Det duger inte att jobba heltid och aldrig hämta på dagis

Jag blev så förbannad när jag läste den här texten i Expressen av Britta Svensson med rubriken “Det duger inte att jobba deltid, hämta tidigt på dagis och sedan klaga på att pensionen blir usel”.  Britta Svensson menar att kvinnor får skylla sig själv för sin dåliga pension eftersom de jobbar deltid och är mer barnlediga. För det första så verkar Britta okunnig om att många kvinnor faktiskt aldrig erbjuds heltid. Inom många kvinnodominerade yrken har man inget annat val än att jobba deltid. Vad ska kvinnorna göra åt det?

Men sedan fattar också många mammor beslutet att jobba deltid. Därför att det ibland är en omöjlig ekvation att jobba heltid och ha småbarn. Och jag blir galen på att kvinnors beslut alltid ska problematiseras och ifrågasättas. Hela vår tanke om jämställdhet bygger på att kvinnor ska bete sig som män. Men varför är mäns sätt att leva och fatta beslut något eftersträvansvärt?  Varför problematiserar vi inte dem istället?  Jag tror inte att det ligger i samhällets bästa att mannen är norm. Jag tycker att kvinnorna borde vara normen som männen får anpassa sig efter. Därför att kvinnor oftare väger in barnperspektivet när de fattar beslut. Och barnperspektivet borde vara det första vi tar hänsyn till! Vad kan vara viktigare än barnen?

Varför tittar inte Britta på omvärlden och säger “Det duger inte att jobba heltid, hämta sent eller aldrig på förskolan och låta kvinnan ta hela smällen som följer med deltidsarbete.” Tänk om vi någon enda gång kunde prata om det riktiga problemet här: Att män inte tar ut barneldighet. Att män inte vabbar. Att män inte jobbar deltid. (För någon måste ju faktiskt göra det). Deras beslut bidrar till att män är mer eftertraktade på arbetsmarknaden. Män får högre löner och viktigare positioner. Och så blir det ett självsnurrande hjul – för det är ju mycket bättre att den som tjänar minst går ner i arbetstid när barnen kommer…

Själva systemet med åtta timmars arbetsdag i grunden är felaktigt och omodernt. Det infördes år 1919 när männen som arbetade åtta timmar kom hem till en fru som oftast inte yrkesarbetade alls. Tänk om någon kunde påpeka det besynnerliga i att vi fortfarande nästan hundra år senare jobbar lika långa dagar. Trots galloperande arbetsbrist. Och trots att de heltidsarbetande föräldrarna inte kommer hem till en hemmavarande vuxen som sköter markservicen. Tänk om vi kunde fundera ett varv till över detta –  istället för att som Britta skuldbelägga kvinnor som spelar de kort de har givits så gott de kan.

 

Läs mer om vad jag skrivit om arbetslinjen här:

Jag hatar arbetslinjen

Underbaraclara och De Obekväma

Min dokumentärfilm

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

487 kommentarer på “Det duger inte att jobba heltid och aldrig hämta på dagis”

 1. Clara for president! Håller helt med dig! Och vet du vad jag tror.. att så länge det finns kvinnor som resonerar som Britta så tror jag att jämställdheten och jämlikheten kommer att förbli en lång kamp och strävan.

  1. Håller med, kvinnor som motarbetar kvinnor är ett stort problem! Som tycker att de som gärna jobbar deltid och är med sina barn förminskar sig själv, att även de borde upp till kamp, satsa på chefspositioner och lämna barnen på dagis så snart det bara går. Måste vi ha en norm? Måste alla sträva efter samma sak för att det ska vara jämlikt? Barnen är prio ett, jag önskar alla såg det så 🙁 De mår bäst med mamma och pappa, inte på 50 h/ v på dagis för att båda föräldrarna måste förverkliga sig själv.

 2. Håller helt med Clara! På samma sätt måste vi uppvärdera typiskt “flickigt” beteende och lära ut det även till våra pojkar, som att visa hänsyn till andra människor, istället för att bara lägga ansvaret på flickorna att “tuffa till sig” och “ta plats”. Det är ju där allting börjar. Jättebra att tjejer tar plats, men det enbart löser ju ingenting. Om en grupp ska få mer makt, måste en annan förlora makt.

 3. Ja!! Precis så! Det är ett jäkla tjat på att vi kvinnor inte ska jobba deltid, men inget tjat på att männen ska göra det. 8 timmars arbetsdag + lunch + resväg betyder att barn skulle behöva vara på förskolan 10-11 timmar om dagen, helt orimligt. Min man och jag tänker jobba deltid båda två i många år, exakt lika mycket var. Vi delar också 50-50 på föräldraledigheten och alla är så förvånade och han är den supersnälle hjälten och jag är en konstig mamma… Så tröttsamt.

  1. Känner helt igen vad du säger med “snälla hjälten och konstiga mamman”, väldigt frustrerande att behöva rättfärdiga ett jämställt upplägg.

 4. Bra skrivet, håller med! Förstår inte hur det kan vara normen att slänga in barnen på förskola 9-10 timmar om dagen från att de är 1år. Var är barnperspektivet i diskussionerna om jämställdhet? Sen tycker jag också det är tråkigt att man som kvinna möts av ett stort ifrågasättande när man väljer att börja jobba tidigt och mannen är hemma istället. Tyvärr blir man då ifrågasatt av just andra kvinnor.

 5. Jag märker på mina egna föräldrar hur djupt rotat det är att kvinnan ska jobba deltid. Vi valde båda att jobba lite mindre när 1:a barnet började föris. Vi får se hur det blir med 2:an. Alla ska göra som det passar bäst för dem men att automatiskt utgå från att det är. `kvinnas jobb` känns förlegat.

  1. Fast strukturerna, tex hur man tar ut föräldraledighet ser ju ut så, även om det är bra att ni inte ar det så!

 6. Håller med!! Det talas så ofta om att kvinnorna är de stora förlorarna, men allvarligt, jag tror att min deltidsjobbande mamma som umgåtts mycket med sina barn, haft intressen och hobbys vid sidan av och som hunnit träffa sina vänner har varit lyckligare än min pappa som arbetat övertid nästan hela livet. Visst, han har tjänat mer men är det verkligen så vi mäter ett “lyckat liv”? Jag tycker inte att det verkar ett dugg eftersträvansvärt. Suck.

 7. Tack för det här inlägget! Jag satt och morrade om det här vid frukosten imorse, så skönt att läsa dina tankar.

 8. Och vad bisarrt att skylla på att “många trots toppbetyg valt yrken i offentlig sektor med dålig löneutveckling”. Som att de får skylla sig själva som vill vara lärare trots att de är smarta…..hujedamej.

  1. Ja, verkligen! För det vore ju så mycket bättre om lågutbildade osmarta människor tog tjänsterna i offentlig sektor istället… Jisses.

  2. Exakt! Är de de med dåliga betyg som ska ta yrkena inom offentlig sektor hade hon tänkt? Superbra med sjuksköterskor och lärare som inte kan något. Man ska inte straffas för att man med toppbetyg väljer ett jobb inom den offentliga sektorn!

 9. vilken skitkrönika. Så många aspekter som inte tas upp. Är det verkligen jämställt när kvinnan _arbetar_ och _tjänar_ lika mycket som “mannen”? Vilket otroligt trist samhälle.

 10. Jag blir alldeles glad när jag läser detta! Det är så sant och jag har så ofta tänkt dessa tankar! Det är så otroligt omoderna med 8 timmars arbetstid! Vi är så mycket efter tex Norge. Varför ska kvinnan alltid bli som en man? Var kommer barnen in? De är ju det viktigaste vi har!

 11. Word Clara!!! Ingen nyhet att Britta Svensson är en jubelidiot, men även vettiga människor missar att heltidsnormen är en stor del av problemet.

 12. Herregud va bra sagt! Du borde bli politiker. Britta Svensson borde sätta sig in i verkligheten för hur många människor har det innan hon uttalar sig. Det finns en hel del personer i “välfärdslandet” Sverige som har haft det svårt i hela sitt liv på många olika sätt och inte lyckats få till någon ordentlig utbildning. Men har kanske ändå lyckats få ett arbete, men lågavlönat. Hur ska de få hög pension, ha råd med städhjälp, läxhjälp till sina barn, bra vård m m ?? Det är bara att se sig omkring med öppna ögon och inte en hinna av självgodhet och en stinn plånbok. / Fifi

 13. Håller så himla mycket med! Tack för att du säger det man tänker men inte kan formulera!

 14. Åh, jag blir nästan tårögd. Tack Clara! Så himla bra sagt! Jag har precis ansökt om att gå ner i tid efter att ha brottats med ångest i månader…

 15. Enig med deg, Clara! Jeg synes det er helt sprøtt at politikerne bare snakker om at vi må jobbe mer og mer for å sikre fortsatt vekst, når klimaet og kloden faktisk trenger at vi forbruker mindre. Ønsker meg et samfunn der andre verdier enn økonomisk vekst og forbruk dominerer. Som for eksempel omsorg for barn.

 16. Jag har då heller inte stött på många deltidsarbetande kvinnor som har valt detta för att putsa fönster och tvätta, men jag antar att det är lättare för henne att skriva att alla som jobbar deltid gör det för att lägga mer tid på “gammaldags hemmafrusysslor” än att skriva att de flesta gör det för att få mer tid med sina barn.

  1. Men vem ska hämta tidigt på föris hade hon tänkt? Att ha barnen där i 10 timmar varje dag är ju absolut inget bra alternativ. När hon har en
   vettig lösning kan hon återkomma tycker jag. Just nu får hon mig bara att bli arg!

   1. Är inte ute efter att vara fräck men problemet är lättlöst: Varannan termin går man ner till 80 % som man har rätt till enl lagen och varannan termin jobbar man 100 %. Bra för barnen!!!! och hela familjen och helt rättvist. Och de allra allra flesta av oss har råd att avstå den inkomsten för barnens skull för att de faktiskt mår bättre av att inte enbart växa upp på dagis…

    1. Mycket bra lösning om man är två i föräldrar med i bilden. Om man är heltidsensamstående är det omöjligt att arbeta heltid, när heltid är 8 timmar. Det är också omöjligt att arbeta deltid om man vill ställa mat på bordet och inte har ett vass titel med hög lön där man också kan jobba när och var man vill. Om man är låginkomsttagare eller medelinkomsttagare, som de flesta svenskar ju faktiskt är, så hamnar man i ett moment 22.
     Samhället i Sverige är helt galet idag då vi inte kan välja att ta hand om våra barn själva. Vi ska jobba heltid och ha barnen på fritids, eller någon instutition, för att sedan komma hem, klämma i dem lite mat o sen direkt i sängen. Har vi tur kan vi spendera lite tid med våra barn på helgen under tiden vi tar hand om bostaden som vi inte heller haft tid med under veckan…
     På något sätt behöver vi komma på en lösning för dem av oss som faktiskt behöver (i vissa fall är det till och med ett behov, som till ex när man har ett barn med funktionsvariation) och vill vara hemma med våra barn utan att vi för den skulle ska behöva leva på socialen när vi blir pensionärer.
     Kanske ska vi börja titta på Finlands initiativ till att prova medborgarlönen??

 17. Håller helt med dig i detta och de andra bra inläggen som du länkat till. Det jag brottas med är jakten på status, hur komma tillrätta med den? Det verkar som att de enda som vill “hoppa av” konsumtionshetsen/arbetslinjen är de som redan har nått en nivå där de har “allt” och därmed även kan välja bort den. Har man inte den statusen så fortsätter man eftersträva den. De som säger att status inte är viktigt är oftast de som redan har hög status….och de som säger att vi ska sluta konsumera är nöjda med sitt och behöver således inte “offra” någonting. Har inte sett någon med tex oönskat deltidsarbete hävda att hen är nöjd med att inte kunna konsumera eller arbeta så mycket som hen vill. Skulle vara intressant att höra hur du ser på det? Vilken roll har statusen i samhället idag? Vad är det som driver oss?

 18. Roooooaaarrr! Det är så härligt när du ryter till alldeles från tårna på det här viset! Jajamensan!
  Grrr
  Annette

 19. Här håller jag inte med dig Clara. Du kan inte hänga ut männen som brottsförbrytarna. För det är inte hela sanningen. Min mamma tillexempel, det slog mig en dag att hon kommer ha noll i pension för 8 ÅR gick bara till att vara gravid och vara mammaledig sen så tog det alltså 23 ÅR sammanlagt innan sista barnet började skolan. Men om min mamma jobbat istället för min pappa hade vi varit väldigt fattiga och vi barn hade varit i farozonen eller ännu värre jag hade inte haft mina alla älskade 7 syskon. Min pappa jobbar borta väldigt mycket, just nu varannan vecka och det är för att han ska kunna få en lön som ger minst 25 tusen efterskatt. 25000 som skulle räcka för 8 barn och två vuxna samt till kostnader kring hus och gård. Jag minns när han ibland var arbetslös, det var tufft som tusan särskilt eftersom där de bor finns det inga jobb, det finns knappt internet och det är 2014. Jag blir ledsen för detta är så kränkande mot de kvinnor som både vill vara hemma som hemmafruar och de som helt enkelt måste för att det ska gå ihop. Det är samhället det är fel på inte männen! Tänk om våran föräldrapenning kunde ens i närheten vara lika hög som akassan? Tänk om de som väljer att vara hemma med sina barn kunde få en summa varje månad för att de väljer att ta hand om sina barn själva. Staten, kommuner och landsting borde kunna hjälpa till med mammors pension istället för att bygga fotbollsarenor eller annat fjanteri. Eller att varför inte se till att mannens pension delas under den tid som kvinnan är hemma? Det finns lösningar och idéer där vi kvinnor inte behöver ta på oss en fet offerkofta och hänga ut männen!! Detta är varför jag ALDRIG skulle rösta på F! eller kalla mig feminist. Dagens feminism är inget jag kan stå för och jag tycker den är felvinklad till tusen och jag vägrar ta på mig en offerkofta.

  1. Fast Britta skriver ju att kvinnor inte har rätt att klaga på pensionen om de jobbar deltid/tar hand om barnen….samt att det inte är jämställt förrän kvinnan arbetar mer och hårdare (såsom männen gör). Förstår inte riktigt din replik. Visst är det samhället det är fel på, men vi är ju med och skapar samhället. Jag tycker snarare att det är Britta som kastar en offerkofta över kvinnorna än Clara…

  2. Det behövs ingen offerkofta för att konstatera att det finns strukturella ojämlikheter i samhället där kvinnor förfördelas i jämförelse med männen.
   Det är ett påhitt att män skulle hängas ut eller kollektivt bestraffas av jämlikhet. Att behandla kvinnor som en slags minoritet där traditionella manliga intressen alltid går före drabbar alla i samhället, oavsett kön.
   Männen har makten i samhället och har därigenom en större möjlighet att förändra både samhället och sin egen vardag. Att vara drabbad av de patriarkala strukturerna är inte att val men att som man känna sig kränkt över feminismen är det. Jag tar gärna på mig en kollektiv skuld och jag gör mitt bästa för att betala av den.

  3. Men Alexandra, vilka är det som tagit fram detta SAMHÄLLSstyre? Det är ju männen som haft makt i höga positioner i alla århundraden. Alltså är det det patriarkala samhällssystemet du så klagar på som faktiskt satt oss i denna skiten. Självklart fattar väl alla att det inte är Pelle På Stan, en ensam man, som hux flux bestämt detta, utan det handlar om strukturer i stort. Strukturer som män skapat och som fortsätter att gynna dem. Lyft blicken!
   PS feminism handlar inte om att göra sig till offer, då vet du inte vad feminism är för något. Det handlar om jämlikhet och inget annat.

  4. Mycket bra inlägg Alexandra!
   Jag har visserligen “bara” ett barn (mycket imponerad och lite avis på din mamma 😉 )men jag väljer, i den mån jag kan, att vara hemma med mitt barn i stället för att, med min universitetsutbildning, göra karriär. Jag skriver att jag väljer i viss mån då det för mig inte finns så många val. Som heltidsensamstående till en son med en funktionsvariation som behöver min hjälp med läxor mm varje dag för att kunna hänga med i skolan skulle jag kunna arbeta mellan 8-14 varje dag. Mitt val att bosätta oss ute på lantsbygden för att min son ska växa upp i en trygg miljö där alla känner och stöttar min son har gjort att alla arbeten ligger ca 40 min hemifrån vilket göra att arbetstiden krymper till ca 8:30-13:30. Inte många jobb erbjuder den arbetstiden. I stället försöker jag skapa mig ett eget jobb för att anpassa mina arbetstimmar.
   Jag har valt att leva ett enkelt liv utan flärd och överdåd, har flyttat från huvudstaden just av den anledningen, och skulle verkligen vilja se att det fanns ett bättre alternativ för oss som vill vara hemma med våra barn.
   Jag skulle heller aldrig kalla mig för feminist – av samma anledning som du. Jag kallar mig däremot humanist och vill att alla, oavsett kön, etnisistet, sexualitet och funktionsvariation, ska ha samma rättigheter till ett hyggligt liv.

 20. Jag har frivilligt tagit beslutet om att jobba deltid för min egen hälsas skull, jag är medveten om att pensionen blir lidande. Jag kompenserar det genom ett ökat privat pensionssparande.
  Självklart blir det mindre pengar över i börsen både av lönesänkningen samt ökat sparande men jag har valt att prioritera detta, jag har skurit ner på en hel del andra saker (konsumtion) för att istället unna mig detta.
  Jag tror inte att jag är ensam bland deltidsarbetare att fundera över framtida pension, säkert är det fler som också gör som jag för att dom väljer att gå ner i tid av olika anledningar.
  Tycker inte om tonen i artiklar (som i ex. Britta Svenssons text) där man skuldbelägger kvinnor för de val man gör. Men frågan är viktig, alla oavsett kön ska kunna få heltidsjobb (om man så önskar). Väljer man, i ett hushåll, att en av föräldrarna går ner i tid så kan man gott kräva att den andra föräldern betalar in för bortfallet av pension. Idealet är ju förståss att båda går ner i tid lika mycket (om möjlighet finns).

 21. Håller inte med! Jag lämnar aldrig på dagis och jag hämtar aldrig på dagis, jag jobbar heltid och pendlar 12 mil per dag! I dina ägon är jag en dålig förälder, men de har en pappa som hämtar och lämnar och vabbar! De kvinnor som är i en fälla med deltidsjobb och dålig pension har ju själva valt det! Jag har valt att utbilda mig och att få ett arbete som ger bra lön och förmåner. Gör inte kvinnor till offer och mähän som “samhället” glömt bort. Du har själv makt över ditt eget liv och ingen annan!

  1. Det är väl jättebra att ni har löst det i din familj! Frågan som ställs är väl främst varför det ska vara så eftersträvansvärt att bete sig som “en man”, har du läst Brittas krönika? Är det någon som gör kvinnor till offer så är det hon, inte Clara.

  2. Och naturligtvis är din familj mallen för resten av samhället? I dagens Sverige har inte alla samma möjlighet till god utbildning, löneskillnader mellan män och kvinnor är stora. Vårdyrken och inom utbildning, brancher som blivit kvinnoyrken, har också blivit låglöneyrken. Är lösningen att vi ska välja bort dessa livsviktiga yrken och utbilda oss till något mer lukrativt? Vilket samhälle får vi då? Ingen väljer en dålig pension. Tycker inte ditt resonemang håller alls. Var finns solidariteten?

  3. Det finns också kvinnor som väljer att jobba exempelvis inom den offentliga sektorn för att de brinner för yrket, dessa kanske bara får en deltidstjänst utan möjlighet för heltid. De gör ett medvetet val och har således tagit makten över sitt liv, men det ligger saker som finns utanför det individen kan styra själv. Alla som jobbar deltid har inte valt det själva. Dock är det de områden där deltid oftast förekommer som är kvinnodominerade. Det finns kvinnor som utbildar sig (till ex sjuksköterska) och får en deltidstjänst inom vården. Konsekvenserna som kan bli är ju att ingen vill ta de jobben = en stor förlust för samhället. Detta är ett problem som det måste tas tag i!

  4. Ditt resonemang är ungefär lika upplyst som “varför lämnar hen inte relationen?” om våld i nära relationer..
   Skärpning, förstå att det finns strukturer som står långt över individnivå.

  5. Jag håller helt med dig!
   Genom att välja att gå ner på deltid möjliggör man ju för den andra i relationen att INTE behöva gå ner på deltid. Det är ett val man gör om man har heltidsarbete i grunden.

  6. I vår familj är vi två vuxna och ett barn i förskoleålder. Båda vi vuxna pendlar till heltidsjobb , han 27 mil om dagen och jag 8 mil. Han till ett välbetalt jobb och jag till ett lågbetalt. Jag har en utbildning på 3 år på universitetet bagaget men den sortens jobb finns inte i närheten av orten vi bor på. Jag är aldrig på förskolan då han som åker sist hemifrån lämnar och mina föräldrar hämtar kl 17 efter sina jobb. Man kan ju fundera över varför vi inte flyttar närmare hans jobb där även jag skulle kunna söka/få jobb inom min bransch. Svaret är enkelt. Barnet i familjen är mitt som jag har med en annan man och barnet har delat boende. För mig finns det inte en chans i världen att jag skulle flytta i från mitt barn och därför nöjer jag mig med mitt låglöne jobb och får ta konsekvenserna av mina tidigare val i livet.

  7. Ja, jag tycker att du är en dålig mamma. Har man bestämd sig att få barn till världen behöver man offra de första åren för dem. Gör man inte det trots att det är inte livsnödvändigt så tycker jag att man är dålig förälder – både som mamma och som pappa. Kan inte i hela världen förstå att du inte känner skuld för att du inte träffar dina barn! Vad gör du med kärleken till dina barn? Eller känner du ingen?

   1. Menar du att alla heltidsarbetande mammor är dåliga mammor då Renata? Jag har varit mammaledig med båda mina barn tills dom va två år. Sedan har jag jobbat heltid och min man jobbar också heltid. Nu har vi olika arbetstider och barnen har sina morföräldrar väldigt nära så vi har inte haft många barnomsorgstimmar och jag har inte vabbat många ggr i mitt liv. Men att det skulle göra mig till en sämre mamma bara för att jag jobbar heltid, eller att jag skulle känna mindre kärlek till mina barn, tycker jag är väldigt dömande. Alla yrken tillåter inte deltidsarbete och jag vill kunna få en pension att leva av.
    Tycker det är väldigt fel att skuldbelägga kvinnor som väljer att jobba heltid.

 22. I en modern relation idag hoppas jag verkligen att familjen betalar in extra pensionssparade för den som jobbar deltid, samt I övrigt också för den som tjänar mindre i relationen, kvinna eller man. Så man får en jämlik pension sedan, nu när systemet ser ut som det gör. Jag var ensam så jag hade bara råd attt jobba heltid, men OJ vad jag inte förstod varför de som var par och hae två inkomster inte tog chanson att båda gick ner I tid under barnaåren – de åren kommer inte tillbaka. Vad mycket stress för familjen som skulle kunna slippas då.

