Att spara och längta

Vår förra soffa var trasig. Stoppning tittade ut ur bakstycket och båda frambenen var av. Det var med andra ord dags för en ny.  Den förra köpte vi begagnad men nu ville jag köpa en soffa som skulle hålla resten av livet. Valet föll på en Norrgavel träsoffa rak. Har tittat på den länge och drömt, men absolut inte haft råd. Så jag har sparat och gnetat och för tio veckor sedan la jag min beställning. Soffan görs ju för hand vid beställning och är i princip den enda Svanenmärkta på marknaden.

Och igår hämtade jag den så nu är den min! Materiell lycka.

Jag som nästan aldrig köpt någon ny möbel utan bara begagnade saker tycker att det nästan känns lyxigt i överflöd att ha något som ingen har ägt innan oss. Jag hoppas och tror att den kommer hålla och vara lika fin om trettio år. Norrgavel är ju känd för sin fantastiska kvalitet och jag tänker att man så småningom kan byta kuddarnas överdrag ifall de skulle bli slitna.

Idag är jag hemma med både Bertil och Folke och vi lyssnar på Electric banana band och steker krabelurer och sorterar tvätt. Och hänger i vår nya soffa såklart!

(Lika bra att jag rabblar alla produkter på bilden ifall någon undrar. Tapeten heter Edgar och kommer från Sandbergs tapeter. Soffborden är gamla ärvda trälådor. Mattan är antik och den har jag fått överta av min syster och kuddarna i soffan är från Nyblom Kolléns vårkollektion. Vasen på soffbordet är ett loppisfynd från Upsala Ekeby.)

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

37 kommentarer på “Att spara och längta”

 1. Så himla fiiiin den blev! Och så vackra bilder på ett fina hem, längtar efter att provsitta och provfisa i den! ❤️

 2. Hoppas ni är riktigt nöjda nu när ni har lagt ner så mycket tid på detta. Tycker själv att ni har lyckats bra!
  topbloggare blogg.alltforforaldrar.se/viviannetreschow/

 3. Hej! Hur tänker du kring att ha fotogenlampor inomhus? Jag har sett jättefina hos Lampfabriken, men tvekar pga luftpartiklar efter förbränningen. Märker du av eller har läst något om detta? Tack för fin blogg!

  1. Gratulerar till fin soffa! Jag är också nyfiken på hur komfortabel den är
   att sitta och ligga i, i jämförelse med en “vanlig” skumsoffa 🙂 /mvh slö dam

 4. Vilken fin soffa! Mina föräldrar köpte en liknande 1967 (just innan jag föddes, och en dansk soffa inte från Norrgavel) och den är still going strong och håller en generation till. Den har min syster och jag hoppat på, ett otal gäster sovit i och används alla dagar och ändå är den lika fräsch som alltid:)

 5. Väldigt fint och intressant kontrast med hårda raka linjer till det skira, mjuka och romantiska i ert hem.

 6. Vilken fin soffa. Men eftersom jag älskar loppis så väntar jag så klart på ett inlägg om de fina loppisfynden du gjort.

 7. Åh, den är så fin! Vi skulle vilja ha just en sån nån gång när vi har råd. Får nog vänta ett tag. Du var väldigt förutseende att tala om märke på tapeter och kuddar och annat, men jag är nyfiken på vad för trä, ytbehandling och tyg/färg det är ni valt och tankar kring valen. Kan man få höra?

  1. Åh självklart! Menar du på soffan alltså? Vi valde såpad björk och vintage linne i grått på klädeln. Tycker om tanken på att enbart såpa och att träet känns så trärent som möjligt till vårt såpskurade golv. Med klädseln valde jag något som går att tvätta och är mörkt och lite smutsavvisande

 8. Så väldigt snygg!! Det är så fint att spara och längta, då blir den där prylen så mycket mera värd och dessutom så är det verkligen värt mödan att lägga pengar på hållbara produkter både för miljön och för sin egen plånbok skull, det lönar sig verkligen i längden.

  1. Ehh, förstår inte alls?!? Att längta och köpa något som har kvalitet men är dyrbart: hur kan det ens betraktas som pengafixerat?

   Jag uppskattar Claras blogg just för att den ofta ger tips på vackra saker som inte är dyra. Dessutom är Clara tydlig med sina kommersiella samarbeten. Till skillnad från många andra bloggare som har smygreklam de får betalt för, en herrans massa rabattkoder och whooppp whooppp köp det här- köp det här…

 9. WOW!! Vad SNYGG!! Galet, men jag blir helt knockad av första bilden, vill bara titta på den om och om och om igen!

 10. Jag var i kontakt med Svanen.se för några månader sedan för att höra mig för kring Norrgavels soffor, och det visade sig då att de inte längre är svanenmärkta. Däremot så tvivlar jag inte på att de är bland det bästa som finns att tillgå på den svenska marknaden (ur miljö- och hälsosynpunkt).

