Chokladsoppa med vispgrädde

Ett gott och enkelt recept på en efterrätt som barn har svårt att motstå. Desserttips för en glad påsk!

I helgen provade jag att göra en väldigt femtiotalsdoftande efterrätt – nämligen chokladsoppa. Receptet har jag hittat i Söta Sakers eminenta kokbok Sött från förr. En lite ovanligt efterrätt – men barnen (och även jag) älskade den!

Du behöver (4 portioner):

1 liter mjölk
50 g mörk choklad
1/2 dl strösocker
1  msk potatismjöl
vispgrädde till servering

Så här lagar du chokladsoppan:

Ta fram en kastrull och värm mjölken. Bryt chokladen i bitar och låt smälta i den varma mjölken. Tillsätt socker och rör tills allt löst sig.

Blanda potatismjölet med en skvätt mjölk i en kopp och blanda i soppan. Ge den ett snabbt uppkok.

Ta kastrullen från spisen vid första bubblan. Servera soppan ljummen med en rejäl klick iskall vispgrädde!

Fruktkräm med retrokänsla

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

17 kommentarer på “Chokladsoppa med vispgrädde”

  1. Jag tillhör den generationen som gick i skola på lördagar. Då fick vi chokladsoppa och limpsmörgås till lunch. Pålägget på smörgåsarna var någon typ av korv t.ex. medvurst.

   1. Det känner jag igen ibland fick vi skorpor 2 st. dom gnuggade vi mot varandra så hela matsalen blev som en bikupa. Jag kommer ihåg att soppan var bränd många gånger !

  2. Min mamma fick också chokladsoppa på lördagarna. Hon avskydde den men tvingades sitta kvar hela rasten med en vaktande mattant innan hon med kväljningar i halsen fick lämna matsalen. Varje vecka. Än idag klarar hon inte doften av varm choklad.

  3. Okej, Åsas mammas minne var ju inte så härlig Fast på nåt vis blir jag nostalgisk av sånt med (min egen mamma som hade liknande upplevelser av att äta tunga, t ex, eller jag själv som fick sätta redd grönsakssoppa i karantän i flera år efter att inte ha fått gå från bordet förrän jag ätit upp den, kallnad och med skinn och allt – intalar mig att det härdade mig som människa dock 🙂 )

 1. Haha, ungefär detta kallar vi choklade-vla (uttalas fla), dvs lite tjockflytande chokladdricka som vi stötte på på semester i Holland på 70-talet, såldes i flaskor från en liten varubil som kom till campingen. Det fanns vanille-vla oxå men det var chokladen som vi blev mest förtjusta i och som sen dess alltid framstått i ett särskilt skimmer. Till minne av choklade-flan har vi genom åren då och då gosat till våran varma choklad med lite maizena när det varit kallt eller extra synd om en.

 2. Oj oj vad mumsigt det låter när man läser receptet. Dock inte ordet “chokladsoppa” haha. Men detta borde även mina barn gilla, de som gillar choklad så att säga OCH grädde för den delen

 3. Åh, den hade jag alldeles glömt bort, men när jag såg bilden kunde jag riktigt känna hur gott det var. Inte alls ovanligt på 50-talet när jag var liten.