Vi borde älska bloggreklamen

Älskade Underbaraclaras blogg förr men har i princip slutat läsa. Går in då och då, men ibland är var och vartannat inlägg reklam eller samarbete. Så fort jag mörker det hoppar jag över de inläggen, och de inlägg som är kvar är nästan alla likartade. Förstår att man måste få generera inkomst när man jobbar hårt med bloggen men jag vet inte… 

Det här är en kommentar många bloggare råkar ut för.  Jag kan förstå synpunkten på sätt och vis – men blir också oerhört frustrerad.  Varför? Jo, för att den så tydligt visar på hur lite vi värdesätter det vi får gratis. Vi förstår inte att det finns ett värde i det vi inte betalat för. Men vissa saker är vi ändå beredda att bekosta. Som  Netflix och Spotify.  Och visst slipper vi reklamen då – men den dolda, produktplacerade reklamen slipper vi ju inte för den finns ju kvar inuti filmerna och serierna.

Jag tror inte att jag hade ett enda sponsrat inlägg på tio veckors tid i somras och nu har jag inte haft något sponsrat innehåll på bloggen på fem veckor. Min blogg svämmar mad andra ord INTE över av reklam. Under vissa perioder, som innan jul, blir det mer sponsrat material eftersom fler kunder vill synas då. Det kanske är lite olyckligt,  men då brukar jag å andra sidan kompensera med ännu mer eget material så att det inte ska bli för många reklaminlägg i rad.

Men det värsta är att denna attityd till bloggreklam drabbar ärliga bloggare.  Vi som skriver ut när något är en annons. För samma person som sitter och irriterar sig på sponsrade inlägg i mitt flöde – läser sedan en annan blogg där det finns massor av smygreklam. Men utan att reagera – för att den inte märks ut. Det här är alltså en inställning som missgynnar ärliga bloggare och gynnar fuskarna.

Jag skulle kunna ha produktplaceringar och sponsrade inlägg varenda dag i veckan om jag ville. Jag skulle kunna tjäna hur mycket pengar som helst om jag tackade ja till vartenda samarbete som föreslås mig. Men det gör jag inte. De företag jag samarbeta med är ofta sådana där jag själv kontaktat och föreslagit ett samarbete med -eftersom jag tycker om deras produkter (tex Nyblom Kollen, Panduro, Boråstapeter). Sedan försöker jag att i alla sponsrade inlägg ge ett mervärde till er som läser. Pyssel eller stylingideeer, tips på hur man skapar ett vackert hem.  Jag försöker verkligen ge er kvalitativ läsning. Och istället för att sälja ett reportage med påskpyssel till en inredningstidning – säljer jag iden till ett företag som vill sponsra mig och så publicerar jag det här på bloggen istället. Gratis för er. Tjofaderittan!

Visst skulle jag kunna sätta upp en betalvägg så att alla ni som läser får pröjsa några hundra i månaden för att komma in här. Men det tror jag inte ni skulle vilja – och jag vill det inte heller. För jag vill nå ut till många människor – även den som inte har pengar att betala för sig.

Jag tycker att vi bloggläsare borde börja älska sponsrade inlägg och reklam. För om det tydligt står att materialet är sponsrat så vet vi att vi inte blir förda bakom ljuset. Man vet också att bloggaren ifråga (nästan alltid en tjej)  har varit förståndig och tagit betalt för sina kompetens. Något alla kvinnor borde bli bättre på.

Hoppas verkligen att det kan bli så!

Jag har skrivit mer om det här fenomenet förut – i inlägget Om att inte unna andra skäligt betalt. 

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

115 kommentarer på “Vi borde älska bloggreklamen”

 1. Men vilket supervettigt inlägg av dig! Jag tycker det är så otroligt skönt att läsa din blogg just för att det står så tydligt om det är sponsrade inlägg eller inte. Och dina samarbeten känns ärliga, alltså att det är produkter du tycker om. Fortsätt så!

 2. Så jäkla bra skrivet! Det många verkar missa är att det är gratis underhållning att läsa bloggar och att personen som producerar detta material ofta lägger ner flera timmar om dagen på att framställa det. Känns helt och hållet orimligt att man inte kan acceptera ett gäng sponsrade inlägg, speciellt inte ifall de innehåller recept eller DIY-tips för den som läser och definitivt inte när bloggaren i fråga är så selektiv och kräsen med samarbetspartners.

 3. Hej, jag uppskattar verkligen din blogg och att du är tydlig angående sponsrade inlägg + din höga kvalite överlag på “eget material” + att du är tydlig med de förutsättningar och värderingar du jobbar utefter. Jag tycker din affärsidé har framtiden för sig. Din reklam ger ofta mervärde för mig, tex den kopplad till inredning. Lycka till!

 4. Alla gånger jag läser att något är sponsrat eller ett samarbete blir jag bara glad, för jag unnar verkligen mina favoritbloggare att få något för den tid de lägger ner på att ge mig en härlig blogg.

 5. Jag märker knappt reklamen på din sida, klart man ska ha betalt för allt jobb man lägger ner. Det är du fan värd! !! Andra bloggar som jag läst har tyvärr reklam om shopping var varannan dag, om att man får rabatt hit och dit. ..men dom har jag slutat läsa. Så ta inte åt dig, man kan tyvärr inte leva på kärlek. ..fast det hade varit bra. Kram

 6. Mycket bra inlägg. Tror att vi är många som inte vet hur den här branschen fungerar, och behöver bli påminda allt som oftast. jag har inget emot reklamen så länge det är mycket tydligt utmärkt så att jag vet. Och det är alltid fallet i din blogg! Vill också lägga till att jag personligen har slutat läsa en del bloggar där jag som läsare inte kunnat avgöra vad som är reklam och inte. Så jag tror att du har rätt i att det finns en del som väljer bort din blogg för att de ser reklam, och väljer andra där det inte syns så tydligt. Men jag tror att du vinner andra läsare samtidigt!

