En saftig äppelkaka gör helgen godare. Att ha något smarrigt att fika när man är ledig och har tid att sitta ner och prata tycker jag är livskvalité. En helgkaka helt enkelt.
Idag var Bertil på barnkalas, jag fortsatte med fönsterputsningen och när Folke sov middag passade jag på att baka en paj av äpplen. Det blev en supersmarrig äppelkaka – som jag ursprungligen hittat receptet på hos Söta Saker men modifierat en aning.
Den är barnsligt enkel att göra och du får precis det där knäckiga täcket man vill ha på en äppelkaka!
Äppelpaj
Portioner
ca 4 – 6 portioner
Tid
ca 45 minuter
Ingredienser
4 äpplen
25 gram smör
2 tsk mortlad kardemumma
1 1/2 dl strösocker
2 dl vetemjöl
1/2 tsk bakpulver
Gör så här
- Skär äpplena i klyftor och lägg på botten av en smörad pajform. Smält smöret i en kastrull. Mortla kardemumman och häll ner i smöret. Blanda socker, vetemjöl och bakpulver i en skål och häll över smöret. Rör ihop till en deg.
- Platta ut den över äpplena och grädda pajen i mitten av ugnen ca 30 minuter på 200 grader. Servera med lättvispad grädde
19 svar
ser underbart god ut
Oj! Verkligen gott.
Den har barnen bakat här hemma idag (om det är samma som du har i din bok)
Hanna
Åh vad gott! Tycker så mycket om äpplen i bakning.
Det ser gott ut!
Äppelkaka i all ära men numera föredrar jag att bara värma på äppelskivor som hastigast i stekpannan o kanela dom 🙂 Snabbare, mindre disk o precis lika gott tycker jag 😀
Hej Clara!
Så mysigt det ser ut, och äpplekaka vinner i alla lägen.
Jag blir alltid så fantastiskt glad av att läsa din blogg, det är något speciellt med den som inte går att sätta finger på. Andra bloggar kan jag läsa när som helst och var som helst. Men inte din blogg, då måste jag sitta ner eller ligga bekvämt, känna mig redo och avslappnad och mottaglig för inspiration och kreativitet,m. Din blogg läser jag inte bara i förbifarten. Den har så mycket att ge, även om jag inte alls lever ett liv som dig (än så länge) så känner jag mig alltid så fylld av energi och motiverad när jag läst dina inlägg. Du känns så oerhört klok, sund och naturlig i ditt tankesätt. Du skriver och beskriver allting så målande vilket gör dina inlägg så underbara. Dina tekvällar efter att du lagt barnen (nu har jag inga egna barn än, men kan ändå känna din känsla), när du planterar om i krukor, när du linoljesåpar dina golv eller när du gör en helt fantastiskt kaka. Allting är så bra.
Nu känner jag att jag svävar iväg här, hade kunnat skriva hur mycket som helst. Men ville mest bara säga att jag tycker att du verkar vara en helt otrolig person och jag beundrar verkligen dig. Och du får aldrig sluta skriva!!
Matilda
Alltså jag känner precis likadant! Kan inte heller läsa Claras blogg i förbifarten utan sparar alltid den stunden till ett fridfull, lugnt tillfälle då jag är mottaglig. Andras bloggar kan jag läsa lite varstans för det mesta.
Tack vad ni är fina =) så glad jag blir – ni anar inte. Och särskilt tack för alla snälla ord Matilda. Stor kram till dig – är glad att ni läser
Ser fantastiskt gott ut 🙂
Det där får jag testa! Brukar också baka inför helgen så det finns något gott att äta.
Den ser otroligt god ut. Dina bilder är alltid så härliga och stämningsfulla <3
Ja det här är verkligen den godaste äppelpajen! Har också bakat efter det här receptet många gånger
Läste inlägget i morse och var tvungen att testa den här på studs – såå god! Succé hos oss!
Vilken enkel kaka men den ser ändå så god ut. Det är väl dina fina lockande bilder såklart. Jag tycker särskilt om den fina, enkla formen.
hej Clara.
ser jättegott ut 🙂
jag har en undran och det är vilka bloggar du själv läser?
Det receptet sparade jag! Tack så mycket 🙂
Vilka äpplen rekommenderar du att använda? Någon annan som kanske har tips 🙂 Finns ju massor i butiken! 🙂
Jag köpte Royal Gala (svart) sist, dom var väldigt goda varma 🙂