 23. Jag kände likadant när jag läste artikeln. Det är så att man kokar av ilska! Vilken idiotisk skuldbelägning av kvinnor för att de beter sig på ett ansvarsfullt sätt.
  Kvinnor är inte dumma mähän som inte inser att pension och karriär blir lidande av att gå ner i tid (i de fall där de ens har alternativet att jobba heltid). Trots det tar de sitt föräldraansvar för att de inser att när man blir förälder handlar inte allt om ens egna behov längre. Det verkliga frågan är väl hur vi någonsin ska kunna få jämställdhet när män inte inser detta.
  Den dagen män tar ut föräldraledighet, utnyttjat RÄTTIGHETEN att gå ner i tid under småbarnsåren och vabbar så slipper ju kvinnor ensamma ta konsekvenserna av att ha ett barn att ta hänsyn till. Voila! Jämställdhet!
  Att säga att vägen till jämställdhet är att kvinnor fullt ut ska bete sig som män är så absurd att det är svårt att förstå att hon inte inser det själv. Tycker hon verkligen att det är rimligt att små barn ska betala för jämställdhet mellan könen och att män ska komma undan helt. Rimligtvis måste vägen till jämställdhet i det här fallet vara att män behöver vara med att betala “priset” för att ha satt barn till världen. (Och nej, det är faktiskt inte synd om män om man sätter press på dem att utnyttja de fantastiska rättigheter vi småbarnsföräldrar har i Sverige.)

 24. Jag tycker det här är ett alldeles fantastiskt blogginlägg! Så otroligt mitt i prick!

  “Jag tror inte att det ligger i samhällets bästa att mannen är norm.”

  “Själva systemet med åtta timmars arbetsdag i grunden är felaktigt och omodernt.”

  Bästa kommentarerna!

 25. Mycket bra skrivet Clara! Läste på momangen det Britta skrivit och det knöts sig i min mage! Jag hatar också arbetslinjen, tanken på att jobba tills man stupar äcklar mig något fruktansvärt! Och det känns inte hållbart längre ens, folk mår allt sämre! Och de flesta verkar längta efter tid, tid att umgås, tid att pyssla, tid att kramas, tid att baka, tid att älska. Jag tycker att det du skriver är viktigt, att varför ska det vara så att just kvinnan är den som ska gå upp i tid och inte mannen som ska gå ner i tid? Som sagt förr i tiden, då åtta timmars arbetsdag infördes så var det hemmafruns tid. Det som nu sker i allt för många familjer är att där mamman jobbar heltid OCKSÅ jobbar hemma, oavlönat. Hur länge ska det vara så att män kan komma undan med “jag byter ju däck och klipper gräsmattan”? Nej, jag hatar inte män! MEN, banne mig om det skulle vara så att killar lite oftare kunde SE vad faktiskt tjejer och kvinnor gör och uppskatta det. Jag känner att jag generaliserar mycket nu, är väl medveten om det. Men det behövs ses från ett annat håll. För, på riktigt: lik väl som kvinnor behöver öva sig på att släppa kontrollen så behöver män öva sig på att ta hemmaansvar mer utökat. Och inte bara tänka exempelvis att det inte behövs städas, för det är ju så fint redan. (Ja, det är fint redan, för att JAG redan varit där och städat.) Det osynliga arbetet som jag önskar att någon kunde förstå att jag utför dagligen för våran hemmatrivsel.

  1. Så sant! Rage on! Jag jobbar ständigt här hemma på att uppmärksamma alla “små” saker jag gör i hemmet varje dag – för att få det att gå runt. Många män har haft kvinnor runt sig som gör de där små osynliga sakerna, de vet inte ens att det behöver göras! Min fästman är öppen och försöker, men det är så mycket som inte kommer naturligt. Heja oss!

  2. ett tips är att gå med i facebookgruppen Medborgarlön istället för arbetslinjen där diskuteras detta flitigt.

 26. Kan vi snälla sluta skylla på ekonomin som orsak till att det oftare är kvinnan som tillåts gå ner i tid och/eller vara föräldraledig i barnfamiljer? Det handlar inte om det. Det handlar enbart om huruvida mannen vill – och tillåts – vara hemma. Och som man lägger jag mina två kronor på att det framför allt är det sistnämnda. Normen är att kvinnan tillåts vara hemma.
  Ja, jag har barn. Ja, jag har varit mer föräldraledig än deras mamma. Ja, jag tjänar betydligt mer. Ja, jag skulle vara ännu mer ledig om jag fick chansen att välja på nytt. Ja, lönearbete är sjukt överskattat. Ja, pensionssystemet är baserat på inkomst. Ja, det är roligare att vara hemma än att jobba.

  Så varför ger inte alla familjer mannen chans att vara hemma mycket mycket mer?

  1. Svårt för gubben o ha ungen i magen… Tror det är biologiska orsaker till att kvinnan är den som utsätts för havandeskapet. Sedan är det väl inte hugget i sten att man som tjej måste jobba inom vården? Har svårt att se problematiken utöver de egna valen… Vill du jobba? Ge fan i att bli gravid då… Då gynnar du två ändamål med ett medel. Dels överbefolkningen som leder till arbetslöshet innan marknaden kommer ikapp, och gnället över ditt egna lönebortfall för du blir förvånad att du måste vara hemma när du vill ha barn.

   1. hehe fast ditt svar bidrar ju inte riktigt till diskussionen om varför “mannen” ska vara normen. De flesta här förespråkar ju inte jobb utan snarare att både män och kvinnor borde kunna jobba mindre utan att skuldbeläggas. Läs både Brittas krönika och Claras svar. Ingen här har gnällt eller tyckt att lönebortfall är märkligt för den som jobbar mindre.

  2. Håller med dig fullständigt! Ja, jag tjänar betydligt mer än min man och vi har ändå delat föräldraledigheten i stort sett lika.

 27. Bravo Clara!! Kan tillägga att jag inte en sekund ångrat att jag var hemma med barnen när de var små. Jobbade till jag var 67 istället så jag fick en pension jag kan leva på och för att jag älskade mitt jobb. Men håller helt med dig om att det är fel att vi alltid ska gå efter männens normer.

 28. TACK för att du sätter ord på de tankar jag tänkte när jag läste den texten! OCH det vore väldigt intressant få se hur samhälle, relationer och mående såg ut om mammor OCH pappor jobbade deltid och hade mer tid t.ex. för att vara mer tillsammans med sina barn. Heja Clara!

 29. Heja! Håller fullständigt med om att det är helt fel att männen alltid ska vara normen. Bravo!

 30. Är inte detta med uppdelningen ngt man bör prata om med sin partner innan man skaffa barn ihop? För det är ett val att vara hemma eller jobba (förutom eventuellt under graviditeten) I en relation, när man är en familj så får man väl gemensamt se till att jämna ut den ekonomiska obalansen. Jag menar inte att det är okej med olika lön för män och kvinnor men så länge det är som det är så tycker jag att man får göra det bästa av situationen och se till så att påverka jämlikheten på hemmaplan. Men som sagt, tror att det är viktigt att fatta beslut om detta innan man sätter fler barn till världen så att det inte blir bråkigt och stökigt när väl barnet är fött. Tycker det är bra att rya åt politiker för att förändra men jag tycker det är minst lika viktigt att se om sitt eget hus, för där kan du ju verkligen påverka.

 31. Hear hear!
  Tack Clara, tack. För att du är så klok och ryter ifrån och uttrycker din egen åsikt. Och för barnperspektivet. Ett ord man hör alldeles för sällan.

 32. Det är en otroligt fin förmån i Sverige att kunna välja att vara hemma med de små barnen och att många pappor inte väljer att ta chansen att vara hemma med barnen i minst 6 månader kan jag inte förstå. De föräldrar jag känner delar upp föräldraledigheten och speciellt papporna har uttryckt hur nöjda de är med att vara hemma med barnen. De får även ett mer jämställt förhållande när barnen börjar förskolan och båda föräldrarna börjar jobba. Nu vill jag inte skylla på kvinnan men har hört flera kvinnor uttrycka att de vill vara hemma i minst ett år och då släpper man inte in mannen som man kanske borde. Clara jag undrar om alla ska jobba färre timmar vad händer med lönen då? Inte kan man förvänta sig att jobba sex timmar t.ex. Och få betalt för 8 timmar. Har inte alla småbarnsföräldrar rätt att gå ner i tid och varför utnyttjar inte fler den rättigheten? Kan det vara så att man vill inte avstå lön. Sedan tycker jag att det är orättvist mot barnet att de ska vara 10-12 timmar på förskolan, det är oerhört jobbigt för barnen och hur får man någon kvalitetstid med barnen i vardagen om man jobbar så mycket.

 33. Mitt i prick! Kärlek till dig som förmår dig att sätta ord på det som vi kvinnor känner!

  1. Ha Ha! Du kan väl inte säga att någon kan Sätta ord på hur vi kvinnor känner” Alla kvinnor är individer och känner säkerligen olika. 🙂

 34. Blir lite tårögd när jag läser det här Clara. Nästan det bästa du skrivit! Det här delar jag på Facebook!
  /http://lovlilett.com

 35. Jag håller helt med dig vad gäller att vi behöver problematisera mäns bristande ansvarstagande vad gäller sina barn. Lagstifta 50-50 om föräldraledighet rakt av, säger jag. Skaffar man barn får man också vara beredd att ta hand om dem. Då ska vi se att det blir ändring på arbetsmarknaden, löner och deltidsarbete inom kort.
  Det jag inte håller med om är det skuldbeläggande som finns av människor som till exempel av ekonomiska skäl inte kan arbeta deltid och måste hämta sina barn sent på förskolan. Det är inte schysst att sitta på sin medelklasskulle och se ner på människor som sliter häcken av sig för att få ekonomin att gå ihop och fortfarande vara en hyfsad förälder. Man ska inte behöva stämplas som en dålig förälder för att man inte har råd att hämta barnen SENAST kl. 15 på förskolan och jag förstår heller inte hur föräldrar blir bättre för sina barn för att de stressar ihjäl sig på jobbet och springer till förskolan, gärna med det obligatoriska mammasjälvuppoffringsdåliga samvetet, för att vara där exakt precis kl. 15 och inte en minut senare för då blir barnen traumatiserade. Dessutom finns det föräldrar som vill arbeta heltid och inte är sämre föräldrar för det. Huvudsaken måste väl vara att förhållandet är jämställt, barnen får ta del av båda sina föräldrar lika mycket och upplägget fungerar för både föräldrar och barn. Fysiskt ständigt närvarande föräldrar kan för övrigt vara sjukt mycket sämre än föräldrar som inte alltid är fysiskt närvarande, men som alltid är mentalt närvarande när hen är fysiskt där.

  1. Lagstiftar man om 50-50 föräldraledighet slår det hårt mot kvinnliga småföretagare. Tex min frissa hade aldrig kunnat vara hemma så mycket(pratar vi ofta om) oxå en aspekt att fundera runt.

   1. Som det är nu slår det mot alla kvinnor och barn och män till och med fast många av dem kanske inte fattar det. Det är väldigt många personer. Småföretagare har det nog tufft vad gäller detta i allmänhet. Det finns säkert även situationer där en förälder kanske är sjuk och inte klarar av att ta hand om barn, men som vad gäller de flesta bestämmelser borde det väl finnas möjlighet till dispens i väldigt speciella fall. Jag tänker ändå att det viktigaste måste vara barnens rätt till båda sina föräldrar och att det borde vara normen.

    1. Du skriver så bra Maria!
     Men då är det många som drar öronen åt sig, man vill absolut inte dela med sig av sin föräldraledighet, men gärna gnälla över hur männen inte tar ordentligt med ansvar för barnen. Nä, undra varför…

     1. Tack! Det är så sant som du skriver, fast jag i och för sig tycker att män ska kunna ta ansvar även om de inte varit föräldralediga. Jag tänker att det är med föräldraledigheten man grundlägger den ordning som ska gälla under barnens hela uppväxt. Delar man där kommer man att fortsätta att dela på ansvar och arbete, eftersom det inte finns en som vet bäst. Det är bra för jämställdheten i hela samhället, men det är även viktigt för barnen och deras utveckling, trygghet m.m. Jag fattar inte att det ska vara så känsligt. Om man verkligen vill ha jämställdhet så borde det ju vara en självklarhet med 50-50.

     2. Fast ang. 50-50 så drabbar ju det personer med sämre ekonomi mer än de med bättre ekonomi. Ex. låginkomsttagare där enda tjänar mer än andra kanske inte har råd att ta 50-50 eftersom de inte har ekonomin till det. Därför kan en sådan lag straffa dem.

      Medan två höginkomsttagare har större möjlighet att välja hur de ska göra eftersom de inte är lika beroende av ena partens pengar och kan ta tjänstledigt ifall den enda skulle vilja vara ledig mer än 50% av tiden.

      Därför tror jag verkligen inte att en lag om 50-50 skulle vara bra. Klart vi ska bli mer jämnställda men att bestämma hur folk ska leva sina liv drabbar de med sämre ekonomi mer än de med bättre.

  2. Ärligt talat tycker jag att du förlöjligar föräldrar som väljer att inte ha barnen länge på förskolan. “… så att de inte traumatiseras …”

   1. Det gör jag inte. Det är bara ett sätt att visa hur orimlig pressen är på föräldrar att alltid hämta sina barn tidigt och hur orimlig idén om att föräldrar som har möjlighet att hämta sina barn tidigt är bättre föräldrar än de som inte har den möjligheten är. Pressen på föräldrar, främst kvinnor, att hämta tidigt och fördömandet av dem som inte gör det är inte bättre än pressen på och fördömandet av kvinnor som inte jobbar heltid. Jag ser ständigt kollegor rusa från jobbet och uttrycka ångest över att de är en kvart försenade till förskolan, att barnen har varit 8 timmar där osv. Ofta finns det även en press att hämta till och med före bestämd tid. På vilket sätt sönderstressade föräldrar med ständigt dåligt samvete för att de inte är goda föräldrar för att de hämtar försent är bra för barnen, det övergår mitt förstånd.

  3. Håller med dig Maria! Både jag och min man gillar att jobba, och vill jobba heltid. Vi tycker att upp till 40 timmar i veckan för barnen på förskolan är OK och löser det så att vi turas om att börja jobba lite tidigare eller senare varannan dag så att det inte blir några 50-timmars veckor där för barnen. Jag vägrar att ha dåligt samvete för att vi inte gått ned till deltid så länge barnen verkar må bra. Vi delade i stort sett lika på föräldraledigheten, trots att jag tjänar betydligt mer än min man. Jag vet att att det finns strukturella problem i den här debatten men självklart måste man också ta sitt eget ansvar.

  4. Precis, Maria! Både jag och min man gillar att jobba, och vill jobba heltid. Vi tycker att upp till 40 timmar i veckan för barnen på förskolan är OK och löser det så att vi turas om att börja jobba lite tidigare eller senare varannan dag så att det inte blir några 50-timmars veckor där för barnen. Jag vägrar att ha dåligt samvete för att vi inte gått ned till deltid så länge barnen verkar må bra. Vi delade i stort sett lika på föräldraledigheten, trots att jag tjänar betydligt mer än min man. Jag vet att att det finns strukturella problem i den här debatten men självklart måste man också ta sitt eget ansvar.

   1. Precis samma sak hos oss! Och självklart finns det de som inte kan dela 50/50 pga ekonomin men i de allra flesta fall handlar det om prioriteringar. Man kanske får sänka levnadsstandarden några år och dra ner på shopping och utlandssemestrar men fler har nog råd om de verkligen skulle vilja. Som kvinna tycker jag också att man kan kräva att ens man tar delat ansvar för barnen. Och går man ner i tid så bör man göra upp om extra privat pensionssparande med sin man. Vet dessutom många kvinnor som faktist inte låter sina män ta del av föräldraledigheten utan de ser de som sin rätt att äntligen få en paus från yrkeslivet. Med den inställningen är det inte konstigt att jämställdheten inte kommit längre..!

  5. Det hade inte funkat för oss då min man är egen företagare. Dessutom ville jag vara hemma med barnen. Det innebär inte att min man är en dålig frånvarande pappa. Han spenderar väldigt mycket tid med barnen och vi har ett mycket jämnlikt föräldraskap. Utom på den punkten att jag va hemma fram till dom va två. Tycker det är upp till varje familj att bestämma det själva. Tror inte på någon lag!

 36. Jag har inte ens barn o har valt att inte jobba heltid. Det finns så mycket annat i mitt liv än jobb..

  1. Håller helt med och har gjort samma! Håller med Clara mfl om barnperspektivet, men även när man inte har barn kan det finnas saker som det är värt att vara ledig för/jobba ngn procent mindre. En fredag i hösthagen, kunna åka med tidigare tåg, läsa böcker, umgås med vänner. Tycker det är fascinerande att så fort man inte jobbar prick heltid så är det provocerande. På mina 90 procent blir folk också provocerade av att jag inte karriärar.

    1. Totalt orimligt! Ska alla som inte vill eller kan få barn arbeta extra då för att kompensera detta? Det tror jag inte.

     1. För det första är det ju i så fall rekommendation (hittar inte var det står exakt så.) För det andra står det också att…”Därför är det bra om ni kan dela på föräldraledighet och deltidsarbete”.

     2. Ja, för att få så bra pension som möjligt. Det är väl inte särskilt konstigt? Och som sagt, de rekommenderar ju också att man ska dela på föräldraledighet och deltid. DET tycker jag är en utmärkt rekommendation.

     3. Men en statlig (!) rekommendation måste väl vara samstämmig med alla möjliga andra aspekter?! En institution kan väl inte bara strunta i aspekter som barnens väl, föräldrarnas hälsa och belastningen för relationen med mera.
      Dessutom illustrerar den här rekommendationen tydligt att det inte är samstämmigt än!

     4. Pensionsmyndigheten utgår från vad som gäller för just pensionen. Precis som alla andra myndigheter utgår från sina inriktningar. Sen är det naturligtvis upp till var och en att avgöra hur man vill göra. Men faktum kvarstår ju – att arbeta heltid är det som ger bäst pension. Skulle pensionsmyndigheten skriva “heltid är bäst för pensionen men dina barn får livslånga trauman av att gå på dagis mer än 6 timmar per dag?”. Jag skulle tycka det var förfärligt oseriöst att börja blanda in en massa subjektiva värderingar. Om jag vänder mig till pensionsmyndigheten är det för att få info om pension, inte bli mästrad i att min eller mina barns hälsa kan påverkas av att arbeta heltid!

 37. Väldigt bra skrivet! Jag håller med helt. Det är sorgligt hur det alltid är kvinnors mönster som är fel och ska ändras när man egentligen borde titta mer på vad män har för mönster och ändra på dem.
  frokenfrost.blogg.se

 38. Tårarna rinner ner för mina kinder när jag läser detta. Det är tårar av tacksamhet, för att du kan belysa och sätta ord, så bra, på denna problematik. För att du kan se det ur ett helt annat perspektiv än det som drivs av den generella normen. Tack för det!

 39. I min bekantskapskrets ojar sig många kvinnor över att de har fått gå ner på deltid, att de tar det största ansvaret för barn och hem osv. Men de tycks ha glömt att de också roffade åt sig all föräldraledighet och lämnade papporna med de ynka två månaderna som inte kan överlåtas. Tycker det är ett väldigt märkligt resonemang. Ska det vara lika, ska det vara det hela vägen.

  1. Precis … Det är lätt att både äta och ha kakan kvar, men funkar det om vi ska vara jämställda?

 40. Har läst den här artikeln tidigare och blir som deltidsarbetande småbarnsmamma inom barnomsorgen både ledsen och arg över att någon kan resonera på det här viset. Tack Clara för att du på ett bra sätt bestrider och ifrågasätter denna typ av resonemang!

 41. Jag jobbar 80% för att jag har ett jobb där det funkar at göra det. Min jobbar 100% för att han har ett jobb där han ändå skulle få göra 100% jobb på 80%tid. Han jobbar dock delvis hemma och styr sin tid själv, han kan tex vara hemma med sjuk liten och jobba ikapp på kvällen osv.
  Det funkar super för oss, vi vill inte ha barnen på dagis mer än så här och jag hinner greja lite extra hemma.
  Vi försöker inte pracka på folk hur de ska leva, men jag är så innerligt trött på att JAG ska stå till svars för jämställdhet, kvinnors löner osv. Att folk på rikligt ifrågasätter VÅRT val för att jag förstör för Sveriges kvinnors löneutveckling. SUCK! Jag har inte klagat på min pension, den har vi koll på. Jag blir vansinnig när jag läser krönikan!
  (Tänk om någon nån gång kunde sätta barnperspektivet främst!)

  1. Ja, tänk om alla tänkte så…”varför ska JAG behöva tänka på något större än mig själv”…då hade vi inte kommit långt idag. Kvinnor hade knappast haft rösträtt, semester hade inte existerat, och inte föräldraledighet heller till exempel.

   1. Fast nu var det väl inte RIKITIG så Malin menar, som jag tolkar det. Utan snarare att som kvinna är man “damned if you do and damned if you dont´t”. Eller dubbelbestraffning som det kallas. Varje familj måste ju ändå få göra på det sätt som gör att det går ihop för just dem. Sedan lever vi absolut inte i vacuum utan är en del av ett samhälle. Men i det samhället tjänar kvinnor ca 85 % av mäns löner så vad fan ska man göra? Jag tycker det verkar finnas de som ser ned på kvinnor som väljer bort karriären under en period när barnen är små eller i alla fall inte sätter den först och det är så jäkla fel. Min sons väl och ve går före att vara “duktig” på det sättet. Sedan vill vi båda ha så mycket tid som möjligt med honom och det går före pengar. Jag har ett låglönejobb och min man tjänar ok. Men vi har inte råd med bil, resor eller vad det nu är en ska lägga pengar på. Sonens behov går först och så kommer våra sedan just nu.

    1. Ja, vad fan ska man göra? Kanske då anpassa sina levnadskostnader så att båda föräldrarna kan gå ner på deltid, exempelvis kan båda arbeta 90 procent istället för att en arbetar 100 procent och en 80 procent. Att minska sin lön med 10 procent bör väl vara en marginal man kan klara av om man har två inkomster till hushållet? Om man nu vill sätta barnperspektivet först. Skulle man gå under ekonomiskt om de ena blev sjukskriven till exempel? Knappast.

     Och om alla bara rycker på axlarna och inte tycker att de har något ansvar för att ändra på strukturerna i samhället – nej, då händer det inte särskilt mycket heller och kvinnor kommer fortsätta att tjäna 85 procent av mäns löner.

     1. Vi skulle absolut ha råd att min man jobbade deltid, men som jag skrev, i hans tjänst skulle han ändå få göra samma jobb fast tjäna mindre, korkat! Han styr sin tid och tar lika mycket ansvar för barm som jag gör.