 7. Tycker det är extremt lite reklam på din blogg! Och de sponsrade inläggen du har tycker jag verkligen märks att du har tänkt efter vilka företag du vill ska figurera på din blogg! Jättebra tycker jag! 🙂

 8. För mig är det helt OK så länge inlägget är tydligt märkt som sponsrat. Jag tycker Clara är ett föredöme i att hon just är tydlig om detta. Vill man inte läsa sponsrat är det lätt att hoppa över dessa på denna blogg. Dock måste jag erkänna att jag är en snålis när det gäller spotify, jag kör enbart gratisvarianten. Jag har förmågan att liksom bara slå av öronen när reklamen kommer och den stör mig inte nog för att jag ska slå av eller betala för att slippa den.

 9. Kunde inte sagt det bättre själv! När man köper en tidning får man betala, dessutom är tidningen ofta subventionerad av allehanda reklam.Inte sällan har populära bloggare också mer läsare än tidningarna, men det vill man ändå ha gratis. Jag tror det går många förbi att man faktiskt kan samarbeta och skriva sponsrade inlägg ENKOM för produkter eller liknande som man i hjärtat älskar och använder. Du är alltid “spot on” Clara!

 10. Jag tycker du sköter sponsrade inlägg så proffsigt. Heder åt dig. Smygreklamen som florerar i andra bloggar gör mig irriterad.

 11. Det här behöver vi nog bli påminda om, så bra att du gör det! För tänk alla fina bloggar – som din till exempel ,som vi kan läsa helt gratis!
  Tack för det, och jag tycker du sköter reklamen alldeles ypperligt!
  Kram och må gott!
  Gunilla

 12. Det som jag verkligen tycker om med dig och din blogg är att du väljer dina samarbeten väl. Så när det väl dyker upp en annons så tänker jag “detta måste vara något bra, för annars hade Clara ALDRIG haft det på sin blogg”. Är även glad att du får betalt för ditt yrke att blogga, annars hade du aldrig kunnat producera så mycket fint i din blogg, och då hade jag inte haft så mycket fint att läsa och titta på.
  /Anna
  http://www.annabirath.blogspot.se

 13. Jag tror faktiskt inte att den tråkiga kommentaren är representativ för majoriteten av bloggläsarna! Jag är övertygad om att de flesta förstår att även bloggare måste kunna försörja sig, och att man som läsare ska ha förstånd att uppskatta att man får ta del av alla inlägg helt gratis!

  Håller helt med om att det är bättre och ärligare bloggar när man tydligt skriver ut alla samarbeten, och jag hoppas du fortsätter i samma stil Clara – det är föregångare och förebilder som du som ser till att branschen så småningom blir lika respekterad som “gammalmedia”.

 14. Jag håller med dig om att vi kvinnor inte ska vara rädda för att ta betalt för arbete som vi gör. I många fall i livet är vi redan underbetalda så som det är.

  Det är modigt att ta kontakt med företag som man själv vill samarbeta med och känner att man vill rekommendera… Undrar om jag skulle kunna uppbåda det modet i framtiden. Tack för att du har en så uppmuntrande blogg. Hellre reklam och samarbeten med företag jag respekterar och gillar och som följer den linje man vill representera än bara för sakens skull. I alla fall är det så som jag resonerar. Känner också att det är viktigt särskilt om man funderar över sig själv (läs sitt namn) som varumärke.

 15. Tycker själv att det är väldigt kul att läsa (dina) reklaminlägg. Älskar shopping och älskar bloggar så för mig kan det ju knappt bli bättre 🙂 Heja!

 16. Det finns många bloggar som öppnar för plottrig och ogenomtänkt reklam på sina sajter, de har mycket att lära av dig, Clara. Superintressant inlägg det här och superfint att du lyfter fram och synliggör det som händer i bakom scenen.

 17. Heja dej Clara! Jag tycker du är ett föredöme när det kommer till reklam och samarbeten på bloggen. Dina sponsrade inlägg sticker aldrig mig i ögonen till skillnad från på många andra bloggar…

 18. HEJA DIG!!! Jag håller med dig till 100% – vi bloggare måste få betalt. Och sponsrade inlägg betyder inte heller att vi kompromissat på vägen och valt märkliga företag som inte passar in i mixen. Man vill ju alltid bidra något till läsaren. Jag ska tillägga att jag fick samma kommentar som dig – av ett endaste sponsrat inlägg………

 19. Jag har så blandade känslor till sponsrade inlägg! Det finns några få bloggar som jag tycker gör sina sponsrade inlägg riktigt bra, du och Pia på Kammebornia, till exempel där det ni väljer att skriva om känns rimligt och ofta intressant eftersom det blir mervärden utifrån det ni tillför. Men jag kan inte hjälpa att tycka att det är så tråkigt på många andra ställen, även om det är okej saker som säljs och att det märks ut tydligt. Jag vet att det bara är att skrolla förbi, men jag registrerar det ju och tycker känslan av det där ointressanta färgar av sig på bloggen. Sedan är det ju tusen gånger värre med smygreklam. Jag tycker också bloggare, särskilt ni med så otroligt stor publik ni jobbat ihop genom bra innehåll, självklart ska ha bra betalt men jag är ändå inte förtjust i de sponsrade inläggen (utom hos vissa enstaka bloggare som sagt). Jag skulle dock aldrig påpeka det, jag som läser gratis tycker jag inte har någon rätt att komma med sådana åsikter ombytt, men jag skulle gärna slippa det. Och tycker att alla bloggare skulle få slippa också, förutom de samarbeten som känns bra och genuint för alla inblandade.

