Klass och klimat

Klimatfrågan är död. Politikerna har svikit oss. De två block som styrt Sverige senaste åren har inte lyckats göra några avgörande förändringar i Sveriges klimatavtryck i världen. Så idag går miljöarbete ut på att enskilda individer ska fatta de kloka beslut som politiker inte förmår. Vi förväntas tänka på grön el, miljövänligt bränsle, klimatsmart mat och kemikaliebantade hem. Eftersom politiker inte tar sitt ansvar måste vi göra det. Det har skapat en kultur där miljömedvetenhet blivit status. Gott så. Det är bra att människor engagerar sig.

Men som vanligt är den övre medelklassen normerande. Och eftersom ingen som har pengar vill förneka sig konsumtion av något slag – så handlar miljöarbete idag om att konsumera rätt saker. Köp en ny snygg elbil. Inreda med designklassiker som håller över tid. Klä sig i tidlösa, dyra plagg av god kvalitet. På så sätt kan man fortsätta konsumera med glädje men ändå tänka att man gör en insats för miljön.  Inte minskad konsumtion – utan ökad. Man slänger pengar på problemet.

Det nya är dock att det idag betraktas som miljömedvetet att köpa designklassiker. Shoppingkulturen motiveras med att dyra saker är bättre för miljön. Man köper färre och vårdar bättre.  I resonemanget finns också ett stråk av förakt för kreti och pleti som man anser konsumerar utan urskiljning. Billigt, massproducerat och ogenomtänkt.  Istället predikar man att välja dyrare märkesprodukter. Se sina köp som långsiktiga investeringar. Att tänka långsiktigt är själva definitionen av god stil.

Men vad spelar det för roll om man köper en dyr skjorta som håller för 25 år när man ändå inte planerat att bära den så länge? När garderoben hemma nästan sprängs av alla fantastiska skjortor man redan har, med kvalitet för 25 års användande. Skjortor som sammanlagt gör att man måste leva i femhundra år för att hinna nöta ut dem. All statistik visar att ju mer pengar någon har desto sämre är den personen för miljön. Pengar gör klimatavtryck.

Idag är det hög status att vara klimatsmart. Och därmed låg status att inte vara det. Men normen för vad som är klimatsmart kräver en ansenlig mängd konsumtion för att leva upp till. Och en ansenlig mängd pengar. Eftersom Sverige har en så undermålig miljöpolitik kommer landets utsläppsminskning an på dess befolkning.  Istället för att Sveriges politiker tar steg för att avveckla brunkolsverksamheten i Tyskland  – ska nu svenskarna köpa ytterrockar i ullkashmir och laminofåtöljer i naturgarvat tärnsjöläder för 23 400 kronor styck. Sådan är vår radikala privata miljöpolitik. Ju mer vi shoppar desto mer räddar vi!

Jag tycker att det är dags att tala om de riktiga miljöhjältarna. För det finns tack och lov många sådana ute i landet. Som farbrorn som fortfarande kör samma gamla Volvo 240 som han köpte på 70-talet. Som mekar och fixar och verkligen förlänger bilens livslängd. Ensamstående småbarnsmamman som visserligen aldrig köper ekologiskt eller närproducerat men åtminstone inte slänger några matrester utan tar rätt på varje smula.  Mormorn som lagar och vårdar kläderna som hon köpt på billiga kedjan. Som bär det andra stämplar som slit och släng. Men utan att slänga – för vem har råd att slänga kläder hur som helst? Alla människor som aldrig renoverar köket i onödan eftersom de inte ens äger sin bostad. Alla de som struntar i att köpa utsläppsrätter – eftersom de ändå aldrig har råd att flyga. Det är dags att vända på perspektiven. Ruska verklighet i denna orimliga, egotrippade samtid: Man är ingen miljöhjälte för att man kör elbil, köper åtta par kvalitetsskor och inreder med Svenskt Tenn. Man är bara rik. Och när en rik köper svidande dyra skor på Schuterman är det precis lika svidande dyrt för en fattig att handla på Skopunkten. De får bara mindre kvalitet för pengarna. Och noll status.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

110 kommentarer på “Klass och klimat”

 1. Fantastiska “huvudet på spiken” krönikor! Älskade din krönika att Norrland är Sveriges koloni! Grym på att uttrycka dej! Trevlig helg!

 2. Clara! Kan du inte berätta mer om dessa rika människor som skapar en norm för att dyra märken är miljömedvetet? Var hänger du? Var/vad läser du? Jag känner inte igen det och blev verkligen intresserad!

  1. Du kan tex läsa Plaza eller Elle interiör om du vill spana in någon inredningstidning. För bloggar finns tex Trendenser som ofta tar upp just det Clara pratar om att köpa designklassiker. Just “köpa” är väl nyckelordet i dessa sammanhang, fast i de lite glossigare magasinen och bloggarna kallas det “investera”.

   Annars är det väl vanligt att rika människor över lag skapar en norm? Att det som de rika och övre medelklassen konsumerar är något som de undre skikten också vill ha. Har väl varit så i alla tider så är ju inte direkt en ny företeelse. Eller är jag helt ute och cyklar nu?

   1. Fanny, tack!
    Ja, du har helt rätt angående normskapandet. Jag kanske var otydlig i min fråga till Clara. De som syns skapar normen och det är väl sällan vi kan läsa om någon i en hyresrätt, exempelvis, i ett inredningsmagasin. Har såklart sett och läst om när en del anser att det är en investering i att köpa ett särskilt plagg eller specifik möbel. Jag har dock inte sett eller läst att dessa investeringar är att vara miljövänlig (i någon större, normbildande utsträckning).

