Skönt att sätta sig vid ett färdigdukat bord som doftar varma äpplen.

En saftig äppelkaka gör helgen godare. Att ha något smarrigt att fika när man är ledig och har tid att sitta ner och prata tycker jag är livskvalité. En helgkaka helt enkelt.

Idag var Bertil på barnkalas, jag fortsatte med fönsterputsningen och när Folke sov middag passade jag på att baka en paj av äpplen. Det blev en supersmarrig äppelkaka – som jag ursprungligen hittat receptet på hos Söta Saker men modifierat en aning.

Skivade äpplen i både rött och grönt.

Äpplen skivade både tunt och lite grövre i botten av kakform.

Små gäster tar gärna ett extra sked grädde till min äppelpaj.

Den är barnsligt enkel att göra och du får precis det där knäckiga täcket man vill ha på en äppelkaka!

Du behöver:

4 äpplen

125 gram smör

2 tsk mortlad kardemumma

1 1/2 dl strösocker

2 dl vetemjöl

1/2 tsk bakpulver

Så här bakar du äppelpajen:

Skär äpplena i klyftor och lägg på botten av en smörad pajform. Smält smöret i en kastrull. Mortla kardemumman och häll ner i smöret. Blanda socker, vetemjöl och bakpulver i en skål och häll över smöret. Rör ihop till en deg.

Platta ut den över äpplena och grädda pajen i mitten av ugnen ca 30 minuter på 200 grader. Servera med lättvispad grädde