      Jag lovar att gå upp på heltid längre fram med större barn, ska ju trots allt jobba 30 år till. Men just nu tänker jag inte offra tid med de jag älskar allra mest.

      Tack Ofelia för att du förstår hur jag tänker!

      Dålig mamma som har barnen för mycket på föris eller dålig mamma som inte tar ansvar för alla kvinnors framtid. Det är fan inte lätt att göra rätt!

 42. Jag är väl ett undantag… men…

  Min son är nu 5,5 år och under hans uppväxt har jag och min fru tagit ut hälften var av föräldrapenningen, jag har vabbat oftare, jag har jobbat både deltid och heltid.

  Just nu jobbar jag heltid, lämnar vår son på dagis varje dag och hämtar två dar i veckan.

  I min kompiskrets är vi fler som gör och har gjort på det här viset. Tyvärr verkar merparten av Sveriges män inte göra som vi men vi finns!

    1. Inte ett dugg faktiskt. Tycker det är rätt roande med folk som skryter över sin egen förträfflighet 😀

   1. Tycker det är kanon att män börjar vara hemma mer och då tycker jag inte att de män är “duktiga” utan tar ansvar. Ska förändringar sker måste män påverka män……

    1. Alltså det där med “duktiga” var i högsta grad ironiskt menat det trodde jag framgick. Merparten föräldrarna av bägge könen i närområdet gör betydligt mer än Pelle utan att framställa sig själva som gnistrande unika snöflingor för sin insats. En pappa som lämnar och hämtar sina egna barn förtjänar i min bok lika mycket applåder som en mamma som gör det.

  1. Gött att ni finns! Min man kan ansluta till den klubben! 😀 Några måste ju börja påverka, det tycker jag är super!

  2. Så har vi det just nu också. Jag är i ett skede då jag bygger upp mitt företag och jobbar jättemycket. Min man, som är i skedet att han trappar mer, hämtar och lämnar i princip varje dag på dagis. Jag brukar skämta lite om att vårt barn är som Alfons Åberg, bara pappan som syns hela tiden. Kanske vet ingen att det finns en mamma 🙂 Nu vill jag poängtera att jag är väldigt närvarande i alla fall, men i det “offentliga” syns jag just nu väldigt lite. Det bästa är väl om man kan ge varandra utrymme i olika perioder av livet. Sen tycker jag också att dagens arbetstider är helt föråldrade. Jag har bestämt mig för att om jag någon gång kommer till läget att jag kan anställa, då ska 6 timmar vara heltid.

 43. Jättebra inlägg! Sätter ord på det jag tänkt länge, men inte kunnat formulera. Att vi kvinnor ska jobba häcken av oss och samtidigt skuldbeläggas! Just att barnperspektivet borde gå först borde ju vara så självklart. Tack för den här texten! Ryt mer underbara Clara!

 44. Grundproblemet är precis som du syftar på, Clara, att samhället och normerna inom vår marknadsekonomi är uppbyggda av män. Det är deras prioriteringar och styrkor som är det vi “ska” sträva efter. Så länge vi tillåter att det är så blir vi aldrig jämställda….

 45. Men jösses! Alla här som skriver “men i min familj är det jag som jobbar heltid/min man som gått ner i tid, det är bara att välja att göra som vi, deltidsarbetande kvinnor har prioriterat fel/annorlunda”… Vad duktiga ni är! Men ibland måste man kanske se en struktur i ett samhälle, inte bara titta på sin egen lilla värld. Jättebra att ni tar det steget, men det är inte vad det handlar om här! Och det där om att “kvinnor inte låter sina män vara hemma” köper jag bara inte, är man två vuxna människor så kan man väl troligen resonera gemensamt.

  1. Precis. Ibland känns det, i den här debatten, som att många förutsätter att många föräldrar är dumma i huvudet. Jag tror också att två vuxna människor som lever ihop oftast kan resonera tillsammans och göra de val som man tycker är bäst, eller minst dåliga, just då. Man är som sagt ofta en del i en gemenskap i samhället och det är inte bara att gå ner till deltid på vilket jobb som helst bara för att man har rätten att göra det. Däremot håller jag med Clara i grunden, om att åtta timmar är en onödigt lång arbetsdag som standard.

 46. Bra skrivet! För många vägrar att se elefanten i rummet som du (bland annat) pekar på – att allt färre behöver jobba allt mindre för att bibehålla (och t.o.m öka) vår materiella levnadsstandard. Vore det inte bättre att dela på jobben, dra ned på konsumtionshetsen och sluta sparka på de som inte lyckas hitta ett av de jobb som SKAPAS för att bibehålla det här osunda ekorrhjulet av ökad konsumtion/syselsättning?

  Varför ska vi effektivisera om det inte är för att få mer tid med våra nära och kära?

 47. Den av föräldrarna som jobbar heltid kan sätta av en liten del av sin lön på den deltidsarbetandes/föräldralediga förälderns pensionssparkonto varje månad. På så sätt blir den deltidsarbetande föräldern inte straffad när det är pensiondags för att hen jobbat deltid. Så gör vi i min familj, känns rättvist.

 48. Precis exakt så. Vi pratade om det igår, om varför det ska vara så eftersträvansvärt att alla ska jobba heltid på barnens bekostnad. Varför kan det inte vara eftersträvansvärt att vara hemma och ta hand om sin familj och sitt liv så mycket som möjligt? Hela samhället är snett. Kram till dig!
  http://kammebornia.se

 49. Tack Clara!!!!! Skriv en artikel om det här och publicera i DN, Svd mm och till alla politiker! Det arbets-systemet vi har idag är helt sjukt! 8-timmars arbetsdag är helt förlegat, hur lång tid ska det ta innan de fattar det! Hem och barn ska sköta sej självt är ju egentligen vad man säger, familjen är inte längre det primära och viktigaste. Och hur länge ska det ta innan alla kvinnor fattar att de arbetar heltid på mannens villkor = de är “dubbelarbetande” och får “slav-löner”! Jag har aldrig arbetat heltid när mina barn växte upp och gör det inte nu heller. Det finns mer av livet att göra än bara arbeta, hellre mindre pengar, mindre överkonsumtion och mer FRI tid, fri från det här förslavande arbets-systemet som enbart är på mannens villkor och vinst. En vinst som vi får betala i längden med vår hälsa och välmående. Fram för 6-timmars arbetsdag!

 50. Jag arbetar heltid och kan ibland börja tidigt för att kunna hämta tidigt och min man arbetar 90% så att vi alltid kan hämta barnen kl. 15 varje dag. Så super! Och jag älskar att berätta för folk att det han som har gått ned i tid och inte jag. Jag uppmanar alla pappor, gör det samma!!!

  1. Låter som ni har hittat en kanonlösning för just er familj och förstår att du med all rätt är stolt. Men om vi tänker ett varv till borde det egentligen inte läggas någon värdering i vem av föräldrarna (om inte båda) som gått ner i tid. Éller om tiden fylls ut av far/morföräldrar också osv. Är det inte till målet “varje individ väljer själv oavsett kön” vi vill till? 🙂

 51. Varför måste någon jobba deltid? Dagis äger! Fritids är kanon! Mina barn mår utmärkt och alla är nöjda. Problemet löst.

  1. Tack! Känner samma!
   Vi har helt enkelt inte råd att gå ner i deltid, någon av oss, och jag vill inte heller. 6 timmars arbetsdag verkar vara nåt för höginkomsttagare som bor i hus utan lån…

   1. Alltså, inte råd, det måste verkligen vara en prioriteringsfråga. Vi jobbar halvtid båda två. Visst, vi sparar inte mycket, reser inte och handlar mest på loppis. Bor rätt billigt och har ett gott liv tillsammans. Vi hade ju kunnat jobba heltid båda två och då har massor med pengar över! Men det känns inte intressant just nu.
    Men som ni säger. Vad man vill, det gör man. Och prioritera annorlunda, det kan man.

  2. “Dagis äger och fritids är kanon”. Fine! Men de flesta föräldrar hoppas jag ser det som sin uppgift att vara de som i huvudsak fostrar sina barn. För min egen del känns det inte rätt att jag som mamma är den som träffar mina barn minst. Det är personal, personal och åter personal som fostrar barnen idag. Många vuxna runt varje barn. Undra på att de blir distanslösa! Jag valde att bilda familj för att det var viktigt för mig, inte för att sysselsätta någon annan och själv jaga dygnets alla timmar, och sedan somna med dåligt samvete för att jag valt bort mitt barn till förmån för mitt arbete idag igen. Vad är viktigast i livet?

  3. Jo för att det finns arbeten som man inte orkar arbeta heltid på och ha helt fullt ansvar för barn och hem som ensamstående. Orken tryter och då finns det bara alternativet att jobba mindre.

 52. Jag måste börja med att erkänna att jag har dålig koll på vilka sektorer/arbetsplatser där det bara erbjuds deltidsarbete och om majoriteten av dom är kvinnodominerande.
  Men både kvinnor och män erbjuds samma utbildningsmöjligheter när de växer upp och jag anser att utför man samma jobb bör man ha samma lön oavsett kön (det är jämställt för mig). Och det är min erfarenhet i arbetslivet hittils.

  Jag utgår ifrån att diskussionen här inte handlar om ensamstående
  kvinnor, för de har förmodligen inget val än att jobba heltid oavsett.
  Om man då lever i en relation med någon så utgår jag ifrån att man
  diskuterar och kommer fram till gemensamma beslut som rör hushållets
  ekonomi och vem som ska vabba eller vara föräldraledig.
  Så anser jag ansvarsfördelningen ska vara, jag tycker inte staten ska gå in och tvinga föräldrarna att ta 50-50 av ledigheten.

  Jag tycker alldeles för många både vill ha kvar kakan men ändå äta upp den. Som jag ser det handlar det bara om prioriteringar, och att leva efter de förutsättningar som finns/ges/skapas. Oavsett om man är kvinna eller man.

  Britt har ju rätt när hon skriver “Det duger inte att jobba deltid, hämta tidigt på dagis och sen klaga över låg pension”. Som jag skrev tidigare får man prioritera vilket som man värderar högst. Pengar eller tid.

 53. Du har verkligen en slående poäng i att 8h arbetsdag stammar från tiden då hemmafruarna fortfarande var normen! Önskar att det fanns en vilja att uppdatera vår syn på arbetstider, men det krävs en smärre samhällsomvandling för att få infört 6h arbetsdag…

 54. Bra där! Jag tycker i och för sig att alla får göra som de vill, men blir ändå förvånad över att nästan alla i bekantskapskretsen väljer att göra den klassiska uppdelningen att kvinnan går ner i tid medan männen inte gör det. Anledningen är oftast att mannen har ett jobb där det tydligen inte går att gå ner i tid och att han tjänar mer. Undrar ibland över hur männens kvinnliga kollegor resonerar, kan inte de heller arbeta deltid?
  Jag och min man jobbar 85% båda två och delar på vab, trots att han tjänar mycket mer än mig. Vi har samma utbildningsnivå men jag är i en annan sämre betald bransch. Tycker dock att mitt jobb är lika mycket värt som hans och jag skulle också egentligen behöva jobba heltid på grund av arbetets karaktär, så varför ska bara jag offra mig? Vi väljer dock att jobba mindre, bo mindre, resa mindre för att under några år kunna umgås lite mer med våra barn. Förstår att inte alla har den ekonomiska möjligheten, men undrar om alla verkligen har räknat på saken. Tjänar man mer betalar man också mer skatt och nettoinkomst behöver inte skilja så mycket som man tror, om båda går ner i tid istället för bara den med lägst lön. Dessutom får barnen två närvarande föräldrar istället för en, som kanske är den största vinsten.

 55. Håller med om detta med åttatimmarsdagen – den är verkligen föråldrad! Det skulle vara mycket bättre för alla – både de som är arbetslösa nu, och de som jobbar halvt ihjäl sig med både heltidsarbete, hem och barn (speciellt ensamstående småbarnsföräldrar såklart) – om vi skulle dela på de arbeten som finns. Samt för barnen såklart, som skulle slippa långa dagar på dagis och fritis.

  Dessutom skulle vi utföra ett BÄTTRE jobb när vi inte var så trötta hela tiden. Jag vet att det har gjorts experiment som visar, att folk utför lika mycket på sex timmar som på åtta timmar, för de är fräschare och jobbar effektivare på den tid de har till sitt förfogande. Ingen människa ORKAR åttatimmarsdagarna, utan då blir det att folk jobbar långsammare i stället, samt tar diverse pauser för att prata med kollegor eller surfa på nätet.

  (Sedan fattar jag också, att det finns speciella befattningar, som kräver att den som innehar dem är tillgänglig både åtta timmar och mera per dag. Men det är ju vanligen inte småbarnsmammor som har de befattningarna ändå.)

  1. Har också läst om sådan forskning som visar att man kan jobba mer effektivt med kortare arbetsdagar. Arbetsmiljö är otroligt viktigt för hälsan och vem tackar dem som jobbar så de blir utslitna och sjukskrivna? Nej, de tackas aldrig utan kallas för “parasiter” som lever på “andras skattepengar”, blir misstrodda av myndigheter och omgivning och får kämpa för att få hjälp (och kämparglöd är vanligtvis inget man har om man är sjuk). Jag jobbar själv deltid för att jag har flera kroniska sjukdomar. Inget som är livshotande utan snarare livskvalitéhotande. Blir bara misstrodd, hetsad att pressa mer och jobba mer…

  2. Fast där har du helt fel. Jag är snart blivande mamma och jobbar som läkare i slutenvården. Jag har utöver en fulltids tjänst även jour vilket innebar att jag i genomsnitt har 50-60 timmars veckor. När jag har nattjourer har jag 17 timmars arbetspass där jag jobbar ensam utan planlagda pauser. Jag har ansvar för 3 avdelningar samt akuten, bär på 3 akutsökare och har ingen som avlöser när jag behöver kissa, äta eller vila. Jag har 3 sådana pass på vecka och i genomsnitt 1-2 sådana veckor i månaden. Vill jag jobba mindre? Gud ja men vem ska då ta.över ,mina kollegor jobbar lika mycket? Det tar 12 år för att utbilda en barnläkare och det finns inte tillräckligt med folk. Jag är också kvinna i vården men mitt perspektiv hörs aldrig troligen för att jag är “höginkomsttagare”. Så här jobbade jag till graviditetsvecka 32 för som läkare kan jag inte få gravidpenning. Kam jag byta jobb? Ja när jag är färdig utbildad men jag lämnar ett hål i bemanningen och då får en annan ung kollega springa snabbare och jobba mer.
   Det är inte svart eller vitt vilket tyvärr jag upplever både ditt och claras resonemang.

   1. Låter viktigt och ambitiöst men inte helt hälsosamt. Har hört att läkare kan styra sin arbetstider mkt själv vilket inte stämmer överens med vad du säger. Hoppas du får ta det lugnt snart!

 56. En annan tanke: man vet inte ens om man BLIR så gammal att man hinner njuta av den där höga pensionen, som man tjänat in på sina barns – och kanske sitt äktenskaps – bekostnad. Vet så många som antingen dött knall och fall strax efter pensioneringen, eller rasat ihop och blivit väldigt gamla redan i 70-årsåldern. Verkar dumt att skjuta upp livet tills man är gammal. Mycket bättre att leva här och nu, med sina nära och kära omkring sig! Det är förresten inte särskilt länge barnen tycker att man är rolig. När man blir pensionär har de andra människor i sitt liv som är viktigare att vara med (förhoppningsvis). Det går inte att ta igen de förlorade småbarnsåren och skolbarnsåren då.

 57. Åh vad jag håller med, är själv den som gått ner i tid för att ge barnen en lugnare vardag, tjänar bättre än maken men han vill inte jobba nåt annat än heltid och jag kan ju varken tvinga honom eller straffa barnen genom att gå upp i tid själv. Tycker också det är sinnessjukt att fokusera på de hundralapparna det kan göra på pensionen att jobba 80% under de få år ens barn är små, jag vet att jag kommer vara mer nöjd över att ha tillbringat tiden med dem än att kunna köpa mer saker som gammal!

  1. Precis så ser det ut hemma hos oss också. Jag tycker lätt att jag är den stora vinnaren.

 58. En annan sak: varför är inte samhället bättre på att “skapa jobb” till de som varit hemma med sina barn?

  Jag har varit föräldraledig längre (i praktiken, ej nödvändigtvis på pappret), vabbar oftare (ids inte alltid med byråkratin, så syns knappast i någon statistik) och är egenföretagare. Min fru tjänar mer. Jag har 0 säkerhet om något skulle hända. Jag arbetar inom kultursektorn, så att vara hemma med barn är knappast någon merit. Gynnar knappast min karriär. Men det funkar för oss såhär, just nu.

  Jag blir knappast oduglig för att vara hemma med barn. Men såklart “svårare” att anlita, jag kan inte visa framfötterna hela tiden. Det är svårt för mig att åka bort längre perioder… o.s.v.

  Den som anlitar mig måste alltså ta en risk. Jag gör mitt yttersta för att betala tillbaka förtroendet såklart, men tanken slår mig: samhället går i helt motsatt riktning mot vad det borde (man ska offra så mycket som möjligt för mammon, karriären eller vad det vara månde). Det är inte rimligt att bara skylla ojämställdheten inom föräldraskapet på ojämlikhet mellan könen och konveniensen (i slutändan den enskilda individen). Det borde rimligen vara så att samhället tar ett ansvar för den som ska gå på föräldraledighet / börja arbeta igen (och inte har en fast tjänst då), eller den som är hemma med sjuka barn. Alltså som en slags borgenär för RISKEN med en sådan tillfälligt anställd / uppdragstagare.

 59. Tack för en bra artikel Clara. I vårt fall så har vi delat lika rakt av på föräldraledighet, vabb och jobbar 80% bägge 2. Vi är inga höginkomsttagare, utan vill vara med våra barn och prioriterar bort annat. Tycker att alla ska få göra som passar dem bäst, vi ska stödja varandra och inte klanka ner på varandra. Peace.

 60. Jag håller med dig helt och hållet.
  Att inte Britta Svensson är kompetent nog att vända på argumentet.
  Om alla skulle arbeta heltid så skulle alltså alla barn behöva vara på förskola/skola/fritids från 7.30-17.30-MINST!
  Är Britta Svensson så inhuman?
  Jag är inte för någon form av tvång när det gäller föräldraledighet, tycker att det är upp till varje enskild familj att välja, men det här utspelet som Britta Svensson kommer med skulle tamej tusan innebära psykisk misshandel av våra barn.
  Jag blir mörkrädd Britta Svensson!

  1. Vi jobbar heltid båda två men med olika arbetstider, vilket innebär att barnen är på dagis mellan 8.30-16.00. Jag lämnar senare och min man hämtar eftersom han börjar jobba tidigare. Det finns flera sätt att jobba på heltid på.
   Många barn går redan idag på förskolan de tider som du beskriver. Skulle deras föräldrar sakna hjärtan? Misshandla sina barn?
   Vi lever i ett samhälle där det på vissa ställen kostar 3 mille att köpa ett hus. För att få råd att köpa detta hus eller få lån måste man arbeta heltid. I vissa familjer finns kanske bara en förälder. Misshandlar hen sitt barn för att hen måste jobba heltid för att försörja sig själv? Hjälp. Skuldbelägg inte dessa kämpande föräldrar mer!

   1. Vissa kanske måste, andra verkar mer vara intresserade av sina karriärer än att ge barnen humana tider

    1. Men det kan du väl inte riktigt veta? Jag tror att de allra flesta heltidsarbetande föräldrar gör vad de kan för att hämta sina barn så snabbt de kan. Jag är övertygad om att de inte är sämre föräldrar för att de jobbar heltid iallafall!

     Sen finns det faktiskt fler personer i barnets värld som är viktiga. Att få vara ensam med favoritförskolepedagogen en halvtimme innan föräldern kommer behöver inte vara inhumant eller “mental misshandel”. Det kan också vara en mormor eller farfar som hämtar barnet så att föräldern kan jobba ikapp för att kunna umgås med sina barn helhjärtat och utan att kolla på mobilen stup i kvarten 😉

    1. Där vi bor kostar hus minst 3-4 milj. Därför har vi valt att bo fyra personer i en trea och få råd att ha barnen på förskola 9-15.30 som allra mest. Jag har full förståelse för att man som ensamstående och lågavlönad utan anhöriga gör vad man måste och det kan innebära långa dagar på förskolan för barnen. Men har svårt att förstå prioriteringarna med långa dagar om man inte måste, speciellt för barn under 3år.
     På vår kooperativa förskola går nästan alla barn till max 16 detta pga att barn i den åldern blir så trötta runt den tiden och personalen gärna ser att de som har möjlighet hämtar så tidigt vi kan för att det ska vara lugnt för de som går längst. Vi föräldrar pusslar för att barnen ska få bästa möjliga dagar. Vissa har lyxen att ha far och morföräldrar eller annan släkt som kan hämta vissa dagar och passar då på att arbeta sent de kvällar man får hämthjälp. Andra föräldrar turas om att hämta varandras barn och barnets kompis kommer hem och äter middag med oss. Andra föräldrar har också möjlighet att ta med sig arbetet hem och fortsätta arbeta efter det att barnen lagt sig. Min man jobbar dygnet runt vissa veckor för att kunna sluta tidigt andra. Det finns många varianter att lösa förskoletiderna på och jag tror starkt på att alla diskussioner om tider bör ta barnens behov i beaktande. Precis som med föräldraledighet skulle är jag dock tveksam till tvingande lagstiftning iom att allas vardag ser så olika ut.

    2. 3 miljoner?! Om det ändå vore då billigt?! Här i Gbg – trakten får du inte ett vettigt hus under 5 miljoner!

 61. Fast det där med att männen kom hem till en fru som inte arbetade alls är nog inte sant. En fru som arbetade stenhårt i hemmet är snarare sant. Innan barnomsorgen var så utbyggd som den är idag, innan spishällar, dammsugare och tvättmaskiner var en självklarhet, så var det närmast ett dygnetruntjobb att sköta hem och småbarn,

  1. Fast det där känns väääldigt längese`n. Jag är snart 70 och min mamma hade både spis,dammsugare och tvättmaskin.Dock inte frys eller torktumlare. Bara en liten reaktion och en tanke på hur långt tillbaka man ska gå.

   1. Så här står det i Claras text:”Det infördes år 1919 när männen som arbetade åtta timmar kom hem till en fru som oftast inte arbetade alls.”
    Och 1919 är längesen, och en kvinna som då var hemmafru slet sannolikt hårt. Annars håller jag med Clara i det övriga hon skriver.

    1. Aj, det missade jag. Jamen då håller jag med, det måste ha varit otroligt jobbigt. Jag tyckte det räckte med tre barn och ett lantbruk fast jag hade alla moderniteter.

