Före men inte efter

Okej håll i er för här kommer några bilder från vår tomt som vi är i färd med att göra om. Osminkat och precis så fult som här är just nu. Tankarna vandrar till Morran och Tobias. Men det är ju så kul med före och efterbilder så här kommer före i all sin prakt!

Det här är alltså vårt fina gamla hus som någon gång under femtiotalet fått en hemsk takkupa och en bro som inte är dimensionerad för huset. Takkupan ska plockas bort till våren och balkongdörren likaså. Redan nu ska själva balkongen och farstubron bort för om några veckor kommer trädgårdsanläggaren hit och gräver upp hela vår vattensjuka, bövliga och knöliga tomt. Ljuvlighetens ljuvligheter! Bakom huset anar ni vårt garage. Själva vårtan på vår gård. Lytet, finnen, utslaget.

Den ska mejas till grunden för den är inte bara ful utan också helt o-funktionell. Det regnar in och bilen ryms inte. Albin och Ulrika ska rita ett nytt garage/förråd åt oss i gammal stil. Det bygger vi nästa sommar.

Ja här ser ni själva vidden av eländet. Ni kanske förstått varför just denna vinkel inte är den mest väldokumenterade på bloggen? Detta har vi stått ut med sedan vi flyttade in för sex år sedan…det gäller att ha tålamod när man köper ett gammalt hus.

Men nu pågår alltså rivning för ett nytt garage och en ny fin gårdsplan ska ta plats.

Jakob och Albin arbetade med att riva garaget idag samtidigt som hantverkarna kom och hjälpte oss riva ner balkongen.

Och pang bom så hade den rasat ner. Och här framme ska alltså vår lilla punschveranda/inglasade farstu bli till.

Fönster och dörrar har jag köpt på blocket och de ska renoveras byggnadsvårdsmässigt. Och nästa år ska hela huset målas om så att allt harmonierar. Visst är de fina?!

Och här är några enkla skisser på hur ungefär hur slutresultatet kommer att bli! Längtar ihjäl mig nästan. Och inte bara efter utbyggnaden utan precis lika mycket efter att göra om hela trädgården. Vi har otroligt vackert läge på vår gård – men jättedåliga jordförhållanden. Det är dessutom rätt nedgånget och sjaskigt utvändigt för vi har inte orkat hålla efter villatomten utan fokuserat mer på odlingarna och jordbruket. Och inte minst husets insida! Men att inte ha en trädgård att fixa i när man verkligen har ett trädgårdsintresse  – det är ju som att vara en sjöman utan båt.

Det känns mao rätt fantastiskt att äntligen få de där krattade grusgångarna, klätterrosorna, den gammaldags trädårdsgruppen och syrenbersån som jag alltid drömt om!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

46 kommentarer på “Före men inte efter”

 1. Så fascinerande att få se. Jag kan liksom inte ta in att det är samma hus, samma tomt som du brukar visa fast i andra vinklar och vyer. Pia skriver bra på kammebornia.se idag förresten om just varför en visar det positiva och vackra – att det också handlar om acceptans och att välja att fokusera på det som är gott.

  Lycka till med renoveringen!
  Elin

 2. Jag känner igen storleken på projekt! Vi flyttade in på vår gård för ett år sedan och projekten har avlöst varandra. Verkstad blev till stall, skrotupplag till hästhage och lösdrift, fullsmockad skrotloge till festlokal med bröllop. Ja det är bara att ligga i! Det enda vi inte behöver ändra på är trädgården som ett geni måste ha anlagt för länge, länge sedan ♥

 3. Ska bli kul att få se slutresultatet – men jag hoppas vi får se glimtar av renoveringen också!
  Skulle också önska mer uppdateringar om era odlingar förresten!

 4. Det ska bli spännande att se resultatet – det bådar gott!

  Men jag undrar, hur gammalt är huset egentligen? Har det alltid haft puts? Vilken period är det ni ska försöka återställa till, både hus och trädgård?