  1. På Norrgavels hemsida kan man läsa om det här. Norrgavel har inte ändrat på sina möbler eller på tillverkning och material i möblerna, däremot har Svanen ändrat sina regler och kräver numera att möblerna bland annat ska vara hållbarhetstestade. Detta gör att företag med svanenmärkning på produkter måste lämna in nya ansökningar/dokumentation. Det kostar mycket tid och pengar att samla dokumentation och få sina produkter hållbarhetstestade, så än så länge har bara Norrgavels pinnstol fått sin “nya” svanenmärkning. Framöver så kommer även de andra norrgavelmöblerna att få sin svanenmärkning!
   http://norrgavel.se/om-miljo/norrgavel-svanen/

   1. Åh vad glad jag blir när jag läser detta – blev så ledsen först för att jag trodde att Norrgavel gjort någon försämring-. Tack för att du delade Anna

  2. Åh, vad bra! Då är ju soffan så gott som svanenmärkt fortfarande. Det blir nog inköp av en sådan även för oss i sinom tid. Tack för upplysningen Anna! Jag tittade bara på listan över märkta soffor på svanens hemsida när jag i våras undersökte soffmarknaden, och kontaktade dem direkt när jag inte hittade soffan där, men borde förstås tittat på norrgavels sida också.

  3. Om Norrgavel haft en fanclub så hade jag varit den första medlemmen 🙂 Jag är deltidsarbetande lärare och har inte så mycket pengar, men när jag kan så handlar jag i deras butiker. Har blivit lite nytt men mest begagnat och en del på rea. Jag sov på madrasser på golvet ett bra tag medan jag sparade pengar till en norrgavelsäng. Det var det värt. Jag älskar filosofin och miljötänket!

 11. Hej Clara,
  så fin! Vi har sedan sju år Norrgavels sängram – och gavel – ack så dyrt men så fin och långlivad. Däremot kan jag säga att aj vad vi gjort illa oss på de vassa hörnen, tyvärr! Jag fattar mer och mer varför de flesta soffor är rundade, mjuka, svängda, eller att ben på sängar är indragna under kanten. Vet inte hur många gånger jag slagit i tån så det tjongat när man vacklat upp på natten till gråtbebis eller toa. Ser en potentiell sådan kant på denna soffa du köpt också. Se upp med småkillarna..! (Eller så är det bara vi som är klantiga hos oss..) Vill uppmana Norrgavel att utveckla ngt slags “skydd” (fårull kanske?) till sina hörn, eller börja runda av dem – även om den raka formen är så snygg.

  Möblerna blir också ganska lätt fläckiga tyvärr, på det de där trärena syns fingeravtryck och smuts rätt lätt. Går säkert att torka av, kanske till och med skrubba. Vi har dock en gråmålad sänggavel som inte exponerar så mkt.
  Hoppas ni ska trivas i soffan!

 12. Åh så fint! Och vad härligt att ha fått spara ock längta så. Vi är dåliga på loppis så tyvärr blir det ofta IKEA istället, innan vi samlar ihop till dyrare grejer. Har däremot blivit bättre på att leta begagnat på anslagstavlor på fb. För ibland behöver man ju testa en möblering och då är i alla fall jag sällan helt peppad på att lägga väldigt mycket pengar på det…

  Såg för övrigt att Norrgavel hade begagnat-försäljning man kan se via hemsidan! Det var en väldigt trevlig feature!

 13. Superfin soffa i superfint rum, jag förstår att du är nöjd! Jag undrar om du har nåt tips/nån länk när det gäller mattor? Jag behöver nya till tonårsbarnens rum och är rädd för att köpa giftiga. Jag har googlat runt men det är så svårt, ofta verkar det inte vara en prioritet med giftfria textilier 🙁 Nån borde väl sälja typ enfärgade mysiga mattor utan gift i? Hoppas att du eller nån här har nåt tips 🙂

  1. Hej! Kolla in Norrgavel för det med är mitt tips, de har jättefina enfärgade mattor i ren ull utan massa gifter i.

 14. Detta är en av de saker som jag tycker otroligt bra om med dig. Att du inte köper en stor möbel eller dylikt bara för att 12 månader senare påstå att den passar inte längre så nu köper vi en ny. Och sen sker samma sak om och om igen, åt efter år, hos väldigt många bloggare. Du lyckas med att blogga om inredning utan att köpa nytt konstant och det är så fint och vettigt och precis som det ska vara!

 15. Hej,
  är själv på väg att köpa en träsoffa rak, vitoljad med klädsel. Vilken klädsel har ni valt på din soffa? Är det grå eller blå och vilket tyg? tack på förhand 🙂
  /Anne

 16. Behöver ny soffa också men min dotter är 4 och har för vanan att hoppa på soffan som om det vore trampolin – och hennes vänner är med. Ny soffa låter vansinnigt i det där läget, Bertil och Folke är väl inte sådana som min dotter?