    2. Men kära nån, Clara menar givetvis betalt arbete. Men att begreppen i allmänhet används så slarvigt är förstås förargligt. Min favorit är föräldra”ledighet”.

     1. Jo, det tror jag också hon menade men det är viktigt med ordval. Inte minst när det gäller just arbetet och synen på det. Det är som om lönarbetet har blivit själva meningen med hela existensen, och det enda arbete som klassas som seriöst tycks vara det man går iväg för att utföra på en bestämd plats, till lön på en bestämd dag varje månad.
      Ditt eget exempel är ju talande. Jag har inte själv barn men fattar ju mer än väl att det är ett arbete att ta hand om barn, oavsett om det är egna eller andras.Nu vet jag att Clara har vettiga åsikter i dom här frågorna men var ändå tvungen att reagera.

  2. Ja plus att bland arbetarklassen jobbade även kvinnorn. I Malmö, och antar att det är ungefär samma för resten av landet, var 50% av fabriksarbetarna på den tiden kvinnor! Som också tog hand om hemmer och familjen! Det var främst borgarna som kunde skaffa många barn och ha en hemmafru som enbart arbetade i hemmet.

 62. Sen är hela dagens förhållningssätt till arbete helt stört, läs Roland Paulsens “Arbetssamhället”, den ger perspektiv och är mycket intressant.

 63. Sen är det väl också dags att lyfta fram att många inte orkar jobba heltid exvis inom vården som har utvecklats till ett fysiskt väldigt krävande yrke. Och var ligger problemet då, hos de kvinnor som prioriterar sin egen hälsa och ett meningsfullt liv vid sidan om yrket eller hos de politiker som med snedvridna värderingar styr tilldelning av resurser till en så viktig del av välfärden??!

 64. Det här med barn ska jag inte uttala mig om (eftersom jag inte har några egna än) men det här med pension kan jag!
  1.delar av den allmänna pensionen kan skrivas över till ens respektive (tillsvidare eller under en viss tid) = den part som för tillfället inte arbetar/arbetar mindre/har lägre lön kan få högre inbetalningar till sin pension än vad hen annars är berättigad till (pension är enskild egendom så det är ocksåett sätt att säkra upp omparet går skilda vägar senare i livet)
  2. Spara privat och “kompensationsspara” till den som inte får/får lägre tjänstepension = dagenssystem bygger på att vi själv sparar, börja tidigt med en lägre summa så du får större “ränta på ränta” effekt

  1. Jag hade aldrig hört om det förrän tidigare i höstas. Konstigt att ingen för fram överföra-pengar-till-den-som-väljer-att-vara-hemma i debatter om jämställdhet. Borde ju va självklart att man vill att ens partner ska ha lika bra förutsättningar som en själv ekonomiskt.

   1. Instämmer till fullo! Här skulle staten lätt kunna gå in och slänga ihop en färdig enkel lösning i stil med en temporär frivillig sambeskattning under småbarnsåren så att den som just då eller hela tiden är hemma mest inte kör pensionen i botten..

   2. Det förs visst fram, men det gäller att vara på hugget själv också och bevaka sina förmåner.

  2. Helt rätt Pensinosnörd! Jag tycker att det handlar om ansvar, att man själv tar ansvar för sin egen situation, inser att ens val har konsekvenser. ‘Ja, i vår familj har vi bestämt att jag ska jobba deltid för att kunna hämta barnen tidigare osv. För att jag inte ska missgynnas pensionsmässigt har vi löst det så här med xxx’

 65. Jag skulle oxå vilja vara hemma och sedan få en hög pension och ett samhälle med högkvalitativ vård, skola osv men hur får vi den ekvationen att gå ihop?

  1. Enkelt! Genom att vi fördelar välståndet så jämt vi kan över befolkningen. Istället för att som nu ge skatterabetter till människor som egentligen inte behöver dem för att de ska kunna konsumera mera prylar och tjänster som de inte behöver eller iaf borde kunna utföra själva.

   Fram till slutet av 80-talet så minskade inkomstklyftorna – de hade minskat sedan andra världskrigets slut tack vara att välfärdsstaten byggdes ut. Efter 90-talskrisen ökar de igen och det har nu aldrig skiljt så mycket i inkomst mellan rik och fattig i Sverige som nu. Skillnader i både fysisk och psykisk hälsa mellan olika befolkningsgrupper ökar nu igen – som ett brev på posten.

 66. Tack du och alla andra som ger oss kvinnor som gillar att jobba så jävla dåligt samvete över det att det är helt omöjligt att känna sig stolt över det man gör, både för sig själv och för framtida kvinnors chans att slåss på samma villkor som män. Om det var lika självklart för kvinnor att arbeta heltid som för män så skulle det också vara lika självklart för båda att dela allt hemma.

  1. Vad synd om du känner dig påhoppad Karin men tänker du någonsin på hur priviligerad din egen position är? Hur dåligt samvete tror du inte att den funktionsnedsatta mamman som med smärta pressar sig att arbeta mer än vad hon egentligen borde och ändå bara får ihop några ynka timmar i veckan har? Hon och alla andra som inte kan arbeta mer än deltid ses ju som parasiter i arbetslinjära tider, du ses som föredömet. Jag lägger ingen värdering i hur du väljer att lösa dina tider. Alla är inte skapta för att vara hemma mycket precis som alla inte är skapta för att arbeta heltid. Men förutsätter att du om du vill göra karriär har full avlönad eller ingift hemmahen som sköter markservicen hemma så du slipper dubbelarbeta. Det är vad en man i motsvarande position skulle ha.

  2. Intressant argument, det att kvinnor bör jobba heltid för att männen ska ta större ansvar. Ett av de största argumenten mot delad föräldraförsäkring är nämligen att barnen blir lidande av det, då de kommer få börja extra tidigt på förskolan eftersom männen inte kommer ta ut sin del av ledigheten.

 67. Detta inlägg rör om i grytan, vilket jag tycker är modigt och bra av dig! Kul å läsa dina starka åsikter och jag håller med om att man måste börja se även männens val och strävan som problematiskt.

 68. Trist bara att det glöms bort vilken enorm förmån det ändå är att få bo i ett i-land med generös föräldraförsäkring. Du kan vara hemma med ditt barn i många fall kring 1,5 år och få BETALT av staten…man behöver inte svälta, sakna tak över huvudet m.m. Vi har fri utbildning där envar kan välja yrke och anställningsvillkor. Det är helt otroligt, är så tacksam för detta! Själv vill jag gå ner i tid när jag får barn, sämre pension eller ej. Man väljer också den partner man får barn med, välj en som vill leva som du själv vill=problem solved. Angående pensionssystem finns det troligen inte ens kvar i nuvarande form om 40 år när det är aktuellt för mig. Heja alla föräldrar hur ni än gör med föräldraledigheter!

  1. Du får inte betalt av snälla farbror staten, utan du får ut en ersättning i form av föräldrapenning som du själv betalt för genom att skatta på dina egna pengar. Det finns ingen evigt sinande gruva med pengar som staten tar ifrån, utan det är pengar vi gemensamt som folk samlar ihop för att ha som sociala försäkringar när vi behöver dem, bland annat.

    1. Nja, skatt betalar vi ju på allt möjligt. Mat, pension, kläder, vägtullar. Vi skattar inte enbart på arbete.

   1. Oj, då borde jag som barnlös få ut min pott då? Eller vägra betala via skattesedeln för andras ungar. Eller så kan vi frångå den socialistiska ide´n om höga skatter så kan människor spara pengar själv och lägga på utgifter de själva valt.

    1. Vi skall vara glada åt barnen, vems de än är. Det är nämligen de, som i framtiden genom sitt arbete gör, att din pension kan betalas ut. I alla fall enligt det pensionssystem, som just nu en stor majoritet är överens om.

     1. Vara glad över och att betala för är vitt skilda saker. Barnfamiljer är redan subventionerade i det här samhället. Hus och höga kostnader är inte samhällets ansvar om du drar på dig. Ha en vettig budget, lev efter tillgångar och sluta whina liksom.

      Jag betalar gärna skatt, men ogillar starkt gnällspikar till kvinnor som väljer arbeten med låga löner och pissiga villkor och sedan skyller på männen…det är du som tagit ett beslut och du som ska stå för det. Skyll inte på samhället, din man eller något annat.

     2. Fast någon måste ju göra jobben med de dåliga lönerna också eller hur? Ofta väldigt viktiga jobb dessutom, som att ta hand om dig när du är gammal och lever upp din rejäla pension.

     3. Det är fortfarande ett val individen gjort. är man t.ex. uska kan man också välja att arbeta på flera ställen och med annat än krävande demensvård t.ex. Själv har jag bra lön och arbetar med vård. Har dock ingen flashig utbildning alls. Jobbar med flera uskor som tjänar helt ok och har helt ok anställningsvillkor. Man behöver heller ej fastna i samma bransch hela livet och slita ut sig, naturligt är att byta lite då och då och studera om det behövs. Därmed inte sagt att jag tycker att människor förtjänar dåliga villkor. Däremot har varje individ ansvar för sitt eget liv och därmed också för sina val.

     4. Mitt i prick Sofia! Gnäll hjälper inte om man nu vill förändra saker.

     5. Människor som skriver “Jag betalar gärna skatt, men…” gillar enligt min tidigare erfaranhet inte alls att betala skatt. Människor som lastar kvinnorna för deras situation (lägre lön och pension, mer hushållsarbete, mer psykisk ohälsa) snarare än strukturerna är enligt min tidigare erfarenhet varken empatiska eller vetenskapliga.

      Men det är bara mina tidigare erfarenheter. 😉

    2. Med den retoriken så kan vi ju skrota all skatt och så kan vi skaffa ett liknande system som i USA där alla sköter sig själva, för varför ska jag betala för om du får cancer eller ta ansvar för att du åker skidor och bryter benet? Eller så kan man ha SOLIDARITET och inse att alla har nytta av välfärdssystemet ibland.

     1. Hört talas om privata försäkringar? Räcker det inte med att ha subventionerad förskola, skola, sjukvård till barn? osv. Dessutom barnbidrag, herregud vilket bortskämt land man lever i.

     2. Klart man hört talas om privata försäkringar. Det är sådana som man har råd med om man lönearbetar, inte om man som ensamtstående uppfostrar barn själv. Det här bortskämda landet som du lever i – den skattefinansierade välfärdsstaten – har du att tacka för allt. En försvinnande lite del av neoliberalerna skulle ha råd att leva i den värld de själva förordar. Bättre tillsammans.

  2. Jaa Sofia med dina åsikter så lär du aldrig förstå människor som känner solidaritet och medkänsla och som vill dela med sig till andra.

 69. Typiskt Expressen ändå. Och som man säger, det finns en särskild plats i h får de kvinnor som inte stöttar varandra. Högerns lösning på jämställdhetsproblemet är att båda jobbar heltid och köper ruttjänster. En lösning som funkar för medelklassen, men vad gör vi som inte har råd med städhjälp? Djupt osolidatrisk politik.

 70. Så bra skrivet om en oerhört viktig fråga för framtiden Clara! Tur att det finns kloka människor som du som har en röst i mediabruset. Önskar att detta en gång för alla kunde lyftas till en seriös samhällsdiskussion. Helst igår.

 71. Fy fan vad du är bra Clara. Önskar att du styrde Sverige, eller hela världen faktiskt. Vilken utopi!
  Tack för att du sätter ord på det jag upplever, önskar och känner och tack för att du orkar vara känd, så att dina ord sprids med slagkraft.
  Heja dig!

 72. Jag håller med dig till viss del, men du återkommer ständigt med felaktigheter som jag måste påpeka. Det hjälper inte att sänka arbetstiden för att lösa arbetslösheten! Det är inte så att vem som helst kan få vilket jobb som helst. Den största gruppen som är arbetslösa idag saknar oftast rätt utbildning, många har inte ens gymnasieutbildning. De kan knappast hoppa in och jobba när sjuksköterskor, lärare och läkare sänker arbetstiden, det är yrken vi har brist på folk inom!

  1. I vissa fall tror jag nog att det hjälper för arbetslösheten att sänka arbetstiden, även om det just i exemplet vården som du nämner är brist på kvalificerad personal (vilket väl är ett politiskt problem också, då utbildningsplatserna måste vara för få och folk med rätt utbildning flyr till Norge exempelvis?). På min arbetsplats har vi precis nyanställt exempelvis en litteraturvetare och tre andra personer med generella examina (då kravet för att anställas var akademisk utbildning, men inte specificerat vilken). Många av oss arbetar 80 eller 90 procent då vi har rätt till det med små barn, tror faktiskt att vår arbetsplats skulle anställt färre personer om alla jobbade 100 eller 110 procent.

 73. Åh så bra skrivet, Clara!!! Du sätter verkligen ord på det som är så himla viktigt. Jag kunde inte skrivit det bättre själv!

 74. Bra Clara! Gillar dina åsiktsinlägg, mer sånt…
  Varje vuxen med möjlighet att välja får göra sina egna val, men strukturerna finns där likväl. Jag är högutbildad och fri att välja. Min man är entreprenör och fri att välja. Innan barnen var vi mycket jämställda. Och vi vill barnens och varandras bästa. Ändå blev det så som vi inte hade tänkt från början. Jag tog ut mesta delen av föräldraledigheten. Har vabbat mest. Har arbetat deltid i många år. Och resultatet? Jag tar störst ansvar för barnen och hemmet Och har tappat fart i arbetslivet. Och vår relation är påfrestad. Och min man är sjukskriven för utmattningssymptom. Resultatet av många kortsiktiga val som fått långsiktiga konsekvenser. Om vi kunde börja om? Arbetat mindre båda två och fördelat lika.

 75. Men då har väl kvinnan i så fall skaffat barn med fel man, om mannen inte kan ta sin del av ansvaret.

 76. Om kvinnan ser sig som samhällets offer -då blir hon det. Ofta har hon/vi en man vid sin sida och då blir det ett självvalt systemfel. Sen hur man löser det familjeekonomiskt, om den som av någon anledning väljer att jobba mer eller har högre inkomst lägger undan till den andra för framtiden, det är ju familjens problem. Men när gubben dör först (som ofta är fallet) och man blir fattig pensionärsänka…det är väl för i h-e inte samhällets fel. Människor måste väl kunna se sin roll i ett systemperspektiv, eller är vi inte smartare än så???

  TA ERT ANSVAR KVINNOR, VI ÄR INTE VIKTIGARE FÖR VÅRA BARN ÄN DERAS FÄDER. Vad är då viktigast -pengar eller barn Clara m.fl??? Varför ska denna fråga bara outas till kvinnor? Vilka är villiga att sänka sina utgifter för att vi (främst då papporna) ska kunna vara hemma med våra barn? Välj dina barns far med omsorg…hur kan hans jobb eller din “men jag är gärna hemma längre med barnen-attityd” vara viktigare för honom än hans egna barn???
  Sen att det inte är helt accepterat av samhället att pappan ska vara hemma med barn i samma utsträckning som mamman, och där kan vi också bara stötta och kämpa, det kommer att ge med sig. Företagen måste leva som man lär -även i ledningsgruppen.

  En viktig fråga absolut och jag fattar galoppen, men ställ krav och stötta/uppmuntra era män för föräldraledigheten. Man måste utgå från vad man kan göra själv åt problemet. Många bäckar små ni vet… Och tyck för fasen inte att er tid med barnen är viktigare än pappans, så länge vi tycker så kommer vi ingenstans!

  Go´ 1:a advent på er alla krigare;)
  Jenny

 77. är så tacksam och glad över att ha mött en man som är annorlunda än den bild du har om män i allmänhet. Min man proriterar annorlunda än, vad som verkar, större delen av män brukar göra. Hos oss är det han som vabbat mest till exempel. Vi har ett väldigt jämnställt fördelning utefter våra egenskaper och olika gåvor. jag lämnar han hämtar (95% av tillfällena), jag ansvarar för barnens kläder dvs att de har rätt storlek och att inget saknas, han tvättar oftast 😉 hos oss är det han som lagar maten under vardagarna och sköter de flesta nattningarna, mest eftersom jag jobbar många kvällar då.
  Vill bara lyfta fram att det finns guldkorn bland män och att det inte är bra att dra alla över samma kam. Men jag håller med om att många män (och kvinnor), dock inte alla, lever kvar i rollerna att kvinnan sköter hem och barn fast båda jobbar heltid, vilket då gör att kvinnor oftare går ner i arbetstid.
  Men det är ju inte bara männens fel, utan ofta vad jag sett, så har kvinnor svårt att släppa på ansvaret. De envisas att det är de som är föräldralediga mest osv då de anser att mannen inte kan ta hand om barnet som de kan. De vågar helt enkelt inte ge det ansvaret till männen antagligen på grund av det nedärvda synen att män inte kan sköta barn och hem, eller av helt själviska skäl att de VILL ha huvud ansvaret och vara hemma mest, vad vet jag…

 78. Gud vad bra skrivet Clara! När ska vi kvinnor inse, att det inte gäller att härma männen eller gamla regler som var bra för hundra år sen! Vi går in i en helt ny tid, där kvinnors tänk och behov och sätt att vara kommer i förgrunden. Och kan inspirera männen istället. Vi får helt enkelt gå vår egen väg, om nu männen inte lyssnar.

  VI ÄR EN STARK KRAFT, hälften av befolkningen!

  Fram för färre arbetstimmar, så att vi hinner med våra egna barn. Fram för ett lugnare vardagstempo där vår egen själ hinner med. Fram för en värld där vi hinner se varandra och genuint intressera oss för varandra. Fram för det kvinnliga VARANDET, glädjen i att umgås, pyssla, njuta, skratta, pyssla om, uppskatta, älska. Fram för en mer besjälad tillvaro där alla kommer tills sin rätt, inte minst andligen.

 79. Hej! Jag håller fullständigt med om “Och barnperspektivet borde vara det första vi tar hänsyn till! Vad kan vara viktigare än barnen?” men det borde alla föräldrar göra. Enligt min mening gör vi detta bäst genom att minska barnens tid på förskolan och skjuta upp förskolestarten så länge som möjligt. Våra barn spenderar mer tid på institution än någonsin, vad blir det för vuxna av dem? Ge familjerna fria ramar att själva utforma vad som passar bäst för dem. En pappa som är hemma på heltid, två föräldrar som jobbar 50% eller någon helt annan lösning. Låt förskolan vara till för dem som VERKLIGEN behöver det, ensamstående och arbetslösa inte för mammor som går hemma med småsyskon.

  1. vad får dig att anta att “mammor som går hemma med småsyskon” och ska orka bilda mjölk och själv hämta sig efter förlossningen inte “VERKLIGEN behöver ” avlastningen som förskola kan ge aktiva äldre barn? Eller en föräldraledig pappa/medmamma/annan anhörig för den delen? Själv sitter jag gladerligen uppe sent och jobbar för att kunna hämta barnen tidigt på förskolan och fixar och trixar för att de ska få långa lov. Men har aldrig behövt avlastning dagtid så mycket som de där första vintermånaderna som nybliven andragångsmamma och äldsta barnet behövde fortsatt kontakt med kompisarna från förskolan då ingen var hemma samtidigt som oss. Varje familjs situation är unik och behoven och ev stöd av släktingar varierar stort därför passar inte en lösning alla.

 80. Vad skönt att läsa detta blogginlägg och alla bra svar! När ska man behöva sluta skämmas för att man vill ta hand om sina egna barn? Och är det inte värt någonting? Jag blir helt galen när allt som räknas är att man ska jobba så många timmar som möjligt, men att ta hand om sin familj och sina medmänniskor betyder ingenting! Är det den framtiden vi vill ha? Att våga arbeta mindre och få uppfostra sina barn själv borde belönas. Önskar mer medmänsklighet och bättre fördelad pension. Tragiskt att läsa en sådan artikel och att den dessutom är skriven av en kvinna.

 81. Jag tycker det är en förmån vi kvinnor har, att vi får gå ner i arbetstid och göra det vi älskar mest medan männen tar ansvaret för familjeförsörjningen. Då gör det inget att vi tjänar mindre eller får sämre pension. Lycka mäts inte i pengar! Jag undrar när alla feminister ska förstå det.

  1. Du får prata för dig själv först och främst! För du menar väl ändå inte att alla kvinnor mest av vill vara hemma? I såna fall är din syn på kvinnor lika grovt generaliserande som din syn på feminister verkar vara.

   http://www.familyandart.com

  2. Alla har ansvar för familjeförsörjningen. Lycka mäts visst i pengar, även om det bara är upp till en viss gräns – en gräns som allt fler får allt svårare att nå upp till med dagens ekonomiska politik.

  3. Menar du allvar? “Gör inget.” Fråga alla kvinnor som är fattigpensionärer till följd av låglönejobb, hemmafruliv och deltider om det GÖR NÅGOT.

   1. Nä gör INGET för det är helt och hållet självvalt! och något man har räknat med och “offrar” . för som sagt lycka mäts inte i pengar. Simple as that.

    1. Du har fel, simple as that. Samhällets normer påverkar våra val i väldigt hög grad, från tid till annan.

 82. Varför handlar det alltid om barnen när denna frågan lyfts? Jag jobbar 75% men är anställd på en heltid. Jag vill inte jobba mer. Min arbetsgivare tvingar mig inte. Vem säger att normen ska vara 40h/v? Vill man ha mer pengar/pension kan man ta ett extrajobb och jobba 60h/v. Varför anses inte det optimalt? Jag tycker mycket om mitt jobb men jag tycker om att läsa, träna, umgås med mina stora skolbarn, träffa vänner etc också. Varför ska jag då jobba 40h för mer pension? Borde vi inte alla jobba 60h då för att optimera pensionen?
  Jag lever nu, njuter nu, planerar ekonomiskt långsiktigt och kommer att råd att leva även som pensionär. Förhoppningsvis är jag frisk och lycklig istället för sönderstressad och utsliten då.

  1. Alla har inte en såda förstående arbetsgivare. har man inte barn under åtta år så har du inte rätt att jobba deltid om du har heltid hur mycket du än vill. Därför har det funnits rapporter som heter rätt till deltid. dvs att man ska fritt kunna välja sin arbetsprocent.

 83. Jag blir så irriterad när jag läser sådana här kommentarer om att det inte finns viktigare än att ta hand om sina barn! SJÄLVKLART är det viktigt MEN vad säger att barnen blir lyckligare av att vara hemma än i en social tillvaro? Jag blir så trött på att folk tar hem sina barn tidigt för att sen ‘jaga’ kompisar åt sina barn! Låt barn som trivs att vara sociala vara i en social miljö där de utvecklas. Och njut av det utan att dåligt samvete! Det beror givetvis på barn till barn men föräldrar är ibland alltför beskyddande.

