Godmorgon Sverige

Steg upp 05.50 imorse och satte mig i en taxi till Svt. Jag och Annakarin skulle medverka i Godmorgon Sverige och prata om vår nya bok God Jul – Kakor, knäck och karameller. Bra skylt på dörren. Man förstår att Bolibompa vill ha arbetsro.

Här står vi redo att pyssla och prata barn och kreativitet

Jag i nyklippt lugg. Kort och flikig. Ovant men jag gillar det. Det var i vanlig ordning Helen på WOW som klippte mig.

 

Jag skyndade mig till studion

För det var lite kort om tid innan vi skulle gå på

Annakarin lyssnade som hypnotiserad på Mona Sahlin som också gästade programmet

Förutom att prata barn och kreativitet gjorde vi en fin gåbort-present i form av julnötter med sting. Samt söta kristyränglar till julgranen. Har ni sett vilja sjuka summor de kan säljas för på Tradera om de är den gamla fina sorten? Gammalt julpynt är helt klart grejen 2015!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

25 kommentarer på “Godmorgon Sverige”

 1. Hej Clara!

  Jag läste ett inlägg du skrev för ett tag sedan om hur rädd du var när du var liten för rasister.
  Jag är också blond och blåögd och livrädd för rasister. Jag är rädd för att gå ute ensam i mörkret, orolig när de samlas i gäng, rädd när de väsnas och skriker på bussar. Förbannad när de klottrar olika rasistiska symboler här och var.
  Jag har fler gånger fått höra ”Svenne-hora” eller ”Svenne-jävel” ropat åt mig, jag har flera gånger blivit förföljd av gäng med mörkhyade, flera gånger så har kvinnor med sjalar vägrat lämna plats åt mig på tunnelbanan. Det är rasism och förtryck så det bara skriker om det!

  Jag är också rädd för rasister – men jag är rädd just för att jag ÄR blond och blåögd! Det finns rasism mot oss ”vita” också, tänk på det när du skriver dina inlägg, rasism är dåligt oavsett var det riktas.

  1. Det du har råkat ut för låter jättejobbigt.

   MEN det du gör genom att skriva din kommentar är att generalisera kring hur människor som ser icke-svenska ut beter sig och det bidrar till den växande rasismen i vårt samhälle.

   Vita blir inte utsatta för rasism eftersom rasism är ett uttryck för ett strukturellt förtryck av dom med makt i samhället (den med mest makt är vit, medelklass och man) mot dom med mindre makt (minst makt har folk med mörk hy, fattiga och kvinnor). Men när en blir diskriminerad för att en är kvinna heter det sexism och när en blir diskriminerad för att en är fattig heter det klass.

   Hur som helst så är poängen att rasism har med maktförhållanden och strukturer att göra. Det du beskrev är alltså inte rasism kanske snarare uttryck för en frustration över att inte känna sig välkomna i sitt eget land.

  2. Malin, applåder från mig för ditt sansade och pedagogiska svar. Superbra formulerat. Heja dig!

  3. ja jättebra skrivet malin!

   det behövs fler konstruktiva ställningstaganden som ditt i dessa dagar. själv blir jag arg, trött och uppgiven. har svårt att hitta orden.

   så glad och stolt när jag finner sådana som kan uttrycka sig — som du.

  4. madde — trist att du fått glåpord ropade efter dig. det är aldrig ok, vem det än kommer ifrån.

   om jag fick välja skulle jag välja att du såg människors bästa sidor istället för att uppleva sådan rädsla. det är kanske lättare sagt än gjort. framför allt när det är befogat.

   god fortsättning till dig!

