den affären utan vi gick till en affär som tänker på miljön och gör kläder i glada färger som är könsneutrala. Tack och lov finns det många tillverkare av kläder som tänker på miljö och hållbarhet, det är dem vi borde handla av.
Håller med om att mkt av dagens barnkläder är dålig kvalitet och behåller färg och form dåligt efter några tvättar.
Men det finns oxå mkt som är bra! Utvecklingen har ju gått framåt på många sätt, framför allt när det gäller ytterkläder. I lätta fina tåliga och vattentäta material kan barnen vara ute länge oavsett väder.
När jag ser hur du klär dina barn (mkt fint o stämningsfullt på bild) så tror jag inte att barnens bekvämlighet är ditt främsta fokus.
Jag tkr att det ibland finns ett sätt att romantisera allt som är gammalt, som i mina ögon är lite överdrivet. Det känns som man inte tkr om sin samtid utan vill svepa in sig i ett rosenrött skimmer av det förflutna.
Jag kan förstå tjusningen i när tingen har en historia osv och att det finns skäl att tänka på återanvändning för miljöns skull-men jag väljer hellre funktionsplagg än en stickig, icke vindtät yllekofta till mina barn.
Jag har förstås också en massa moderna plagg till mina barn. Även om jag varken tycker att de är särskilt praktiska eller snygga alltid. Inte ens ytterplagg från de dyrare märkena brukar hålla mer än några säsonger och i tester visar sig många av dem också innehålla ämnen som är skadliga för människor. Exemplevis perflourerade ämnen som tros vara cancerframkallande som återfinns i både barnoveraller och skor.
Jag både inreder och klär mig själv och mina barn i många äldre saker eftersom jag upplever att de har betydligt bättre kvalité och är skönt befriade ifrån märken och fula loggor som gör mina barn till vandrande reklampelare för olika märken. Men jag tycker inte att man behöver välja utan kan plocka det bästa från två världar =) blanda gammalt fint med nytt och praktiskt liksom.
Håller med dig Clara, jag tänker också på cancerframkallande ämnen och miljön.
Och också på alla märkes kläder. Jag gillar inte såna kläder även till mig. Gillar inte att det ska stå märket på kläderna så att det syns så att man gör reklam för. (Usch för sånt. Men smaken är som baken, som det brukar heta.)
Som t.ex. Ralph Lauren, D&G, Lancoste eller att det står Polar & pyret på en tröja i stora bokstäver.
Jag väljer både gammalt och nytt och helst i ekologisk material. Men även om kläderna inte är ekologiska så väljer jag bara: bomull, silke, ull, linne, äkta läder och alpacka ull.
Undviker akryl, polyuretan, nylon, polyester, rayonsilke, polyamid och klorfibrer osv.
Jag går alltid och kollar efter etiketterna på kläderna, och folk tror nog att jag alltid kollar efter tvättråd. 😛
Men så gör jag i alla fall. 🙂
Polarns kommer absolut hålla 🙂
Tanken slog mig. Om en pojke har klänning, (som ju i våran värld sägs vara en typiskt flickplagg men utvecklingen går —-> ) har man då som förälder, om man är den som väljer kläderna, valt s.k könsneutrala kläder eller inte? Frågan riktar sig mest till dem som tycker att det är viktigt med könsneutrala kläder.
Jag vet nästan ingen som tycker att just könsneutrala kläder är särskilt viktigt. Det man tycker är viktigt är att pojkar och flickor inte ska hindras till att klä sig som de vill baserat på det kön de råkar födas med. Målet med att tex pojkar ska kunna ha klänning är alltså inte att sudda ut könen utan att sudda ut föreställningen om att könen ska avgöra vad du får göra här i livet. Man vill ge barnen hundra möjligheter istället för en!
Jag tycker tvärtom att många av dagens barnkläder är både fina och praktiska. “Sladdriga” bodys är ju skönt för barnet även om jag gillar kvalité istället för slit och släng. Många av de 50-tals kläderna du visar och har visat ser så opraktiska ut på små bebisar. Åker upp över magen och hårt tyg, men så kanske det inte är?
Mina barn har fått ärva en hög med bebiskläder från 1970-talet. Superfina men sjukt opraktiska, med knappar som gått av, i tyger som inte alls känns sköna mot huden. Vi har även en massa gammalt från h&m som minst två kusiner har haft innan. Många tvättar och lekar senare håller de kanon, måhända att de tappat lite färg.
Tycker att de stora kedjorna har oförtjänt dåligt rykte när det gäller hållbarhet. Det gäller även mina egna kläder, där dyra Filippa K-plagg har gått sönder men h&m-plaggen hållit flera säsonger. Faktiskt!
Jag har tänkt på det där, att man förväntar sig att använda, urtvättade plagg borde vara supermjuka, men jag tycker snarare tvärtom! Mina barnkläder från 80-talet är ganska sträva, och sjukt opraktiska, snickarbyxor utan uppknäppning från blöjan etc. Har gett bort nästan allt till second hand. Tycker t.ex Lindex eko-tyger är suveränt mjuka. Nu med tredje barnet är det nästan uteslutande bodys som gäller, har väl blivit bekväm =) Fina ekologiska barnkläder som jag upplever håller god kvalitet är Liandlo, Geggamoja, Ej sikke lej och Småfolk.
Åh ja jag är så glad att jag har kvar en massa barnkläder och barnklädesmönster ifrån 50-60 talet som min mormor lämnade efter sin. Jag längtar tills jag kan få möjlighet att verkligen använda det hon sytt och att få sy egna barnkläder.