Guldklimpar

Äggen alltså. De har blivit våra guldklimpar sedan vi skaffade höns. Istället för sex kritvita ägg med rosa stämplar i en pappkartong från affären plockar vi in spräckliga, ljusrosa, mörkbruna, pyttesmå och jättestora ägg från hönshuset varje morgon. Några med lite halm på, eller fjädrar och några lite fläckiga av hönsen.  Gulorna är som solen och omeletten, sockerkakan och pannkakan ser ut att vara kryddad med saffran.  Den här tiden för ett år sedan hade vi inte ens höns. Om jag vetat hur lättsamt och roligt det är med höns hade jag skaffat dem mycket tidigare. Jämfört med till exempel en hund är det en barnlek att ha höns!

Just nu drömmer jag om några höns av rasen Aracuana och Maran. Aracuana lägger turkosa ägg och Maran mörkt, mörkt bruna. Som kanel i färgen ungefär. Vansinnigt vackert och har man tur lägger deras gemensamma avkomma militärgröna ägg. Kan ni  tänka er så snyggt?!

Kolla gärna in ett av mina bästa recept på ugnspannkaka.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

18 kommentarer på “Guldklimpar”

 1. Jaa, visst är det kul! Och så är de ju så roliga också, riktiga små personligheter. Blev överraskad över hur kul det är, jag hade mest tänkt att det var lite mysigt och så bra med ägg, men jag garvar åt dem varje dag ju!

 2. Åh, min mamma har Aracuana som som vi delar äggen av. De är superfina, både äggen och hönorna. Riktigt fina djur med liten rund bak utan tofs. Då måste jag tipsa om en till fin ras. Cream Crested Legbar, de har Aracuana i sig så de värper också gröna ägg, men lite mer åt det turkosa hållet när man jämför, de är lite större och hönorna har en alldeles ruskigt söt toffs på huvudet (de ser ut som små damer med peruk nästan) och tupparna är väldigt tjusiga, riktiga påsktuppar med ståtlig svans och fina färger..

 3. Om man hade trädgård ändå…. 🙂 Tror inte de skulle trivas på vår balkong 😉
  Fina! MIlitärgröna låter vansinnigt vackert 🙂

 4. Höns är verkligen toppen att kunna ha! Just nu ligger äggkläckningsmaskinen och ruvar på ca 20 ägg, så våra sju höns kommer få sällskap snart. Ska verkligen bli spännande när det börjar pipa i maskinen 🙂

 5. Gissa om vi blev glada och förvånade när grannen som vi inte känner kom med en hel kartong ägg från deras höns i söndags. Vår dotter blev helt lycklig över dessa färska ägg!

 6. När jag läser såna här inlägg blir jag också sugen på att ha höns. Tror dock inte grannarna skulle uppskatta det….

 7. Jag är så sugen på höns! Och jag tror att jag fått med mig min man på tåget. Men vi har även hund (en Golden) och jag undrar hur de skulle gå ihop? Hunden får ju inte jaga hönorna. Går era fria eller i en hönsgård så inte er hund kommer åt dem?

 8. Åh va härligt med hemmaproducerat! Vi hoppas hinna börja bygga hönsgård till hösten så här kan vanka höns i trädgården igen.

  När du funderade över vilka mängder av olika bär, grönsaker och kött som ni kommer att behöva införskaffa för året i ett inlägg fick du mig att tänka typ samma. Jag funderar över vilka livsmedel vi använder som vi skulle kunna fixa själva. Ser sååå fram emot att bli självförsörjande på ägg! 🙂

 9. Varför inte kolla in Isbarhöns? Lägger fina ägg, från ljust mintgrönt till mörkt militärgrönt // Helen

 10. Eller hur? Det är verkligen en gåva! Vi har 5 hönor som ger oss 3-5 ägg om dagen. Det är sp kul stt gå in till hönsgården och snacka lite med tjejerna,och hämta deras ägg varje dag. De vill inte ha mycket tillbaka,fridkt vatten,lite mat,rester och lite snack och någon klapp på ryggen,och givetvis ett tryggt och rent hus.