  Nästa sak som irriterar mig är uttalandet om att en måste jobba deltid! Varför då (starkt ihopkopplat till ovan)? För barnets/barnens bästa eller föräldrarnas möjlighet? Och vad är det för skrönor om att mannen gör karriär på bekostnad på kvinnans deltidsarbete! Det är familjen som sätter upp spelreglerna, låt var och en bestämma vad som funkar bäst i den familjen! I vår familj jobbar vi båda heltid, jag (som kvinna) tjänar mest och har högst nivå på tjänst. Våra barn är (och har alltid varit) heltid på dagis och fritids. Vi har INGEN support av omgivningen (far- o morföräldrar etc). Alla fyra i familjen älskar sitt liv, vi gör det som känns mest stimulerande för oss som individ och som familj totalt. Ta bort alla könsfrågor, de är enbart levande på grund av gamla fördomar. Var stolt över de val din familj gör, deltid eller heltid, man eller kvinna. Var rädd om livet, det kommer inte åter. Lyssna på era barn, vad vill de mest av allt just nu? Och hur ska du som förälder förvalta ditt ansvar att finnas för ditt barn i ur och skur? Genom att medvetet leva ett liv som gör dig lycklig, deltid eller heltid. Ifrågasätt inte det, för då är du inte lycklig.

  1. Det är bra att det fungerar för din familj. Men din familj bestämmer inte normen.

   Det Clara pratar om är ett strukturellt problem där män GÖR karriär på kvinnors bekostnad. Det är inget som jag tycker det är fakta!

   Till exempel kan man se på statistiken över hur många kvinnor som går ner i deltid när de har små barn jämfört med hur många män som gör det att männen får mycket mer tid ute i arbetslivet än kvinnor. Det kan möjligtvis hävdas att detta är ett val. Men det är i så fall ett normativt tvingande val eftersom det finns en så stor press i samhället att kvinnor ska se till sina barns bästa i första hand. Och ett sätt att göra det är att gå ner i tid. Då får man lugn i själen när man pratar med andra mammor.

   Statistiken säger också följande: “1985 tog kvinnor ut 94% av dagarna med föräldrapenning, män 6%. 2013 tog kvinnor ut 75% och män 25%.”

   Även den statistiken visar tydligt att män är ute på arbetsmarknaden mer än kvinnor. Det innebär att mäns löneutveckling skyndas på jämfört med kvinnors.

   Sen har vi ju också en situation där de arbeten män generellt har värderas mer än de arbeten som kvinnor generellt har, vilket ger en ökad löneklyfta – män gör karriär på kvinnors bekostnad. Såhär säger statistiken: “1994 var kvinnors lön i procent av mäns 84%. 2012 var den 86%”

   Källa: På tal om kvinnor och män – Lathund om jämställdhet 2014 http://scb.se/sv_/Hitta-statistik/Publiceringskalender/Visa-detaljerad-information/?publobjid=22161

  2. Tack för dessa kloka ord Pea! Bara man mår bra och inte på bekostnad av någon annan så är det bara att tuta och köra.

    1. Man väljer att jobba halvtid = man får lön för en halvtid och är nöjd med det. Man väljer att jobba halvtid men blir förvånad/besviken/sur/diskriminerad för att man bara får en halvtidslön, hm … Bara ett exempel. Orealistiskt för mig hur vissa verkar tänka. Folk känner sig kränkta på osakliga grunder.

     1. Hur vi väljer och vad som tvingar oss att välja på olika saker är en spännande diskussion.

      Men jag tänker att den deltid som verkligen är ett problem är den ofrivilliga. Många liksom jag blir tvingade att välja mellan att jobba deltid eller att inte jobba alls. Då väljer jag ofrivillig deltid, engagerar mig politiskt och försöker agitera och argumentera för att kvinnor (och andra personer i osäkra låglöneyrken med många timanställda) ska ha lika stor rätt till heltid som män.

 84. Någon kommenterade nedan om att barnen institutionaliseras alltför tidigt och bör hållas från det så länge som möjligt… Ursäkta men vad tror denna person att barnen behöver tränas inom, social kompetens eller att befinna sig utanför dynamiken? Och hur kan en pedagogisk förskola kallas för institution? Det om något är lärande.

 85. Måste bara påpeka att det är en sorglig myt att alla kvinnor var hemmafruar förr. Det är en kort parentes i historien under 1950-talet, annars har kvinnor alltid varit tvungna att arbeta för att tjäna pengar. Idealet var att inte förvärvsarbeta, men de flesta måste göra det ändå, som att gå bort och tvätta hos andra t.ex. Man hade inte råd att vara hemma, även om förvärvsarbetet för kvinnor inte alltid såg ut som det gjorde för männen.

  1. Verkligen! Kvinnor har arbetat i industrin sedan 1700-talet. De har arbetat som statare i jordbruket, mjölkat kor och krupit i betfälten, de har vävt, arbetat på byggen, som roddarmadamer, de har…. Slarvigt påstående att kvinnor inte arbetat alls!

   1. Självklart, om du tillhörde överklassen arbetade du som kvinna i regel inte utanför hemmet. Det gällde dock en mycket liten andel av befolkningen. Ofta uttrycks dock slentrianmässigt uppfattningen att alla kvinnor “förr i tiden” var hemmafruar och det är att förminska kvinnors insatser och livssituationer genom historien.

  2. Just precis vad jag tänkte på när jag läste artkeln. Och det fanns många jobb som utfördes i hemmet. Monteringsarbete. Sömnad. Min mormor var lönesömmerska i hemmet på 30-talet, samtidigt som hon var bondmora på en gård med två drängar och fyra barn (och naturligvis extrafolk i så-och skördetid).
   Och lagstadgad 8 timmars arbetsdag var ju en fantastisk framgång! Det innebar ju faktiskt att man fick se sina barn lite mer om man hade råkat skaffa några, när man inte var borta på jobb 12-14 timmar om dagen. Hinna ta hand om sitt hem och sitt liv lite mer, ja kanske till och med hinna sköta markservicen! 8 timmars arbetsdag innebar att man orkade arbeta längre i livet, och därmed tjäna mer pengar längre.
   Så sista stycket, det blev fel, Clara! De män som kom hem till sina hemmafruar då, de kunde nog välja precis hur mycket de ville jobba!

 86. Man kan må bra av att jobba deltid även utan barn. Tycker att det är synd att man måste ha barn – helst under en viss ålder, sedan börjar tjatet igen – för att det ska vara socialt accepterat att arbeta deltid.

  När jag var ung och barnfri så valde jag under några år att endast arbeta timmar, ungefär motsvarande en halvtidstjänst. För jag ville hinna LEVA också – gå danskurser och vara ute och dansa vilket var mitt stora intresse, läsa romaner och dricka te och lyssna på musik och umgås med mina vänner och min katt. Men det väckte väldigt ont blod hos många. Folk måste ifrågasätta och fråga ut mig hur jag “klarade mig”.

  Jag försörjde ju mig själv, fick inga bidrag utan lärde mig att hushålla och leva sparsamt. Det borde inte ha varit någon annans problem, men ändå fick jag så mycket skit. Önskar att vi kunde leva och låta leva – så länge som människor inte skadar någon annan vill säga.

 87. Jag måste börja läsa din blogg mer regelbundet, du skriver så bra och klokt!

 88. Det är enormt viktigt det du tar upp om att det är mannen som är norm och att det är det traditionellt manliga som är normen vi alla ska sträva efter… Elisabeth Hermodsson skrev under början av 1980-talet om sin egen resa där hon insåg att hon själv istället för att bejaka den hon var, sökte eftersträva mannen, och om vad hon vann när hon upphörde med det. Tack för dina tankar om detta viktiga ämne 🙂

 89. Sextiotalet ringde och ville ha tillbaka din uppfattning: “Att män inte tar ut barneldighet. Att män inte vabbar. Att män inte jobbar deltid.” Jag har fått uppfattningen att vi svenskar är rätt stolta över pappaledigheten. Det hade gjort ett kraftigare intryck om du sökte upp en procentsats på hur många fler kvinnor som tar ut föräldraledighet än män. I övrigt väldigt bra artikel.

  1. Enligt uppgifter på Försäkringskassans hemsida från en studie från 2013 så tar kvinnor ut omkring 80% av både den betalda och obetalda föräldrarledigheten. Slutsatsen blir då män är hemma men inte så mycket.

  2. Skrivet av en manshatare känns det som! Det är väl inte mannens fel att kvinnan väljer att vara hemma mer, eller ta ut större delen av ledigheten?! Inte heller att kvinnan väljer att jobba deltid! Och att skriva att kvinnan borde vara normen när man istället borde inse att det finns faktiskt 2 OLIKA kön! Alltså män och kvinnor! Snälla låt det förbli så och slopa HEN samhället!!!

 90. Kul att läsa kommentarer där man fortfarande tar det som en kvinnofråga 🙂
  Frågan är inte om kvinnor ska jobba si eller så mycket. Utan om normen är hur mycket män vill jobba?

 91. Skrivet av en manshatare känns det som! Det är väl inte mannens fel att kvinnan väljer att vara hemma mer, eller ta ut större delen av ledigheten?! Inte heller att kvinnan väljer att jobba deltid! Och att skriva att kvinnan borde vara normen när man istället borde inse att det finns faktiskt 2 OLIKA kön! Alltså män och kvinnor! Snälla låt det förbli så och slopa HEN samhället!!!

  1. Det finns MÅNGA OLIKA MÄNNISKOR. Väldigt tråkigt och begränsande att det bara ska finnas två sätt att bete sig på – si om du är kvinna, så om du är man;-)
   Du missar som så många hela grejen med feminism och jämställdhet – att öppna för verkliga val, att komma bort från könsrollslåsningar.

   1. Givetvis finns det olika människor, men fortfarande bara två kön om jag inte missminner mig! Jag skrev aldrig något om att man måste bete sig på ett visst sätt för att man är man eller kvinna! Jag är för jämställdhet om den är berättigad! Tycker dock inte att synen i blogginlägget är speciellt jämställd. Näe jag tror inte att jag har missar poängen i feminismen, jag håller helt enkelt inte med!

    1. Hur menar du att de två könen spelar roll då?

     Att säga att människor väljer fritt är att blunda för att det finns strukturer som påverkar hur vi människor har möjlighet att välja. Normernas tvingande kraft ska inte underskattas för då har vi en hel massa problem i vårt samhälle som aldrig kommer att bli lösta för att vi tror att det av naturen måste vara på ett visst sätt när det i själva verket går att förändra så länge vi är medvetna om att det är värderings- och attitydfrågor vi har att göra med.

 92. Jag håller helt med om att män och kvinnor ska ta samma ansvar för barnen. Men, är det inte lite “smalt” att tänka att normen måste vara “en man” eller “en kvinna”? Kan man inte tänka att normen kan vara en person som tar ansvar för sina barn men även för sin yrkesbana?

  Hela blogginlägget framställer kvinnor som maktlösa individer som:

  1) Inte kan skaffa sig utbildning och okej betalda jobb själva, utan på något märkligt sätt tvingas jobba i “kvinnodominerade” yrken där det är deltid som gäller.
  2) Inte kan kommunicera och förhandla med sina män, utan tvingas vara de som VAB:ar och hämtar på dagis.

  Tvingas kvinnor även välja män som inte vill ta ansvar för sina barn? Eller är det bara så att kvinnorna (och säkert även männen) när det väl kommer till kritan tycker det är praktiskt om familjen drar in så mycket pengar som möjligt?

  Jag tror att jämställda familjer ofta består av par där båda tjänar likvärdigt – och här har man ett eget ansvar.

  1. Fast om alla ska jobba inom högstatusjobben, vilka ska ta det kvarvarande? Det går ju inte. Dessutom har inte alla samma förutsättningar – jag har läst på universitetet (=högutbildad), men hade inte klarat en civilingenjörsutbildning som min kille läst och fått ett extremt välbetalt jobb inom. Jag är inte tillräckligt bra på matte. Tjänar mindre på det jag gör. Innebär det att jag “inte tagit ansvar” för min yrkesbana?

   / S

   1. Ditt resonemang håller inte, kvinnor får enligt statistiken bättre betyg och är bättre på matte än män.

    Sen att du personligen inte kan matte är en annan sak. Jag tror inte det krävs mattekunskaper för att tjäna bra pengar.

 93. Det här skulle kunna vara en bra text. Jag är helt överens med tanken att vi bör korta arbetstiden för alla, eller åtminstone ha en diskussion om hur det ska fungera och hur vi ska kunna ordna ett fungerande samhälle för alla, även om man gör olika val i livet. Tyvärr så försvinner allt förtroende och alla sympatier när bitterfeminismen lyser igenom så tydligt i “Jag tycker att kvinnorna borde vara normen som männen får anpassa sig efter.”

  Det fullständigt stinker av avundsjuka, bortskämdhet, offerkomplex, gnällighet och brist på perspektiv – och det är en bra anledning till att vi absolut INTE ska låta kvinnor (i alla fall inte kvinnor som uppvisar de här egenskaperna) vara normen vi anpassar oss till.

  Jag påstår att män inte är speciellt mycket norm alls. Män är de som har anpassat sig till de villkor som gäller på arbetsmarknaden, inget mer. Finns det någon norm, då är det marknaden i sig som sätter den. Arbetsmarknaden är jämställd och skiter samtidigt högaktningsfullt i jämställdhet. Den är jämställd på så vis att den är blind för kön. Den skiter i människors olika förutsättningar och bryr sig bara om vem som kan leverera oavsett vilket kön personen har.

  Det här duger inte, för kvinnor som du gnäller över att det inte är “jämställt” om inte precis alla i världen anpassar sig för att de ska få som de vill. Det är att vara tyrannisk. Det är inte en positiv egenskap som vi ska göra till norm.

  Vill du ha någon sorts konstruktiv dialog, sluta attackera halva mänskligheten.

  1. Det spelar inte så stor roll om du påstår att män är norm eller inte. Du missar ju hela poängen. Du skriver att marknaden sätter normen, vem styr marknaden? Män. Vem sitter på maktpositioner världen över? Män. Det finns ett litet begrepp som heter androcentrism. Googla det. Fundera sedan lite över hur samhället är uppbyggt. Gärna utanför dina egna ramar.

  2. Skulle arbetsmarknaden vara jämställd? HAHAHA! Och det är männen som har anpassat sig till arbetsmarknaden? Ja men vad bra! Då kan ju kvinnor göra likadant alltså! Problem solved, kvinnor slutar att föda barn helt enkelt. För om vi ska anpassa oss till rådande arbetsmarknad så kan vi ju inte låta en graviditet stå i vägen! Fan vad smart. Så enkelt när man tänker efter.

   Och att vi ens vågar “gnälla” över saker och ting! Vi borde förlora rösträtten på en gång! Bli hemmafruar igen och låta männen jobba övertid och slita ut sig istället.

   Det här skulle kunna ha varit ett bra inlägg, men det sket sig när du började prata om bitterfeminism, offerkofta och bortskämdhet.

 94. Jag ville bara tacka för en väldigt klarsynt och bra text. Den ger kraft att läsa! Tack!

 95. Mycket bra skrivet! Dags att samhället vågar ställa krav på oss män – vi kan börja med en delad föräldraförsäkring! Det borde inte anno 2014 gå att stoppa huvudet i sanden och inte låtsas om att man, som man, har privilegier!

 96. Brittas inlägg är riktigt dåligt. Dessutom är Sverige INTE världens mest jämställda land. Island, Norge och Finland ligger före oss. Sverige har halkat ner. Båda inläggen har bristande kunskap gällande jämställdhet. Det handlar inte om “kvinnor” och “män” utan det handlar om sociala normer och förväntningar, hur respektive kön förväntas vara. Att vissa yrken är mansdominerande eller kvinnodominerande har med samhällsstrukturen att göra, inte att kön avgör kompetens. All denna soppa gör att både kvinnor och män hindras, kvinnor får det sämre i arbetslivet och män hindras i familjelivet. Alla, oavsett kön bör ta sitt ansvar. En bra början är att skaffa sig kunskap! Kunskap om genus, feminism och den ojämställdhet som faktiskt finns.

  1. Att sverige inte skulle vara världens mest jämställda land är ett encyklopediskt exempel på “sanning med modifikation”.
   Enligt de mätsystem som bl.a FN (och även den svenska regeringen) använder så grundar sig jämlikhet på ett lika utfall där det endast är ojämställt om det lutar åt männens fördel.
   Enkelt beskrivet:
   Män bättre utfall än kvinnor = ojämställt
   Män lika bra utfall som kvinnor = jämställt
   Kvinnor bättre utfall än män = jämställt
   Så överlag på frågan om vilka länder som har bäst förutsättningar för dig som kvinna så ligger sverige som nästan ohotad 1:a när man väger in faktorer som lika förutsättningar, lika möjligheter och lika rättigheter(ELLER BÄTTRE).
   Likhet inför lagen är dock en förbannad skamfläck om det verkligen vore jämlikhet vi eftersträvar, eftersom vi faktiskt är efter patriarkala u-länder som tunisien där (och detta faktiskt till männens nackdel) .
   Fast man/en väljer ju vad man/en ska se beroende på de glasögon man/en valt att bruka.
   En lösning på allt är ju såklart att strukturellt beskylla männen ända ner på individnivå för det fantastiska luftslott av orättvisor som ingen egentligen har upplevt i sverige.
   Alla ska vara med, alla ska ta ansvar..
   Man jobbar inte med jämlikhet om man endast väljer att angripa i en riktning.

   1. Allt är relativt. Bara för att jag var bäst i klassen på höjdhopp så betyder det inte att jag var speciellt bra. Lika lite så behöver Sverige vara JÄMSTÄLLT bara för att vi är bättre på det än alla andra länder. Ska vi lägga ned så snart vi är bättre än alla andra? Vore det inte bättre att vi lägger ned först när vi är bra?

    Att det inte finns någon som upplever orättvisor i Sverige tror jag det finns många som inte håller med dig om – jag vet att jag inte gör det.
    Det är inte upp till den priviligerade gruppen (män) att definiera vad som är en acceptabel nivå på jämställdhet. Jag tror t.ex inte att det vita Sydafrika hade några problem med apartheid-systemet så länge de var den priviligerade gruppen.

    1. Det är inte upp till NÅGON enskild gruppering att definiera vad som är jämställdhet, det är en exakt vetenskap var/när och hur alla har lika förutsättningar och möjligheter att uppnå ett lika utfall (även om ett lika utfall inte nödvändigtvis betyder jämlikhet) och detta är något alla måste komma överens om (allt från den självgodaste chauvinist upp till den bittraste statsfinansierade manshataren).

     Vi ska såklart inte lägga ner bara för att vi leder, men vi måste tydligt dra ut en mängd skallar ur en mängd arXXen och förstå att det bästa utfallet i en tävlan i jämställdhet är att uppnå jämställdhet inte att överskjuta målet

    2. Du talar i andra replies om att du är för kvotering också, så jag vill låta bollen rulla lite längre på ämnet relativitet i din höjdhoppskarriär..
     Du tycker höjdhopp är jättekul och du är bäst i din klass, men du är enligt egen utsago inte speciellt bra.
     Vem skulle man göra en tjänst om man bara såg till din egen självtillfredsställelse för att du “brinner” för höjdhopp och kvoterade in dig som etta eller tvåa på den internationella arenan?
     Gör man sporten en tjänst?, är man rättvis i prestation vs belöningssynpunkt,gör man åskådarna en tjänst (alltså de som kom till evenemanget för att få se vem som hoppar högst i världen)?.. eller kan det vara så att man sår in ett frö av korruption som river strukturen inifrån och som på sikt kan stjälpa hela friidrottgenren?
     Sedan tycker jag det är lite Schymanskt att jämföra Sverige med Sydafrika och att jämställa Patriarkatluftslottet med Apartheid.
     Självklart finns det orättvisor i sverige, men bakom den massiva fasaden som tolkningsföreträdesmedia utgör så är det ändå ICKE synonymt med att känna/uppleva sig orättvist behandlad och att reellt vara det.
     Vi skulle göra alla en tjänst om vi samlat gick tillbaks till den punkt det hela började, alltså den punkten vi skulle utgå ifrån alla människors lika värde.. och verkligen fastslog detta UTAN undantag, varken i grundlag eller i sociala strukturer.

     1. Det är lättare att jämföra olika höjdhoppares prestation än t.ex olika styrelseledamöters prestation i ett företag eftersom ett bolag behöver så mycket mer än bara en enskild egenskap för att kunna göra verklig samhällsnytta (något som jag inte anser att professionell gör överhuvudtaget för övrigt), så din jämförelse haltar.

      Det som vi ser nu är ett typexempel på den korruption du säger att du inte vill se – män väljer andra män till viktiga poster i näringslivet, inte för att de är mest kompetenta utan för att de är män! Är det att göra någon en tjänst? Jag träffar dagligen män som hamnat på de positioner de har inte för att de är bäst lämpade för uppgiften utan för att de är män.

      För mig handlar inte om omsorg för kvinnorna, det är en (om än positiv) bisak – för mig handlar det om att vi får mindre samhällsnytta om vi tillåter könsrollerna vara ett hinder för att få ut så mycket samhällsnytta som möjligt. Ska förresten du som man (ja, jag är övertygad om att du är man) avgöra vem som behandlas på ett “reellt” orättvist sätt?

      Det är rörande att du som anonym (vit, medelålders, man?) på ett Internetforum vill se människors lika värde respekteras – där är vi överens – men jag ser inte några förslag hur vi ska nå dit? Marknaden har haft ett par miljoner år på sig så jag håller fast vid lagstiftningskortet…

     2. Måhända min jämförelse haltar men den är medvetet inte komplett eftersom den utgår ifrån din jämförelse med höjdhopp (som i sig inte heller går rakt och felfritt).
      Kvotering är inte enbart läran om hur bolagsstyrelser sammansätts på en genuskorrekt sätt utan handlar om alla situationer (arbete, föreningar, younameit) och därmed är vi in och sniffar på områden som är mer lik höjdhopp där liknelser och paralleller är direkt jämförbara.
      Du kanske sitter mycket högre upp än mig i näringslivet och har full insikt i svågerpolitik i bolagstopparna på den privata sidan eftersom du verkar sitta inne med information om Genusbrottslighet som normalt skulle ge JO en närapå euforisk upplevelse att få ta del av.
      Vi har ju trots allt en lagstiftning som förbjuder all diskriminering. (så länge den inte görs under jämlikhetens flagga och är emot män).
      Men eftersom du så tydligt ser detta att män väljer män så vill jag gärna att du peka/visar/illustrerar detta på ett sätt att det faktabaserat är tydlig,t för jag vägrar ta ditt ord och dina känslor som underlag för att det du säger skulle vara sant. (speglat eftersom du inte tar mitt ord på det jag säger)
      Nej, jag har inte sagt att det är upp till mig att avgöra vem som behandlas på ett “reellt” orättvist sätt, men jag ERKÄNNER iallafall att vi måste samarbeta, att mitt ord inte är mer värt än någon annans och att tillsammans nå en lösning är viktigare än processen att leva rövare och få hata längs vägen.
      Sedan är det rörande att du är in och sniffar på härskartekniker som att ömka mig för att du tror dig kunna skönja vad jag har för ålder, kön och hudfärg.
      Är vi värd lika mycket?