 20. Clara, du gör ett jättebra och genomarbetat jobb med bloggen! Fortsätt med det!! Reklamen får vi alla leva med. /kram

 21. Jag kan verkligen inte förstå varför man upprörs över sponsrade inlägg! Jag tycker att dina med bland annat panduro är blandade bästa inläggen och varför skulle du inte få tjäna pengar? Så sjukt konstigt resonerat när vi läsare får det gratis. Betalar man för något så kan jag på ett vis förstå att man ställer krav (men man kan ju också välja att inte köpa alls…) Kör på Clara! För min del så finns det definitivt plats för mer sponsrade inlägg! 🙂

 22. Själv tycker jag att du har väldigt lite reklam på din blogg och när du väl har det är det genomarbetade inlägg – vilket jag personligen gör att jag får mer respekt för dig. Du säljer dig inte billigt, liksom. Har slutat läsa många toppbloggare för att varje inlägg är reklam, typ Kenzas, och även Montazamifamiljen (kanske inte toppbloggare men ändå) “råkar” köpa samma produkt och ÄÄÄÄLSKAAR DEEEN.. Suck.. Då är det bättre att ha “I samarbete med”-inlägg som du, blondinbella och Sandra Beijer bland annat har. Ingen som behöver fundera om det är ett “köpt” inlägg eller inte, och det framgår klart och tydligt att ni skriver om produkterna för att det passar eran image etc. Så heja ni kvinnor som vågar ta betalt utan att smyga för era läsare!

 23. Heja dej, så jäkla bra! Tror att många kanske ser på blogg som en hobby en lullar runt med lite när en har lust, inte, som det ofta är, ett ARBETE som en förtjänar att få betalt för. Tycker ofta att det är en överdrift när folk säjer att vissa bloggar kryllar av reklam, visst, det finns såna men långt ifrån alla. Det blir så knepigt att inte unna andra lön för mödan. Jag står liksom inte utanför någon skola och ropar till lärarna att de inte borde ta ut lön utan enbart jobba utifrån passion och glädje.

 24. Förstår inte varför folk stör sig så! Ni måste ju få tjäna pengar på ert jobb med. Lite reklam när man kollar en blogg är väl ingen fara. Tror verkligen det har att göra med att allt ska vara gratis numera – musik, varför ska man betala för det. trist attityd!

 25. Jag uppskattar ärligheten i de sponsrade inläggen, och tycker att det känns reko att du själv väljer partners. Och gläds åt mångfalden av inlägg. Kram!

 26. Klart att man ska ha betalt för att man jobbar! Följt din blogg i 4 år och tycker även sponsrade inlägg är givande för man vet att du ger ett ärligt uttryck för vad du tycker om deras produkter. Tycker att du är underbar och roligt att följa ditt liv. Kram

 27. Här är en som gillar dina samarbeten 😉 Dels för att du gör det fint, och dels för att jag också gillar produkterna. Faktum är att jag tycker du kunde ha fler samarbetspartners; Body Shop, Weleda eller Urtekram, kanske. Och meeer -mycket mer!- på inredningssidan. Alltid inredning 🙂

 28. Tummen upp ! Håller helt med. Tycker inte sponsrade inlägg är någo sämre än de andra, ni lyfter ju inte fram produkter eller företag ni inte tror på eller gillar själva liksom.. Jag gillar tips ! 🙂 O bläddrar man i en tidning man köpt så är det ju hela sidor med reklam i den också.. Sen tycker jag att gratisversionen av Spotify duger finfint o använder inte Netflix 😉

 29. Jag har aldrig stört mig på sånt. Visst, det lyser ju igenom om det är helt desperat mycket så hela personen bakom verkligen försvinner. Men annars är det väl bara bläddra förbi?

 30. Jag gillar dina samarbeten/sponsrade inlägg. De är ofta matiga och välarbetade med mkt tips, pussel eller recept. Gillar också att det tydligt framgår att det är ett samarbete.

 31. Har inget emot dina sponsrade inlägg. Ser de som en större möjlighet för dig att göra mer av sånt du kanske inte skulle gjort innan. Och jag inspireras ju av DIG och inte precis den saken du betalat för själv.

 32. Jag tycker väldigt bra om din blogg. Att du har reklam ser jag som en självklarhet. Det jag uppskattar är att du tydligt märker upp att det är samarbeten mm. Det är det inte många som göra.

 33. Vill bara säga att jag har följt din blogg i sju år och jag har inte en enda gång störts av reklamen. Tvärtom! Jag tycker alltid att den tillför något. Det borde vara en förbannad självklarhet att du ska få betalt för ditt jobb. Du är bättre än någon opersonlig tidning alla dagar i veckan!

 34. Jag hade inte direkt funderat över de sponsrade inläggen men jag trodde reklamen som du fick betalt för bloggen för är de rena reklambanners som är runt bloggen, mellan inläggen osv. Sån reklam är man ju så van vid överallt. Däremot sponsrade inlägg känns lite fånigare på något sätt. Jag har inget emot dem så och det påverkar inte min uppfattning av eller mitt intresse för bloggen men vet inte riktigt vad jag ska göra med dem heller. Just för att det tydligt står att de är sponsrade sitter jag mest och funderar på vad som är äkta du och vad som företaget hittat på. Ungefär så.