    1. Jag var också ganska trött när jag skrev så det är lugnt. Lätt att blanda ihop namn 🙂

     Nä att bedöma normer och större mönster är ju ofta ganska svårt och kanske är det vanligare att upptäcka mönster när du tittar tillbaka i tiden snarare än när du gör en samtidsanalys. Men jag tror att Clara är spot on i det här fallet. Och jag håller med henne i att det ofta står en rad eller två om att tänka långsiktigt/på miljön eller något liknande i samband med “investera i designklassiker”

     1. Lina,
      Absolut! Ska ta och tänka på det när jag bläddrar igenom mina magasin nästa gång. Men om jag nu vill och/eller behöver något, en jacka, en fåtölj, nya matstolar. Är det inte bättre då att (spara och) köpa 1. Det jag verkligen vill ha, istället för att troligen tröttna på något. 2. Något som är producerat med hållbarhet i åtanke. (Alltså inte bara en klassiker för att den är klassisk) Se Monicas kommentar här nedanför. Att konsumera ger alltid en påverkan på miljön, så det torde vara rimligare att köpa färre saker även om de nu är dyrare, vilket jag antar att uppmaningen menar på. “Om du ska välja, investera hellre i klassikern”. Med det sagt finns det ju såklart ibland en underton av att billigt (för vissa) är lika med dåligt. Men det ser jag mest som ett dåligt, fördömande och bekräftelsesökande karaktärsdrag ;-).

     2. Joanna – Jo absolut. Jag är helt med på vad du menar.
      Poängen som jag tror Clara vill få fram är dock att det finns någon form av klassförakt mot de som inte har råd att köpa ekologisk mat/beställa soffa från norrgavel/skor från kavat eller vad det nu må vara. Det handlar alltså inte om att du gör “fel” när du köper en produkt med en tydlig kvalitetsstämpel (i hopp och tro att den ska hålla en halv livstid).

     3. Lina, jag förstår! Det finns så mycket förakt, så det gör det nog. Många pekpinnar om vad som är rätt eller ej. Tror också att det är väldigt typiskt, när något hamnar på tapeten. Som när någon blir partifrälst, genusfrågan, feminism, vegetarian/vegan-frågorna och allt därtill.

      Jag blev mest intresserad av detta, eftersom jag själv inte uppmärksammat det från den synvinkeln. Trots att jag är en relativt bra miljövän!

   2. Fast det ska stå Lina, och inte Fanny (som är namnet nedanför haha)
    Skyller på tidpunkten jag

   3. Då har du aldrig lyssnat på någon av mina föreläsningar om hållbar inredning. Många designklassiker är rena miljöbovar. Precis som gamla Volvo 240’s är de inte optimerade varken för det biologiska eller tekniska kretsloppet ? Jag tycker alla som strävar efter att minska sina fotavtryck och koldioxidutsläpp förtjänar en klapp på axeln, även om det finns mycket kvar att göra på många plan inte minst politiskt som Clara påpekar, men det är fortfarande skrämmande många som inte bryr sig alls.

 3. Du är verkligen on fire med dina fantastiska krönikor! Förut hade jag alltid dåligt samvete när jag inte hade råd att välja det ekologiska alternativet. Men vi är två vuxna som ganska nyss tagit examen och vi har tre små barn. Vi handlar ganska mycket ekologiskt ändå – med tanke på vår budget. Känns skönt att någon uppmärksammar oss som faktiskt inte har råd att konsumera oss till en miljöstatus. Jag och min lilla familj kvalar dock in på flera av dina exemepel – har aldrig råd att flyga, renoverar alrig pga att vi hyr en sliten trea, vi har bara kört gamla bilar som min svärfar återupplivat gång på gång. Har så många gånger skämts för att jag är för fattig för att vara “verkligt” miljömedveten. Hur sjukt är inte det?

 4. Ja superbra! Har tänkt på det, att många gånger är ju t.ex. vintagekläder mycket dyrare än vad jag har råd med…Och framför allt dyrare än att inte handla alls!

 5. Huvudet på spiken. Som miljövetare med fokus på hållbar resurshantering har jag fått lära mig att det absolut viktigaste är att MINSKA på konsumtionen. På el, kläder, skor, vatten, leksaker, bilfärder, snåla och spara helt enkelt och laga kläder, låta träden stå för buffertförmågans skull istället för att hugga ner för det ger mer vinst i förädlad form. En skog som bara står har inget värde i sig i ekonomisk mening, det är först när det huggs ner och blir till annat som värdet finns där. Vidare så finns det faktiskt vetenskapliga beräkningar på att låginkomsttagande lägenhetsboende utan bil är de mest miljövänliga, inte de som bor i villor med volvosar och vovvar. Och kvinnor mer än män. Om det beror på att kvinnor tjänar mer än män eller att vi tänker mer på de frågorna låter jag däremot vara osagt då jag inte hittat någon statistik på det.

 6. Du sätter fingret inte bara på miljön utan också ett samhälle som går itu på grund av grundläggande ekonomisk orättvisa!! Tack!

 7. Lika mållös som vanligt efter dina krönikor. Så jävulskt bra skrivet och på pricken rätt! Heja dig!!!

 8. Fint skrivet.

  Men jag tänker att vi inte ska glömma bort att anledningen till att vi har en havererad miljöpolitik beror på att det inte finns mandat för politikerna att göra det som krävs för att det skulle göra någon skillnad.

  Om vi ska rädda miljön så kommer det att märkas! En sån enkel sak som att ta bilen till jobbet i tätort t.ex. studier visar att de allra flesta bilresorna ligger på under tre kilometer. Tänk om vi kunde förbjud dem – från politiskt håll. För kom igen – tre kilometer är ju ingenting, en kan ta bussen, gå eller cykla – lätt som en plätt. Men redan där blir det VÅLDSAMMA protester från väljarna. Redan där är det stopp!

  Så om vi ska få en rimlig miljöpolitik så ligger det på oss väljare. Vi måste välja ett perti som inte är rädda för att reglera för miljön!

