Surströmming – en guide till hur

surströmming 036A8097 recept guide

Surströmming kan kännas lite läskigt att äta om man gör det för första gången. Det stinker ju faktiskt äckelpäckel. Men det är ju SÅ gott. Så här kommer min lilla guide för dig som vill ta surströmmingsoskulden. Perfekta bjudmaten förresten! Bara koka potatis och hacka lök och sedan är middagen kirrad.

surströmming 036A8123 recept guide

 1. Köp färdigfiléad surströmming. I början kan rensandet av inälvor vid matbordet nämligen göra upplevelsen ännu värre. När du vant dig är det nästan godare med hela fiskar för då kan du ju få rommen också! Du kan äta både skinn och ben på surströmmingen.
 2. Öppna burken utomhus i en plastpåse. Luta den svagt åt sidan och gör först ett litet hål där du låter ångorna pysa ut. Häll sedan av vätskan.
 3. Använda alla tillbehör som finns. Lök, tunnbröd, smör, färskpotatis, gräddfil. Tomat eller gräslök om du tycker om det.
 4. Betrakta surströmmingen som en krydda till en början. Gör en härlig tunnbrödsmacka med tillbehören ovan. Och skär sedan små, små bitar surströmming och lägg på mackan här och var.
 5. Ta rätt på fiskrenset, burken och spadet direkt efter måltiden och gå genast ut med soporna. Minsta pust av surströmming dagen efter kan förstöra surströmmingssuget för lång tid framöver.
 6. Och sist men viktigast: Ät surströmming med någon som tycker om surströmming. Vad du än provar för nytt och läskigt är det alltid trevligare i sällskap med någon trygg person som intygar att det smakar som det ska, serveras som det blir bäst och själv moffar i sig med glupande aptit

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

20 kommentarer på “Surströmming – en guide till hur”

 1. Mmmm! Mums. Tips är att öppna burken under vatten, typ i en vattenfylld hink eller bunke. Då luktar det inte lika mycket.

  1. Precis vad jag också tänkte skriva! Bästa tricket för att slippa lukten är att öppna burken i en hink/skål med vatten. Lägg sedan fiskarna/filéerna i en ny skål utan vätska.

   Mmm nu rann snålvattnet till ?

 2. He, he. Bekanta till mig började med spriten…..och vaknade dan efter och insåg att de i fyllan och villan hade glömt att äta upp sina öppnade surströmmingsburkar…..

 3. Vilka bra tips! Jag provade surströmming för första gången förra året och det var verkligen läskigt haha. Min man rensade och gjorde fina små bitar åt mig som jag efter lite tvekan lyckades få i mig 🙂 känner mig nöjd som vågade prova men det är ingen favorit-mat men själva festen kring surströmming är kul precis som kräftskiva 🙂

 4. Hej Clara!
  En kommentar som inte har med inlägget att göra, men sitter just nu och dricker mitt sena morgonkaffe och har precis tittat på två av dina Q&A-vloggar och jag spinner som katten bredvid mig. Så härligt att lyssna till det du har att berätta samt att se glimtar av ert fina hem! Nu ska jag titta på den tredje vloggen innan jag youtubar vidare! Ha en fin dag!

 5. Jag är så “galen” i surströmming så att jag gärna öppnar burken i köket och häller inte bort spadet … Jag står med näsan i burken för att få känna doften så fort som möjligt!
  Det godaste att dricka till surströmmingsklämman är vanlig kylskåpskall mjölk. Eller, i nödfall, kan det gå med öl också. Inte starkare drycker som förtar den goda surströmmingssmaken.
  (Men så här kanske man bara tycker, när man som jag, nästan är uppfödd på delikatessen).

 6. Hej Clara!
  Jag bara ääälskar surströmming. Så gott! Och bor man som jag i Höga Kusten och befinner sig mitt i surströmmingsbältet så är man uppvuxen med denna delikatess. Jag tycker “Oscars” är bäst. Vilken tycker du är godast?

 7. Vi lägger alltid burken i frysen en timme före vi ska äta. Då luktar den inte så starkt och är kall & god!

 8. Åh, jag fick äta denna underbara rätt igår, jag med. Många bra råd. Särskilt det där om att äta det tillsammans med andra som uppskattar surströmming. Jag har klantat till det vissa år och bjudit lite för “brett” och insett att jag som hamnat på undantag på min egen bjudning med folk som rynkat på näsan och ojat sig över doften. Så då bestämde jag mig för att jag alltid skall vara noggrann med att det finns en ärlig uppskattning hos mina gäster, så kan jag få njuta själv också. Ett annat viktigt tips för nybörjare är att t ex smöret och brödet gärna tar åt sig av smaken, så man skall ta undan det man tror går åt. Till frukosten uppskattar man sällan att smöret och brödet smakar surströmming.

 9. Kul med en surströmmingsguide! Svärmor gör alltid en röra med rödlök, creme fraiche/ turkisk youhurt (går nog lika bra med gräddfil) och dill. Den har jag på surströmmingsmackan tillsammans med tomat, strömmingen och färskpotatis. Vansinnigt gott! Ett annat tips som jag även läste bland kommentarerna är att stoppa burken i frysen någon timme. Då sänks trycket i burken och man riskerar inte att bli nerstänkt när man öppnar. 🙂

 10. Jisses.. Jag är ju sådan att jag tycker att mat ska tilltala alla sinnen. Jag kan för allt i världen inte begripa hur man kan äta något som luktar så fruktansvärt vidrigt. Men, smaken är som baken 😉

 11. Vi hade surströmmings provsmakning på “Sverige festen” vi anordnade för franska kompisar för ett par veckor sedan. De var så uppspelta att jag inte ens hade hunnit koka klart potatisen förrän de ville öppna burken och lukta och smaka på detta underverk.
  Jag är vegetarian så jag fick bara lukten… Det stinker verkligen, fastän vi öppnade den i en spann vatten. Våra modiga vänner smakade på fisken (som inte var rensad) och tog om både en och två gånger! Det blev en succés, de tyckte inte om det men vill gärna ha en surströmmingsfest till!
  I slutet på kvällen tyckte vi att en av hundarna luktade surströmming och det visade sig att hon hade stuckit ner hela huvudet i spannen med vatten och druckit upp allt!
  Hon skulle åka hem med husse i en liten bil på en färd som tar dryga 30 minuter! Trevligt att ha en flåsande labrador som luktar surströmming precis i ansiktet…