  1. Om man bloggar för en stor tidning får man rimligtvis en rätt hög månadslön, förmodligen mycket högre än genomsnittlig lön? De flesta stora bloggarna liksom Clara kan nog livnära sig på den summan utan andra jobb vid sidan av eller reklam för den delen. Det kan ju inte vara så att reklamen är enda inkomsten.

 35. Så himla bra att du skriver om det här. Din blogg är ju en stor del av ditt jobb och det är helt klart att du inte ska jobba gratis! Det vore helt befängt. Tycker att du har genomtänkta och välarbetade samarbetsinlägg (även om jag inte alltid gillar företagen du samarbetar med, men i sådana fall scrollar jag bara förbi). Och jag är tacksam över att få läsa din blogg gratis! Tycker att det är så bra att reklam/smygreklam på bloggar kommit upp till ytan mer på senaste tiden. Heja heja!

 36. Jag använde dig som exempel i en diskussion om bloggare och reklam senast häromdagen; och som ett positivt sådant! Rakt, ärligt och tydligt med sponsrade inlägg och det höjer förtroendet för dig och din integritet överlag!

 37. Jag hör till skaran som tycker att det är SÅ bra att du är tydlig med när inlägg är sponsrade! Dessutom har jag fått uppfattningen att du -mer än någon annan bloggare jag följt- väljer samarbeten med omsorg och som är av intresse för oss läsare. Dessutom gör du ju i regel något riktigt intressant av dina samarbeten som att ta fram recept/välja ut favoriter/göra pyssel vilket bidrar till läsvärdet (jämfört med “ååååh tralalalla vad smidigt det är att beställa skor från http://www.smygreklamuppenbar.nu“. Kort sagt: heja dig!!

 38. Jag hör till gruppen som ser mig själv som normalbegåvad och själv kan sålla bland reklamen.
  Jag förstår även mycket väl att bloggare behöver/vill tjäna pengar på det dom gör…det skulle jag också vilja om jag bloggade, garanterat! Tack för en mycket inspirerande blogg ❤️

 39. Jag måste först och främst säga att jag håller med dig till 100%. Du är så klok och uppriktig och det uppskattas verkligen!

  Samtidigt kan jag säga att jag förstår den som skrivit kommentaren. Jag har följt din blogg i kanske 7-8 år vid det här laget och jag minns att jag gillade den direkt. Jag tyckte så mycket om kreativiteten som du visade i att skapa “någonting av ingenting” och mentaliteten (som jag upplevde) “det är onödigt att köpa dyrt pyssel-material när det finns så mycket i ens kökslådor/på loppis/i naturen/osv”. Den kreativiteten och mentaliteten upplever jag ha fått mindre plats i bloggen genom åren till förmån för andra saker, vilket är helt naturligt, du utvecklas och förändras och bloggen med dig. Det vore ju konstigt annars! Men kanske (med betoning på kanske) är ovan kommentar ett försök att uttrycka en saknad av något som tidigare funnits och som nu inte får så mycket utrymme. Det är bara det att det är svårt för mig att själv identifiera att det är det som är kärnan, det är lättare att projicera det på reklamen och sponsringen och tycka att den “tagit över”. Det behöver inte vara det minsta objektivt men jag kan förstå den upplevelsen, den finns även hos mig.

  Summa summarum, jag klandrar dig inte det minsta, tvärt om, jag tycker att det du gör är fantastiskt! Jag hoppas att jag kunnat bidra med en nyansering och nya tankar. Fortsätt göra det DU vill göra! Det är ju knappast ditt ansvar att jag ska trivas på din blogg om tre år bara för att jag gör det nu och gjorde det för några år sedan. Precis som i alla typer av relationer kan vi helt enkelt utvecklas åt olika håll, och det är ok. Tack för att du delar med dig av dina idéer och klokskaper!

 40. Håller med dig till 100 procent. Det finns ingen möjlighet att ha ett skapande kreativt yrke och försörja en familj på det om man inte får betalt. Det är arbetstid du lägger ner på bloggen. Ingen förväntas arbeta gratis på arbetstid.

 41. Hej! VÄLKOMMEN TILL MIN BLOGG – Största i Sörmland! Nu med en egen webbadress – linneaelisabet.se , samt helt ny design! Bloggen är inte som alla andras – med uppdatering minst 10 gånger om dagen, skriver jag om min ovanliga ätstörning UNS, om min depression, och vägen tillbaka mot ett friskt mående. Jag kämpar varje dag för att gå upp från min låga vikt, och finna livsglädjen igen. Skulle vara GULD om du ville kika in! Kramar!

 42. Jag tycker du skulle ha en betalvägg, det behöver inte ens handla om mycket pengar. Då skulle de som vill aktivt göra ett val att läsa din blogg. För att läsa bloggar är väldigt mycket ett avslappnande fördriv, & då är det också naturligt att det kommer åsikter om saker & ting, även negativa. För bloggaren är det kanske en försörjning men vi får inte glömma att för många läsare är bloggen….bara en blogg. Alla bloggar en går in på hade en kanske inte betalat för att läsa. Jag tycker det är kul att bloggar finns men skulle inte heller bli så berörd om de lades ner. Det kanske är därför det blir så lätt för läsarna att ha negativa åsikter. Men skulle du ha en betalvägg skulle de läsarna ha gjort ett åtagande innan om att just din blogg är utvald som något extra, lite som en tidningsprenumeration. Att det blir något extra att gå in & läsa. Och det skulle bli att höja statusen ännu mer & att kvinnor verkligen visar att det är rätt att ta betalt för sitt arbete. Sen tror jag också många läsare tänker att vi gör bloggaren en tjänst som läser bloggen & inte tvärtom vilket jag tror vi får acceptera (om det inte börjar bli betalväggar).

