Fixa julstämning med 5 enkla knep

Om man inte älskar julstök – men älskar julstämning. Då finns det faktiskt knep att ta till för att snabbt och enkelt få stämningen men slippa stöket. Här är mina bästa knep

1) Tänk doft. Ni vet hur dofter kan locka fram gamla glömda minnen? Precis likadant är det förstås med allt som doftar jul. Hyacinter, apelsiner med nejlikor, granbarr, kanel, pepparkakor, glögg och saffran – allt sådant lockar fram julminnen och stämningar från tidigare år.

2) Tänk natur. Man måste inte ha massa glitter, blinkande belysning, tomtar och julgranskulor. Dekorera hemmet med saker från naturen. Gran, mossa eller röda juläpplen och apelsiner. Billigt, och enkelt och framförallt vackert!

3) Tänk ljus. Eller kanske snarare mörker. Släck ner lamporna och tänd istället lyktor och stearinljus. Mörker skapar stämning.

4) Tänk ljud. Pianobilden får symbolisera julmusik. Om man avskyr smöriga jullåtar finns det ju faktiskt en massa bra alternativ till de allra mest uttjatade skivorna. Nils Landgren, Georg Wadenius och Sarah Dawn Finer har alla fina julalbum på Spotify. Och på P2s hemsida sänds julkanalen Klassisk jul – med massa klassisk musik som jag tycker om att lyssna på!

5. Tänk vila. Julen handlar faktiskt om vila och väntan. Tyvärr är det många som har det som allra stressigast i december. Men man får faktiskt ta en kopp te eller glögg och sätta sig i en skön fåtölj och vila ibland. Prioritera bort städningen. Årets mörkaste månad är det ändå ingen som noterar dammråttorna i hörnen eller fönstren i behov av rengöring.

Julstämning så in i bängen!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

30 kommentarer på “Fixa julstämning med 5 enkla knep”

 1. Clara, fyller du hyacinthvaserna med vatten så att rötterna nuddar eller hur mkt vatten har du?? :))))))

  1. Jag fyller så högt upp det går utan att själva löken kommer under vatten. Ungefär så =) löken vill inte ha direktkontakt nämligen

 2. Clara, jag har en folkdräktsrelaterad fråga! Jag är ett fan av folkdräkter och har en Gafsele-dräkt med hätta som liknar din. Men på dina bilder när du bär hättan syns inte hur du fäster den. Hur gör du för att den ska sitta?

 3. Bildet från fönstret mot grannen – fantastisk stämningsfull – detta är et julbilde – ljuset från grannen och mörket – värme, ljus, mörke och varma färger 🙂

 4. Alltså avundssjukan på det där härligt snöiga och frostiga! Ibland önskar jag att jag bodde längre norrut. Här i Norrköping blir det inte riktigt samma känsla. Tur att jag har min familj här som väger upp. Annars hade jag nog flyttat till dina breddgrader:)

 5. Ett enkelt tips är att köp inte kritvita stearinljus utan benvita/creme/champagne. Det blir ett varmare sken och skapar jättefin stämning.

 6. Ja, precis så är det ju! Vilka härliga bilder. Jag tycker så mycket om den där genom fönstret när det skymmer. Då är det nästan mörkare inomhus än utomhus en liten tid varje kväll. Jag skrev just ett inlägg om smaker och dofter, jag tycker att det handlar mycket om det så här års. Kram!
  http://kammebornia.se

 7. Kloka julknep från en klok kvinna! Och jag vet ett sjätte för att få julstämning! Gå in på Underbaraclaras 😉 Här finns så fina och stämningsfulla bilder, de är som tagna ur en Astrid Lindgrenfilm nästan, eller som en blandning mellan Astrid Lindgren och Lisi, som målar så vackra julmotiv…du kan verkligen få till den där gammeldags känslan, till och med barnen ser ut som de vore med i en Astridfilm. Hoppas du tar det som positiv kritik, för det är det!
  Kram och krya på dig!

 8. Fint fint fint. Du är BRA Clara. Du är viktig. Har du sett serien Call the midwife? Den är min december-vila!

 9. Hej Clara! Kan inte du skriva ett inlägg och berätta om hur du och din man träffades, hur ni blev tillsammans osv? Vore kul att läsa 🙂

 10. Åh Clara! Detta var precis vad jag behövde just nu. Jag satt här med gråten i halsen sedan vi här hemma konstaterat att vår adventsljusstake är trasig och att vi inte har råd att köpa något som helst annat julpynt i år HELLER. Det kanske låter mesigt, men för mig kändes det för någon minut sedan väldigt tungt. Men detta inlägget fick mig på andra tankar, julmusik på radio är ju gratis och hela skogen är full av pynt! Tack så jättemycket kära du!

  1. Jossi! Satte upp adventsljusstakar på min arbetsplats som legat i något dammigt hörn sedan förra året. Ingen av dem funkade såklart. Men jag gav inte upp! Med hjälp av något vasst (jag tog en brevkniv) kan du försöka bända upp metallbläcken i toppen av varje ljus, där man skruvar i lamporna. Det finns två bläck i varje, ett som står rakt upp utmed gängorna och ett som ligger i botten. Det i botten behöver ibland böjas upp för att få kontakt med ljusen. Se till att inte kontakten är i bara 😀 Sen gäller det ju att ha fungerande ljus såklart.

   Lycka till! Julen handlar om så mycket mer än pengar, även om det såklart är trist att inte ha råd. Kram

 11. Kan du ha ljuskronan över spisen även om du eldar i den eller plockar du ner den då? Ser så fint ut, har själv en vedspis som jag använder dagligen men har inte vågat hänga ljus över den, är så rädd att det smälter för fort och droppar ner.

  Använder du vedspisen till matlagning? Själv tycker jag den är suverän till det.

 12. Jag skulle önska att du var först med att bojkotta ordet stress i december. Överallt läser man sluta stressa, såhär minskar du stressen… Nämn inte ordet utan skriv bara såhär blir det mysigt i december. Skriv inte städa inte etc. Jag är så trött på alla inten i december. Och själv lyckades jag få med hela tre inte. Svårt med andra ord.

 13. Blir bara så inspirerad… Jag har letat fram min enda (som är kvar) egenhändigt drejade godisskål och gick och köpte vitmossa och planterade julens första hyacint i dag. Tack Clara! Annars är jag inte van att julpyssla, men personliga lösningar tycker jag om… föresten, kom just på att lägga detta pynt på min blogg. http://www.sofiarhedin.wordpress.se Du är verkligen en inspirationskälla!