När man varit stark för länge

Skärmavbild 2017-01-27 kl. 17.41.52

När jag beklagade mig över att jag var trött var det någon klok person som sa till mig  Du har ju gjort en massa saker. Det är klart att du är trött. Då kan du ju inte tro att du ska vara utvilad. Det är ju en ren självklarhet förstås – men ändå är det så svårt att komma ihåg det. Att trötthet inte tecknet på hur förbaskat lata vi är utan på att vi gjort något.  Jag tycker ofta att tröttheten känns som en besvikelse. För jag har någon konstig tanke om att jag inte ska bli trött förrän efteråt. Först när jobbet är klart för dagen och middagen lagad och bortdiskad och ungarna sover. Då får jag bli trött. Då är det okej. Att vara trött innan dess är ett misslyckande.

Och det är ju så himla lätt att slå ner på sig själv. Att vara arg över allt man inte hinner med. Det har ju varit minst sagt kaosigt här hemma under perioder.  Och jag har varit så frustrerad på mig själv. Varför är det sådant kaos? Varför får jag inte till ordningen? Varför orkar jag inte mer? Till jag plötsligt en dag bara stannade upp och vände på tankarna och kom på att jag ju  är väldigt duktig som roddar allt det här. Och jag skulle exempelvis aldrig be någon som precis fått barn att uträtta det jag uträttade mitt första år med Folke. Men jag kräver det av mig själv. Och blir dessutom arg när jag känner mig för trött. Det är ju helt orimligt!

Trötthet är inte ett tecken på att man är dålig och lat utan att man kämpat hårt. Och lösningen kan förstås inte kan vara att kämpa hårdare och slita ännu mer – utan istället försöka hitta den där vilan man uppenbarligen behöver. Att vara utmattad är inte ett tecken på att man är svag utan på att man varit stark för länge.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

80 kommentarer på “När man varit stark för länge”

 1. Åh så klokt! Jag personligen avskyr även #aldrigvila som förekommer i sociala medier samt i fitness-kretsar. Det känns minst lika osunt att hetsa sig till en vältränad men sönderstressad kropp (med risk för benskörhet i åldern när benstommen bör vara som starkast) som att överdriva åt andra hållet.

 2. Jag tror du kan dra det längre och istället tänka att det är helt okej att vara trött innan du kämpat hårt. Jag tror inte att trötthet är en förbjuden känsla som bara accepteras utifrån ett visst mått prestation.
  Mer trötthet och slöhet åt folket! Det är det eller tappa en hel del levda år tänker jag.

 3. Du är så enormt klok Clara! Tack för att du skrev den här texten, den träffade mig rakt i hjärtat!

 4. Tack. Tyvärr upplever jag att man inte får stöd när man är trött, sliten och behöver någon dag att återhämta sig. Får alltid kommentarer som “det är bara att bita ihop”, “bara kör!” och “no pain no gain”. I teorin funkar det, men jag menar att man istället för time management måste byta fokus till energy management. Vad är rimligt att hinna på en dag, vad orkar jag? Jag tänker i alla fall inte skita i kroppens signaler.

 5. Väldigt klokt skrivet! Jag känner igen mig väldigt väl, tror det är så när man är en driven person som vill mycket, man blir jättebesviken när orken tar slut innan man hunnit uträtta det man ville. Jag läste i en bok av Tomas Sjödin att en dag i veckan ska man ägna åt att göra något som ger en energi men kanske inga synliga resultat :p Jag har lyckats med det ibland, att bara äta, vila, läsa en hel dag (typ som om jag vore sjuk haha) men då får jag faktiskt extremt mycket energi till de andra dagarna än om jag konstant kör på i maxfart för att hinna allt jag vill hinna göra osv

 6. Hear hear. Jag håller verkligen med dig, samtidigt som att jag kämpar att tänka så i vardagen. Jag har så lätt för att känner mig otillräcklig och lat när tröttheten kommer. Det är få gånger som jag har unnat mig den där vila, som man egentligen behöver. Borde bli bättre på att se vad tröttheten faktiskt beror på och inte allt man måste skjuta på för att man inte orkar just nu…

 7. Bra text!

  Hur gärna en än vill, vrider, vänder och försöker så är våra hjärnor och våra kroppar konstruerade för att behöva återhämtning.

  Jag har träffat den där väggen, vi träffades långt efter att jag började känna mig rysligt trött. Jag slet nämligen länge till. Tills benen knappt bar mig längre. Det gör jag inte om. Nu är jag “på andra sidan sjukdomen”, äntligen. Och Clara vet du? Jag har något alldeles roligt att berätta snart. Du har inspirerat och jag har vågat..

