• Annonssamarbete Saltå Kvarn •

Fruktkräm med retrokänsla

Jag vill gärna ha något litet sött till kaffet för att avrunda middagen. Därför brukar jag ha soltorkade fikon eller aprikoser hemma.  Ett betydligt vettigare alternativ än en kaka eller en godis. Ibland tar jag också med en sådan här liten russinask till förskolan när jag hämtar barnen och behöver dra med mig dem och handla eller fixa något innan middagen. Det hjälper att hålla humöret uppe en extra stund.

Saltå Kvarns soltorkade frukter är ekologiska och KRAV-märkta. Det är osvavlade och får torka i solen utan tillsatta kemikalier. Det är den naturliga processen som ger aprikoserna dess gyllenbruna färg. Svavlade aprikoser är annars orangea i färgen. Och jag kan ju bara säga som så att det finns INGA torkade aprikoser som är godare än dessa – de har en kolaaktig smak och perfekt seg konsistens.

Förutom att Saltå Kvarns torkade frukter är ekologiska gör de alla sina inköp av russin i Turkiet – via organisationen Happy Village som jobbar för bättre arbetsförhållanden och levnadsstandard för de turkiska skördearbetarna.

Nu ska ni få receptet på en retrohärlig och väldigt smarrig fruktkräm. Den här bjuder min mormor ofta på till efterrätt. Men medan hon kryddar den med kanel kryddar jag den med kardemumma. Otroligt god är den i alla fall och enkel att göra.

Här kommer receptet på min gammaldags fruktkräm

Ingredienser:

250 gram blandad torkad frukt (jag tog Saltå Kvarns torkade Aprikoser, Fikon, Plommon och äpplen).

7 dl vatten

0,5 dl strösocker

1 citron (det yttersta gula skalet fint rivet, samt 1 msk saft)

1/2 tsk hela kardemummakärnor

1/2 dl vatten

2 msk potatismjöl

Gör så här:

Skär frukten i mindre bitar. Lägg i en kastrull och häll på vatten. Låt koka i fem minuter. Tillsätt sockret, det finrivna citronskalet, citronsaften och kardemummakärnorna som mortlas. Låt koka upp. Rör ut potatismjöl i en halv deciliter vatten och häll ner i kastrullen i en tunn stråle. Låt sjuda en stund under omrörning – men ej koka.

Låt svalna. Servera sedan krämen med gräddmjölk.

Bland mina recept finns fler desserttips!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

23 kommentarer på “Fruktkräm med retrokänsla”

 1. Är nog *lite* skadad av hudvårdshysterin som råder nu, för jag läste fuktkräm genom hela inlägget! Tänkte att det var ett konstigt sätt att börja ett recept på hemmagjord fuktkräm, men ja varför inte visa på de dubbla användningsområdena?? Tänkte också att har aldrig hört att man använder dadlar, brukar ju vara typ kaffesump, socker och honung. Läste hela inlägget och inte förrän jag kom till “servera med gräddmjölk” hajjade jag till, läste om och insåg att nä, det står faktiskt FRUKTkräm. Ridå

 2. Hjälp, jag läste “fuktkräm” med retrokänsla, så jag hajade till en aning när jag såg bilderna. 😀

 3. Mums, det där måste jag prova. Tack för tipset! Min mamma gjorde fruktsoppa på en påse blandad torkad frukt och så redde hon soppan med sagogryn. Jättegod och rolig efterrätt tyckte vi barn.

 4. Jag undrar, och tänker att du är nog rätt person att fråga, hur de soltorkar frukt, tomater och kanske annat inom matindustrin?
  Hemma kan jag förstå om man lägger det som ska torkas på ett galler i solen och sen hoppas på att det blir bra. Men industrin, har dom tid att vänta? För jag tänker att det tar lång tid att torka aprikoser och tomater. Och det måste ju ta en väldig massa plats.
  För dom lurar oss väl inte?
  Kan inte du fråga Saltå om det här vid något bra tillfälle och sen berätta för oss.
  Det här är en fråga som jag har funderat på ända sen förra årtusendet när begreppet soltorkade tomater dök upp, och jag kan inte riktigt släppa den – trots den låga nivån av viktighet.

  1. Jag tror att de använder en torkugn! Det kan man ju göra hemma men kanske även i fabrik.

   1. Saltå Kvarns soltorkade frukt torkas i solen. Efter man skördat frukten så läggs den på stora dukar under den heta solen. Soltorkningen varar i tre dagar. När de torkat färdigt så kärnas de ur om det är aprikoser t.ex sedan läggs de i lådor och skickas iväg för att rensas, tvättas och torkas igen.

 5. Underbart retro! ska ju vara sagogryn också i, vet du var man kan få tag på det? har letat massor.

  1. Länge hade Ica-Maxi sagogryn men för sisådär 5 år sen så slutade de föra varan med. Då tipsade en kompis mig om Allergimat.com (tror det hette så) o beställde då 5 påsar av de danske sagogrynen (250 g i de små söta papperspåsarna). Vet dock inte alls om de där den varan längre.

 6. Åh, vad det ser gott ut. Särskilt med Saltå Kvarns torkade frukter som är så otroligt saftiga och goda. Det enda jag köper 🙂

 7. Jag måste lyfta ett varningens finger för Saltå Kvarn. Inte för att de kräver biodynamisk odling av sina leverantörer utan för att företagets ägs av den antroposofiska Vidarestiftelsen som uppmanar till att inte vaccinera barn och enbart nyttja homeopatiska mediciner. Homeopati kan vara bra i mångt och mycket, men när barn och vuxna förvägras antibiotika när det behövs är befängt. Stöder man Saltå Kvarn, stöder man Vidarestiftelsen.

  1. Hej Lena!
   Undrar var du har fått denna information ifrån? Vidarstiftelsen är en allmännyttig stiftelse som inte håller på med vare sig homeopati eller vaccinationer. Det finns inga uttalande överhuvudtaget som rör dessa två ämnen. Det kanske kan vara så att du tänker på Stiftelsen Vidarkliniken som har en vårdcentral och även verksamhet under namnet Vidar rehab där bl.a. cancerpatienter behandlas. Dock är det även felaktigt gällande Vidarkliniken. För det första så bedrivs ingen BVC där, så verksamheten har inget med vaccinationer av barn att göra för det andra står det klart och tydligt på Vidarklinikens hemsida att de utför övriga vaccinationer enligt socialstyrelsen rekommendationer och anvisningar. https://vidarrehab.se/fragor-och-svar/
   När det gäller antibiotika är det ännu ett påstående som saknar grund, antibiotika används på Vidarkliniken av de legitimerade läkare när de anser att det är adekvat. Tillsammans med en mängd andra mediciner som inte är homeopatiska.
   Att Saltå Kvarn kräver biodynamisk odling av sina leverantörer är igen felaktigt, de arbetar framför allt med kretsloppsgårdar och ekologiskt jordbruk, läs mer här om du är intresserad: http://www.saltakvarn.se/bondens-verktygslada-for-en-battre-varld/
   Mvh,
   Tora

 8. Nope, jag bojkottar allt som rör Turkiet. Tänker inte stötta land som stödjer IS. Inga semesterresor dit, inga russin och torkad frukt och inga tygblöjor från Imsevimse som också tillverkas där.

 9. 😀 När man läser “Fuktkräm” istället för fruktkräm i rubriken och sen scrollar ner och tittat på bilderna innan man läser i texten…. :O ska hon ha det i ansiktet??