  2. Nej, att vissa yrken är mansdominerande/kvinnodominerande är rent biologiskt. Kvinnor tenderar att söka sig till arbeten där man får ta hand om saker/människor/djur. Detta är rent biologiskt då kvinnan genom historien varit den som fött barnen och uppfostrat dem/tagit hand om dem medans männen varit ute och jobbat med fysiska sysslor (jagandes/odlandes/byggandes osv).
   Män tenderar att söka sig till arbeten där det finns en klar karriärstege att vandra, där hårt arbete lönar sig i en högre position inom sagt område. Detta även det biologiskt förankrat i att män genom historien varit arbetandes inom arbeten där man kunnat se tydliga vinster genom hårt arbete (mer mat ju mer man odlat/jagat t.ex.)
   Att skylla på kvinnodominerande/mansdominerande yrkesgrupper på någon slags samhällsstruktur är fullkomligt felaktigt, kvinnor och män är helt enkelt olika.

   1. Du blandar genetiska predispositioner med genetiska predeterminationer. Du har rätt så långt att mycket tyder på att vi tack vare (eller på grund av, beroende på hur man vill se det) vårt biologiska kön har en medfödd benägenhet att välja antingen omhändertagande (kvinnliga) eller tekniska (manliga) inriktningar i livet. Däremot så bortser du helt och hållet från MILJÖN som också är en helt avgörande faktor!

    Lika lite som alla som bär på fetma-gener blir feta i en sund miljö så blir män snickare och kvinnor förskolelärare i en miljö som för dem in på andra än de traditionella karriärsvägarna. Både arv och miljö (dvs kultur) spelar in – detta är vad vetenskapen säger idag och vad vetenskapen har sagt de senaste decennierna.

    År 2014 så anser jag att vi bör uppfostra våra barn in i en miljö som inte diskvalificerar dem från vissa yrkes- eller livsval bara för att de har en viss uppsättning gener. Världen behöver de bästa cheferna, de bästa lärarna och de bästa snickarna – att inte låta alla människor oavsett kön vara med i det urvalet är ett enormt resurslöseri.

 97. Jag är dock mkt stolt över dagtidens män som tar ett större ansvar hemma och med barnen. Mkt händer och det är på förbättring. Jag och min man har delat lika och kommer fortsätta ta lika stort ansvar. Dock tror jag att männens arbetsplatser generellt är inte stöttande till deltidsarbete som kvinnliga arbetsplatser. Så tycker jag iaf

 98. Word! Vår tillvaro fungerar (någorlunda) harmoniskt för hela familjen när vi två vuxna jobbar 150% tillsammans (och för allas trivsel, utveckling och ekonomi helst 75% var) = 6 timmars arbetsdag.

 99. Nu närmar vi oss pudelns kärna. Mansrollen. Det börjar med att inte få gråta, eller visa känslor, på skolgården i lågstadiet. Har du tur så får du där hemma. Empati och intuition får inte förekomma, eller visas. Därefter kommer pojkgängets herre på täppan och längst ner i skiten mobbingoffren, som aldrig slog tillbaka. Under tiden pågår en hysterisk tävlings indoktrinering, på alla plan. Lyckas du ta dig till universitet och relativt oskadd ut i arbetslivet, får du vara glad och nöjd. Men det tar inte slut för det, mardrömmen fortsätter på arbetsplatserna, med mobbing, hierarkier, kotterier och trakasserier. I den andan måste du sedan visa dig värdig att försvara/försörja dig och din familj, om du lyckas med konststycket att visa känslor för någon medmänniska.
  Kan vi spräcka denna hittills obrutna kedja i mansrollen, kanske vi kan få ännu större genombrott i jämställdhetsfrågor. Att använda mannen som norm skulle jag inte rekommendera för varken hon, han, eller hen. Förmodligen finns det problematik i alla normativa “roller”, jag känner bäst till den jag själv har brottats med.

 100. Kärnan i det hela tycker jag är att barn mår bra av att vara hemma. Jag sätter inte barn till världen för att andra ska uppfostra dem. Om det är jag eller min man som är best kapabel att göra det på hemmaplan är upp till oss, men de ska inte lämnas bort 9 timmar om dagen. Någon av oss har skyldighet att jobba mindre. För barnets skull.

    1. Det är viktigt att poängtera att det är en åsikt, då det ofta framförs som ett faktum snarare än en åsikt.

  1. Jag anser att ni båda, och vi alla tillsammans, har en skyldighet att jobba mindre. Det ger ökat välbefinnande, minskar konsumtionshetsen och stressen samt milderar effekterna av förändringen vi står inför när robotarna gör oss alla arbetslösa inom 30 år.

  2. Min dotter (4 år) går hos dagmamma ca 8 timmar per dag, både jag och min sambo jobbar heltid. Jag tycker det fungerar bra. Hos dagmamman är förvisso det betydligt mindre intensivt än på dagis. Men jag delar inte åsikten att “barn mår bra av att vara hemma” om det du menar är att barn tar skada av att vara på dagis/dagmamma. Hemma har vår dotter inget syskon – på dagis har hon flera kompisar.

   Vad är det som säger att kärnfamiljen är automatiskt den mest sunda miljön för ett barn? I andra samhällen uppfostras barn i en betydligt mer social miljö och det verkar gå bra ändå.

 101. Håller med dig. Nu är det ju dags för extraval den 22 mars. Kolla in partiet Enhet som genomskådat det här med arbetslinjen och i stället förespråkar existenslinjen. En idé som säkert tål att filas lite på men tänket känns helt rätt (och uppfriskande tidsenligt).

 102. Jämför den välfärd vi hade i den dåtid du hänvisar till och vilken verklighet vi lever i idag. Extremt avancerad sjukvård, infrastruktur, räddningstjänst och betald utbildning tills du är 20. Bland mycket annat. Det kostar mycket mer och vi betalar via skatten. Dessutom säger hon inte att vi aldrig ska träffa barnen, utan att det inte duger att klaga på dålig pension om man inte betalt in till sin egen framtida försörjning. En medelinkomsttagare är 17 minuter sjuksköterska per dag (sett på hur skatten fördelas, enligt ett räkneexempel från valdebatten) och om inte många bidrar kommer välfärden urholkas. Sedan står det var och en fritt att kliva av och prioritera på ett annat sätt men som sagt, då är priset för det valet är lägre pension.

  1. Du missar en viktig grej som du inte tar upp i ditt resonemang och det är teknikutvecklingen. Det är teknikutvecklingen i kombination med beskattningen av inkomst och kapital som möjliggort ökningen i välstånd. Dagens bönder, t.ex min pappa, utgör en halv procent av befolkningen men producerar ändå MER mat än vad farfar och hans generation bönder gjorde. Alla branscher har blivit mycket mer produktiva tack vare el- och förbränningsmotorn samt nu microchipet.

   Det vi ser nu med ökande arbetslöshet är den självklara följden av att tekniken avvecklar arbete som tidigare behövde människor. Det har varit så de senaste 100 åren, i och med microchipet och Internet så har den utvecklingen på senare tid snabbats på enormt. Jobben kommer inte tillbaka och det finns ingen utbildning i världen som kommer kunna göra en människa attraktiv när en robot gör jobbet (alla jobb, ytterst få undantag) så mycket bättre och billigare.

   Lösningen är att skygglapparna tas av – avskaffa arbetslinjen och börja beskatta kapital hårdare i takt med att de som förvärvsarbetar (och således även den delen av skattebasen) minskar och att arbetslinjen skrotas.

   1. Fast varifrån kommer teknikutvecklingen då? Hårt jobb skulle jag gissa på. Utfört av framförallt män.

   2. Teknikutveckling = mer metall till tekniken = mer massvåldtäkter som de i Kongo = dålig lösning. Läs på. Teknik är inte svaret på allt.

 103. Gör om rubriken! När blogginlägget delas på socialamedier missas Claras poäng helt och blir till ännu ett inlägg som skapar dåligt samvete hos oss mammor som jobbar heltid och hämtar sent på dagis och det är ju inte alls det inlägget handlar om.

 104. Kvinnor VABar mest för att de inte vill minska familjens inkomst mer än nödvändigt, vilket oftare blir konsekvensen om mannen är hemma. Det är således kvinnans, familjens, girighet som är anledningen.

  1. Det kan ju också vara för att det är mer “okej” för kvinnor att vabba, och för att de oftare har jobb på arbetsplatser som är mer ursäktande.

 105. Min dotter, som jag har varannan vecka, går på dagis 17 timmar på min vecka. Å då jobbar jag heltid! Man får ju välja rätt jobb!

 106. “Jag tycker att kvinnorna borde vara normen som männen får anpassa sig efter.”

  Där förstördes det för mig att läsa vidare. Innan det höll jag med men när bitterfeminismen dök upp kunde jag inte längre…

  1. Bra jobbat,
   du missar hela poängen med texten för att du tror att den meningen uttrycker “bitterfeminism”.
   Barnsligt.

  2. Visst är det provocerande. Men läs vidare för det hon egentligen säger är att barnperspektivet borde vara det ledande.

 107. Det kan också vara så att deltidsarbete krävs för att orka med sitt jobb även om anställda inte har barn. Det är ett antal som har tagit det beslutet på min arbetsplats. Vill man att folk ska jobba heltid så behöver arbetsplatser bli humana.. hört hur arbetssituationer är i min bekantskapskrets och det är betydande skillnader.

 108. När jag vabbar så sätts en vikarie in för mig. Om min man vabbar så läggs hans arbete på hög och han måste ta igen en vabbdag med att jobba in den tiden på kvällar efter vabdagen. Det blir för långa dagar för honom på jobbet och det slår även mot resten av familjen som inte har pappa hemma i några dagar. Varje familj måste ju lösa sin situation efter sina förutsättningar. Systemet för pensionssparandet borde inte påverkas av om man är hemma med barnen kan man tycka. Att förändra arbetstiden till 6-timmars arbetsdag går inte ihop för varken arbetstagare eller arbetsgivare. För arbetsgivarna kostar det mer och för arbetstagarna blir det en ekonomisk förlust. Om man däremot har råd och möjlighet att välja att arbeta kortare arbetsdag så är det säkert jätteskönt men det funkar inte att ha kvar samma lön osv som en del verkar tro.

  1. Situationen som du och din man befinner er i är nog inte alls unik, tyvärr. Det är tydligt att din mans arbetsplats, och väldigt många mansdominerande arbetsplatser, inte alls har något familje- och barnperspektiv, vilket är precis det som är poängen men blogginlägget och själva kärnfrågan. Varför har kvinnodominerade arbetsplatser förmåga att lösa VAB:ande föräldrar medan mansdominerade arbetsplatser tycks sakna det?

   Svaret är för att de TILLÅTS att sakna det! På samma sätt som företagen TVINGADES till 8-timmars arbetsdag och TVINGADES betala för allmän sjukförsäkring och TVINGADES betala för 5 veckors semester så måste de med lagstiftning TVINGAS att ha ett familje/barnperspektiv.

   Mina förslag på de första två åtgärderna: lagstifta om 50/50-uttag av föräldraförsäkring och kvotera in kvinnor i bolagsstyrelserna. Om marknadskrafterna hade kunnat och velat lösa problmet så hade den gjort det (problem som marknaden VILL lösa löses jättefort) så det kan vi inte vänta på.

   1. Varför i helvete ska det kvoteras in kvinnor i bolagsstyrelser? Det är otroligt korkat att dom sitter på kön istället för kunskap. Jag kan se att det kanske görs i statliga bolag men inte i andra.

    1. Att ha fler än ett kön representerat i en bolagstyrelse är väl ändå att ha mer kunskap och fler erfarenheter representerade?
     Varför ska det enbart sägas vara en brist på kvinnor i botten av en viss yrkespyramid, men aldrig i toppen?

 109. Jag håller med Britta Svensson i sin helhet. Det är bra att någon vill belysa att kvinnor ofta väljer kvinnodominerade yrken med lägre lön. Att det påverkar pensionen negativt. Få har den enda och sanna lösningen som passar alla familjer men det är viktigt att någon vågar sticka ut hakan ibland och påminna oss om att våra val idag, oavsett anledning, påverkar pensionen.

  Tycker varje familj själva får besluta om föräldraledighet och vabbande.

 110. Jobba med förväntningar om hur ditt liv kommer att se ut, det är ofta det du faktiskt förväntar dig som slår in.jämställdhet börjar mellan två människor som tar ansvar och respekterar varandras liv, hur tar Du ansvar i din relation?

 111. Mycket bra författat! Mitt i prick! Jag håller helt och hållet med dig, speciellt när det gäller dessa meningar: “Jag tror inte att det ligger i samhällets bästa att mannen är norm. Jag
  tycker att kvinnorna borde vara normen som männen får anpassa sig efter.
  Därför att kvinnor oftare väger in barnperspektivet när de fattar
  beslut. Och barnperspektivet borde vara det första vi tar hänsyn till!” Jag har länge deklarerat exakt samma ståndpunkt och är HELT övertygad om, att ifall samhället hade praktiserat detta synsätt istället för det rådande, så hade vi fått en markant skillnad i våra barns mentala hälsa, deras prestationer i skolan, deras utveckling m.m., OCH såväl mammor som pappor hade mått mycket bättre! Den press och stress, (i många fall trauma!) som 1-2 åringar utsätts för när de lämnas på förskola 8 timmar/dag, är totalt oförsvarbar, i mina ögon. Likaså är det också fruktansvärt stressande för föräldrarna att uppleva sig tvingade att handla så här för att göra karriär, bygga upp en pension, och för att inte bli utbytta på jobbet, mot någon annan som inte har barn och som kan stå till förfogande jämt och ständigt. INGEN kan övertyga mig om att 1-2 åriga barn mår bättre av att vara i förskolan 8 timmar/dag, medan mamma och pappa arbetar heltid, än att få vara hemma med en av sina föräldrar och utvecklas i den takt naturen planerat. Jag har tre barn i åldrarna 8 år, 6 år och 2.5 år, och har praktiserat min övertygelse i min egen familj, vilket känns helt rätt; speciellt när jag ser hur mycket längre fram i utvecklingen mina barn är, i jämförelse med många andra barn vars föräldrar båda två prioriterat sina respektive karriärer, framför barnens rätt att vara nära sina föräldrar i den första, viktiga tiden av deras liv. Det hela är väldigt tragiskt. 🙁

 112. Jag har länge varit för 6-timmars arbetsdag. Då säger motståndarna att det har vi inte råd med. Det tror jag nog. Dels kommer folk bli mer effektiva, man orkar mer på kortare tid. Dels kanske vissa kan gå ner i lön medan fler kan få arbete. För människan är det oerhört viktigt att få arbeta, och vi behöver inte ha högre standard än vi redan har, fler prylar som vi inte behöver, därför kunde vi dela på arbetena och alla leva på en dräglig nivå.

 113. Ett förslag på vad kvinnor ska göra åt det kan ju vara att skaffa sig en teknisk utbildning. Det är fortfarande brist på kvinnor där.

 114. Jag är pappaledig sedan sju månader. Jag har jobbat – och tänker alltid jobba – deltid. Fastän jag alltid haft heltidstjänst. Min sambo hon jobbar heltid, hon vill inte jobba deltid. Dessutom pendlar hon två timmar per dag. Så jag har hand om vår dotter från 07-20 varje dag. Den tiden hon är vaken minus en timme på morgonen. Du missar helt poängen tycker jag. Det finns ingen norm! Sluta läs Expressen. Nothing is what it seems.

 115. Varför kräver inte fler kvinnor att barnens far tar halva ansvaret? I många medel/höginkomsttagarfamiljer VILL mamman ta ut fler föräldradagar och jobba deltid, och tycker det är bekvämt att kunna bibehålla invand materiell status genom att pappan jobbar heltid. Britta Svensson har helt rätt när hon lyfter att detta får konsekvenser för kvinnors pensioner, och att man måste vara medveten om det när man väljer. Problemet ligger inte enbart hos samhället utan också hos varje enskild familj, som ideligen “väljer” efter normen. Vi har i Sverige möjlighet att välja fritt, och det innebär tydligen att familjer väljer könsstereotypt. Det måste de inte.

 116. Underbart inlägg – tack! Det känns faktiskt inte alltid som att samhällsdebatten handlar om att få männen att närma sig hemmet utan snarare att få även kvinnor att lämna det – på barnens bekostnad. Nej, låt debatten istället handla om att låta familjen ta plats. Att vi ska ha tid och ork att vara föräldrar. Att se till att både mammor och pappor kan gå ner i arbetstid på lika villkor när barnen är små. Ett första steg är att inte förlora pension för att man väljer att arbeta deltid under en period i livet när det är intensivt. Att se barn och hem som något värdefullt och viktigt och som en arbetsinsats som räknas.Jag älskar mitt jobb, men jag går sönder i kampen för att få tillvaron att gå ihop. Just nu är kvinnor (för tyvärr är det fortfarande mest kvinnor som gör huvudarbetet i hemmet) mer dubbelarbetande än någonsin, först 8 timmars arbetsdag och sen 4-6 timmars hemarbete. Ja, vi är nyttiga marionetter som dansar i någon annans trådar.

 117. Som helthet bra artikel, men du ska nog omformulera “Det infördes år 1919 när männen som arbetade åtta timmar kom hem till en fru som oftast inte arbetade alls.” Kvinnorna arbetade i hemmen, gick upp före männen och ofta sist i säng, oavlönat arbete.

  1. Ja men precis, kvinnors slit är liksom inte arbete…man måste verkligen lära sig tänka på detta oavlönade arbete som gör att vi som nu BÅDE lönearbetare och sedan kommer hem och sköter om hemmet blir liiiiite tröttare än de som inte gör det. Det syns i sjukskrivningsstatistiken….

 118. Rutavdraget finns ju kvar. Anställ någon för en billig timpeng att ta hand om Era barn. Det har Ni råd till med 2 löner. Alla blir nöjda. T.o.m barnen kanske.
  Ni slipper träffa Era barn och båda kan jobba dygnet runt.

 119. Sluta se er själva som offer kvinnor. Hur kan man sitta och säga att män nästan aldrig tar ut barnledigheten eller vab. Jag har egna barn och vi delar på allt. Jag som är kvinna skulle aldrig acceptera att min mans jobb eller liv var viktigare än mitt. Ett tips är ju att man har diskuterat detta innan man bildar familj. Det är många kvinnor som inte jobbat 100%, och då är det väl ännu viktigare för dessa att vara på jobbet. Men min åsikt är säg ifrån hemma till era män, annars tycker jag inte ni har något att komma med.

 120. Jag hoppas att varje form av understöd till föräldrar avskaffas. Dessa syftar endast till att uprätthålla ett sjukt system, där hjärntvättade människor spenderar mer tid och fokus på att arbeta för rika människor i en annan del av världen, än på att ta sig tid att umgås med de människor som de tycker bäst om. Om vi avskaffade alla dagis, föräldrapengar och liknande, så skulle det hjälpa föräldrar att göra rätt val för sina barns bästa. Det är inte naturligt att skaffa barn, och sedan skita i dem, eftesom man är en sådan statusknarkare.

 121. Många checkar in sina barn då de är 1år på dagis och checkar ut dem då de fyller 16 från grundskolan. Föräldrar som inte vabbar eller är föräldralediga då de anser att familjen inte har råd med detta tänker lite märkligt. De bör i stället fundera på sitt kostnadsläge. Varför sätter de bostad och lön före sina barn? Hur kan man alls skaffa barn då?

 122. Jag har länge hävdat att kortare arbetstid borde införas som LAG för föräldrar med barn under 12. Det öppnar upp för fler in på arbetsmarknaden, lättar på den psykiska pressen vi dignar under och vi blir mer EFFEKTIVA på jobbet! helt sant också. Men jag är för frihet, alla ska få göra som de vill (om de nu är jämställda i sina förhållanden går väl det) och i vår familj är det jag som arbetar heltid, aldrig (två gånger på 7 månader för de tre man kan vabba för) aldrig hämtar, lämnar eller håller koll på läxor. maken var hemma HELA föräldraledigheten med vårt första och mitt fjärde barn, för jag hade ingen SGI men med de övriga var jag hemma hela ledigheterna i princip. Vi måste jobba för jämställdhet och barnens bästa. I samma veva kan det hända att vi ALLA mår bättre…Häpp!

 123. Ja, vad ska jag säga?! Ytterligare ett klockrent inlägg. Instämmer helt med dig. Har själv arbetat deltid tills barnen började skolan och nu först börjat jobba heltid. Jag kommer få en usel pension men nu är min make med och finansierar mitt extra pensionssparande, inte mer än rätt enligt oss. Kram/filoZophie

 124. Varför måste någon i relationen jobba deltid? Jag har tre barn och varken jag eller maken har någonsin jobbat deltid. Det går att lösa bra ändå.

 125. Håller helt med om att 40-timmarsveckan bygger på en helt annan familjesituation. Jag tror att det bästa – för en barnfamilj iaf – är om båda föräldrarna jobbar deltid och då kan dela på hämtningar, lämningar och hushållsarbete. Och om vi skruvar ner förväntningar och livsstil ett litet snäpp kan vi nog alla jobba 30-timmarsveckor och därmed få tid över för familj, vänner, träning, fritidsintressen osv. Men då krävs det kanske uppoffringar som innebär färre resor/äldre bil/inte renovera stup i kvarten/mindre nöjesshopping och annat som kanske skulle kunna klassas som lyxkonsumtion. Tid är den verkliga lyxen.

 126. Hallelulja Klara! Det är som att du sätter mina tankar på papper. Tack för att du använder din röst för att uppmärksamma samhället på detta skeva sätt som kvinnors val jämförs på och värderas.
  Jag försöker tala med stolthet och självklarhet i rösten när jag förklarar att jag jobbar 75% och att jag upplever mig som mer effektiv, motiverad, lugnare och gladare både på jobbet och hemma med familjen. Att en kortare arbetsvecka med lite mindre ekonomisk utdelning ger verkligt välbefinnande och den av så många eftersträvade balansen mellan jobb och privatliv.
  Det är något galet när man börjar leva för semestern och helgerna. Jag är av den åsikten att man bör gilla och må bra i vardagen. Vardagarna i livet är trots allt flest och högt ställda förväntningar på ledighet riskerar att göra dem fullproppade med måsten/önskemål och den då välbehövliga vilan uteblir.
  Tack igen för dina kloka ord! Trevlig helg!

  1. Fantastiskt och jättebra att du har hittat ett liv sim du trivs med och som din familj trivs med. Problemet uppstår om du i ett senare skede blir förvånad över en låg pension eller ser dig dom ett offer vid i en skilsmässa. Om inte så är det bara tummen upp och stort grattis till ett underbart liv!!!

