Sommarlistan

Sandra hade en så fin sommarlista på sin blogg för någon dag sedan – som jag lånade till min!

Mina planer för sommaren: Mest vara hemma och hålla på med huset. Riva garaget, fixa lite med köket, samt passa en massa ungar och försöka hjälpa till med jordbruket. En vecka kommer vi dock vara bortresta och då ska vi resa ner till min systers familj. Det ska bli superroligt! En annan vecka ska jag och min syster ta med oss barnen och åka upp till min mormors hus utanför Jokkmokk. Också väldigt härligt!

Bästa sommarstället: Kort svar: Norrland. Långt svar: Jag tycker mycket om mormors hus i Stenträsk där jag spenderat typ alla mitt livs somrar – eller också farmors hus i Glommersträsk. Eller så Storön utanför Kalix där jag också varit väldigt mycket. Men just nu tycker jag faktiskt att hemma är bästa sommarstället. Man behöver inte göra det så märkvärdigt när man har småbarn. Att åka till stranden, museet, köpa glass och kolla på några kor i en hage är toppen! Får de sedan somna i sina egna sängar med sina egna leksaker är de världens lyckligaste. Det är mest vi vuxna som har behov av att uppleva en massa nya grejer jämt – barn är nöjda med så lite!

Favoritsommarblomman: Blåklockan. Det växer fullt av den på mormors knastertorra hed. Så spröd och vacker. Men jag älskar också den överdådiga och nästan lite vulgära lupinen! En vas full med lupiner ser ut som världens lyxigaste blomsterarrangemang.

Här badar jag helst: I en mörk tjärn eller insjö. Bästa badsjön finns hos Jakobs mormor i Kalvträsk. Klart vatten, sandbotten, sötvattensmusslor och ofta väldigt varmt vatten. Det bästa badet är det man tar på natten. Huden är lite varm och bränd från solen. Näsan igentäppt av pollen. Och vattnet tar bort det där vara från huden och svullnaden från näsan och kliet i öronen. Och självklart badar man naken.

Hur länge ska du vara ledig? Lite drygt sex veckor, Det brukar vara längre men i år har jag ett stort projekt som drar igång i augusti så då börjar jag lite tidigare än jag brukar. Jag försöker sikta på mellan 6-8 veckor ledigt på sommaren. Sjukt härligt – men ingen hit rent ekonomiskt. Det är det dock alla gånger värt.

Vad ser du mest fram emot? Att slippa föda barn. Det var ganska tråkigt att vara höggravid förra sommaren och inte få åka iväg någonstans utan bara gå och gruva mig för förlossningen. Jag ser också mycket fram emot att vara en vecka med min systers familj. Vi har så rolig tillsammans!

Vad kommer du köpa inför semestern? En ny baddräkt. Den här har jag haft i två år och den har skiftat färg från röd till ljusrosa. Jag kanske slår till på en bikini också för första gången på typ tio år.

Det här lyssnar jag på i sommar: Sommarpratarna i P1, Frösöblomster av Peterson-Berger och Juli av Björn Olsson

Favoritsommardoft: Nyslaget hö och varma barr och ljung på skogspromenaden.

Hur kommer du att göra dig illa? På brännässlor som vanligt men sedan en massa skrapsår på händerna av allt grävande och röjande på gården.

Vad oroar du dig för? Att jag ska känna mig stressad av saker jag inte kan påverka och därför inte kunna slappna av och njuta.

Hur kommer du minnas din semester sen i september? Vilsam, solig, varm och lugn hopps jag. Men helt ärligt? Jag tror jag snarare jagkommer minnas den som ganska hetsig med vild bebis som ideligen skulle vaktas.

Den ultimata sommardagen: Finns två scenarior: Antingen är det sol och då vaknar jag innan alla andra och sticker ut en sväng och tränar. Käkar frukost vid husväggen och läser tidningen. Sedan en massa bad och sol hela dagen – och en stunds slummer i hammocken med en bra bok. Att Albin och Ulrika kommer över på middag och vi pratar politik, grishagar och gårdsbutik. Eller så är det en regnig dag då jag är ensam hemma och inte behöver ta ansvar för någon annan. Då jag kan ligga i sängen och läsa hur länge jag vill och dricka te och inte bli störd. Sedan stå vid arbetsbänken med utsikt över åkern och baka massa bröd och lyssna på P1. Sedan läsa ännu mer – ända tills det blir kväll och jag somnar tidigt. Blir helt lyckopirrig av att tänka på det!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

25 kommentarer på “Sommarlistan”

 1. Nämen! Storön, där hänger ju jag på sommarn :), min sambos pappa bor där nämligen. Och håller med, det är en härlig sommarplats! Glad sommar till dig och familjen 🙂

 2. Det låter som att du har många härligheter framför dig. Vi kan väl hoppas att kyla och konstant regn gjort sitt för säsongen så vi får den där härligt soliga med sommarregn.