  1. Hej K! Visst är det naturligt att det kommer åsikter till en bloggare, både negativa och positiva. Och lika naturligt är det att bloggaren försvarar sig själv. Om du inte blir berörd för att bloggar kanske riskerar läggas ner så undrar jag vad du gör med ditt liv egentligen? Låter tråkigt tycker jag. Personligen läser jag med glädje den här bloggen eftersom jag tycker att alla samarbeten är så ärligt upplagda. Det är en självklarhet för mig att bloggare ska få tjäna pengar, och ännu bättre om detta görs ärligt. Tror också att många av läsarna inte har råd att betala ens en liten summa, och många har kanske inte kreditkort (som brukar krävas för betaltjänster). Då är jag glad att de får läsa en vettig blogg som denna, att de har chansen till det.

 43. Jag tycker dina samarbetsinlägg är superbra! Inte nog med attman får tips om produkten utan man får även tips på hur den kan användas OCH exakt var jag kan köpa den. Speciellt panduro-inläggen har jag gillat. Och du är definitivt värd betalt för det jobb du gör Clara -kör hårt!

 44. Clara, du er fantastisk, og takk for at du er et forbilde for alle som jobber med ting det kan føles vanskelig å ta betalt for. Det er forfriskende å se noen som er så ærlig og oppriktig med hva som foregår på bloggen. Jeg elsker det meste du poster. Hvis ikke, ja, så venter jeg bare på neste innlegg.

  1. Nu förstår jag inte… Vi köper ju hennes böcker och betalar för dem? Uppenbarligen har hon läsare fast hon tar betalt?

 45. Jag tycker du gör det jättebra! Dina sponsrade inlägg är genomtänkta, tydliga och inspirerande. Det märks att du väljer noga vilka du samarbetar med och att de passar dig. Såklart du ska ha betalt! Det är så fantastiskt vilken karriär du har skapat dig, du ska vara väldigt stolt tycker jag =) Tack för en fin blogg som ljusar upp i tillvaron och hoppas du har en fin kväll!

 46. Ja, du ger verkligen mervärde till oss när du skriver dina sponsrade inlägg/dina samarbeten. Som när du visade oss hur en tapet blev till ihop med Borås Tapeter. Eller så som du bjöd på dig själv i vintras när du samarbetade med Svenska Kyrkan. Kloka och bra samarbeten!

 47. Jag måste säga att jag inte håller med kommentaren som du börjar inlägget med. Tycker att du har bra sponsrade inlägg, finns inget värre än när tio vardagsbloggare har blivit erbjudna något och skriver exakt lika text om produkten/tävlingen. Då känner man att det troligtvis inte ligger någon tid bakom och att de ganska rakt av tar texten från ett pressmaterial. Då slutar jag tillslut att följa, för det blir för tråkigt. Men din t.ex panduroinlägg är fantastiska, mycket tips och tydligt vilka produkter du använt. Plus att jag tycker din blogg håller oerhört hög kvalité i både sponsrade inlägg och andra inlägg! Fortsätt så!

 48. Som vanligt resonerar du så klokt. Jag läser alla gånger hellre en blogg där det tydligt framgår vilka inlägg som är sponsrade, än en som proppar inläggen fulla med länkar “i smyg” och tror att vi läsare inte “märker” det, snacka om att sabotera för sig själv. Har ibland kommenterat för att fråga varför hen inte skriver ut att inläggen är samarbeten/sponsrade men får aldrig nån respons, vet inte varför man inte vill att det ska framgå? Så tack för att du är ärlig med vilka du samarbetar med och vilka inlägg 🙂

 49. Clara, din sponsrade inlägg är bättre än många andras! Alltid välskrivna, bra tips och fina bilder. Tycker de samspelar bra med din “egna” inlägg och håller inte alls med kommentaren om att de är för många. Kör på!

 50. Om citatet som inleder Claras inlägg här är riktigt ,så måste personen som skrivit det ha en märklig uppfattning om bloggen. Jag kan inte se att var och vartannat inlägg i Claras blogg är reklam=i samarbete med någon sponsor.

 51. Jag tycker det är synd att du ska ställa dig i försvarsställning – naturligtvis ska du kunna ta skäligt betalt – men vi som konsumenter/läsare får väl säga ifrån om vi tröttnar på att matas med oväsentlig reklam från stora kedjor. Din blogg har blivit mer lättläst och når förmodligen en större publik nu när det finns färre annonser insprängd i den. För något år sedan slutade jag läsa den men fick sedan tipset att den blivit bättre och då kom jag tillbaka. Alla bloggare tänker inte på hur svårt det är att läsa en blogg som kryllar av annonser. Jag jobbar med kommunikation och talar ofta med personer med dyslexi (5-8 % av den vuxna befolkningen i Sverige) eller synnedsättning och de undviker alltid bloggar med reklam vilket är oerhört synd eftersom många av bloggarna är bra. Reklamen stör synfältet och förvirrar och gör det väldigt svårt att använda sig av hjälpmedel på en rörig sida. Bloggskribenter som tillåter mycket reklam kan ibland skjuta sig i benet när de beskriver sin lantliga oas/vackra trädgård/yogaövningar med lugn och ro och plötsligt hoppar Scandic Hotellkedja in och erbjuder en cityweekend eller när de berättar om vikten av att tänka ekologiskt och HM tittar fram – då försvinner trovärdigheten. Jag bloggar själv och jag vet att det är viktigt att vara på läsarna och ta del av deras synpunkter. Hoppas fler bloggare tar efter dig!