  1. Men vilket parti skulle det vara? Det finns ju inte nåt parti, i nuläget, som vill driva en miljövänlig politik.

   1. Jonas Sjöstedt är i debatterna mycket noga med att poängtera att vi behöver ändra vårt konsumtionsmönster.

  2. Fast vilket parti skulle det vara? I nuläget finns det inget parti som, på allvar, driver en hållbar miljöpolitik.

  3. Nej, så är det. För ingen väljare vill att dom ska göra det. När vi ger mandat till partier att bygga cykelbanor istället för ringleder så kommer det att hända. Ett alternativ är ju att gå med i ett parti och försöka påverka politiken istället för att köpa inredning på Josef Frank…

   Men spontant tänker jag att partierna åt vänster är mer benägna att reglera med politik och lagar. Medan partierna åt höger är mer benägna att lita på att marknaden reglerar det som behöver regleras. Vilket tror du är vägen till framgång för klimatet?

  4. Förbud är aldrig ett vidare bra sätt att nå framgång. Det låter enkelt. “Bara förbjuda”. Men vem ska se till att det efterlevs? Polisen då? Som drunknar i jobb. Och vad ska straffet vara? För att ett förbud ska fungera effektivt i ett samhälle krävs en konsekvens. Annars kommer inte förbudet att ha effekt. Jag tror inte att det är en speciellt enkel fråga. Vi har ett samhälle där åklagare och poliser och kriminalvård är översvämmade av folk som dagligen bryter mot samhällets regler på ett eller annat vis. Vi kan alltså ana att förbud i sig inte leder till bättring. Det måste komma inifrån oss. Från samvetet.

   1. Hej Karolina,

    Jag håller egentligen med dig. Vissa saker behöver regleras – typ vad företag får göra och inte eftersom deras enda uppgift är att göra vinst till varje pris.

    Att förbjuda att åka bil korta sträckor är ju egentligen omöjligt. Det som däremot går är att göra det så krångligt som möjligt. Visst. Det ska helt enkelt inte byggas stor, snabba vägar i stan. Dom ska vara små och mycket hastighetsbegränsade! Och istället ska det finnas bussgator avsedda enbart för bussar och breda cykelvägar. Det ska vara riktigt besvärligt att ta sig fram med bil i tätort! Och riktigt enkelt att ta sig fram kollektivt och för egen maskin.

    Men såna förslag går aldrig igenom – för det är väldigt få som på riktigt vill att det ska kännas att bry sig om klimatet.

    Detta är ju bara ett exempel. Men såhär ser kampen ut. Från det minsta till de större perspektiven.

  5. Att gå eller cykla tre kilometer är kanske lätt som en plätt för dig, ja. Men vi som är äldre och värkbrutna går och cyklar inte alltid tre kilometer lätt som en plätt – särskilt inte på vintern. Då får man antingen pulsa i snön, eller vänta tills det töat undan, alternativt blivit glashalt.

   1. Då tänker jag att pengarna som annars skulle lagts på att upprätthålla billogistik i stan kan läggas på utbyggd kollektivtrafik och färdtjänst.

 9. Krönikan var lysande! Försöker göra så medvetna val som möjligt och får snällt vänta och spara innan jag kan köpa det jag vill..

  Till något helt annat men med en långsiktig tanke, köpte jag “Odla” och “Baka” idag som en doppresent till en liten tjej. Det hoppas jag blir en välanvänd present!

  Kram Sofia

 10. Väldigt svårt detta med miljö och leva rätt! Jag tar Tärnsjö först, där fanns ett garveri i många år som arbetade traditionellt och där finns sjön Tärnsjön som står på listan över en av de mest giftiga platser som finns, en liten sjö dock som ingen behöver doppa tårna i. Idag har Tärnsjö garveri en helt ekologisk tillverkning och är det enda garveriet i landet som arbetar så och är numera känt och denna tillverkningsprocedur är också mycket dyr. Så priserna är därefter, väldigt vackra saker tillverkar de, själv har jag bara ett litet underlägg:-). Ja hur gör då de andra i Sverige? Jo de kan göra som Granngården som du gör reklam för och hade en tävling alldeles nyligen kopplad till dem, de har sin tillverkning av t ex hästsadlar i Indien och då kanske du läst om hur det garveriet arbetar, (du kan googla på ämnet), det har varit många artiklar om hur barn där föds med svåra skador som ej går att överleva med och de vuxna som arbetar med detta dör. Men det är inte allt, för övrig befolkning måste dricka detta förgiftade vatten, deras dricksvatten är helt förorenat och livsfarligt att dricka men det finns inget annat och gravida mamman blir svårt sjuk och barnet svårt missbildat om de nu lever. Granngården blev intervjuade i dessa utredningar och skulle titta närmare på hur det var på plats. Du kanske vet som har samarbete med dem? Och det var många företag där från olika länder för så kan vi rikare länder göra mot fattig befolkning, ännu.
  Och när det gäller alla dessa miljömänniskor som arbetar med miljö globalt så finns det statistik på att inga förorenar mer än de i antal flygresor över jorden, inga reser så mycket som de gör, de anser att de ska vara på plats på alla platser över hela vår jord, se med egna ögon, ha konferenser, träffas i mindre möten m m vilket gör att de flyger mer än politiker, businessfolk, nöjesresande tillsammans. Ja det är svårt att vara påläst och svårt att veta allt som händer i vår värld men ska man nu skriva till hela allmänheten behövs grundligare research, särskilt om man “namnnämner” företag som du. Och vill tillägga att jag har ingen som helst anknytning till det garveriet i Tärnsjö men tittade in där på en semesterresa och sedan har jag läst mer om dem i företagssammanhang. De har blivit mycket uppmärksammade för sitt arbetssätt och produkter men svårt förstås att göra större vinter om man vill arbeta rent och miljövänligt så glad ändå att rika tycker att de vill lägga pengarna på detta. De företag som har sin verksamhet i fattiga länder kan förstås betala slavlöner och sedan sälja mängder här till ett högt pris och göra stora vinster. Folket blev inte bara förgiftade, de bodde förskräckligt och små barn som levde var utan tillsyn medan föräldrarna arbetade. Ren skräckläsning.

