Plättar är vår bästa snabbmat när vi inte orkar göra annat! Småplättar är av någon anledning alltid godast och detta recept funkar riktigt bra. Tricket när man steker i en liten plättlagg är att smälta generöst med smör i smeten och använda en bordskniv istället för stekspade för att kunna vända på plättarna.
En rejäl trave med lite sylt smakar underbart. Sist var sylten slut så vi fick ta lite aprikosmarmelad och det var riktigt smarrigt faktiskt! Mitt godaste plättrecept är detta, jag har för mig att jag fann det i Vår kokbok.
Plättar
Portioner
ca 4
Tid
ca 30 minuter
Gör så här
- Knäck äggen och vispa med hälften av mjölken. Rör ner vetemjölet och tillsätt sedan resten av mjölken tillsammans med saltet. Smält smöret i plättlaggen och häll ner i smeten.
- Häll lite smet i plättlaggens hål och stek på medeltemperatur någon minut innan du vänder
14 svar
Så gott
Hörredu, nu har jag följt din blogg under så lång tid att den fick mig att beställa en prenumeration på amelia. Hallå jag? Hoppas tidningen är åtminstone en femtedels lika givande som din rogivande blogg är. Trevlig helg
åh åh åh, sån nostalgirätt <3
Det är det receptet jag använder när jag gör plättar, men oftast räcker inte en sats längre, barnen vräker i sig av plättarna. De äter mycket mer än när vi gör pannkakor som vi använder samma recept till.
5-åringen äter dem naturell, hen har inte börjat äta sylt och har tydligen slutat med vispad grädde sedan några månader tillbaka.
8-åringen äter sina med sylt och grädde eller lönnsirap och grädde (vilket är en underbar kombination).
Jag använder en smörkniv modell större som har ett metallblad, som är lite bredare, och plasthandtag istället för stekspade. Det fungerar jättebra till att vända plättar med.
Ja! Plättar alla dagar i veckan, om ungarna får bestämma.
Vi brukar byta ut ca 1/2 av vetemjölet mot skrädmjöl, blir väldigt gött! En får känna sig för på smetkonsistense så den inte blir för lös bara.
Och tack för dina härliga och kloka inlägg! Blir så glad när jag besöker dig!
/Malin
Vad är skrädmjöl exakt? Har hört det men inte mer.. Nyttigare?
Skrädmjöl är rostad havre mald till mjöl, lite nötig smak.
Åh, plättar. Mamma tyckte alltid det tog för lång tid att göra så blev mest pannkakor hos oss. Men någon gång när pappa vabbade tjatade jag till mig plättar till lunch. Han kom då på det bästa tipset: kör igång en stekpanna också så kan man steka den andra sidan på plättarna i den. De har ju redan sin form och så kan man köra igång med nästa lagg samtidigt 🙂
Vilken genialisk ide! Detta måste jag prova =)
Låter gott!
Vi brukar även ha i lite vaniljsocker i smeten. Blir ännu godare då tycker jag
Ja då, receptet är från Vår kokbok. Blir även en smarrig och tunn ugnspannkaka av det receptet. Mer lagom till 2-3 personer
Jag använder en lilleman (du vet en sån kniv) när jag vänder mina. Det gjorde mormor så jag gör likadant =)
Har du provat att inte ha smöret i smeten utan ”smeten i smöret”? Dvs en liten (eller stor…) klick smör smälter i het stekpanna till varje plätt eller tunnpannkaka. Då kan man få så fina fraskanter när de är nygräddade!