Barnkammaren

Ett rum vi gjort om i höst är Bertils barnkammare. Egentligen hade jag inte alls tänkt göra om eftersom jag var väldigt förtjust i den gula tapet jag hade hittat på loppis. Ända tills Naturskyddsföreningen gjorde ett test av kemikalieförekomsten i Bertils barnrum. Eftersom jag plastbantat barnkammaren var det relativt låga halter av de flesta gifter, förutom ett värde som var förhöjt. När vi forskade lite på vad som gav utslag så insåg jag att vi tapetserat med vinyltapeter av PVC. Som alltså innehöll ftalater som kan vara hormonstörande och cancerframkallande. Blev så himla besviken eftersom det jag tyckte var ett smart klimatval  – att sätta upp en loppistapet – visade sig vara raka motsatsen. Men eftersom svärfar gjort ett sådant fint underarbete i Bertils rum när han tapetserade där var det inte allt för besvärligt att ta ner vinyltapeten och sätta upp en vanlig papperstapet.

Barnkammaren består av två små rum: en liten lekdel och en ännu mindre sovalkov som skiljs åt med ett valv. Jag valde gula tapeter till rummen eftersom de ligger i norr och upplevs ganska kalla. I den inre sovalkoven valde jag den storblommiga tapeten Cranley från Cole&Son.

Men eftersom det skulle kännas lite stökigt med en så storblommig tapet i båda de två små rummen fick det lilla rummet utanför en mindre gulmönstrad tapet, nämligen Lee Priory, även den ifrån Cole&Son.

Jag vill att barnkammaren ska kännas varm och ombonad och förstås lekvänlig! Hela barnkammaren är inredd med loppisfynd och arvegods. Trasmattan har mamma vävt. Den fina hinken kommer också ifrån henne. De gröna möblerna är ett loppisfynd och den bruna höstolen hade jag som liten. Den gröngrå sängen sov Jakob i som liten och tavelramarna är från loppis där jag också hittade en jättefin bilderbok med cirkustema. Dock fattades flera sidor så jag slaktade boken och ramade in de hela sidorna. I den stora guldramen sitter en Mamma Mu-affisch jag köpt på biblioteket och den broderade tavlan med Sankt Bernhardhunden har min morfars mamma gjort. I den gröna stolen sitter också den fina gosedjursapan från Yawama of Sweden.

Jag ska knäppa lite fler bilder härifrån – i fler vinklar – så fort det kommer en riktigt solig dag. Är hopplöst svårt att fota under mulna novemberdagar.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

36 kommentarer på “Barnkammaren”

 1. Känner så väl igen bilden på flickan som håller i apan, jag vet att den kommer från en barnbok jag hade en gång. Är det någon som har en aning om vad boken heter? För jag kan för mitt liv inte komma på det 🙂

  1. Boken jag plockade bilden ur hettet typ Carolines Cirkus eller något sådant. Om det är till hjälp?

 2. Åh så fint och mysigt!! Drömmen att kunna ha så ombonat den dagen vår pojke får eget rum när vi bor större….

 3. Hej clara! Igår när jag var och kollade på tapeter så tänkte jag just på tapeten i Bertils rum som har de färgerna jag är ute efter. Även mönstret tyckte jag var så fint. Hittade inget liknade men jag skulle tycka det var så roligt om du gjorde en tapetkollektion med inspiration från ditt eget hem, för jag misstänker att det är många fler som verkligen gillar din stil!

 4. Super fint! Härligt rum att få växa upp i! Verkligen viktigt att tänka på att även tapeter kan innehålla miljögifter. Tack för att du gjorde mig observant på detta!
  Trevlig söndagkväll
  önskar
  snoreandpeace

 5. Det känns verkligen som att gå tillbaka x antal år i tiden när man besöker din blogg. Det känns dock inte alls “gammalt” utan snarare fräscht och härligt =)

  Vill ni se vad jag har haft på mig senaste dagarna? Kika då in på http://www.modevarlden.se.

  Kram Johanna

 6. Tack ClaraCanon! Ännu finns inga barn i mitt liv, men när så är, då känner jag mig utrustad att ge dem en fin hemmiljö tack vare dig! Allt det andra får väl gå det också 😉 Plus så är Bertils bakbild så mycket Bullerbyn/Kajsakavat, att jag får full förståelse när du säger att du vill leva Bullerby-livet i så stor utsträckning som möjligt! Kanske vågar jag bo i hus en vacker dag, men nu är jag fortfarande lite “bränd” pga. det känns som att grejer blir så krångliga o dyra när man har hus. Tycker du att det är så? Hur kan man tänka om man har lite “husfobi” och rädsla över att det blir alltför överväldigande med allt jobb kring det? //