  1. Tack, för den nyanseringen som verkligen behövdes! Själv undrar jag vad Clara har för slavkontrakt med Expressen som tvingar henne att skriva onyanserade krönikor fulla av gnäll och vi-och-dom och utan ett uns av konstruktiva eller kreativa förslag på lösningar. Gnäller gör hela svenska folket idag, hitta lösningar är svårare. Det hade varit roligt att läsa!

   1. Håller med dig Åsa! Har inget nöje i att lösa gnälliga krönikor, vill hellre läsa om lösningar eller positiva exempel.

    1. Saknar också förklaringar, argument och konstruktiva alternativa lösningar i nästan allt Clara skriver, både i blogg och i krönikor.

     1. Men Åsa, Anna och A! Nu gör ni ju själv det ni anklagar mig för. Ni kommer hit och gnäller på mig istället för att presentera lösningar. Vad föreslår ni själva för lösning?

    2. Det är väl synnerligen svårt för en individ att i en krönika på några tusen tecken komma med lösningar och positiva exempel på problem som inte ens våra politiker klarar av att lösa.
     Början till en lösning är ju att belysa ett problem, och att konstatera att det FINNS ett problem. Att skapa debatt. Det är väl det Clara gör, och försöker göra, tänker jag. Liksom de flesta andra krönikörer, som är anlitade för just detta, inte att lösa världsproblemen.

     Att sedan nyansering är nödvändigt i debatten håller jag till fullo med om, men man kan inte förvänta sig det i en krönika som är väldigt kort, och som dessutom publiceras i en kvällstidning.

     1. Förvisso, men jag får inte betalt av Expressen för att gnälla/skriva konstruktiva förslag 😉 Jag har inget bättre förslag än det osexiga: Politiska beslut och ekonomiska styrmedel. Det tror jag ger snabbast resultat. Förutsatt att någon politiker vågar ta det steget. Antagligen flera stycken och över hela världen samtidigt.

      Det jag i första hand har synpunkt på gällande den här och tidigare krönikor är det i mitt tycke tydliga vi och dom-perspektivet som Clara plockar poäng på. Det tycker jag att Clara duckat för i kommentarerna till de artiklarna (jag har inte läst alla, så rätta mig gärna om jag har fel). Vad vinner man genom att ställa landsbygd mot storstad, “rika medvetna” mot “vanligt folk som inte vet/kan bättre” osv? Särskilt när det så uppenbart är väldigt stereotypa (och i mitt tycke inte särskilt välgrundade) sidor som Clara målar upp. Om det finns något klassförakt, verkar det mest vara ett hitte-på i Claras huvud. (Lyft fram goda exempel utan att klanka ner på andra istället!) Jag har alltid uppskattat Claras resonemang kring feminism, barn, down shifting mm. Kloka och väl genomtänkta tankar (mitt tycke) och bra texter. Det här Expressen:eriet, not so much. Därav min kommentar ang “slavkontrakt”. Dessutom verkar det vara svårt att ta kritik. Att näpsa folk som kommer med högst relevanta kommentare (alltså inte bara min) är kanske inte heller en “winnner”. Och sist: Jo, om man flyger på jobbresor (korta/långa), gör samarbeten med Panduro (kom och köp, mera krimskrams-konsumtion åt folket!), tapetföretag (skynda er att ta tag i renoveringen ni suktat efter!), formger märkeskläder (klänningen är inte bara för prydnad på en galge hos tillverkaren väl?) m m, då behöver man ha en lite mer ödmjuk inställning för att verka trovärdig. Din fina soffa från Norrgavel, den räknas inte som Tärnsjö-shopping eller, Clara? ;-P

      Mvh / 10 år gammal bil, hemmet fullt av Blocketprylar, tygblöjor på barnen och inte en enda Thailandsresa på samvetet.

     2. Självklart är det så att vi ska välja fairtrade, krav och eko när vi behöver köpa nytt av någonting. Men för fattiga är det inget krav. Deras klimatavtryck är ändå så små jämfört med de som har gott om pengar. För rika är det fanimej en plikt och inget man ska ha medalj för eller slå sig på bröstet över.

      Jag har gott om pengar. Konsumerar i princip ingenting nytt på varken inredning eller klädfronten. När jag köper nytillverkat försöker jag välja så bra det bara går. Som min Norrgavelsoffa som vi köpte eftersom den soffa vi hade innan (även den köpt begagnad) gått sönder. Vi kan inte sluta konsumera och det är heller inte poängen. Poängen med krönikan var att lyfta allt det goda som görs för miljön av de som inte ens har råd att köpa nytt och ekologiskt. Fast den viktigaste poängen var att det egentligen inte kommer an på privatpersoner att behöva ställas inför alla dessa svåra beslut. Politiker och makthavare borde stifta lagar och regler som ser till att fasa ut kemikaliestinna barnkläder, besprutad frukt etc

      Att du uppfattar krönikan som gnäll är beklagligt, men det har ingenting med mig att göra. Och jag tycker visst att det finns stora poänger att ställa grupper mot varandra för att visa på olika levnadsförhållanden. Kvinnor och män. Rika och fattiga. Stadsbor och lantisar. Det är inte synd om rika människor och de behöver fan inget beröm för att de väljer klimatsmarta alternativ. Det är det minsta de kan göra. Och det minsta jag kan göra, som själv har bättre ställt än många andra.

     3. Hej hanna och clara! Har missat att följa diskussionen under veckan. Jag kan inte lösa alla problem som presenteras för mig dagligen i media och av människor jag träffar. Det är omöjligt. Däremot när jag själv belyser problem så försöker jag alltid presentera något konstruktivt, hur kan vi hitta en lösning. På samma sätt menar jag att clara inte kan lösa alla världens problem, och när hon själv väljer att skriva om ett problem så förväntar jag mig inte att hon kan presentera en färdig lösning på ett väldigt komplext problem men däremot borde hon åtminstone kunna inspirera till en lösning eller komma med något konstruktivt. Jag förstår också att alla inte har råd med en tesla men tycker det är bättre att folk köper en tesla istället för en suv om man köper en ny bil. Men jag tror alla är medvetna om att det mest miljövänliga är att inte äga en bil överhuvudtaget.

