Älskade Underbaraclaras blogg förr men har i princip slutat lĂ€sa. GĂ„r in dĂ„ och dĂ„, men ibland Ă€r var och vartannat inlĂ€gg reklam eller samarbete. SĂ„ fort jag mörker det hoppar jag över de inlĂ€ggen, och de inlĂ€gg som Ă€r kvar Ă€r nĂ€stan alla likartade. FörstĂ„r att man mĂ„ste fĂ„ generera inkomst nĂ€r man jobbar hĂ„rt med bloggen men jag vet inte… 

Det hĂ€r Ă€r en kommentar mĂ„nga bloggare rĂ„kar ut för.  Jag kan förstĂ„ synpunkten pĂ„ sĂ€tt och vis – men blir ocksĂ„ oerhört frustrerad.  Varför? Jo, för att den sĂ„ tydligt visar pĂ„ hur lite vi vĂ€rdesĂ€tter det vi fĂ„r gratis. Vi förstĂ„r inte att det finns ett vĂ€rde i det vi inte betalat för. Men vissa saker Ă€r vi Ă€ndĂ„ beredda att bekosta. Som  Netflix och Spotify.  Och visst slipper vi reklamen dĂ„ – men den dolda, produktplacerade reklamen slipper vi ju inte för den finns ju kvar inuti filmerna och serierna.

Jag tror inte att jag hade ett enda sponsrat inlÀgg pÄ tio veckors tid i somras och nu har jag inte haft nÄgot sponsrat innehÄll pÄ bloggen pÄ fem veckor. Min blogg svÀmmar mad andra ord INTE över av reklam. Under vissa perioder, som innan jul, blir det mer sponsrat material eftersom fler kunder vill synas dÄ. Det kanske Àr lite olyckligt,  men dÄ brukar jag Ä andra sidan kompensera med Ànnu mer eget material sÄ att det inte ska bli för mÄnga reklaminlÀgg i rad.

Men det vĂ€rsta Ă€r att denna attityd till bloggreklam drabbar Ă€rliga bloggare.  Vi som skriver ut nĂ€r nĂ„got Ă€r en annons. För samma person som sitter och irriterar sig pĂ„ sponsrade inlĂ€gg i mitt flöde – lĂ€ser sedan en annan blogg dĂ€r det finns massor av smygreklam. Men utan att reagera – för att den inte mĂ€rks ut. Det hĂ€r Ă€r alltsĂ„ en instĂ€llning som missgynnar Ă€rliga bloggare och gynnar fuskarna.

Jag skulle kunna ha produktplaceringar och sponsrade inlĂ€gg varenda dag i veckan om jag ville. Jag skulle kunna tjĂ€na hur mycket pengar som helst om jag tackade ja till vartenda samarbete som föreslĂ„s mig. Men det gör jag inte. De företag jag samarbeta med Ă€r ofta sĂ„dana dĂ€r jag sjĂ€lv kontaktat och föreslagit ett samarbete med -eftersom jag tycker om deras produkter (tex Nyblom Kollen, Panduro, BorĂ„stapeter). Sedan försöker jag att i alla sponsrade inlĂ€gg ge ett mervĂ€rde till er som lĂ€ser. Pyssel eller stylingideeer, tips pĂ„ hur man skapar ett vackert hem.  Jag försöker verkligen ge er kvalitativ lĂ€sning. Och istĂ€llet för att sĂ€lja ett reportage med pĂ„skpyssel till en inredningstidning – sĂ€ljer jag iden till ett företag som vill sponsra mig och sĂ„ publicerar jag det hĂ€r pĂ„ bloggen istĂ€llet. Gratis för er. Tjofaderittan!

Visst skulle jag kunna sĂ€tta upp en betalvĂ€gg sĂ„ att alla ni som lĂ€ser fĂ„r pröjsa nĂ„gra hundra i mĂ„naden för att komma in hĂ€r. Men det tror jag inte ni skulle vilja – och jag vill det inte heller. För jag vill nĂ„ ut till mĂ„nga mĂ€nniskor – Ă€ven den som inte har pengar att betala för sig.

Jag tycker att vi blogglÀsare borde börja Àlska sponsrade inlÀgg och reklam. För om det tydligt stÄr att materialet Àr sponsrat sÄ vet vi att vi inte blir förda bakom ljuset. Man vet ocksÄ att bloggaren ifrÄga (nÀstan alltid en tjej)  har varit förstÄndig och tagit betalt för sina kompetens. NÄgot alla kvinnor borde bli bÀttre pÄ.

Hoppas verkligen att det kan bli sÄ!

Jag har skrivit mer om det hĂ€r fenomenet förut – i inlĂ€gget Om att inte unna andra skĂ€ligt betalt.