 52. Hej. Jag förstàr verkligen vad du menar och jag klandrar verkligen inte dig för att du tjänar pengar och har reklam.

  Men jag förstàr ocksà kommentaren. Bloggarnas hela grej, deras unika selling point, är att det är en privat, personlig sida. Folk läser bloggar för att fà en glimt av en person, deras personliga àsikter och deras liv. “authentic” är ju ledordet, det är ju därför bloggar är sà populära (och inte bara ett online magazine med en editor och anställda som skriver).

  Sà när hela attraktionen med att läsa en blogg är att man fàr följa en persons tankar, àsikter och liv, dà blir det frustrerande med reklam för det belyser att detta inte är personens riktiga liv, inte personens tankar och àsikter, utan det är bara köpt. (visst, sponsrade inlägg kan vara exakt det du vill skriva om även om du inte fàtt betalt, men det kan lika gärna vara sà att du aldrig hade skrivit nàgon sànt om du inte fàtt betalt, det kan ju läsarna aldrig veta)

  Sà när ens affärside bygger pà en autentisk personlighet och ens privata liv men som finansieras av reklam, dà màste man nog vara beredd pà dessa kommentarer och att folk känner sig lite lurade här och där. Uppenbarligen tror jag inte det kommer pàverka dina läsarsiffror sà himla mycket, men pga denna fundamentala motsättning mellan privat och sponsrad, sà fàr nog bloggare tàla lite klagomàl pà reklam här och där (sakliga klagomàl menar jag, det finns ingen anledning att tàla pàhopp etc).

  Sen villl jag bara belysa att dessa “sponsrade” inlägg istället för renodlade annonser kanske gör det lättare att läsa bloggen, men det är givetvis ocksà sà att man inte kan använda adblock program för att fà bort dem.

 53. Du gör ju väldigt fina sponsrade inlägg. Ligger själ bakom dem. Självklart ska du tjäna pengar också. Keep up the good work!

 54. Frågan är hur du ska få betalt. För det är inge snack om att du ska få betalt för ditt jobb. Men det är ändå ett val att ingå rekamsammarbeten eller ej. Du hade ju kunnat avgiftsbelägga dina texter på ett eller annat sätt, visst. Typ livsstils-Netflix.

  Men det vill du inte och väljer reklamen. Reklam är lömsk och det är svårt att stå emot. Det är svårt att vara en individ och alltid känna sig utsatt och att aldrig riktigt veta av vad eller när en blir påverkad.

  Jag tycker att du är så tydlig du kan vara med dina reklaminslag och det är bra. Men jag förstår också frustrationen över att i alla sammanhang behöva försvara sig mentalt mot reklamen. Om inläggen där folk klagar är berättigade eller ej, det lämnar jag därhän.

  Men, du har haft ett val och du har gjort det – valet är reklam. Och det finns ett sätt att förstå människors frustration….

 55. Alltså jag gillar VERKLIGEN dina sponsrade inlägg! Gillar att du är så tydlig med dem och inte håller på med så mycket smygreklam men främst älskar jag att de är så fulla med bra och konkreta tips som jag enkelt kan göra/köpa själv eftersom jag vet var jag hittar grejerna. Sen fotar och skriver du ju alltid så himla bra och snyggt, oavsett om det är reklam eller inte. Mer reklam, heja dig UnderbaraClara!

 56. Jag tycker att det är så skönt med den här bloggen att det framgår tydligt vad som är sponsrat eller ej. Jag som läsare behöver aldrig fundera på det och jag scrollar ofta förbi samarbeten med exempelvis Nyblom Kollen för dessa produkter intresserar mig inte, medan jag gärna dröjer kvar vid dina klänningar från Jumperfabriken. I många andra bloggar är det jättesvårt att veta vad som är sponsrat eller ej och känns många gånger rent oärligt när de rekommenderar någonting. Nu har det exempelvis varit väldigt stort med en viss hudvårdserie i alla möjliga bloggar och även om det framkommit ganska tydligt hos de flesta att det är ett samarbete så känner jag mig mindre sugen att testa eftersom det är samma text överallt som uppenbarligen kommer direkt från företagets marknadsavdelning.

  Sen så klart, i en perfekt värld skulle du inte behöva göra reklam utan kunna tjäna pengar endast på det som du skriver. Men så ser ju inte världen ut…

 57. Jag läser bloggen främst för entreprenörsinläggen och är väldigt imponerad över hur du klarar av balansen mellan privatliv och blogg/entreprenörskap. Om du gav ut en bok om entreprenörskap skulle jag absolut köpa den. Jag går ofta tillbaka och läser tidigare inlägg osv. För mig är det uppenbart att du har hittat ett koncept som håller.

 58. Hej Clara!
  Förstår inte varför folk klagar över reklam, bara strunta i att läsa det inlägget, så gör jag. Är allergisk mot reklam men förstår att du måste ha vissa samarbeten med företag för att tjäna pengar. Jag skulle aldrig läsa en blogg med smygreklam eller mycket reklam som stör själva läsandet. Om jag vill läsa något helt utan reklam köper eller laddar jag ner en bok, då kan jag njuta av texten länge.