   2. UnderbaraClara: Ja, fast nu var det ju inte vi som lyfte den aktuella frågan, det var du. Jag har skrivit ett stort antal insändare i mitt liv och aldrig att jag bara kritiserat eller klagat på något, utan att förklara varför jag tycker det är värt att kritisera och hur jag skulle vilja att saken hanterades istället.

    Vad vill du att läsare ska ta med sig från dina krönikor, debattartiklar och blogginlägg? Har de inte själva sett samma problem som du kanske det behövs förklaringar, förslag på lösningar och argument för att de ska förstå, se nytt och tänka om.

    Du kommer ofta med en motfråga lik den du ställde nu. Har du svårt för kritik? I så fall ska du kanske inte uttala dig offentligt. Tycker man att du ska sluta dra i luggen i din vlogg kanske det är för att det är svårt att koncentrera sig på vad du säger, inte konstigare än så.

    1. Efter tio år i offentligheten är jag van vid att det blåser. Tycker tom att det kan vara ganska härligt. Men fascineras av de som inte tål att jag svarar emot, ställer motfrågor eller argumenterar tillbaka. Det finns någon konstig föreställning om att bloggares kommentarsfält är en slags kundtjänst där bloggaren ska vika sig vid minsta ifrågasättande. Så tänker inte jag.

     Som svar på din fråga: Tanken med min krönika var att de som har anledning att känna sig träffade ska bli lite irriterade och kanske stötta – men tänka till och förhoppningsvis få en insikt de annars gått miste om. Och framförallt att folk med dålig ekonomi som aldrig kreddas för sin konsumtion utan bara skammas skulle få lite upprättelse. Och jag verkar ha lyckats med mitt uppsåt – av alla glada, fina tillrop att döma, samt ett antal sura sådana som verkar ha träffat ömma tår.

     1. intressant diskussion, tycker dock att det ar trakigt att den forsta fragestallningen och tankarna kring granngarden och tillverkning inte besvarades av Underbaraclara. (sorry engelskt tangentbord)

     2. Jag måste erkänna att jag missat hela denna diskussion kring läder och garverier men jag ska definitivt läsa på. Självklart är naturgarvat läder det allra bästa för miljön. Där är tärnsjöläder framstående.

 11. Alltså jag förstår ju din poäng MEN det ÄR ju bättre för miljön att köpa en nyare mer miljövänlig bil än att köra omkring i skruttvolvon (precis som att det är bättre att byta ut gamla vitvaror). Och det är bättre att köpa sådant som är närodlat (när det kommer till svenskt är det hugget som stucket i miljöskillnad mellan ekologiskt och icke ekologiskt). Även om vi inte ska konsumera i massor så uppfinner ju människan bättre och bättre saker, så varför inte haka på det? Det där med att köpa dyra kläder med bra kvalitet för miljön har jag aldrig hört, de jag känner som gör så gör det snarare för att de helt enkelt vill ha kläder som håller så de slipper lägga pengar på skit. Inte för att vara miljövänner.

  Som sagt. Jag förstår din poäng men tycker verkligen du riktar din aggression fel.

   1. Just en bil från 70-talet är nog dock en miljöbov även om man gör en livscykelanalys, eftersom den lär sakna katalysator, tänker jag (Co2-utsläpp är ju inte vårt ända miljöproblem, tyvärr) . Men det spelar väl inte så stor roll egentligen eftersom få så gamla bilar rullar som vardagsfordon. Poängen går ju fram oavsett.

  1. Är nyfiken på om man verkligen har räknat in hela kedjan när man säger att det är bättre med nya vitvaror än att ha kvar gamla? Material (fr.o.m. utvinningen), tillverkning och transporter, och dessutom destruktion av det gamla? Är det bättre ut elförbrukningssynpunkt, eller ur total miljöpåverkanssynspunkt, eller om vi bara ser på påverkan här i Sverige, och bortser från hur tillverkningen påverkar människor och miljö i andra delar av världen?

   1. Om man gör en seriös så kallad Livscykelanalys så jämför man alla stadier och ska dra gränsen där det miljöförsämrande bidraget i kedjan är så litet att det i princip är försumbart i det stora hela. Jag har inte läst den själv men här finns en rapport: http://mb.cision.com/Public/514/9434267/a1f2acb61a89ab4f.pdf
    Sen finns det ju alltid bedömningar mellan olika sorters utsläpp att göra osv. så man kan sällan säga helt säkert när man jämför, men jag förutsätter att man kan läsa hur dom bedömt.

 12. Tycker det är underbart att rika och medelklass tycker miljövänligt är trendigt! Har man råd att konsumera prylar för 10 000 i månaden så är det ju superbra om det bara räcker till en halv pryl (som dessutom är miljövänligt tillverkad) och det är ju super att de som har råd kör elbilar (så stöttas elbilsindustrin också) istället för såna gigantiska bensinslukare som var moderna förut. Det är ju bland över- och medelklass som det finns resultat att nå, där det blir någon skillnad, fattiga är redan naturliga miljöhjältar.

  Den här bloggen t ex driver ju på trender som medför miljövänligare leverne för över-och medelklass, fattiga kan knappast downshifta (och det behövs ju inte heller). Jag tror det gör underverk! Det kostar mer att ta tåget till Italien än flyga, men om de som har råd tar tåget och känner sig duktiga så gör det ju stor skillnad. Och jag unnar absolut dessa människor att känna sig duktiga och miljömedvetna om de driver på dem att minska sitt klimatavtryck. Tror det är starka drivkrafter, status och trender och att känna sig duktig, så jag är glad om dem kan dra åt rätt håll för en gång skull.

  Men jag håller med om att det är hemskt att se ner på fattiga som inte köper ekologiskt eller handlar på billiga kedjor. “Har man inte råd att köpa ekologiskt har man inte råd att handla alls” som jag hört sägas, så himla drygt och orimligt, fattig mathållning är miljlvänligare än ekologisk.

