Sju lärdomar om husrenovering

Att renovera ett hus är underbart, roligt och alldeles alldeles utmattande! Just nu står vi inför en massa saker som ska fixas i sommar, gräva ny uppfart, måla om huset, byta tak, bygga punchveranda…ja listan bara fortsätter. Här är några saker jag lärt mig efter sex år av renoverande:

-Gör en uppskattning av hur lång tid det kommer ta. Gångra det sedan med två. Då har du kommit upp i ungefär 70 procent av den tid det verkligen kommer att ta. Och kosta!

-Stressa inte. Jag är hemskt otålig men har upptäckt att de bästa idéerna kommer när jag gått och grubblat ett tag.

-Räkna med att det kommer trilskas. Lägg till en rejäl trilskmån kring varje moment så slipper du bli besviken. Ungefär som en sömsmån fast för renovering.

-Räkna med att de hantverkare som eventuellt kommer att behövas har mycket att göra. Var gärna ute månader i förväg.

-Renoverar man ett helt hus tycker jag att det är vettigt att varva små och stora projekt. Det är trist att byta värmesystem så därefter kan man göra något enkelt och roligt som ger energi istället för att ta. Måla en fondvägg till exempel. Eller sy nya köksgardiner.

-Be om hjälp av familj och vänner. De flesta har inget emot att komma förbi några timmar och hjälpa till. Bjud på god mat i gengäld.

-Glöm inte bort det riktiga livet under renoveringen. Det är heldumt om renoveringen tar så mycket energi att verkligheten blir lidande.

Här kan du se bilder som visar hur mitt kök ändrat utseende i samband med renovering.

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

10 kommentarer på “Sju lärdomar om husrenovering”

  1. Oj, ja. Jag o min man går verkligen å drar på det. Renoverar så smått i väntan på modet att ta tag i de där riktig stora prylarna. Tack för bra checklista!

  2. Verkligen sant! Här har vi valt att vänta med källarvåningen tills om många år. Att ens tänka på det skulle ge mig stressutslag så jag nöjer mig med att fundera på tid och pengar för hall, odlingsbäddar, altan, trädgården i stort, det sista på köket och borde vi inte få upp lister nån gång…?

  3. Jag tycker så synd om alla småbarnsföräldrar som har fullt upp med livet och dessutom renoverar. Ett tips är, att göra som vi gjorde. Vänta med att köpa renoveringsobjektet, tills barnen blivit tonåringar och kan hjälpa till ; ). Det kanske inte är det mest ekonomiska, men bra för oss. Tio år senare har vi gjort det vi tänkte och mer därtill (dags att börja om). Vi hade tänkt anlita hantverkare till det mesta, men kostnaderna drar iväg, så vi gjorde allt jobb vi kunde göra själva.

  4. Tummen upp för att vara ute i god tid med hantverkare! Min pappa är kakelugnsmakare, något som det inte finns särskilt många av idag, och han har jämt folk som ringer och vill få saker gjort väldigt snart. Just nu är han fullbokad till september så det tar lite tid.. Det blir så mycket lättare om man är ute i god tid!

  5. Jag tycker annars att småbarnsåren är perfekt tid att använda till renovering. När vi var föräldralediga och köpte hus när andra barnet var 9 månader hann vi med massor av projekt och även passa hantverkare (beror ju förstås på hur gamla barnen är och hur bra de sover). Och övrig tid var vi ju ändå mest hemma och barnen trivdes på tomten så vi hann göra massor. Men visst kan man stressa ihjäl sig också, vi körde enligt Arga Snickaren – att inte påbörja för mycket nytt innan vi avslutat annat. Nu när vi båda jobbar och barnen är större och har aktiviteter är det däremot svårare att hinna med renovering i samma omfattning men å andra sidan är vi i princip klara med allt som behövdes göras när vi köpte huset. Men håller med Clara – allt tar längre tid än man tror och kostar mer än man tror 😉

  6. Kan skriva under på alla punkter! Vi valde att bygga hus förra året (eller, vi återanvänder stommen från ett befintligt, flyttade det några kilometer bara…), med en tvååring och en nyföding. Vilket meck! Och då gjorde vi inte ens en bråkdel själva, utan ledjde för det mesta. Men det tog ju också energi. Plus ett par mindre seriösa hantverkare som betedde sig som skit, rent ut sagt. Men vi överlevde och nu bor vi i ett superfint hus, precis där vi vill bo! Sommarens projekt blir gräsmatta och en stor härlig altan med utsikt över åkrar och ängar.

  7. I Finland kallar vi det för talko när familj/vänner kommer hem till en och hjälper till med att bygga/renovera huset/garaget/younameit. Talkogänget kan alltså inte vänta sig annat i belöning än god mat och trevlig samvaro vid sidan om fixandet.

  8. Precis vad jag också har ringat in! Förhållandet till tid känns extra viktigt. När det diffar för mycket mellan vad man hoppas drömmande på, vad man förnuftigt räknar med och hur mycket tid det FAKTISKT tar, är nog den största källan till obehag under renoveringen. Bra tips!