 127. Så underbart! Så jädra bra skrivet!!! <3
  Har undrat detsamma. Varför ska männens sätt att leva vara normen som vi alla ska anpassa oss efter? Vi borde anpassa samhället efter kvinnorna, för som du skriver, har kvinnorna med barnperspektivet. Och vad är viktigare än barnen?!

 128. Såg de obekväma. Precis vad jag behöver. Kan inte den tid vi väljer, oavsett antal timmar, bara kallas för “min personliga arbetstid”. Jag upplever att jag ofta ursäktar min ordinarie arbetstid. Det tänker jag sluta med. Mitt val! Tack för ett bra inlägg.

  Emilia

 129. Tack!!
  Och varför pratas det inte mer om detta sammanhang om att mäns och kvinnors löner behöver bli mer lika. En familj förlorar ju oftast mer rent ekonomiskt om mannen är hemma än om kvinnan är det… Jag och min man har ungefär lika lång utbildning, men han tjänar mer än 10 000 mer än mig på en heltid (ingenjör och lärare). Då är det kanske inte jättekonstigt att vi väljer att jag är den som är hemma mest!?

  1. Ja allt handlar ju om prioriteringar. Att pengar är så viktigt att din man väljer att avstå från tid med sina barn. I situationer som är den omvända (att kvinnan tjänar mer än mannen) finns inte samma tydliga prioritering av pengar. Intressant tycker jag…

 130. Och glöm inte att det finns de kvinnor som jobbar heltid, aldrig hämtar på dagis… och avskyr det!
  Jag önskar att jag kunde jobba deltid och ha mer tid (och framförallt ork) med barnen.

 131. Bra skrivet! Å varför har det inte inrättats att mannens och kvinnans pension slås ihop och delas lika? ? Tex!

 132. Ja, hurra! Så klokt skrivet och så sant. Tack för det Clara. Och viktigt att vi som är vuxna nu är goda förebilder för barnen som växer upp – och inte köper in oss på urväxta och förlegade normer. Frihet till kvinnan (och mannen) att välja och genom ömsesidig respekt komma överrens ger mer rikedom till båda könen – och framför allt barnen. Rikedomen av att ha fria, kloka och glada föräldrar, tack!

 133. Jag håller med, förrutom att jag tycker det är orättvist att säga att männen 1919 kom hem till en fru som inte jobbade alls. Jag är övertygad om att dessa kvinnor slet och jobbade, i hemmet…

 134. Jag tycker att om man bor tillsammans och har gemensamma barn och ena personen är hemma med barn ska man dela på den pensionen som inbetalas tillsammans, dvs är kvinnan hemma och mannen jobbar och han får inbetald typ vilket inte kvinnan får, så ska den delas lika under den tiden kvinnan är hemma. Man är 2 om barn och då delar man.

 135. Jag kan som mofar, äntligen men ändå inte…, bejaka min kärlek till barnbarn( halvstrunt i det genetiska.., men , jag är pensionär, om jag får ,gärna vill vara nära barn. .. och är i glädje när jag ,som, gubbe, får vara kärleksfull. och undrar på alla gubbar som inte ” får vara kärleksfull gubbe”.. Vilken feministisk o maskulistisk tragedi,barnslig , sorg och …
  Jobbar vidare på att hitta pappa-barn-kärlek..även om det är förbjudet(tabu) i dagens samhälle

 136. Men är det upp till samhället att bestämma! Många kvinnor har väl ett val. Tycker det är trist att lägga kvinnor som offer och att de inte har något val! Det handlar väl om att respektera och värdera sig själv och sen lösa det med sin partner som förhoppningsvis respekterar och värderar kvinnan! Jag jobbar inom vården, högskole utbildad och vill väldigt gärna jobba, göra karriär som det så fint heter och ta hand om barnen, min man är civilingenjör med en betydligt högre lön är mig. Med vår stora dotter var jag hemma ett år och mannen 6 mån och vi tänkte göra samma denna gången för att vi vill. Mellan barnen jobbade vi båda heltid och delade på hämtningar och lämningar två dagar vardera i veckan och fredagar turades vi om. Den som hämtade vid 15 skötte även om markservicen i hemmet dvs la i tvätt, lekte med barnen, lagade mat etc. Så att den andra kunde jobba längre och sen vara ledig och umgås med barnet innan läggdags! Vi delade på vab inte slaviskt lika utan den som det passade bäst för (om det nu någon passade bra). Ibland hela dagar och bland bytte vi vid lunch. Vi kvinnor är inga offer för männen utan offer för oss själva! Prata med partnern och bestäm hur ni vill göra utifrån er egen situation och lär er leva med situationen! Den som tjänar mest kan även avstå pension till sin partner för att kompensera om någon jobbar heltid. Varför inte gå ner 10% var istället gör ena 20%? Framför allt ta för er kvinnor och ställ krav på era männ.

 137. Nu jobbar jag deltid och hinner annat men har knappt någon lön. Nu funderar de att sänka till 80 % för heltidarna och männen skriker och vägrar.Hade aldrig klarat jobba heltid å ha barn .Nej har inga barn. Hade älskat jobba 9 – 3 med heltidslön hade varit perfekt.Eller medborgarlön till alla som vill.

 138. Med ett medvetet val blir en dålig pension ingen överraskning… och hur skulle det vara att ställa lite krav på sin man? I vår familj var det en icke-fråga – det var en självklarhet att dela på föräldraledigheten. Om man i en familj – av olika anledningar – gör en annorlunda prioritering så se till att kompensera den som jobbar mindre. Bli inte ett offer! Vi gör medvetna val som vi tar ansvar för.

 139. Hej. Vi är nog en udda familj som delar på allt gällande barnen. Har tagit halva föräldraledigheten med bägge barnen. Delar på vabben och jobbar 80% bägge 2 för att få mer tid med barnen. Kram till er alla.

 140. Jag och min man har gemensamt valt att det är jag som ska jobba deltid. Det är en gemensam investering som vi gör och som kostar oss ca. 5000:- i månaden. Det medför att min man får ta en större del av kostnaderna hemma samt att han varje månad betalar till ett privat pensionssparande åt mig. Det tycker jag är fullständigt självklart. Vilken annan utgift skulle en familj välja att lägga på enbart en av parterna? Att jobba deltid och få en lägre inkomst ska inte vara ena parterns beslut och inte heller den enas ansvar. Att gå med på det är ju bara dumt.

 141. Bra, bra, bra! Sex timmars arbete, fler får sysselsättning, färre blir utbrända och både barn och föräldrar och vi övriga får det bättre. Helt övertygad. Och ja, självklart ska det vara jämställt i familjen. Varför vill så många män hellre jobba än träffa sina barn?

 142. Hej
  Läs Det enda könet! Det kommer att göra dig ännu mer inspirerad, arg, frustrerad, informerad och förhoppningsvis mer beslutsam om att en förändring måste ske.

 143. Tänk om…. ja tänk om det var så att ALLA vårdnadshavare av barn under 12 år var tvungna att jobba, säg max 80%. Kanske lite lägre lön men alla barnfamiljer måste ju inte åka till Thailand på jullovet. Bra för Sverige om semester spenderas på hemmaplan. Bra för arbetsmarknaden, lättare för unga att få jobb, jobba heltid några år. Efter barnen blivit äldre så kan man jobba 100% igen, vara en som kan introducera och ta hand om nya på jobbet.

 144. En kvinnlig bekant till mig valde att vara hemma med alla sina barn, medan maken arbetade. Då ingick dealen att maken kompenserade henne ekonomiskt under de åren med det pensionsbortfall som det innebar för henne. Själv skulle jag inte vilja ta hela föräldraledigheten, men om man nu av något skäl gör en ojämn fördelning av hur man tar ut den eller i form av deltidsarbete, så är det inte omöjligt att göra en ekonomisk lösning tillsammans så det inte drabbar den hemmavarande parten. Barnen är ett gemensamt ansvar och då får man också lösa det gemensamt ekonomiskt.
  Sedan borde det finnas bättre system i samhället för det där, men i avvaktan på det går det faktiskt att lösa också enskilt. Det är inte svårt. Kräver bara att män inser att det är en självklarhet och tar mer initiativ kring det.

 145. Åh så bra skrivet! Huvudet på spiken.. Även om det inte fullt stämmer in hos oss.. Tidigare var det alltid jag som vabbade, men vi har delat lika på F-dagarna, och Nu när Jag tjänar mer än maken-vabbar Han? Men vi jobbar heltid, och Jag är den enda av oss som får dåligt samvete för barnens långa dagar och då försöker flexa ut tidigare för deras skull… DET har min man Aldrig gjort!

 146. Varför är det fult med kvinnor som jobbar heltid och varför blir det en tävling om vem som kan hämtas tidigast? Varför kan inte alla bara försöka tro att alla gör så gott de kan och efter sina förutsättningar, oavsett sysselsättningsgrad eller vem som vabbar? Om vi inte kan lära oss att respektera varandra efter våra val, hur ska vi lära våra barn att respektera varandra?

  Jag vill jobba heltid och känner mig lika dömd av er som tycker det är fel som ni verkar känna er dömda på andra hållet. Alla har rätt till att jobba heltid eller deltid och så länge man mår bra och barnen mår bra tycker jag det är en fråga för varje familj. Så sluta döma oavsett sysselsättningsgrad.

 147. Det borde hyllas, dessa olikheter mellan män och kvinnor: vi är två unika kön och våra beslut ska inte vara “rätt och fel”, eller som du säger, männens beslut ska inte vara normen för vad som är bra. Den som erbjuder sig att gå ner i arbetstid kanske kan få 50% ersättning i en viss procent av sin lön? Kanske som en förlängd föräldrapenning? Kanske skulle både män och kvinnor motiveras att ta sig tid med barnen? Istället för att kompensera med materiella ting och tv-tid? Kanske gynnar det staten att erbjuda 6h arbetsdag till den som väljer att ta sig tid med barnen och ge dem lön för en heltid på 8h? Och anställa en extra person? Tror det går att göra bättre för familjer generellt. Tänker på ensamstående föräldrar som skulle behöva heltid men som, av tidsskäl, måste jobba deltid och knappt får det att gå ihop osv.

 148. Håller med! Det är ett evigt tjat om pensionen: varför inte bara se till att i alla fall där det finns två registrerade föräldrar så tjänas pensionen in gemensamt fram tills barnet är typ 8 år, så länge man får jobba deltid? Oavsett om man är sammanboende eller ej. O för ensamma föräldrar utan annan förälder får väl staten gå in men det torde vara ett väldigt fåtal…

 149. Bahahahahaha, alltså slappna av:)
  Tror ni att det 2017 är så här överallt…:)//Man/kille/pöjk

 150. Hur kommer det sig att samhället ekonomiskt straffbelägger den delen av befolkningen som föder fram nya medborgare. Till mammarollen hör också något så underfundigt som moderskänslor. Ja vi får skylla oss själva att vi faller för frestelsen att föda barn och sedan dessutom vill ha tid att älska och ta hand om dem. Varför ska ett sådant uppförande premieras med en fullvärdig lön och fullvärdig pension? Självklart får kvinnor själva ta konsekvensen av sådana val? Välj mellan god ekonomi på samma villkor som männen eller välj dina barn. Är detta individens eget ansvar eller ett gemensamt samhällsansvar? Är det kanske ett orimligt val att lämna över till mammor och pappor att reda ut? Valmöjligheter som tillgodoser en jämlik lösning för såväl vuxna som barn utan att någon part i familjen får betala priset är i vårt upplysta o moderna samhälle till trots mycket begränsat.

 151. Instämmer till 100 %! Fast jag tycker också att barn inte är ett problem som “ska lösas”, utan att det är en ynnest att få vara den som arbetar deltid och får mest tid med barnen. Jag har lovat mig själv att aldrig beklaga mig över låg pension. Småbarnsåldern kommer aldrig tillbaka.

 152. You go girl! När sedan skilsmässan är ett faktum, så är det kvinnan som står med lägre lön, a-kassa, sjukpeng, för att de varit hemma och prioriterat barnen. Underhållsbidraget är det samma som för 20 år sedan. Mannen vill dela allt lika. Hon har oxå svårare at få köpa hus eller ta över lån, då hon har haft för liten inkomst…… Det är super snett! Dessutom ses vi ner på som om vi inte gör ngt. Trodde dinosaurierna gick ur tiden för en himla massa år sen, men nej. Så bara rassla. Jag hjälper till, genom att uppfostra 4 egna barn, 1 kille och tre tjejer, samt att hjälpa ungdomar på glid i mitt arbete. Hemifrån. Lena

 153. Också är det ju detta med att kvinnan ifrågasätts redan från början vid en anställningsintervju. Var man en ung kvinna frågade de (tror inte de får göra det längre) om man planerade att skaffa barn inom en snar framtid, förutsättande att det är mamman som blir hemma med barnet/barnen i ett år eller mer. Aldrig att männen någonsin fått den frågan. Och även om de inte frågar vet man att tanken finns i deras bakhuvud. Håller fullständigt med om detta att pappan blir hjälte för att han tar hand om sina egna barn. Även idag, 2017, säger många pappor att de måste vara barnvakt för mamman ska bort någonstans. BARNVAKT! Till sina egna barn! Nä, skärpning nu gällande hela inställningen till hur man vill/kan jobba och inställningen till vem som SKA ta ansvaret för jobb kontra barnen.

 154. Kom ihåg när du röstar i valet 2018 att inte rösta på ett borgerligt parti, det är enda chansen till att politiken skall förändra läget för kvinnorna.

 155. Bra där Clara!
  Jag är ett skinande exempel på detta. Vi har separerat och pappan har endast vår dotter varannan helg = jag sköter alla lämningar/hämtningar, vab etc etc. Skulle jag jobba heltid skulle det betyda att vår dotter fick vara på förskolan 06:15-16:45. Känns det som en schysst “arbetsdag” för en 5-åring?

  Hade jag haft något val i detta hade jag gladeligen tagit en högre pension tack. Jag förfasas över hur accepterat det är i dagens samhälle att pappor är “pajasförälder” – bara träffar sitt barn på bekväma tider som helger och lov. Undrar hur reaktionen blivit om t.ex. jag vänt på steken och låtit pappan dra det tunga lasset medan jag glider på en räkmacka. Hur mycket skit hade inte jag fått från höger och vänster då?

  Nej Britta behöver vakna upp från sin sagovärld och lukta på verklighetskaffet.

 156. Åtta timmars arbetsdag infördes inte för att kvinnorna var hemmafruar. Åtta timmars arbetsdag infördes för att det var rimligt för människorna!
  Åtta timmar arbete, åtta timmar sömn, åtta timmar fritid.
  Detta efter en lång facklig kamp.

  1919 arbetade en övervägande del av arbetarkvinnorna, för annars gick inte familjens försörjning ihop. På landsbygden sköttes barnen av far- eller morföräldrar som bodde ihop med de arbetande föräldrarna. Läs Ivar Lo Johanssons memoarer, där han berättar hur föräldrarna blev så besvikna för att Ivar Lo inte fick några barn. De ville få barnbarn för att få barn att sköta om. När deras egna var små arbetade de.
  Tro inte att statarkärringar var hemma och bara skötte barn och hem. Eller torpare eller pigor.

  1909 föddes min far och hans tvillingbror. Farmor var barnledig i fem veckor. Sen var hon tvungen att jobba igen. Fyraåriga storasyster fick sköta småpojkarna, byta och ge vällingen farmor kokade på morgonen innan hon gick till arbetet.

  Hemmafrun är en historisk parentes, och många kvinnor arbetade dessutom hemma, med sömnad för konfektionsindustrin t ex. Det var ofta uruselt betalt men gav en möjlighet till till barnomsorg när det ett av industrialismen sönderslagna, gamla, storfamiljssystemet inte fungerade.
  Det är också den kollapsen som leder till barnkrubbornas framväxt, som sen i sin tur utvecklas till dagens förskolor.

  Jag tycker du har rätt i sak, men du borde vidga klassperspektivet och läsa på om annat än medelklassens historia.

 157. Snälla Mikaela,

  Sluta svara. Dina svara ger inget. De bekräftar enbart konsumtionsamhällets produkt,du. Du vill ha allt. Super bra.. Jobb, jobba, jobba. Shoppa, shoppa…. Jobba. Jobba, jobba. Vilket svar kan man förvänta sig från en 25 åring. Som inte fått de fina sakerna av sin familj. Det är klart lyckan sitter i att köpa,Bo fint och resa långt bort. Allt detta i Stockholm….. i Stockholm, för det vore otänkbart att flytta utanför Stockholm och uppnå samma dröm. Vadå mindre bra områden som man bor i? Mikaela… Flytta utanför Stockholm och försök sedan motivera dina grannar om viden av att jobba,pengar. Shoppa för dig. Lyssnar sedan till deras livshistoria om nedlagda industrier, arbetslöshet, nya livslösningar, att vara tillfredsställd med att få livspusslet att gå ihop..
  Har du inget intressant att bidra med Mikaela om hur vi alla tillsammans kan hjälpas åt för att öppna arbetsmarknad med nya lösningar.. . Stäng ned kommentarsrutan Mikaela ich fortsätt klappa din katt

 158. Heja dig! Har så länge undrat varför vi sätter barn till världen för att sedan inte ta hand om dem själva? Det är finare att arbeta heltid och låta någon annan ta hand om barnen än att arbeta mindre och spendera den med sina egna barn!

 159. Jag tycker att det är tråkigt att alla utgår från att normen är att alla kvinnor har barn, eller ska ha barn, eller vill ha barn.

  Jag som väljer att vara barnfri har ett val. Jag tror på hårt jobb när det kommer till karriär, höga poster och chefspositioner. Det är inget du ska bli serverad, det är något du ska förtjäna, vare sig du är kvinna eller man. Vare sig du väljer att ha barn eller inte. Det är ett pussel som inte samhället ska lösa åt dig, utan du och din familj får göra det själva.

  Blir mörkrädd när mammor skuldbelägger mig, som väljer att göra “som en man”, väljer att fokusera på jobb och karriär, som är viktigast för mig. Jag vill inte betala mer i skatt för att någon annan ska få vara hemma extra med sina barn. Vi har den generösaste föräldraledigheten i världen, låt alla själva avgöra hur de vill dela upp den ledigheten sinsemellan. Och om det inte funkar så borde du som kvinna, mamma, livsmoderbärare fundera ett varv till om du verkligen ska vara tillsammans med din självupptagna, arbetande och högtjänande man.

 160. Gud va bra skrivet! Det är som hon läste mina tankar. Tänk om feminismen hade tagit den vägen istället, feminismen har kommit så långt just på grund av att dem inte tänkte så. Att båda måste jobba för samma standard är som mannen gjorde själv förr i tiden är galet, och vem lider, jo barnen som nu istället för att ha en förälder för lite i hushållet istället har ingen. Främlingarna på förskolan får ta den platsen och vi har gett bort det vi brukade värdera högst, våra barn, och för vad? Lönearbete, spring hamster innan hjulet stannar!

 161. Jag håller helt med dig i det du skriver. Måste bara få berätta om min systers familj, när min systerson föddes var det enligt systemet enklast för min syster att vara hemma pga att hon tjänade minst och familjen skulle förlora mer pengar om han var hemma vilket i sig är helt sjukt. När deras son började förskolan bestämde de dig för att faktiskt dela lika på vabb eftersom de nu jobbade och min syster hade kommit upp lite på lönen skalan med nytt jobb. Men då är det hennes man som får kritik och varningar på jobbet för att han är hemma och vabbar mer än sina manliga kollegor m3dans de kvinnliga är accepterat och nästan förutsätts. Tänker om man skall problematisera.

  1. Arbetsgivare har för stort inflytande. Känner män som har bra jobb och barn som sedsn ska ta uy VAB och blit t o m hotade att förlora jobbet om de är borta för mycket. Det MÅSTE ske en ändring på arbetsmarknaden!!

 162. Kort och exakt! Ja vi borde problematisera män i en större utsträckning, kritiken mot män är ju idag minimal men kostnaderna för samhället är maximal. Mer prat om vad vi ska göra med männen!

 163. SÅ SANT! Sjukt att vi strävar efter att ha två heltidsarbetande föräldrar – trots att det förr räckte med en inkomst. Tänk om båda kunde jobba 4 timmar om dagen och spendera resten av tiden på annat – vare sig det är barn, intressen eller annat som driver mänskligheten framåt.

 164. Kunde inte sagt det bättre själv! Predikar detta så ofta jag får chansen, förvånansvärt hur många som aldrig reflekterat nämnvärt på vad de håller på med själva. Man som kvinna.

 165. “Hela vår tanke om jämställdhet bygger på att kvinnor ska bete sig som män.” Exakt så känner jag också! Tack för denna text!

 166. Skulle inte kunna säga det bättra själv. När jag själv hade småbarn så jobbade jag på dagis. Fascinerades över hur låååånga dagar dessa små små ungar hade. Många gick 9-10 timmar på dagis. Jag tycke att upp till barnen fyller 3 ska de inte behöva gå mer än max 6 h på dagis. Det är lagom! Det borde finnas en maxgräns för dessa små barn. Och jag vet att många blir upprörda, men varför inte säga att föräldrarna heller inte får arbeta mer än 6 h per dag. Det skulle alla vinna på! Barnen får mer tid med sina föräldrar och föräldrarna mindre utslitna. Småbarnstiden är ingen tid att kombinera med att göra karriär, men det verkar inte som alla fattar det!

 167. Det har länge bekymrat mig hur stor påverkan arbetsgivare har på den endkilda individen. Håller helt med Clara! Mycket bra artikel. Det är inom familjen som man lägger grunden för allt för sina barn. Social kompetens, relationer, regler och diciplin, ekonomi och arbete. Det är inte skolan eller förskolans ansvar. De finns som hjälpmedel om det behövs. Föräldrar har ett ansvar att ta hand om sina barn, men arbetsmarknaden ger inte utrymme för detta. Tyvärr är det i grund och botten pengarna som styr. Trist, men sant!!

 168. Jag som trebarns pappa håller helt med dej Clara, vi män måste ta mer ansvar, samtidigt som kvinnor ska ha all heder i att dom gärna jobbar deltid för att minimera antalet timmar barnen är på dagis. Jag som pappa jobbar helst så korta dagar jag kan för att jag anser att familjen är viktigare än något annat. Tror att en stor bov i det här dramat är våra ledare både på jobbet och i statsapparaten. Ge män förutsättningen att gå ner i tid för att vara just en kärleksfull far. Tror många män skulle utnyttja den möjligheten om den fanns. Och bigitta kan slänga sig i väggen. Ser gärna förkortade arbetspass. 6 timmar om dagen är mer rimligt att arbeta.

 169. Jag blir så glad över hur väl du sätter ord på mina känslor!

  “Ut å arbeta heltid kvinnor” är hela tiden beskedet. “barnomsorgen ska vara så bra att barnen kan vara där hela dagen” sa någon politiker förra året ( kvinnlig politiker).
  Men hur bra det är för en ettåring att vara på dagis mellan 7.30- 17.30 så att både mor å far kan jobba heltid varje vardag är det ingen som tar upp.