  Och jag brukar också tänka när någon facbookpostar och skriver att de sitter och dricker en kopp ekologiskt te att nåja, egentligen hade det ju varit miljövänligare att sitta och dricka inget alls, så varför är det inte det man skryter om? Så jag förstår nog poängen i krönikan ändå 🙂

 13. Mycket bra skrivet! Jag känner mig träffad som en av de du skriver om men gillar det för jag har själv börjat ifrågasätta att jag ska konsumera massor med min höga inkomst, för mig har det lett in på spåret om downshifting ( vilket ju också kan kritiseras då det krävs en inkomst att shifta ner från men det har i mitt fall gett mina barn färre kläder från fina ekologiska märket som alla hyllar men mer tid med sin mamma) och det känns som en bättre väg. Sen har jag även en väldigt knaper uppväxt i bagaget och minns att jag och min mamma sparade för att kunna ‘investera’ i nya kläder och annat inför tex terminstarten på hösten och då inhandlades det mesta på Ica Maxi och de få plaggen bars hela tiden tills de gjort sitt…

 14. Jag tycker du har ett bra perspektiv i krönikan, Clara, men det var många bra vinklingar i kommentarerna här också som nyanserade. Mindre konsumtion tror jag på, både för miljön och för människans skull: att slippa prylhets och habegär skulle nog göra oss till bättre människor. Och det lättaste sättet att minska konsumtionen är ju att helt enkelt inte ha så mycket pengar över för det…
  Men jag blir bara så förvirrad inför så mycket i dagens samhälle och inte minst miljöfrågan, så att jag ibland får lite panik. Hur man än lever lever man fel…?!

 15. Hej! Intressant krönika, men jag måste säga att jag blev lite förbryllad och nyfiken på hur du tänker kring dig själv. Jag ser dig som en person med god ekonomi som konsumerar mycket både inredning och kläder och som tycks ha en stor och växande garderob, bland annat bestående av mycket loppissaker, men också fler dyra plagg och saker än jag själv och många jag känner har (klänningar från Jumperfabriken, hållbara kängor et c). Jag skulle tro att du konsumerar mer inredning och kläder än än många andra, sannolikt mer än en genomsnittssvensk om jag får gissa, och du verkar blanda dyrt och billigt. Jag kan hålla med helt om andemeningen i din krönika men samtidigt förvånas över om det är så att du inte räknar dig själv till de personerna du raljerar över i krönikan. Jag har förstås inte hela bilden och känner inte dig, men det har man ju å andra sidan aldrig om människor som man har en uppfattning om så det vore intressant att veta hur du ser på dig själv i förhållande till det fenomen du beskriver.

  1. Förstår din kommentar. Men jag tycker att det alltid är lite problematiskt att svara på en debatt som gäller strukturer med “jamen hur gör du själv då?”. Vi måste verkligen bli bättre på att skilja på struktur och individ.

   Men för att ändå diskutera det du skriver: jag upplever det som att Clara är en av få bloggare som syns med exempelvis samma klänning om och om och om igen. Här inne upplever jag aldrig någon konsumtionshets.

   1. Så upplever jag jag också Claras livsstil, att hon kör mycket på hållbart och begagnat och få nya saker. Men hon måste ju också få konsumera nytt ibland (och leva lite) utan att behöva ifrågasättas. Hon gör väl ändå väldigt mycket angående miljötänk, ekologisk mat, giftminimerande osv., mer än många, inte måste hon göra allt jämt? Hon är bara en människa, hon också. Ingen dålig förebild för miljötänk för det. Snarare en en riktig inspiration skulle jag säga!

    Man måste ju köpa nytt (eller nytt gammalt) ibland, men hon köper mycket begagnat, har kläder som hon haft länge och använder ofta (man känner igen dem) och verkar ha ett gäng lampor/gardiner/dukar m.m som hon byter emellan. Och det mesta verkar hon köpa på loppis/begagnat. Men inte är det mycket hon byter ut hela tiden. Som t.ex jag som tröttnar på mina fönsterlampor och aldrig hittar rätt och alla billiga kläder jag köpt som snabbt går sönder eller man tröttnar på och vill byta ut. Försöker också att ändra på min livsstil och tror att det tänket har kommit med åldern lite mer (är 32 år). Jag gillar att shoppa inredning och kläder men har hellre få saker jag verkligen gillar och som håller länge än en massa, och jag hatar att ha massa prylar som aldrig används. Ska man konsumera är det ju bättre att göra det på saker man kommer ha länge och då lägger även jag hellre mer pengar på dem om jag har möjlighet, men det är klart inte alla kan det.

    Uppfattar poängen med krönikan att det är självklart är bra att konsumera ekologiskt och miljövänligt men det är hur man lever hela sitt liv som påverkar och att man inte ska ha en eloge för att man konsumerar dessa, det är så mycket annat som spelar in också, man får inte glömma bort resten liksom. Sen är det ju inte speciellt bra för miljön om man köper en massa av dessa prylar helt i onödan eller byter ut dem ofta också, då blir det lika illa för miljön. Bra krönika, ska man själv behöva ha lösningar på alla problem man vill ta upp då skulle man ju aldrig kunna belysa eller debattera om något.

    Tack Clara! =)

  2. Reflekterar till min egen bransch (är skogsentreprenör). När vi startade sa alla att det var bättre att amortera än reparera. Skogsbolagen som är några få och våra enda kunder hävdade även dem att nya maskiner var det enda rätta. Det enda sättet att producera nog mycket virke men även det bästa ur miljösynpunk. Vi gick såklart på det här när vi var nya och “gröna” för att senare vakna upp och inse att det bara var ett bra sätt för skogsbolagen och maskintillverkarna att få sälja mer maskiner och låsa fast entreprenörerna är värdelösa avtal. Men man dras liksom med och vaknar tyvärr inte upp för än efter ett par år. Det kan kanske vara så även för Clara. Din bild av henne som storkonsument stämmer kanske med Clara för några år sedan, men vi människor förändras ständigt, både på in- och utsidan.

