Skogsfynd

enbär plocka 036A6547

Skogspromenaderna med hunden tar allt längre tid den är årstiden. Jag stannar och plockar svamp och alla bär jag ser. Att varje morgon fylla munnen med några nävar blåbär måste ju göra underverk för  immunförsvaret tänker jag mig.

Något annat jag plockar varje höst är enbär. Det tar två till tre år för enbäret att gå från omoget grönt till blått och redo att plockas. Och busken sticks förfärligt – men man behöver ju inte sådär hemskt många bär egentligen.  De ger ju så otroligt mycket smak! Jag brukar ta någon näve med mig hem och lägga på ett tefat där de får torka. Gott i viltgrytor eller till enbärsdricka såklart.

lingon 036A6463

Lingon är roligt att plocka – på en kort stund har man fyllt en liten spann. De sitter tätt ihop på riset och orkar man inte rensa dem på en gång (är knappt något att rensa visserligen) så kan de utan att bli blöta ligga i kylen någon vecka i väntan på att man ska få ork.

r036A6507

Under alla år av promenerande i skogarna runtomkring byn har jag upptäckt en del fina kantarellställen. Springer jag på något sådant så plockar jag också.  Det är en sådan lyx att kunna svänga ihop en kantarelltoast till lunchen!  Hösten är en fantastiskt tid!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

7 kommentarer på “Skogsfynd”

  1. Saknar skogens guld med alla bären trots granarna pâ balkongen, som doftar trots torkan och 35°C.

  2. Så fina bilder! Känslan att plocka sin egen mat i skogen är ju helt oslagbar. Så gott, så nyttigt, helt gratis. Jag plockar också varje dag, och det känns så lyxigt. Samtidigt lite knäppt på nåt sätt att jag förundras så över något som människan sysslat med i årtusenden – samla mat i naturen. På två-tre generationer blev det något exotiskt och lyxigt 🙂

  3. Du gör kanske det här redan, men tänkte bara dela med mig av några tips jag fått från ett kantarellproffs till kompis! Använd svampkniven redan när du plockar kantarellerna så att inte hela roten följer med – då kommer de tillbaka år efter år. När du sedan rensat svamparna och fått lite stumpar och kantarellrester över – släng det på ett ställe där du vill ha svamp, på en lämplig plats i skogen eller trädgården kanske. Då kan det skapas nytt mycel, tydligen.
    Som sagt så gör du kanske detta redan, men själv visste jag inte alls om det och har bara ryckt upp hela kantarellerna med roten!
    Tack för en toppenblogg!