  5. Hej Malin, din tolkning av rasism känns väldigt förlägen och jag håller inte med om det du skriver.

   Rasism är ett rasförtryck och handlar inte om makt, det är ideologin om att människor delas upp i olika exklusiva fack och värderas därefter. Det handlar om att man anser att vissa raser är medfött mer överlägsna eller underlägsna än andra. Det har inget med könstillhörighet eller ekonomi att göra!
   Det kan handla om religion, kultur, härstamning och behöver inte handla om hudfärg.
   Du utgår ifrån att vita (män med makt) trakasserar svarta (fattiga) men det är en förlegad bild av rasism. Rasism idag finns inom alla kulturer och raser. Döms du pga av din hudfärg, kultur eller religion så är det rasism. Det är inget som enbart vita utsätter svarta för utan det är även tvärtom!

   Jag blir mörkrädd när jag läser ditt svar.

   Du skrev “Det du beskrev är alltså inte rasism kanske snarare uttryck för en frustration över att inte känna sig välkomna i sitt eget land” – Jag skulle säga att det beror på en dålig uppfostran och rasism. Du får det att verka som om det är samhällets fel att jag blir kränkt? Rasism är ett val!

   Jag vill ge uttryck för att det i Sverige finns mer rasism än det förlegade vita mot svarta.
   All rasism är fel men att få rasister att framstå som vit överklass är ett misstag. Kvinnor med sjalar är minst lika rasistiska.

   Alla rasism är fel, jag önskar bara en nyanserande bild av läget i Sverige idag och inte som det såg ut för en generation sedan.

  6. Det du beskriver att du har blivit utsatt för är kränkande men det är inte rasism.

   Det du skapar genom att säga att en borde vara rädd för människor med t.ex. slöja eller mörk hud är rasism.

  7. Rasism är inte helt lätt att förklara. När google svek mig letade jag upp ett lexikon som jag tänkte citera lite vitt och brett ur. Tycker inte heller att detta är helt glasklart, men känns bra att ha riktig litteratur att falla tillbaka på.

   ”rasim, ideologi som grundar sig på den vetenskapligt obevisade idén om att människosläktet kan indelas i olika raser samt på den felaktiga idén att vissa raser är överlägsna andra. Rasister anser att det finns ett samband mellan människors utseende (t.ex. hudfärg) och deras mentala och intellektuella anlag, t.ex. att vissa folk av naturen är mindre intelligenta än andra… Ett definitionsmässigt problem är att begreppet “rasism” numera har blivit ett modeord som fått syfta på många företeelser. I vardagligt tal anklagar man ofta allmänt främlingsfientliga attityder för rasism… Inget tyder på att rasism är en modern företeelse. I de flesta högkulturer har man sett ned på omgivande folk och betraktat dessa som djupt underlägsna det egna folket.” (Bra böckers lexikon 2000, s.100)

   Det innebär att både signaturen Madde och Malin har rätt i flera av sina påståenden (t.ex. ja rasism handlar om ”raser” och ja det handlar om makt). Att som Madde ägna sig åt anekdotisk bevisföring för att bevisa att rasism mot vita är ett (utbrett) problem i Sverige bevisar dock ingenting. Det spär snarare på den rasism som finns riktad mot personer med ”icke-svenskt” utseende, vilket i sig blir kontraproduktivt för den som skriver att ”rasism är dåligt oavsett var det riktas”.

 2. Clara! Vart kan en köpa änglarna så en kan göra kristyrpyntet? Skulle så gärna vilja göra såna i år.

 3. Jag tror bara det blir mer och mer av det, det gamla alltså. När allting kaosar i världen så vänder man sig nog till det som känns tryggt och då blir det väl tillbaka till barndomen och farmor/mormor som man går.

 4. Såg inlägget i Godmorgon Sverige och ni är så fina och pedagogiska. Synd bara att den som höll i kameran filmade tallris mer än när ni pysslade. Ville sett mer tydligt hur ni gjorde pysslet. Grattis till er fina bok!

  1. Då vill jag försvara den långa luggen, för jag tyckte den var skitnsygg den med. Det är väl kul att kunna variera sig, om man vill, det finns mycket som är snyggt men på olika sätt!

 5. Hakar på det flera redan skrivit att du passar verkligen i din nya lugg, jättefint. Gläds med dig att du får utvecklas och göra det du brinner för, tänker på de kommande böckerna. Hej dig!