 16. Bæsta krønikan hittills!
  Tænker ofta på detta nær jag læser om folk som rensar ut och kastar allt, før att køpa nytt och “hållbart”..

 17. En bra krönika som väcker många tankar. Att samhällsklass och konsumtion hör ihop ser jag tyvärr som givet och jag kan hålla med om att överklassen (om vi ska generalisera) inte konsumerar som miljöhjältar (handlar dyrare kläder och troligtvis mer än vad vi människor behöver, flyger och renoverar sina relativt nya boenden) men det känns åter som en spegling av storstad kontra landsbygd. Utbud och efterfråga. Ekologiskt utbud – icke ekologiskt.
  Allvarligare är dock att vi upplever att vi saknar en miljöpolitik och där måste politikerna ta sitt ansvar. Delvis gör det ju det när det gäller antalet skyddade områden i vårt avlånga land. Den biologiska mångfalden och naturen vi i Sverige älskar genom allemansrätten och har tillgång till. Men det finns så mycket mera politikerna borde kunna göra förbättra det svenska böndernas situation och skapa förutsättningar för en levande landsbygd. Göra bilfria storstäder för det är galet att folk kör sina barn till skolan när man kan gå tillsammans i tio minuter eller till affären som ligger 1 km bort. Politikerna måste våga fatta obekväma beslut.

  1. Jag håller med om att det behöver fattas fler obekväma beslut. Men du skriver som om politikerna vore frikopplade folket.

   Politiker kan bara göra det dom har mandat att göra. Och jag kan lova dig att en så enkel sak som att begränsa trafik i tätorter inte kommer att landa väl hos oss väljare. De flesta vill kunna skjutsa sina barn till skolan oavsett hur nära de bor skolan – annars hade det inte sett ut så.

   1. Det är just det jag menar om vi ska förbättra miljöpolitiken måste det fattas beslut som inte landar väl hos väljarna. Industrin måste ställa om sin produktion, vissa varor måste bli dyrare för att andra ska bli billigare och människorna som lever i storstäderna måste planera om sina liv och inte utgå från det mest bekväma valet utan kanske det mest miljövänliga valet. Flera stockholmare sitter timmar varje dag i bilkö och det är inte hållbart. Jag menar att vi inte ska kunna välja det mest bekväma i alla lägen.

 18. Underbar krönika! Har tänkt mycket på just det här, särskilt när jag läste en grundkurs i hållbar utveckling snurrade tankarna. Och jag kom fram till samma sak som du gör i krönikan, att idag måste man tydligen ha pengar för att leva hållbart, och den som har pengar och (i sitt tycke) ”lever hållbart” har all rätt att fördöma den som inte har samma resurser.

  Det påminner mig också om den gången jag fick en kommentar från Sveriges största inredningsbloggare på min blogg. Glädjen över det fina besöket på min blogg dämpades snabbt av hennes fördömande kommentar till inlägget där jag funderade på att måla om mina stolar. ”Jag hoppas att du använder giftfri färg”. (inget fel i sak, men den fördömande tonen var inte så behaglig)

  För så är det idag. Personer med pengar och en position i samhället har rätt att tillrättavisa oss andra. Samtidigt som det för dem är fritt fram att konsumera vidare, så länge de köper ekologiska kvalitetsprylar.

  1. Fast då uttryckte jag mig nog väldigt otydligt om du uppfattade mig fördömande? Du visade en bild på färgkarta för billack så den kommentaren var ju bara i all välmening eftersom det är direkt ohälsosamt att måla med sådan färg på ytor inomhus som dessutom kommer i kontakt med din hud (du kanske sitter på stolen i shorts eller korta pyjamasbyxor som jag ibland?) och det vill jag minnas att jag också skrev väldigt tydligt i min kommentar om färgen så det var på intet sätt elakt menat, snarare i all välmening för att du inte skulle göra samma miss som jag själv gjort för många år sedan.

   1. Nej, intentionen var det inget fel på 🙂 Och som jag skrev tidigare också så har du ju helt rätt i sak!

    Men som liten bloggare är det svårt att värja sig när ett stort namn kikar in på bloggen vid endast ett tillfälle och lämnar den kommentaren, som om jag skulle vara mindre vetande än dig.

    Ja, det var billack på kartan som jag visade, för att det var den som jag hade att tillgå här hemma. Och jag tänkte innan jag publicerade att jag kanske borde skriva något, men resonerade att ingen tror väl att jag ska lacka stolarna med billack? Men det kanske hade behövts ett tydliggörande 🙂

 19. Godt skrevet om en sak som har et for ensidig perspektiv både i media og blant folk generelt. Du har en viktig stemme, Clara. Takk!