 59. Visst kan man förstå att reklam behövs för att bloggen ska gå runt för den som driver den, men det hindrar ju inte att en inte känner så stor entusiasm inför just de inläggen- det går ju inte att komma ifrån att det i slutändan handlar om att göra reklam för en produkt som ska konsumeras- vilket i sig inte känns speciellt positivt för många. Med andra ord går det ju att sympatisera med bloggarnas behov av samarbeten och sponsrade inlägg för att de ska går runt som företagare, men jag tycker att det är helt förståeligt att bloggläsare inte behöver känna entusiasm för uppmuntran till konsumtion. Det är ju ingen personlig kritik mot bloggaren, bara en reflektion och helt berättigad. Jag tycker det känns ganska sunt att inte älska reklam, oavsett om vi är medvetna att personen som bidrar till den behöver den för att göra sitt jobb.

 60. Men nej, hur kan en tycka det? Din blogg är ju otroligt välskriven och just som du säger ofta DIY när det är samarbeten. Det märks att du tänker igenom alla inlägg och jag tycker inte alls att reklamen eller samarbeten stör. Kram på dig du grymma kvinna!

 61. Intressant att läsa alla olika synpunkter!
  Själv tycker jag att du presenterar de olika produkterna du gör reklam för, på ett väldigt kreativt och intressant sätt. Är imponerad över din inställning att vara ärlig.
  Sorgligt nog tror jag det mer går hem att smyga in reklamen. Betydligt färre hade brytt sig och samtidigt hade betydligt fler också lurats att tro att det inte är ett sponsrat inlägg.
  Jag kanske är pessimistisk…

 62. Jag tycker att du är ett föredöme vg sponsrade inlägg eftersom de är så tydligt utmärkta och dessutom Clarafierade. 😉 Heja, heja!

 63. Mycket bra sagt Clara! Jag håller helt med. Och som någon skrev här under, du väljer samarbeten som passar med temat i bloggen, så de är dessutom relevanta för läsaren. Keep up the good work!

 64. Tycker dina sponsrade inlägg faktiskt är himla bra, du är en av få som faktiskt ger både mervärde till dina läsare och till de du marknadsför. Heja dig! <3

 65. När jag läser din blogg blir det ju lite som att höra en smart och klok polare prata, vi har hängt (ja eller jag har ju mest hängt med dig) i 8 år. Och jag skulle ju inte palla om mina riktigt polare försökte sälja in Abbas sill till mig. Det är kanske inte en vettig liknelse. Men det blir ju ett störmoment, speciellt när det du tycker är bra samarbetspartner inte är vad jag som läsare skulle köpa. . Jag har inget emot reklam i övrigt på den här bloggen. Som i banners eller den här ganacia proceccon här ovanför som jag stirrar på medans jag skriver. Det blir ju bara knasigt för mig när det är reklam i dina blogginlägg, den kanal du snackar till mig i som “polare”. Jag har ju som en annan öppenhet mot själva inläggen, jag lyssnar lite mer. Och jag vill inte lyssna lite mer på reklam, även om det är en av dina större inkomstkällor. Tycker Kala som kommenterat här nedanför skrev väldigt smart. Jag hoppas ju såklart att amelia betalar dig vettigt och att du får bra betalt för föreläsningar och när du är i andra mediekanaler som radio och tv etc. Jag tycker du verkar vara en grym kvinna, och förutom då detta tycker jag du har en härlig blogg och din resa genom livet är fin att få följa.
  Jag undrar, skulle du fortsätta blogga om du inte kunde tjäna pengar på det?

 66. Om man bloggar som sitt yrke och inkomstkälla så måste man nog ha reklam för att klara sig. Jag startade min blogg som en kul grej och betalade för en fin bloggsida utan reklam.

 67. Så väldigt orättvis kommentar! Du är tydlig, ärlig och selektiv med sponsorer, tror knappt det går att göra hederligare än såhär, och ändå ska du behöva försvara dig för att du försöker få en rättvis inkomst från ett heltidsjobb (om inte mer). Kör på! Gillar någon inte de sponsrade inläggen så är det bara att skrolla förbi, svårare än så är det inte.

 68. Kommenterar sällan el aldrig här (men läser ofta) men nu måste jag säga att jag tycker du har ett så himla sunt resonemang, bra sponsrade inlägg etc. att jag inte kunde låta bli att lämna detta stöttande avtryck!

 69. Jag läser inte heller bloggen lika ofta sen du gick över hit just pga av reklamen. Men inte för att du gör reklam själv utan för att Amelia har reklam som jag tycker hindrar mig att snabbt läsa dina inlägg. Det tar dessutom sån lång tid för sidan att ladda.

 70. Jag blir glad varje gång jag ser dina sponsrade inlägg för du har en så himla tydlig och proffsig märkning av dem. Man förstår direkt att det är spons innan man ens börjat läsa, för du har märkt ut det så tydligt – så ska det vara. 80-90% av dessa inlägg är jag INTE intresserad av men då hoppar jag dem bara? Inte så himla svårt att scrolla eller välja på bloglovin. Dessutom känns de flesta samarbeten som att det är med företag du verkligen kan stå bakom.

  Jag blir dock väldigt upprörd när jag ser bloggare som Forni som bryter mot marknadsföringslagen hela tiden – enligt dessa bloggare så är det “tydligt” när det är ett samarbete för de skriver om det på ett visst sätt, men det är det inte alls. Samarbeten måste ju märkas ut, ordagrant, helst i början av inlägget som du gör. Tycker verkligen det är att lura läsarna annars.

  Så tack, för att du inte bara följer lagen utan gör det extra tydligt för dina läsare vad som är samarbeten!

