päronpaj med pinjenötter IMG_1568

Här kommer receptet på en ljuvligt god kaka med päron och pinjenötter. Inte ett dugg svår att göra heller. Passa på nu när det finns svenska päron i affärerna!

Pajdeg:

125 g smör

1 ½ dl socker

2 ägg

2 dl vetemjöl

½ dl siktat dinkelmjöl

1 tsk bakpulver

2 msk naturell yoghurt

3 päron

En näve pinjenötter

Flädergrädde

3 dl vispgrädde

1 msk koncentrerad flädersaft

Gör så här:

Sätt ugnen på 200 grader. Smörj och bröa en form, ca 22 cm i diameter i diameter. Smält smör och vispa ihop med socker. Vispa sedan ner äggen. Blanda mjöl och bakpulver i en bunke och vänd försiktigt ner i smeten tillsammans med yoghurten.

Skölj päronen och skär i tunna klyftor. Häll kaksmeten i formen och tryck ner päronen ovanpå. Strö pinjenötter över kakan och grädda den i 35-40 minuter.

Vispa grädde lätt och fluffig. Häll ner flädersaft i grädden och rör om. Servera kakan ljummen med flädergrädde. Dofta gärna lite florsocker ovanpå kakan innan servering.

Päronpaj med hallon på toppen