 5. Men va roligt att du visar hur det ser ut nu! Det kan man inte tro när man sett dina tidigare bilder och vinklar, att det är samma gård 😉 Men så är det med gamla hus, det tar tid och man kan ju inte få det fint med en gång överallt! Vi har bott 15 år i vårt hus och ännu återstår vissa fulhörn… Förstår att du längtar! Ser fram emot att få följa med på den här resan! Det kommer bli superfint!
  /Gunilla

 6. Så skönt att se att nån mer än vi tar det lugnt med utsidan. Vi har också en plan för hur det ska bli men man hinner ju inte allt på en gång. Vi har ett hus från 1948 och först har vi fått göra iordning inne samtidigt som jobb och barn ska skötas. Nästa år blir det dränering och därefter trädgård. Känns lite trist att komma hem ibland och trädgården står och liksom hänger, men man får tänka på att en dag – så blir det bra. Lycka till!

 7. OJ så spännande att få följa med i förvandlingen från fult till fint. Mycket inspirerande för en husletande person som jag. Lycka till!

 8. Det tänker man inte på när du bara visar köksfönstret och utsikten, att det ser ut sådär på utsidan 😉

 9. All heder åt dig som stått ut. Nu kan det ju bara bli bättre 🙂
  Verandan kommer att bli toppensnygg och ge hela huset ett lyft.

 10. Vad roligt med förändringen!!! Vägen till målet kan verkligen vara fylld av allt som kreativitet, inspiration, besvikelser, otålig längtan men periodvis en fridfull väntan då man kan upptäcka att det blev visst lite för mycket av allt det som man ville samtidigt som man har barn, familj, vänner och arbete o.s.v. Jag tycker så mycket om olika typer av gamla hus och sådana projekt och renoveringar! Vilken underbar förändring ni kommer att få!!! =)

 11. Kan du inte skriva lite mer om det där med tålamod? Prioriteringar och hur ni tänkt kring det. Jag och min man köpte vårt första lilla hus med 10 år på nacken för ett par år sen. Inte mkt att fixa med… men det som var, jag hade INTE tålamod att vänta. Får nästan panik av det där pö om pö-tänket. Men samtidigt är vi inte rika. Så det blir en stress hos mig. För mig känns det helt ofattbart att ni väntade så länge med badrummet och att det fortfarande inte är helt klart! Hur kan man vänta så länge och sen sätta upp en spegel då, en krok då och så vidare? Men så blir det ju jätte bra! Ni har ju fått ett helt ljuvligt badrum! Men hur får man den där ron?! Snälla berätta! Kram!

 12. Moran och Tobias.. hahaha tack Clara för ett gott skratt och för att du delar med dig av det här! Det kommer bli superfint när det är klart, det är jag säker på. Det är ett balsam för själen att se att det finns hopp även för oss som inte inom en rimlig tid kan bygga nytt, köpa ett flådigt hus eller totalrenovera allt på en gång… Lycka till nu!!

 13. Ojojoj så “grundlurad” jag känner mig. 🙂
  Jag har läst din blogg lite sporadiskt då och då, och i min fantasi så trodde jag att ni bodde i en gammal Västerbottensgård, som ni höll på att restaurera.
  Det här var så långt ifrån man kunde komma, känns det som.
  Lycka till framöver!
  Jag tittar in i fortsättningen också… nu när jag vet bättre.

 14. Kommer bli toppen! Förstår att ni väntat så ni kan göra det riktigt fint direkt. Inte alltid så smart att gå och småfixa lite här och där, som man oftast gör.

 15. Älskar det här inlägget! Såå spännande att få vara med och se 🙂
  Jag tycker att ni har ett superfint hus och det kommer ju bara att bli ännu finare med punschverandan. Lycka till med allt!

  /Evelina – Evelinas Ekologiska

 16. Det kommer ju bli så fint! Kul att få se förebilderna också.

  Vi håller på att bygga om en lada på släktgården, också ett himla långsiktigt jobb som kräver mycket tålamod.. 😀

 17. Åh trädgård. Jag minns när vi tog över farmor och farfars hus. Dom hade världens finaste och största trädgård – växter, oändligt med bär och frukt. Till en dag. Då pappa tog bort det mesta. Haha skrattar åt det än idag..:)

  1. Hur kan du skratta åt det? Jag gråter när jag hör sånt och ser det allt för ofta. Gamla trädgårdar är ett kulturarv och det är en skymf mot tidigare generationer att förstöra. Humlor, fjärilar och bin utrotas och samtidigt försvinner fåglarna när folk väljer “lättskötta” golfgräsmattor istället för prunkande trädgårdar med fruktträd och blommor. Jag hade varit arg på sin pappa om jag var du.