  En sista viktig sak med återhämtning. Det handlar inte bara om att lägga sig på sofflocket utan om det som försigår i huvudet när du ligger där. Snurrar alla måsten och du känner dig otillräcklig eller stressad för allt du nu inte hinner -ja då är det inte återhämtning. Snälla tankar!

  Kram
  (Jag som mailade)

 8. Du kommer få hundratals kommentarer på denna text. Säkert många från sådana som jag. Vi som kört liknande race med samma tankesätt och tempo som du. För att sedan med full kraft braka rakt in i väggen.
  Det är svårt att säga/skriva något varnande till en sådana människa som faktiskt når in, eftersom vi har en tendens att vara mer överseende och mildare mot andra än mot oss själva. Vi vet egentligen, men ska minsann ändå klara av allt.
  Det gläder mig därför att läsa din insikt, den måste komma inifrån. Jag hoppas att den inte bara är en tanke utan även landar i ditt inre så den kan skydda dig från att krascha.

  1. Tänkte skriva precis detta! Håller med fullständigt. Kanske kan man skala ner det till ett enda råd för att undvika den fruktade väggen:
   Ta hand om dig själv varje dag på samma sätt som du tar hand om dina barn, din syster eller din bästa vän. Var aldrig någonsin strängare mot dig själv än vad du skulle vara mot dem du älskar mest.
   Så viktigt och ändå så svårt. Men lyckas man leva efter det rådet är det något man ska vara väldigt, väldigt stolt över!

 9. Tack för kloka ord, hälsningar en småbarnsmamma som precis kraschat både fysiskt och mentalt efter lång tid av Duracell-kanin-tillvaro där tröttheten fullständigt ignorerats, skapat frustration och gett dåligt samvete. Helt galet förstår jag nu och har fått betala ett högt pris för den insikten.

 10. Tack. Tack för påminnelsen. Prickade helt rätt hos mig idag! Kroppen vet, men hjärnan verkar inte alltid vilja lyssna på vad den skulle behöva höra. Idag ska jag inte göra nåt vettigt alls! Men… Helt vettigt för mig! Och kanske i slutändan, helt vettigt för min omgivning:)

 11. Sista meningen där… Att vara utmattad är inte ett tecken på att man är svag utan på att man varit stark för länge. Tack, bara tack.

 12. Åh, så smart formulerat, att trötthet beror på att man varit stark för länge. Fick för mig just idag att jag skulle berätta mer om hur det var att gå in i väggen och när jag postat mitt inlägg surfade jag hit och läste det här. Önskar någon klok person sagt just så till mig för många år sedan!

 13. Du vet inte hur skönt det är att höra dig säga det där! Jag har exakt samma tankar och dilemman. Att du delar med dig av det här och allt annat som du tänker, reflekterar och upplever är en av de saker som gör dig och din blogg så unik <3

 14. När jag coachar får jag ofta höra detta, men bara från extremt högpresterande personer. Det är otäckt vanligt att blanda ihop trötthet med lathet (särskilt hos kvinnor). Och jag säger om och om igen att nej, du är inte lat, du är trött. En lat person hade inte kunnat göra vad du gör. Jobbar du hårt blir du trött. Vilar du blir du pigg.

 15. Det var vad jag precis behövde. För sju månader sen blev min man sjuk (inget direkt livshotande, men jäkligt kämpigt ändå). Min stora flicka var då ett år gammal. För fem månader sen föddes min andra dotter. Hon visade sig också ha en sjukdom, inte heller livshotande men som kräver en jäkla massa extrajobb. Senaste tiden har min man sakta blivit bättre. I måndags bara kraschade jag. Har sovit i princip dygnet runt sen dess. När jag varit vaken har jag inte orkar göra ett piss. Och vad jag varit arg på mig själv för det. Detta inlägg kom i precis rätt tid för mig! ❤️

 16. Jag är som tröttast på helgerna, när jag gjort som minst.. Och då blir jag alltid så arg på mig själv, för det finns så många måsten och saker att ta itu med i hemmet. Men det är klart,då har jag ju faktiskt jobbat hela veckan, så kanske är det ändå ok att vara trött. Jag är även psykiskt utmattad av att ha haft det svårt under en längre tid, så nog kan det stämma att det egentligen är så att jag varit stark för länge.. Tack för kloka ord!

 17. Tack, snälla! Jag har precis likadana tankar. Nu får jag svänga blicken på något annat än det som är ogjort och som gör mig utmattad.

 18. Trötthet kan nog vara av olika anledningar. Man blir också trött av att göra för lite, t.ex. vara arbetslös. Jag tycker dessutom att viss trötthet mår bra av att “bita ihop” för att komma över den, men för annan trötthet fungerar det inte alls.

