enbär plocka 036A6547

Skogspromenaderna med hunden tar allt längre tid den är årstiden. Jag stannar och plockar svamp och alla bär jag ser. Att varje morgon fylla munnen med några nävar blåbär måste ju göra underverk för  immunförsvaret tänker jag mig.

Något annat jag plockar varje höst är enbär. Det tar två till tre år för enbäret att gå från omoget grönt till blått och redo att plockas. Och busken sticks förfärligt – men man behöver ju inte sådär hemskt många bär egentligen.  De ger ju så otroligt mycket smak! Jag brukar ta någon näve med mig hem och lägga på ett tefat där de får torka. Gott i viltgrytor eller till enbärsdricka såklart.

lingon 036A6463

Lingon är roligt att plocka – på en kort stund har man fyllt en liten spann. De sitter tätt ihop på riset och orkar man inte rensa dem på en gång (är knappt något att rensa visserligen) så kan de utan att bli blöta ligga i kylen någon vecka i väntan på att man ska få ork.

r036A6507

Under alla år av promenerande i skogarna runtomkring byn har jag upptäckt en del fina kantarellställen. Springer jag på något sådant så plockar jag också.  Det är en sådan lyx att kunna svänga ihop en kantarelltoast till lunchen!  Hösten är en fantastiskt tid!