   1. Jag uppfattar det som att hon “skrattar åt eländet” inte skrattar bort det. Jag får ofta skratta åt eländet – som när min mormor eldat upp gamla spegeldörrar från 1800-talet för att de “tar för mycket plats”

 18. Herregud så fina fönster till verandan!!!

  Men jag måste få fråga, vad har ni fått ge för så fina fönster och dörrar?

  Vi är i full flärd att leta gamla udda fönster till ett kommande växthus/trädgårdsoas och det verkar som att vi måste ruinera oss för det trots att vi kollar de i dåligt skick också.

 19. Åh jag älskar att du och din man har så stora drömmar/mål och jobbar emot på ett så bra sätt. Att ni vet att det kommer ta tid och liksom gör det ni kan när ni kan för att komma närmare målet och tillslut är ni där, även om det tar år.

  Era planer är fantastiska och ni kommer få det så fint ! Lycka till 😀 kram

 20. Vad härligt att se att det finns andra som har mindre smickrande utsidor och fotovinklar! Jag har många gånger tänkt; “vi köpte det fulaste huset vi kollat på, hur kunde vi?” Men platsen och huset har potential och vi har kommit en god bit mot vårt mål men vissa dagar när tålamodet tryter återkommer frågan! I år gör vi framsidan på huset o vad fint det kommer att bli. Tack för årliga och inspirerande inlägg som påminner om vart man är på väg. /Jessika

 21. Lycka till med ert arbete!
  Vi är i liknande läge, renovering inomhus har fått gå före allt annat. Och småbarn att hinna älska. Och två arbeten att sköta.
  Snart, snart hoppas jag våra gångar ska vara grusade och marken dränerad osv osv…
  Men allt har sin tid.

  Lycka till! Det kommer bli jättefint!

 22. Gud, vad härligt att se den nakna sanningen. Att fler lever i verkligheten, ständigt pågående projekt med allt vad hus innebär. Stort lycka till & tack

 23. Vet inte om det är pga badrummet, men det känns som om det saknas ett fönster på gaveln på nedervåningen…? Vore kanske fint med ett fönster till och lite mer ljus…

  Det ska bli väldigt roligt att följa hela projektet. Och tack för att du delar med dig bilder även av den osminkade sanningen på gården 😀 hög igenkänningsfaktor!

 24. Ser väldigt spännande ut och skall bli roligt att följa! Verandan på skissen ser ut att bli fantastisk och när ni nu fått bort balkongen där uppe och återställer kommer det bli riktigt fint! Kom i håg att det är resan dit som är spännande och njut av den och att se det växa fram. Det är lätt att glömma bort när man bara vill att allting skall blir klart fort!
  MVH
  Berith

 25. Förstår inte riktigt hur ni har prioriterat. Först börjar man ju med utsidan av huset. Dränering, fönster, tak osv. Sen tar men ytskikten invändigt. Visst att man kan blanda lite och ta det pö om pö men att vänta så länge med så väsentliga renoveringar tycker jag är lite märkligt.

  1. Du behöver inte förstå 😉 men varför ska man börja med att renovera fönster och fasad som är fullt dugliga? Speciellt inte om man har fuktskadade badrum och kök när man flyttar in? Vad är väsentligast? Vi dränerade huset första sommaren vi bodde här men sedan har resten fått stå orört eftersom det klarar sig

 26. Jag trodde också ni bodde i ett rött hus med vita knutar :). Jobba på, vår renovering tog 7 år, vi bor iett gammalt timmerhus. Det är nu 15 år sedan, men jag ångrar att vi lät endel människor hetsa oss med olika saker och ta för snabba beslut med motiveringen att “det måste ju bli färdigt nån gång” :/.