• Inlägget är ett annonssamarbete med Panduro Hobby •

Påskpynt & DIY

Påsken känns lite extra festlig nu när vi har höns. Det blir så tydligt att våren är här när kycklingar kläcks och reden plötsligt fylls av ägg i alla färger. Man fattar verkligen varför påsken är äggtider!

Den här påsken dekorerar jag helst med naturmaterial. Kvistar, blommor, fjädrar, ägg. Blomsterarrangemanget har jag gjort genom att knyta ihop björkris med tunn blomstertråd för att skapa en krans som nästan ser ut som ett fågelbo. Sedan planterade jag lökar i mitten och stack ner fjädrar runtom. I riset har jag också satt bruna, prickiga och fläckiga fjädrar. Ett par tre fjädrar i varje vippa som jag bundit ihop med samma gröna tråd och sedan bara virat fast i riset. Jag har också hängt upp små spräckliga vaktelägg. Man kan också göra små reden av ägg, björkris och fjädrar och lägga på bordet eller i skålar som dekoration.

Att tömma ägg för att måla eller hänga upp som dekoration brukar vara en stor prövning. Vanligtvis pickar jag hål både uppe och nere på ägget och sedan petar jag sönder gulan med en nål och sedan blåser jag tills…jag nästan svimmar. I år skaffade jag istället en supersmart äggsug från Panduro Hobby. Med den gröna piggen borrar man ett litet hål i ena ändan på ägget och sedan stoppar man in den gula pumpen och vips så töms ägget. Hur lätt som helst!

Ta hål på den smala änden av ägget ifall du har tänkt hänga upp det – för då kan du fästa snöret i hålet. Knipsa av en tandpetare eller tändsticka och vira ståltråd eller genomskinlig nylonlina runt den. Pluppa ner pinnen i hålet och drar försiktigt i tråden så att pinnen ställer sig på kant och inte åker upp ur hålet igen.

En annan fin sak att dekorera med är små söta garnkycklingar. Ett perfekt pyssel att göra med barn. Jag valde ett ullgarn som i färgen är rätt likt våra Australorpkycklingar  – men du kan förstås också välja ett gult eller vitt garn som är lite tunnare om du hellre vill ha det.

Principen är enkel. Klipp till två likadana stora cirklar av kartong och skär sedan ut ett hål i mitten på varje cirkel så att de ser ut som donuts. Lägg cirklarna på varandra – så att de bildar en dubbel donut och vira garnet runt dem. Vira ända tills hålet i mitten är fyllt och det omöjligt går att vira garnet mer. Då trär du försiktigt in en sax mellan de två donutlagren och klipper upp garnet runtom. Sära sedan försiktigt på kartongbitarna och knyt med en stark tråd ihop garnet i mitten. Lämna ändarna av den starka tråden så att du har något att hänga upp kycklingen i. Klipp sedan bort kartongbitarna så att de lossnar och vips har du en boll! Är den lite ojämn i kanterna kan du frisera den med sax efteråt.

Jag gjorde näbben till kycklingarna av lite filt i rosa och vitt men man kan också göra dem av papper. Jag fäste ihop filtlagren med lite textillim och limmade sedan fast dem inne i burret på kycklingens kropp.

Fina kort hör ju denna högtid till. Enkla och tjusiga påskkort kan göras av styvt papper som viks dubbelt. Limma fast lite fjädrar på kortet och använd sedan stämplar för att skriva glad påsk. Och en glad sådan hoppas jag verkligen att det blir  – för vår andra kycklingkull för säsongen kommer kläckas lagom till skärtorsdagen! Förra kullen fick vi totalt fem kycklingar men den här gången hoppas jag på många fler…

Inlägget är ett annonssamarbete med Panduro Hobby

Kycklingar på köksgolvet! Se filmen som visar hur jag förbereder påsken!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

22 kommentarer på “Påskpynt & DIY”

 1. En jeg kjenner brukte denne pumpen til å tømme eggene. Deretter fylte hun eggene med gele og serverte de til barna til påskefrokosten. De kjennes ut som vanlige egg når man skal kakke toppen, men barna var overlykkelige da fant geleen. Det prates om fremdeles, selv etter 15 år

  1. Å vilken fin idé! Jag tror att man in Finland gör Mignonägg (är inte säker på att det heter exakt så) då man fyller äggen med choklad på samma sätt. Också väldig kul ide!