  Jag har tur, jag har enskild vårdnad med ok lön och får pengarna att räcka även då jag arbetar 90%. För aldrig i livet vill jag att min 6 åring ska behöva spendera mer än 8 tim/ dag på skolan. Mitt jobb är viktigt men mitt barn är ännu viktigare.

  Ett tips för de som lever i ett förhållande är att dela på pensionen så att den deltidsarbetande parten ( oftast kvinnan) inte förlorar på att prioritera barnen på bekostnad av sin försörjning på ålderns höst.

  Men dina tankar och resonemang kring rimligheten att ha den heltidsarbetande mannen som norm tycker jag är utmärkta och helt rätt väg att spinna vidare på!

 170. Jag är en av de där kvinnorna som jobbar inom offentlig sektor
  Jobbar som personlig assistent

  Och min man jobbar som lärare

  Vi måste pussla allt vi kan med föräldrar ledighet

  Jag kommer vara hemma i ca 6 månader och några veckor när min brukare är på semester och då är både jag och maken hemma
  Men runt Agusti börjar skolan igen och min man börjar jobba

  I mitt yrke kan jag inte bara tänka på mig själv utan jag måste tänka på kolleger och brukare

  Och jag har veckor då jag är ledig lite mer och då kommer barnet inte vara på dagis

  Men jag anser inte att vi är sämre föräldrar för det

  Ingen av oss tar med oss jobbet hem och när barnet blir större så kommer det oftast finnas någon hemma efter skolan å dylikt

  Vi kvinnor måste börja respektera varandra och våra liv

  Och sluta racka ner på de som väljer att inte leva enligt normen

 171. Håller med!
  Ffa mycket omodernt med 8 timmars arbetsdag! Hur ska man hinna med allt?
  Självklart ska man vara hemma med barnen så mycket som möjligt, det är ju de första åren som är viktiga! Tryggheten, tilliten, självkänslan,personligheten.
  Tänk hur många som lider av personlighetsstörningar, ångest och ofta med självförakt! Vill man offra barnen för heltidsjobb o karriär?
  Dags att modernisera arbetstid, 6 H per dag=heltid och om man är hemma några år med barn ska det inte påverka pensionen! Basta!

  1. Jag har inga barn och bor själv i lägenhet….ändå har även “en sån som jag” problem med att inte hinna med allt. OK, med nöd och näppe hinner jag tvätta, städa, handla, laga mat och träna, “måstena”. Men allt det andra som måla, dansa, uppfinna, snickra, spela instrument, vara kreativ och träffa vänner eller bara sitta still och njuta av livet dör ut för det finns inte tid till det. Och även om jag hittade en lucka skulle jag vara för uppe i varv för att kunna åstadkomma något eller njuta av det.
   Träningen var förut uppbyggande själsligt också, men nu är det mer ett måste för att motarbeta övervikt, gamnacke och värk av att sitta 8h på ett kontor=(
   Är detta allt livet går ut på; springa runt i ekorrhjulet tills man trillar ihop och dör?

 172. Helt rätt tänk, underbara Clara!
  Vilket samhälle vi hade kunnat få!
  Det var min familjedröm en gång, att mor och far arbetade deltid och hade tid för familj och kreativ ledighet men det blev aldrig så….

 173. Tack!!!!
  Sä jäkla le på folk som Britta som klandrar mig för att jag jobbar deltid för att få vardagen att gå ihop m lillan! Är så less på att se ensamstående gå på knäna och gråta sig självs till sömns för att de tvingas välja mellan barnens hetaste önskan och att jobba in pengar för att sätta mat på bordet och fixa hyran…

  Jämställdhet är inte att kvinnan axlar männens norm! Jämställdhet är att alla har samma förutsättningar OAVSETT könstillhörighet.

  Vi är så jäkla heta på ordet “hen” men när det kommer till normer för jämställdhet, då är hen bordblåst och han dominerar till hennes förtret!

 174. I en relation om man är 2 om barnen är det en självklarhet för mig att man delar på allt. Vård av sjuka barn, jobba deltid etc. Kvinnor ni måste ställa krav på männen annars får ni skylla er själva om det blir dålig pension. Och om ni gemensamt bestämmer att du arbetar deltid/ vilket görs oftast för att mannen tjänar bättre/ se till att han för över premiepension på dig och att det är du som får pensionsspara. Sluta vara så mesiga det blir ingen jämställdhet av det. Marianne 67år 3 barn och en man som jag alltid delat lika med.

 175. ensamstående med två. just nu föräldraledig men sedan blir det nog 75%, vad härligt det hade varit med 50% men måste ju få ihop ekonomin varje månad…. hyran elen maten blöjorna ja det måste ju betalas på något sätt. 6h arbetsdag känns för mig väldigt lagom. jag får ihop ekonomin, jag hinner hämta kidsen före 17 och vi hinner få en stund ihop innan det är dags att lägga sig. Det finns de som har mage att gnälla på mitt hem, att det är stökigt. jag har en sexåring som helst inte städar sitt rum och som släpar runt sina leksaker här hemma, det är bebisleksaker högt och lågt, jag tvättar oftast en dag i veckan så tvätthögen med en vuxen, en sexåring som gärna smutsar ner sig och en bebis som precis fått börja äta blw och som får tänder så det är bajsblöjeparadis här med tillhörande läckage, ja jag är ingen pedant, men det är inte skitigt och smutsigt, är man van vid att ha pedantstädat och rent hemma ja då är vårat hem stökigt eftersom jag prioriterar att lägga tiden med barnen. de växer upp så snabbt. stora tjejen är i skolan och försvinner sedan hem till kompisar, hon har knappt tid med mig och sitt småsyskon så det blir inga långa stunder vi får ihop alla tre eller bara jag och stora tjejen så när jag får det så lägger jag städningen, disken och tvätten åt sidan. och njuter. sedan är det skit att min pension kommer bli därefter. först arbetslös tills jag var 25 och sedan har jag mage att vara föräldraledig på heltid i ett år vardera för barnen och så dessutom går ner precis så i arbetstid så vi tar oss runt ekonomiskt. glad och oerhört tacksam över att jag har det jobb jag har och att jag har råd och möjlighet att gå ner i tid. Det är det långt ifrån alla som kan och har möjlighet till. som du skriver är det många yrken där heltid inte erbjuds. inte existerar. skräpigt.

 176. Hej Clara. Intressant inlägg, däremot blir jag något skeptiskt när du skriver “många kvinnor aldrig erbjuds heltid” och “inom många kvinnodominerade yrken har man inget annat val än att jobba deltid”. Detta är ju inte sant? Vad är din källa till denna information??

 177. Jag är en singelpappa som jobbar heltid, hämtar i rätt tid på dagis efter arbetsdagens slut, vabbar och tar ut föräldraledighet. Det har jag gjort sen sonen föddes. Tack o hej.

 178. Hemskt att vi kvinnor inte kan hålla ihop och stötta varann. Nej det ska vara en “Britt” eller “Siw” som ska racka ner på oss småbarnsmammor som gör det bästa vi bara kan, själva gjorde de ju säkert också det. Eller?!

 179. Vi män måste helt klart bli bättre på att ta ut halva föräldraledigheten, dela lika på hushållsarbetet och hålla stången mot oförstående chefer som ifrågasätter varför vi måste vara “lediga” så länge. Inte för kvinnornas skull, inte för vår egen skull, men för våra barns skull. Och framför allt för våra döttrars skull. För ska det bli nån jävla ändring i vårt ojämlika samhälle måste våra söner se det som självklart att pappa kan både tvätta, trösta och mata. Att pappa värderar tiden med sina barn högt. Först då kommer en ny generation pojkar att se det som en självklarhet att med glädje och stolthet sin halva av hushållsarbete, uppfostran, vård och omsorger om SINA barn. MEN då måste också kvinnor släppa in papporna, låta dem hitta SINA sätt att vårda, trösta, mata, tvätta. Inte ta på sig domarrollen över vad som är rätt och fel när det gäller omvårdnaden om barnen, så länge barnen inte far illa. För vad lär sig annars barnen då? Jo, att mamma ändå alltid vet bäst om hur man tar hand om barn. Tillbaka på ruta ett. Låt oss nu skapa ett samhälle med verklig jämställdhet!

 180. Det är klart att vi är i en mycket svårare situation. Men jag förstår inte riktigt: varför accepterar så många kvinnor att deras partner lämna markarbeten åt de? Har vi inte ett eget ansvar i detta?

 181. Tack Clara för denna text! Den satte ord på många tankar jag själv haft och var en ögonöppnare i vart problemet ligger!

 182. Hej Clara
  Jag har läst ditt inlägg och en del av kommentarerna nedan.
  Visst skulle det vara skönt med en kortare arbetsdag. Att vi arbetar lika mycket idag som förr (om det nu stämmer) kanske beror på att vi (både män och kvinnor) har 5-6 (eller mer) betald semester, något som inte fanns förr. Vi har ett bättre pensionssystem (dock sämre än för de flesta av dagens pensionärer). Vi väljer att arbeta för vi har ett helt annat konsumtionsbeteende.
  Vad jag skulle vilja att du svarar på är hur förkortad arbetsdag ska finansieras???!!! Visst är det trist att barn får heltid på förskola för att föräldrarna måste, eller väljer, att arbeta heltid. Alla har inte ett val! De som verkligen har en tuff vardag är ensamstående föräldrar!
  Vet inte om detta egentligen är en jämställdhetsfråga. Kvinnor som väljer att utbilda sig har ofta ganska lika lön som sin man.
  Idag är jag mormor. När mina barn var i den åldern fanns inte maxtaxa på förskola. Man kunde inte lämna sina syskon om man hade mindre barn hemma. (Skattefinansierade reformer). Har förskolan blivit bättre? Svårt att svara på för det varierar nog.
  Var det bättre förr? NEJ! Utveckligen och jämställdhetsfrågor går framåt till det bättre i vårt land om något långsamt.
  På mina arbetsplatser under åren ser jag att nya föräldrar delar på ansvaret för sina barn mycket mer än vad som var vanligt för 25-30 år sedan. Jag arbetar i en mansdominerad bransch och de vabbar och tar föräldraledigt i lika stor utsträckning som sina partners. Det verkar mycket mer engagerade och pratar gärna barn vid fikabordet.
  Kortare arbetsdag – gärna, högre pension – gärna!! Snälla ge minst ett förslag på hur det ska finansieras!

  Tack

  1. Det finns redan forsking som visar på stora besparingar i sjukpengar, utbrändhet, förslitningsskador och utmattning vid minskad arbetstid, något som kostar samhället enormt mycket idag

 183. Jag och maken delar lika på både föräldraledighet och vab och har båda jobbat deltid de senaste två åren. Jag får inte höra så mycket om att jag ör en supermorsa men han får inte sällan cred för “sin insats”. Visst är det intressant? Har själv fyra års högskoleutbildning och blir SÅ trött på att det förutsätts att alla vill göra karriär. Jag vill ha ett tillfredsställande arbete med rimlig arbetsbörda, bra arbetskamrater, en ok lön och goda förutsättningar att få ihop “livspusslet”.

 184. Toppen! Vi borde organisera oss! Jag startade en grupp för några år sen, “8timmarsdagen är en bluff!” Många gillade det, men inga skrev kommentarer. Den tog upp just detta, att det handlade om när männen jobbade i industrin och kvinnor tog hand om barn, matlagning och även jobbade med städning, att hålla ungkarlar med mat etc. Långa restider, inhandling av mat och annat är också nödvändigt arbete och det blir fruktansvärda dagar för många. Barnen ser de nästan aldrig om de jobbar heltid. Feministerna är lurade av männen! Det var redan Alva Myrdal, det var makens åsikter hon hade tagit över.

 185. Tack så mycket! Tänk om dessa tankar och idéer kunde få leda vägen och vara normskapande.

 186. Åh så bra skrivet Clara! Det här är en av de viktigaste diskussionerna vi behöver ha enligt mig. Tack för att du skrivit det jag länge tänkt!

 187. Problemet är väl att man inte får lina många pensionspoäng när man är hemma med barnen och gör arbetet hemma. Det borde man verkligen få.

 188. Jag håller med dig, Clara! En historisk oklarhet däremot: du skriver att det 1919 oftast var män som heltidsjobbade och kvinnorna som var hemma. Och ja, detta stämmer naturligtvis för de som hade råd och det var helt klart ett ideal – dock ett som de flesta inte kunde “uppnå”. Sättet du skriver får det att se ut som att hemmafru a la 50-tal var gällande även 30-40 år tidigare, vilket inte stämmer för majoriteten svenskar. Att en stor del av Sveriges befolkning var lantbrukare 1919 spelar såklart också in. Men jag hejar på dig! Superviktigt ämne!

 189. Varför ska det vara sånt j*kla gnäll hela tiden. Ena sekunden är det gnäll över att man jobbar för lite, nästa sekund är det gnäll över att man jobbar för mycket. Gnäll över att alla inte tar ut 50/50 av ledigheten, gnäll över att nån tar mer än den andra. Vi är så j*kla snabba på att döma varandra i dagens samhälle och jag är bara så trött på det! Kan folk bara sluta lägga sig i? Låt familjerna göra det som är bäst för just den familjen. Är det att mamman är hemma hela perioden, pappan är hemma hela perioden, föräldrarna delar lika eller hur man nu lägger upp det så låt dem ha det så. SLUTA döma och titta snett.
  /en som är less

 190. Helt rätt! Alla småbarnsföräldrar (män och kvinnor)BORDE jobba deltid utan löneavdrag. Det är ett helt otroligt arbete att fixa hem och barn och dessutom behöva vara någon annanstans minst 9 timmar per dag. Vem mår bra av det? Och vilket samhälle skapar vi när tiden och orken för heltidsarbetande småbarnsföräldrar bara räcker till att ge barnet mat och stoppa dem i säng. Jag tycker att vi ska dela på jobben så att fler har möjlighet att leva ett liv värt att leva. Alla har inte sitt jobb som sin hobby.

 191. Otroligt bra skriver, satt i en fb-tråd där någon lagt upp Britta Svenssons artikel, sen var den någon som länkade den här texten i kommentarerna. Den är verkligen mitt i prick, så tack! 🙂

 192. Jaha.., varför inte sträva efter att männen blir mer som oss kvinnor…, tänk så mycket bättre världen skulle bli ❤️

 193. Jag håller med dig i det du säger. Men en aspekt som du missar är att det finns många kvinnor som inte tillåter männen att talet ansvar för barn och hem. Jag får ofta höra “det är en tid man aldrig får tillbaka” när de väljer att ta ut all föräldraledighet. Det känns som att kvinnor ibland tar på sig rollen som familjechef utan diskussion. Sen tror jag också att det finns en okunskap på vad deltidsarbete gör med pensionen, och att detta är fullt möjligt att kompensera genom att mannen skriver över sin premiepension till den som är hemma mest.

 194. Vi jobbade deltid båda. Varför ska den ena parten jobba heltid och den andra deltid? Vi är hårt styrda av ekonomiska normer! Herregud barnvagnarna ska kosta 10000kr och boendet stort och dyrt. Om det taggades ned lite på kraven skulle det bli lite enklare.

 195. Jag vill bara säga att jag är en kvinna som tjänar bra mycket mer än min man och jag jobbar deltid , handlar inte om vem som tjänar mest utan vem som vill jobba deltid och det är oftast mammorna. Så att män inte jobbar deltid för att de tjänar såååå mycket mer , köper jag inte !!!alla män är inte Vd:ar, chefer etc med höga löner !

 196. Ja, hur man kan göra detta till en skuldbeläggande kvinnofråga är ofattbart. Hade saker o ting varit vettigt i fördelningen skulle siffrorna för vilken förälder som kapar arbetstid vara 50/50, alt att båda föräldrarna drog ner lite. O som du säger hade det då inte slagit så hårt mot kvinnors löner o möjligheter på arbetsmarknaden. När man tar beslutet att skaffa barn har man båda samma ansvar, det är väl det alla män behöver inse.

 197. Systemet är gjort för mamma o sambo. Dock kunde man låta vårdhavare få 2-3 VAB dagar med full lön per år som kan samlas på hög. Då kan sambons dagar användas av mamman.

 198. Ett inlägg utifrån ett ekonomisk perspektiv: Som pensionsrådgivare träffar många personer som brottas med deltidsproblematiken och oron över pensionen. Jag rekommenderar kvinnor (oftast) som planerar att gå ned i tid för att underlätta hämtning/lämning, att fondspara lika mycket som man förlorar i pension. Givetvis bör sparandet ske från heltidslönen.

  Vad förlorar man då? Understiger lönen 38500 kr/mån förlorar man 18,5% i allmän pension på varje krona man sänker sin lön. Dessutom minskar tjänstepensionen med 4,5 % av lön. Överstiger lönen 38500 kr/mån förlorar man 30 % av sin lön i lägre avsättning till tjänstepension (ingen allmän pension över 38500 kr).

  Då det är skatt på pensionsuttag men inte på privatsparande räcker det med att man sparar ca: 70 % av det man förlorar i pension (50% om lönen överstiger 38500 kr). Ett ex: Går man ned till 80 %, från lön 35 000 kr bör man spara ca: 1 100 kr/mån extra.

 199. Hej vansinne att kvinnor alltid ska skuldbeläggas för allt. Vilket val man än gör som kvinna så ska man alltid få skit.
  Som mamma och deltidsarbetande ska du få skit, som karriärskvinna ska du få skit, blir du våldtagen är det ALLTID kvinnans fel för antingen var hon för full eller för utmanande klädd.

  Allvarligt gott folk, väx upp och ta ansvar för era handlingar och för hur samhället ser ut istället för att skuldbelägga kvinnor i varje steg de tar.

 200. Vill betona dessa rader i artikeln “Jag tycker att kvinnorna borde vara normen som männen får anpassa sig efter. Därför att kvinnor oftare väger in barnperspektivet när de fattar beslut. Och barnperspektivet borde vara det första vi tar hänsyn till! Vad kan vara viktigare än barnen?”

  Tack för hela artikeln och ffa dessa rader?
  Pensionen borde inte påverkas när man gör allt för att barnen ska känna sig trygga i denna icke barnvänliga värld. Att värna om att barn blir tryggavuxna skulle räknas in i pensionssystemet.
  Som du skriver glömmer man att alla familjer ser olika ut. Alla har inte stöd av barnflickor eller far- och morföräldrar som kan ställa upp i vått och torrt. Vad har man då att välja på, jo att jobba detltid och det borde vara normen för alla föräldrar oavsett kön.

 201. Tjejer som är mammaledig och sedan jobbar deltid. Jättebra men se till att din man eller sambo sätter in pengar på ditt pensionssparande för att du är hemma med barnen. Då behöver det inte bli så liten pension när det blir dags.

 202. Kvinnor ska kanske ta lite eget ansvar?? Inte ta det mesta av föräldraledigheten, söka andra jobb.

 203. Både min man och jag har arbetat heltid från att vi gick tillbaka till jobbet efter föräldraledigheten. Det har aldrig varit nåt större bekymmer att båda arbetar heltid! Vi har delat rättvist på att lämna och hämta från att äldsta barnet började på dagis för snart tio år sen – den som lämnar har fått komma senare till jobbet och jobba lite längre på eftermiddagen så att barnen fått en lugn start på morgonen och inte behövt vara på dagis förrän vid 8. Den som hämtar har varit tidigt på jobbet för att kunna gå tidigare och hämta på dagis så tidigt som möjligt (var på jobbet vid 7 för att kunna gå 15:30). Vi har alltid kört 50 % hämtning/lämning. Den som hämtar ansvarar för att göra middag. Vab och studiedagar tar vi varannan gång. Har vi båda svårt att vara hemma från jobbet tar vi halva dagen var. Vi har ALDRIG haft några gräl eller diskussioner om detta under de 10 år vi varit barnfamilj.
  Jag är så klart medveten om att en förutsättning för att det ska funka med “varannan lämning” är att man har flextid på jobbet. Hade min man och jag tillsammans kommit överens om att det inte funkade och någon av oss behövt gå ner i tid så hade vi fått pensionsspara mer till den som gått ner i tid.

 204. Samhället ser annorlunda ut nu än för hundra år sedan, då 8-tmmars arbetsdag infördes. Tycker att arbetstiden är den viktigaste frågan i dag. Dags att anpassa arbetstiden efter hur samhället utvecklas.

 205. Jag har valt att jobba heltid trots att jag är mamma till tre st under åtta år. Min man jobbar oxå heltid eftersom vi har jobb som ingen gör när vi går hem. Att jobba deltid hade för oss inneburit mindre lön o pension för lika mycket arbete. Dock har vi inga chefspositioner varför båda varit föräldralediga 1/2 tiden var med alla tre barnen och vi delar på vab. Ja, vi sliter båda två med mat, handling, trädgård, föräldrakooperativ, städning och tvätt. Ja, vi jobbar på kvällar ibland, ja, vi somnar i soffan på fredagskvällar. Men vi tycker det är värt det eftersom alternativet är sämre.
  Jag förstår inte varför kvinnor/mammor inte vågar ta diskussionen med sin partner och mer ellet mindre kräver att om/när vi får barn ska vi dela på ledighet och vab. Ingen vinner på att inte leva jämställt.

 206. Bra skrivet. Jag tjänar mer än min sambo men har valt att vara föräldraledig 25% för att sonen skall slippa vara på förskolan i nästan 10.5 timmar. Mitt val och jag känner mig stark i det beslutet. Får spara mer privat till pensionen istället samt investera rätt så att min ålderdom har färre utgifter.

 207. Ja precis så är det! Vi kvinnor hamnar i försvarsposition oavsett hur vi gör. Vi skall (och vill) vara goda mödrar samtidigt som vi skall göra karriär och tjäna ihop pengar till vår pension. Det går inte! Vi måste ha män som tar hälften av ansvaret och jobbet. Pappor är ju hälften av föräldraskapet, eller hur?

 208. På 50-talet kunde en svensk arbetare försörja en hel familj. Den materiella standarden var naturligtvis långt lägre än idag.
  Den stora politiska missen gjordes på 60-talet. Då, när kvinnorna kom ut i arbete, skulle man förstås ha infört sextimmarsdagen för alla. Standardutvecklingen hade gått i långsammare takt men vinsterna hade varit stora. Nu verkar sextimmarsprojektet omöiligt att genomföra.

 209. Hade inte läst detta! Fantastiskt inlägg Clara❤️❤️❤️🤗🤗 vi måste förstå att vi som män och kvinnor har olika energier och olika saker som vi tillför i familjen och samhället – allt är lika värdefullt även om det inte handlar om 100% på jobbet utan att man använder sin energi och omtanke till familjen, barnen mm det som är vår framtid- så viktigt🙌🏼🙌🏼🙌🏼🙌🏼 Vi behöver få vara jämställda men olika❤️