 3. Vilket underbart, underbart inlägg. Jag blev supersomrigt inspirerad och saknade barndomens somrar, det blir aldrig riktigt samma känsla när man bor mitt i stan. Fast vi ska förstås vara en del på landet också, turligt nog!

 4. Vilka härliga sommarplaner! Låter alldeles perfekt! Jag har också valt att vara ledig hela sommaren med mina barn, nu när de ännu vill, nu när jag ännu får vara del av deras tankar, liv och vardag. Ekonomiskt ingen hit? Understatement of the year! =) men värt det tusen gånger om! Det skrev jag om här:
  https://bliforfattare.wordpress.com
  Hoppas du och alla ni andra får en underbar sommar, vare sig solen skiner eller inte!

 5. Härlig lista! Sommar känns närmre nu idag än igår solen skiner och jag har bara ben. 🙂
  Jag ser framemot sommarens ljuva kvällar där skratten klingar över campingen eller de varma morgnarna hemma då vi äter frukost på altanen. Oh nu längtar jag ännu mer.
  Ha en härlig helg!

 6. Härligt att läsa Din lista Clara!
  Kom att tänka på en sak:kom ihåg att smörja in Dina händer med fet kräm varje kväll!!Jorden torkar ut händerna väldigt mycket-det vet Du säkert men som Mamma är det lätt att glömma bort så´na saker…..

 7. Hej! Bor i Västsverige men vill gärna sommarsemestra i Norrland, det ser underbart ut på dina bilder! Dock säger min sambo nej pga myggen!! Hur är det med det egentligen..? Fast du kanske är van…?

  1. Åh, mygg besvärar mig inte så mycket alls faktiskt. Men det är nog en vanesak =) det är ju på kvällarna det är värst – sitter man i solen en varm dag märker man inte av dem alls. Välkomna upp till norr vetta =)

 8. Mina ungar, och jag själv, är också hel-nöjda med det “lilla”. Bara det att vi är lediga tillsammans, har sommarlov helt enkelt. Äter frukost ute när det är väder till det, eller i stallet när det regnar. Finns inget så mysigt på jorden som att äta i stallet, höra hur hästarna mumsar och hur det smattrar på taket. Äta middag på traktorsläpet, och saft och bullar på en stenmur. Sova i tält i trädgården. Bygga en koja i trädet. Dra ner till sjön och flyga drake, eller simma fastän det är alldeles för kallt, och sen göra upp en eld att värma sig vid. Om man är vaken och närvarande, som barn oftast är, behövs det inte så mycket. Ett indianskt ordspråk som jag läste en gång – “Den vite mannen gör upp en stor eld och sitter långt ifrån. En indian gör upp en liten eld och sitter nära”. Så sant, tycker jag. Är man “på” räcker det med en liten “eld”, om man är nära själva händelsen, nära sig själv och sina känslor, känner man energin från det “lilla”.

 9. Kul att läsa och nu längtar jag efter att sommaren ska sätta igång på riktigt 🙂
  Jag har nog aldrig lagt upp en lista på bloggen men tycker själv att det är superfint att läsa andras.
  Lånar kanske denna och lägger upp det första list-inlägget i helgen 🙂
  Trevlig helg!
  /Evelina – Evelinas Ekologiska

 10. En fråga Clara, vad är ledighet för dig? Jag tänker eftersom du har bloggen och eget företag och så? Jag tycker själv att det är svårt med sommarledigt, är student och ‘måste’ jobba på sommaren. Men drömmer om att åka ut på landet (vårt gamla lantställe är tyvärr sålt, sorg)och få tid att lukta på gräset, dricka kaffe i solen, och sätta igång med ett brödbak. Blir liksom inte samma sak när man ska iväg till jobbet på kvällen eller tänker baka i mitt oinspirerande studentkorridorskök. Därför är det så härligt att få en glimt av det där riktigt somriga på din blogg, tack för det!

 11. Åh vad kul att du också skrivit en sommarlista 😀
  Jag skrev också en men det var dock inte samma, men det är så roligt och höra om alla sommarplaner och annat skoj som gör sommaren.

 12. Pingback: En sommarlista |