Pelargonprakt

Idag planterade jag om de sista pelargonerna. De har börjat växa sig riktigt stora och fina. Den sortens billiga zonalpelargoner (som säljs 4 för 100 kronor) har jag aldrig lyckats övervintra – däremot Mårbacka, Doktor Westerlund och andra äldre sorter. Är man nöjd med att ha dem under sommarhalvåret kan det vara nog så prisvärt att köpa billigare sorter, men vill man övervintra dem är det klokare att gå på en mer robust pelargon. I alla fall så här långt norrut.

Folke assisterade planteringen men kastade huvudsakligen ner jord på golvet. Tack för stjälpen!

Jag är flitig med att vattna med växtnäring, det hjälper pelargonens blomning. Jag köper speciell pelargonnäring på blomsteraffären men det är kanske överkurs. Möjligtvis funkar guldvatten lika bra.

Med mina övervintrade pelargoner är jag noga att klippa ner och plocka bort varje tillstymmelse till blomsterknopp under våren. Det kan kännas bryskt men jag upplever att de växer bättre utan blommor. Lagom till maj låter jag dem däremot börja blomma.

Mina tre bästa pelargoner!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

18 kommentarer på “Pelargonprakt”

 1. Hej Clara! Använder du innerkrukor till dina blommor? Hur funkar det med jord och vattning om man inte har det? Jag är helt ny på allt som har med blommor och växter och göra.

 2. Hej Clara! Roligt att du nämner guldvatten – en gödningsmetod som förtjänar mer uppmärksamhet om du frågar mig. Inte minst i internationella utvecklingssammanhang. Det talas idag mycket om behovet att öka jordbruksproduktiviteten på många håll – särskilt på den afrikanska kontinenten – samtidigt som de föreslagna åtgärderna ofta är utom räckhåll för fattiga småbönder. I ett forskningsprojekt jag gjort med bönder i Uganda fann vi att uringödning kan fördubbla skördarna och tekniken har nu blivit riktigt poppis. Du som precis har varit i Kenya kanske tycker att instruktionsvideon vi gjort för att sprida kunskapen om den gyllene tekniken kan vara intressant: https://www.youtube.com/watch?v=5KHrMQHNCYs

 3. Min upplevelse är att det spelar absolut ingen roll vilken sort det är utan att vill de överleva gör de det och att man som människa inte kan göra så mycket. Mårbacka är en personlig favorit liksom doftpelargonier. Jag kan fortfarande bli arg på mig själv som råkade döda min underbara doftpelargon och tog död på den. Den var enorm och blommade massor (trots att de inte är en pelargon man har för blommorna främst).

  På vintern behåller jag pelargonerna i fönstret men nedklippta och vattnas sparsamt. Det är det enklaste som jag har märkt. När de själva vaknar till liv får de mer vatten och gödning men sommartid så är min bästa metod att ha dem ute.

 4. Såå präktiga pelargoner du har! Har själv precis planterat två små pelargonbarn och hoppas innerligt de överlever vintern. Vore kul att se de växa till sig med tiden.

 5. Mårbackapelargonen ÄR en Zonalpelargon! Så visst lyckas du med övervintringen av dem… 🙂

 6. Min mormor sa alltid att älgbajs var bästa gödningsmedlet för pelargoner. Har egentligen ingen aning om huruvida det stämmer men mina får lite av nostalgiska skäl om inte annat.

 7. Hejsan Clara!
  Du visst har lyckats med konststycket att få zonalpelargoner att övervintra. Mårbacka är nämligen en gammal zonalpelargon från 1800-talet!
  Vidare är du inne på helt rätt spår gällande att ta bort blomsterknopparna på våren. Samtliga växter växer till sig bättre utan blommor, blommorna är ett reproduceringsorgan som stjäl näring. Det som händer i växten när en blomknopp bildas är att större delen av allt assimilat (läs: en typ av växtnäring) skickas till dit. Blommorna är därmed överordnade bladen, även fast dessa är fotosyntetiserande. Mönstret för assimilat distribuering ser ut som sådan hos lite äldre plantor, att de lägre bladen skickar assimilat till rötterna och de övre bladen primärt till toppen medan bladen i mitten kommer att skicka sitt assimilat antingen uppåt eller neråt i växten, beroende på om där finns blomknoppar eller inte. Eftersom assimilatkvoten är begränsad, så kommer den vegetativa tillväxten att få stå tillbaks för blomknoppsbildningen. Kort sagt kan man säga att blomknopparna är storförbrukare, medan bladen är producenterna. Därmed så gör du helt rätt på vintern när du knipsar bort blomknopparna. Tack för en fin blogg, jag har följt dig sedan du startade så det börjar bli ett tag!

  1. Tack för en mycket givande kommentar =) Zonalpelargon var slarvigt uttryckt av mig. Det jag menade var egentligen att jag har haft svårt att övervintra den där billiga sortens pelargon som säljs för 4 för 100 kronor och (och därigenom saknar sortnamn utan bara kallas för zonalpelargon i affären). Skönt att veta att jag gör rätt som nyper bort blommorna trots att det smärtar i mig 😉

 8. Så fina pelargonier du har.
  Ett litet tips från mig är att vattna alla blommor med lite jäst
  utrört i vatten istället för blomsternäring.
  Ger resultat kan jag lova.
  Lycka till!!!!! 🌻🌸🌺🌷🌹