 2. Bara undrar om de påskfjädrar som Panduro säljer har “samlats ihop” på ett djurvänligt sätt? Hittar ingen info om detta på deras hemsida. Är tacksam för svar!

  1. Hejsan Karin! Nu har jag fått svar från Panduro och de skriver

   “Vi arbetar aktivt med och ställer ständigt krav på våra leverantörer. Våra leverantörer måste följa Panduros Djurpolicy vilken bl.a. innefattar att fjädrar inte får plockas från levande fåglar och att djuren måste tas hänsyn till på ett etiskt vis”

  2. Notera att fjädrarna kommer från fåglar som faktiskt dödats enbart pga sina fjädrar. Dom tas inte från de fåglar som slaktas för att bli kycklingar. Huruvida detta är försvarbart eller inte tänker jag inte ge mej in i men det kan vara värt att veta att vi pyntar våra påskris med fjädrar från någon som fått sätta livet till, i de allra flesta fall.

   Här kan man läsa mer: http://www.djurensratt.se/om-djurens-ratt/nyheter/paskfjadrar-kommer-fran-faglar

  3. Tänkte fråga detsamma. De vitprickiga fjädrarna är så himla fina, men när jag såg dem i en affär (inte Panduro) kunde jag inte förmå mig att köpa dem eftersom expediten inte kunde förklara vilken fågel (är det en höna verkligen? eller en annan, mer sällsynt fågel? har inte sett dem tidigare) de kom ifrån och hur de tagits från fågeln. Om de vore syntetiska vore det mer djurvänligt, men kanske mer miljöovänligt? Och det är ju bara en dekoration, så det får bli fjäderlöst påskris i år.

 3. Åh, vad sugen jag blev på att pyssla! Påsken är min favorithögtid. Våren är på g, god mat, godis (!!!!!) och några härliga familjemiddagar. Helst av allt skulle jag ju vilja ha små duniga kycklingar som sprang runt på mitt köksbord men jag får nog nöja mig med garnkycklingar. 🙂
  Tack för tips!

 4. Jag älskar att du har så tydliga inlägg när det kommer till samarbeten med företag! Inget smusslande här, utan alla kort på bordet! Visar att du har sådan respekt för dina läsare!

 5. Jag har tänkt på det förut också, men nu när du visar upp vakteläggen så kan jag inte låta bli att tipsa om att skaffa egna vaktar! Vi hade det hemma när jag var liten och de ungarna böir fantastiskt små och gulliga, så man smälter! Dessutom ger de goda (om än inte så kvantitativa) ägg som dessutom är jättetjusiga att dekorera med! Man får leta upp en bra stam som inte är elaka mot varandra och köpa ägg och så kan man kläcka i maskinen precis som ni gör med kycklingarna! Kan verkligen rekommenderas!

 6. Jag tycker det är dumt att visa upp kycklingar och ägg som om det vore så naturligt att vi använder ägg och har kycklingar hoppandes omkring och lalala. :/ Många ägg amn köper i butik kommer från höns som sitter instängda hela sina liv i mer eller mindre trånga och otrevliga utrymmen. Dina höns och kycklingar har det säkert bra, men de flesta har det inte. SÅ välj att pynta med syntetiska ägg istället! och vad gäller påskmaten, kolla in
  http://www.djurensratt.se/om-djurens-ratt/nyheter/tank-pa-djuren-i-pask-skippa-agg-och-fjadrar
  GLAD PÅSK! FÖR ALLA! 😀

 7. Jag minns också de där chokladäggen från när jag var liten! Var lika fascinerad varje gång över att de fått in choklad i ett riktigt äggskal. 😊

  Jag har inga egna höns, men får i närheten, så jag har färgglada ullbollar av kardflor i mitt påskris istället för fjädrar i år. 😊