 19. och där bröt jag ihop när jag läste detta. varför är det så svårt att fatta? alltid kör man på tills man stupar och gråter och inte orkar mer. Jag orkar inte ha det så mer… Vore fint att lära sig en dag 🙂 tack för en bra påminnelse.

 20. Hej Clara!

  Jag vet inte om du har något att säga till om vad det gäller annonseringen på din blogg. Men jag bara reagerade på reklamen om chiquita bananer. Jag tror inte att det är ett företag som du står bakom. Finns det något du kan göra åt detta?

 21. Ja precis så är det, jag vet det och ändå så funderar jag varje gång jag är trött så jag stupar. Varför orkar jag inte mer! Men så tänker jag tillbaka på året hittills och förstår.

 22. Så sant! Vi får hjälpas åt att påminna varandra om det i mellan varven. Som din vän gjorde för dig häromdagen.
  Jag har varit utbränd men ändå kan jag flera år senare komma på mig själv med att tänka varför är jag så trött, varför orkar jag inte kämpa lite hårdare. Man lär sig visst aldrig. Att det är ok att vara trött, vi blir det i mellan varven, det är naturligt & vi måste ha återhämtning. Nej då tar man en kopp kaffe till & ökar växeln 😉
  Visst är vi märkliga varelser egentligen!
  Villa upp dig fina Clara i mellan varven. Du är en kämpe, men att du också är mänsklig & visar det, gör dig även till en fin & reflekterade människa med stor inre styrka. Var rädd om dig!

 23. Var trött, känn det, acceptera det, lev det. Det är helt ok, oundvikligt, något vi alla går igenom och kommer tillbaka till med jämna mellanrum.
  topbloggare blogg.alltforforaldrar.se/viviannetreschow/

 24. Tack, jättebra skrivet och jätteviktigt ämne! Jag har aldrig tänkt på saken på det här sättet förut, men du har ju helt rätt… När jag var liten fick jag alltid höra att jag var lat och var det också, på riktigt, men blev äldre och med tiden en sådan där högpresterare. Det konstiga är att min självbild fortfarande är att jag är den väldigt lata personen, och jag har aldrig ens tänkt på att det är motsägelsefullt. Din text blev lite av ett uppvaknande. Tack!

  1. Håller med! Som liten fick man höra att man bara var slö och fantasilös när man var trött. Och det bidrar till hetsen vi har idag.
   Att man ska behöva bli utarbetad och gått in i väggen för att tillåtas vara riktigt jäkla trött.

 25. Word!
  Exakt det jag känner.
  Kämpa så du blir trött, och kämpa emot tröttheten.
  Så har vi byggt samhället. Våra barns framtid.

 26. Oj vad jag behövde höra detta idag! Är så utmattad att jag bestämde mig för att jobba hemifrån på förmiddagen idag, vilket var ett klokt beslut. Men ändå har jag haft dåligt samvete för att jag inte “orkar”. En glömmer bort allt en har uträttat! Vilken sjuk hets vi måste kämpa emot varje dag..

 27. Har ikväll stått och diskat gråtandes pga av just sådana här tankar du skriver om här. Och nu gråter jag igen när jag läser det här. Det var precis det jag behövde höra! Tack!

 28. Helt rätt! Kan du inte sätta det här inlägget på någon slags automatisk upprepning? Så att det publiceras av sig själv, säg var tredje månad? Skulle nog vara många som behövde.

 29. har du läst: “det händer när du vilar” av T. Sjödin.
  Jag fick med mig mkt från den boken. Dagens boktips 🙂

 30. Det här tar jag med mig en kväll som denna så jag blir arg på mig själv för allt jag inte hunnit med. Jag vänder på det och tänker på allt jag faktiskt hann! Tack! <3
  Kramar

 31. Ett sa otroligt bra blogg inlagg! 🙂 Tack Clara! Jag tror att manga, manga kvinnor kommer att ma bra av att fa lasa detta inlagg. Det ar ju sa latt att bli fast i “Duktiga Flickan”-fallan och att hela tiden vilja prestera pa topp. Vi maste alla bli battre pa att ta hand om oss sjalva och sluta sla ner pa oss sjalva. 🙂

 32. Jepp har aldrig sett en mamma som bara satt sig ned när hon kommer hem utan stått upp och gjort allt själv tills det blir natt.Varför inte bara gå hem och lägga sig i soffan någon gång ?

