surströmming 036A8097 recept guide

Surströmming kan kännas lite läskigt att äta om man gör det för första gången. Det stinker ju faktiskt äckelpäckel. Men det är ju SÅ gott. Så här kommer min lilla guide för dig som vill ta surströmmingsoskulden. Perfekta bjudmaten förresten! Bara koka potatis och hacka lök och sedan är middagen kirrad.

surströmming 036A8123 recept guide

  1. Köp färdigfiléad surströmming. I början kan rensandet av inälvor vid matbordet nämligen göra upplevelsen ännu värre. När du vant dig är det nästan godare med hela fiskar för då kan du ju få rommen också! Du kan äta både skinn och ben på surströmmingen. Fast jag föredrar att rensa den noga.
  2. Öppna burken utomhus i en plastpåse. Luta den svagt åt sidan och gör först ett litet hål där du låter ångorna pysa ut. Häll sedan av vätskan.
  3. Använd alla tillbehör som finns. Lök, tunnbröd, smör, färskpotatis, gräddfil. Tomat eller gräslök om du tycker om det.
  4. Betrakta surströmmingen som en krydda till en början. Gör en härlig tunnbrödsmacka med tillbehören ovan. Och skär sedan små, små bitar surströmming och lägg på mackan här och var.
  5. Ta rätt på fiskrenset, burken och spadet direkt efter måltiden och gå genast ut med soporna. Minsta pust av surströmming dagen efter kan förstöra surströmmingssuget för lång tid framöver. Du kan också spola ner fiskrenset i toaletten. Då blir du snabbt av med stannken.
  6. Och sist men viktigast: Ät surströmming med någon som tycker om surströmming. Vad du än provar för nytt och läskigt är det alltid trevligare i sällskap med någon trygg person som intygar att det smakar som det ska, serveras som det blir bäst och själv moffar i sig med glupande aptit