 71. Det är väl lite trist kan jag tycka att företag skall ha möjlighet att köpa sig in i alla situationer och platser på internet. Internet skulle ju också kunna vara en plats där människor kunde dela med sig av sina erfarenheter, mötas och utveckla gemensamma projekt. Att någon hela tiden vill ha betalt för denna kommunikation har ju skapat en lucka för företag att komma in och ta över. Bloggyrket har ju i sig självt inte en kapitalistisk grund utan är väl ett sätt att kommunicera som hade sin början i det tidiga internet då det faktiskt inte fanns annonser och reklam bredvid alla inlägg.
  Att man vill tjäna pengar är en sak, då kan man väl bara vara ärlig med det. Men att hävda att det måste vara som det är nu och bedyra hur sunt, rimligt och bra det är är något annat. Lite falskt, eller bara trångsynt kanske.

  1. “Att någon hela tiden vill ha betalt för denna kommunikation” skriver du? Ja, det är klart! För DET KOSTAR JU att producera material. Det kostar att ha ett webbhotell, bygga en blogg, lagra sitt arkiv, och äga en kamera och dator. Och det kostar arbetstid att sitta vid en dator och skriva inlägg som andra kan läsa. Det kostar att driva en tidning också (därför behöver de annonsörer). Jag vill absolut tjäna pengar på min blogg eftersom jag lägger ner arbete på den och jag vill ha betalt för mitt arbete – precis som alla andra människor vill ha betalt för sitt arbete vare sig de tar hand om barn på förskolan eller kör buss. Och jag vill göra det schysst och öppet – precis som många andra bloggare. Och då är det ju tråkigt att det finns de som hellre läser bloggar där reklamen är dold (bara för att de själva inte märker den)

 72. Först och främst: Heja dig för du är så himla bra.

  Och sen:
  Jag fattar verkligen inte hur sponsrade inlägg kan göra folk upprörda. Att blogga tar tid. Och om en som du har det som jobb så måste ju folk förstå att en inte kan göra det gratis.
  Blir sjukt less på debatten om att blogga får en bara göra för att det är det bästa som finns och om en tjänar pengar på det så måste det vara en slump.

  Att blogga är verkligen det bästa som finns. Men rätten att tjäna pengar på det är för mig en feministisk fråga. Om det var ett yrke där den absolut största gruppen var män hade den här debatten inte funnits.

  Ida

 73. Jag tycker inte det är något problem med sponsrade inlägg om man går ut med det, vilket du alltid gör/gjort. Det gäller samarbeten som du valt och som du tror på.

  Däremot tycker jag det är lite tråkigare med en portal som Amelias. Det låter lite tjatigt, men jag tyckte mer om när du ägde din blogg helt och kunde då välja layout, men även vilka företag som fick göra reklam på din sida, vilket inte är fallet nu. Det är lite konstigt att se en alkohol reklam poppa upp exempelvis när jag vet att det inte är något du står för.

  Självklart ska du få skäligt betalt för ditt jobb, ingen borde missunna dig det.

 74. Jag ÄLSKAR det här inlägget. Du är så jädra klok Clara, man tuppar ju av. Just det här med gratissamhället stör skiten ur mig med, man skulle ju aldrig vänta sig att en tidningssajt var utan reklam eller att man skulle få den gratis i butiken (då den kostar pengar OCH har reklam). Tack för att du utbildar både bloggare och läsare! <3

 75. Bra, helt rätt. jag har inte tänkt att det är för många, men tycker att det är viktigt att när du gör det så kombinerar du med tips mm som ger mervärdet. Och att du fortsätter att kombinera med intressanta personliga inlägg.

 76. Jag tycker många av dina annons-inlägg är bra och uppskattar att du är ärlig. Eftersom jag förstått att du sållar rätt hårt dessutom så blir inläggen mer intressanta.

 77. På Bloggkommentatorerna postades ett inlägg som handlade om att en bloggare förutspådde att för mycket reklam i bloggar skulle bli det som tog död på bloggarna – och denna kommentar postades som en högst personlig reflektion kring det eftersom det var något jag själv kände igen. Det handlade på inget sätt om att jag missunnar bloggare skäligt betalt. Det handlar inte heller om att hylla oärliga bloggare som inte är tydliga med sponsing, jag tror inte ens jag läser någon sådan blogg. Det måste inte vara det ena eller det andra, svart eller vitt, utan helt enkelt om balans. Periodvis har det varit väldigt tätt med sponsrade inlägg här, och dem kan jag välja att hoppa över. Men är det för tätt blir det ont om andra inlägg att läsa, vilket jag upplevt att det varit periodvis. Som någon annan nedan skrev så antar jag att det handlar om att det genuina som man gillar med bloggen liksom försvinner lite. Precis som många andra skriver så redogör du för dina sponsrade inlägg på ett snyggt och schysst sätt, men jag är reklammätt. I ett reklamfyllt samhälle känns det som en märklig begäran att vi ska börja älska reklam. Vissa gillar det, andra inte så mycket. Som läsare och kund borde jag som vilken kund som helst också ha möjlighet att ha synpunkter. Sedan kanske majoriteten tycker annorlunda än jag och då kan du ju helt enkelt strunta i vad jag säger. Men som sagt, den här kommentaren handlade inte om att missunna någon skäligt betalt.

 78. Ja va fan… vad är några samarbeten här och där är ju inget att gnälla om. Kul ju att företag vill samarbeta… en go indikator på att innhållet man konsumerar är högkvalitativt och värt att återkomma till.

 79. Jag älskar dina sponsrade inlägg, Clara! Fulla med DIY-tips och dylikt. TACK igen för all läsning jag får gratis.