 33. Min uppfattning av din tillvaro är något av ett mål för mig. Att vara fri, kunna bestämma över sina dagar till sror del, kunna jobba men inte bara på andras villkor osv osv. Men nör vi fick barn med några månaders mellanrum förra året så kände jag lite tvärt om. Det var ganska skönt att jag just då inte hade den där friheten utan helt kunde gå hemma och ändå fick betalt (sån lyx!!). Allt har sina goda och mindre goda sidor. Alla kämpa på med sitt! Men nog f-n blir man trött emellanåt! Oavsett slit och kamp.. Kämpa på!! <3

 34. Så klokt Clara! Jag blir alltid arg på mig själv när jag är trött, tänker “varför orkar jag ingenting?? Jag kan ju inte ligga i soffan en hel dag, nu får jag ju skärpa mig”. Sedan får jag äta upp det när jag blir helt slut en dag och inte KAN göra något annat än att ligga i soffan… Det är vilan som får oss att orka. Tack för dina ord 🙂

 35. Tack för det, Clara! Du satte fingret på det, och inspirerade mig att blogga om det också. Jag länkade till ditt inlägg i bloggen också, eftersom jag tycker det är klockrent!

 36. Ååå underbara Clara! Vilken ögonöppnare, du har ju helt rätt. Har känns precis samma sak efter några minst sagt hektiska år. Ska vara snäll mot mig själv istället för att piska hårdare. Kram

 37. Så sant. Tänker på detta citat:
  “People cry, not because they’re weak.
  It’s because they’ve been strong for too long” Johnny Depp.

 38. Tänk att det ska vara så svårt att förstå för många av oss – att vi faktiskt behöver vila ibland. Förstå att det vår kropp säger till oss är värt att lyssna på! Trötthet bör innebära vila. Punkt!
  Tänk att det är så mycket enklare att säga det till andra, än att leva efter det själv. Men jag börjar bli bättre på det. Hoppas du också får känna glädjen i att tillåta dig lyssna efter dina egna behov.
  Kram!

 39. Behövde läsa det här nu.. För jag sitter faktiskt i nuläget och bara surfar runt på datorn och gråter om vartannat. Jag känner mig helt slut. Jag ligger efter i mina studier och känner mig helt värdelös. Jag har ingen som helst ork eller lust att gå till min praktik nästa vecka igen där mycket känns som jag har tagit mig vatten över huvudet. Jag jämför mig med mina studiekamrater och alla arbetskamrater trots att jag någonstans vet att i varje fall merparten inte har hälften med sig i ryggsäcken som jag har, bl a utmattningssyndrom sedan 10 år tillbaka. Och hela tiden blir jag ändå arg på mig själv för att jag är så trött. För jag har inte tid eller råd till att vara trött eller göra något åt det, fast jag ju måste.

  1. Förstår dig. Men tänk på att du inte heller har tid eller råd att INTE göra något åt det i tid.

  2. Anja: Du har rätt, jag vet ju det där egentligen.. Ändå behövs den här påminnelsen från utomstående så väl. På måndag ringer jag läkaren och förhoppningsvis kan jag få hjälp med hur jag ska lösa det här. Tack för ditt svar.

 40. Vad klok du är Clara! Har varit i samma sits många gånger, speciellt på senaste tiden. Jobbar på socialtjänsten med hög belastning och jag pressar mig själv, kör på med allt utan att ta tid för återhämtning, man är lite sjuk men jobbar på lika hårt ändå tills man kraschar och är HELT utpumpad. Till vilken nytta?? Nej ta hand om sig själv ska vara det primära, jobbet kommer sen. Folk som skryter om att de inte har tagit en sjukdag på tio år eller liknande, vad fan är det att skryta om? Vem tackar dig och ger dig medalj för det? Ingen! Nej jag och mitt välbefinnande prioriterar jag först, därmed basta

 41. Känner sååå igen mig. Trösterikt att läsa. Så självklart men ändå som en uppenbarelse.

 42. Tack. Precis vad jag behövde! Har gått med extrem trötthet hela hösten och trott att det beror på annat. Då tröttheten blir värre. Det liknar ingen vardags tröttma längre utan mer som en kronisk tröttma. 2 små där hemma, heltidsjobb och ett liv fullt med projekt. Jag har varit sjukskriven 4 veckor nu men möter ändå nån slags “ryck upp dig” ” det är bara en livs kris” från folk som sitter högre upp än mig. Börjar jobba 25% om en vecka. Gruvar mig redan. Gud vet hur det kommer att gå.. Denna text blev väldigt viktig för mig. Tack.

 43. Dina ord berör mig, jag är själv hemmabio för tröttheten tog överhand efter årtionde av lite sömn o stort kaos av sjuks barn.
  En dag när man tror stt snart är jag i mål o fixat det här då försvinner marken och jag bara föll.