  1. Vad fint skrivet <3
   Det ÄR mycket jobb med ett hus. Men man kan ju köpa ett nyare hus. Eller ett mindre hus. Då har man kanske inte samma renoveringsbehov. Allt handlar väl om vad man står ut med – jag har stått ut med ganska mycket fult och opraktiskt för att steg för steg kunna göra det bättre. Hoppas du kommer på hur du vill göra så småningom =)

 7. Hej Clara
  För en virktokig tjej som mig så faller jag ju direkt pladask för den gamla traditionella mormorsrutepläden. Supervacker. Vilken lycka att ha i barnrummet. Mys-pys!
  Kram
  Annette

 8. Åh, tidigare tapeten var så fin, men den här är också fin! Minns att min farmor fick huvudvärk i sitt sovrum och trodde själv att det berodde på tapeterna (som någon annan släkting fyndat på auktion eller liknande). Kan mycket väl ha varit så, tyvärr var inte alla produkter bättre förr så det var säkert ett smart val att byta tapet.

  1. Men du! Jag fick lära mig på Boråstapeter att ännu äldre tapeter kan innehålla arsenik. Kan det vara det din farmor blev dålig av? Ruskigt är det oavsett

 9. Hir fick du reda på innehållet i tapeterna? Gjorde ni något typ av prov? Eller skaffade du information om vinyltapeter?

  Tråkigt, jag som har några fina rullar liggandes

  1. Ja, visst är det tråkigt! Vi gjorde inget prov utan jag använde uteslutnignsmetoden när jag kom fram till det här. Och just vinyl är ju känt för att inte vara så bra så det var ingen svår nöt att knäcka – när jag väl kom att tänka på det

 10. Jag tyckte att jag nyss gjorde ett kap i ett förråd i mammas nya hus. Förra ägaren hade lämnat allt och jag fick med mig några rullar fintapet. Det ända jag kan se av innehållet är att det står “plastbehandlad emulsionsfärgtapet”. Det låter dåligt va?

  1. Kan inte säga säkert men det låter inte så hoppfullt tyvärr :/ var något liknande som vi hade

 11. Älskar dina barnkammar reportage! Ser fram emot mer bilder när ljuset tillåter! 🙂
  Men va tråkigt det med de gamla tapeterna! Hade tänkt göra nåt liknande… Hur vet man om de är farliga? Kändes de ni hade plastiga på nåt sätt?
  Allt gott!

  1. Tack =) Det vet man väl inte men om tapeterna som i vårat fall kändes väldigt plastiga i strukturen och extreeemt avtorkningsbara och vattenresistenta. Ja då kan man sluta sig till att de är täckta med någon slags plast.

 12. Clara, jättefint! Jag beundrar allt du gör i ditt hem, fick jag så flyttade jag in bums!
  Samtidigt ger du mig ångest, på ett bra sätt egentligen. Det här med kemikalier alltså.. För över ett år sedan började jag plastbanta barnens rum, men vad hände vid jul och födelsedagar? Jo det fylldes på, med nya plastleksaker. Jag gömmer undan, plockar bort och ändå kommer bara nytt. Lego till exempel, jag älskar lego! Men…det ger mig ångest.
  Jag hatar känslan, men vet att jag för varje gång jag känner den kommer lite längre i min giftminimering. Men ändå…

  1. Å tack för dina fina ord – jag är ledsen att bloggen ger dig ångest ibland. HA INTE det. Allt du gör är bättre än om du inte gjort något. Steg för steg kan man rensa undan och hård plast som i lego är inte den värsta – det är mjuk plast som nästan känns oljig när man stryker på den med handen. Kram kram

 13. Hej
  Jag undrar vart dockan kommer ifrån? Är ute efter. En tygdocka till min dotter och tyckte att den på bilden såg bra ut. Alltså den i dockvagnen.
  Med vänlig hälsning, Emma

  1. Dockan kommer från ett märke som heter Rubens barn! Toppenfina dockor som nästan känns som riktiga barn när man kånkar runt på dem

 14. Hej!

  Det är inte alltid gammalt är bäst. Även om man tror det. Som ingenjör blir man lite skadad och kollar exakt material & ytbehandlingar på saker och ting man köper. Men tänk på att fråga massor när du köper. Och står det inte vad saker är gjort av, fråga! 🙂 Kan av erfarenhet säga att man har mycket bättre koll nuförtiden vad man producerar 🙂

  1. Åh, kan inte du blogga om det Sandra! Vore interessant för oss icke ingenjörer att lära oss lute knep?

 15. Pluggar till förskollärare och skriver en uppsats om barns delaktighet och inflytande och är väldigt insnöad på det nu, så jag undrar om Bertil får vara med och tycka till hur det ska se ut i hans rum? 🙂