 20. Jättebra och tänkvärd krönika! Särskilt gillar jag att du nämner de “riktiga miljöhjältarna”!

 21. Krönikan gör att jag blir konfunderad. Det är lätt att se ner på andra människors konsumtion, speciellt de som har gott om pengar, istället för att kanske ta en titt på din egen konsumtion. När jag läser din blogg verkar du och din familj konsumera ganska mycket men med ett miljötänk så klart, men vad är det för fel i att rika människor konsumerar med ett miljötänk? Bara för att de har pengar betyder det inte att de är slösaktiga och ovarsamma om vår natur och sin konsumtion. Vad bra om de köper en miljöbil istället för att köra omkring i en bil som spyr ut en massa mer onyttigheter än en ny bil. Vad bra om de köper en läderfåtölj gjord med miljötänk i produktionen istället för en billigare variant med läder som behandlats i länder där människor blir sjuka av processen. Om det inte finns människor som köper dessa förhållandevis dyra och miljövänliga produkter så skulle det inte finnas en marknad för dem. Jag har en dotter med familj med mycket god inkomst men de är varken slösaktiga eller ovarsamma med vad de konsumerar. De är oerhört miljömedvetna och båda cyklar till sina jobb och går eller cyklar med barnen till deras förskola och respektive skola. De lagar all mat från grunden, mest vegetarisk, gör eget äppelmos och olika sylt och handlar mycket på second hand fast de har råd att köpa märkeskläder om de vill. Så snälla det finns så många olika människor i vårt avlånga land så generalisera inte. Jag är så lyckligt lottad att få bo i villa, vilket vi sparat till och vi reparerar vårt hus ibland, vilket jag tycker är väldigt roligt men därför känner jag mig inte som en miljöbov. Jag är så glad att jag slipper vara fattig för växte upp i en familj som hade mycket begränsade resurser och det var inte alltid så kul, men tack vare omtänksamma och duktiga föräldrar så klarade vi oss hyggligt. Vi hade ingen bil och vi åkte sällan på semester i så fall till mor- eller farföräldrar. Vi tycker det är underbart att kunna unna oss litet lyx ibland och även semesterresor och då tänker vi sällan på miljön utan reser till länder vi gillar. Till vardags tänker vi på miljön, åker buss eller cyklar och går, handlar mat med miljötänk och äter många vegetariska måltider, lagar all mat från grunden. Vi har en miljövänlig bil. Jag volontärar på en second hand och bidrar på så sätt till att barn i världen får ett bättre liv. Jag är emot att regeringen ska tvinga oss till att bli miljömedvetna, då blir de flesta bara irriterade. Tycker att många av oss ändå gör mycket i vardagen för att förbättra miljön som sophantering t.ex. Vi har två soptunnor med fyra fack i varje där vi sorterar alla sopor och det är enkelt och jättebra. Vi har bytt ut alla lampor till miljövänliga lampor som lyser mycket längre och kräver mindre energi. Bara några exempel på positiva saker och jag tror att vi måste trycka på allt positivt och inte klanka ner hela tiden på det negativa, för det gör att folk blir trötta på att höra på allt tjat och blir anti.

  1. Tål man inte kritik “trots” sin miljömedvetenhet så är man inte helt medveten. Var glad att du har råd att lära dig nytt hela tiden.

  2. Men det är ju precis det här som krönikan handlar om! Du måste ju förstå att alla inte har råd att leva som du och din dotter! Jättebra för er att ni har råd att göra dessa val, volontärjobba och leva på det här sättet, men långt ifrån alla kan ju det! “Jag är emot att regeringen ska tvinga oss till att bli miljömedvetna, då blir de flesta bara irriterade” säger du, men herregud det finns väl värre saker än att folk blir irriterade och “anti”, det handlar faktiskt om att våra barn och barnbarn ska ha en planet kvar att leva på, och då måste vi nog ta att det blir lite obekvämt och bli lite irriterade ibland. Att just du och din familj är så duktiga betyder inte att alla är det eller ens har möjlighet att vara det. Snälla försök se utanför din egen vardag och bekvämlighet, alla har inte samma möjligheter!

   1. Angående det där om politiker ska “tvinga” fram en ändring eller inte som många väljare inte stöttar, i alla fall inte de första åren så har det gjorts upprepade gånger i Sverige. Ett exempel är förbud mot barnaga. Lagen ändrades inte för att majoriteten i Sverige var emot barnaga, utan attityder bland svenskar ändrades på flera års sikt efter att lagen blivit implementerad. Ett annat exempel är när vänstertrafiken ändrades till högertrafiken. Så visst går det att skapa ändringar i vårt samhälle utan att ha de flesta väljares stöd. Det kanske innebär att partiet/partierna straffas vid nästa val, men om man använder sin mandatperiod väl till att skapa stora strukturella förändringar så kan man hinna gå tillräckligt långt för att det ska vara rejält svårt för ett annat parti att stoppa utvecklingen när det partiet kommer till makten.

 22. Du är ingen politiker,ingen näringslivstopp,ingen “duktig” journalist,har ingen professorstitel mm.men du är mer vidsynt än de flesta!
  Sträck på dig !
  Du är ett föredöme,jag citerar dig ofta !

 23. Superbra att någon vågar säga detta. Håller med fullständigt. Ibland känner jag dock att man som entreprenör inte får tycka såhär. Vi ska på något sätt alltid drivas av en önskan om tillväxt, annars är man kommunistvänlig och det är en styggelse. Du är grym Clara (Y)

 24. Jag håller med fullständigt! Har ibland reagerat negativt på dina krönikor men här tycker jag att du lyfter något så himla viktigt: miljömedvetenhet och klass. Också skönt att för en gångs skull läsa om någon från medelklassen som ser utanför sin egen bubbla. Att heller inte utgå från att alla i arbetarklasserna är helt lost när det gäller miljöval, men att det faktiskt ibland handlar om något så enkelt och basalt som att ha råd att äta sig mätt varje dag.
  Jag är så trött på de där som förfasar sig över folk som lyckligt fyndar på Ullared samtidigt som de själva konsumerar lika mycket, fast på finare ställen.
  Jag blev väldigt glad av att läsa detta och lyfter på min (second-handfyndade) hatt!

 25. Fast är du säker på att folk med pengar gör dessa val för att de vill bli sedda som miljöhjältar? Bor i ett välbeställt område och har aldrig mött den inställningen. Själv köper jag gärna dyra och hållbara kläder, tycker det är trist att shoppa och att slänga saker och många skor tex av bättre kvalitet håller i åratal och tåls att lagas. Bil kör jag också, el- bil mest för att det är dyrt och tar tid att tanka dessutom känns det bra att inte släppa ut avgaser i närmiljön. Men någon miljövän ser jag mig knappast som och kan inte räknas som även om jag sopsorterar allt. I så fall borde jag bo i stan i flerfamiljshus ( inte villa som är omiljövänligate) och bo nära jobb och annat. När det gäller flygresor tycker jag det är intressant att det alltid klagas på folks nöjesresor, tänk om man istället skulle titta på alla dessa onödiga jobbresor som görs för enstaka möten när det idag går utmärkt att ha möten via dator.

 26. Åh vad bra skrivet! Men det är inte lätt att vara klimatsmart! Den gamla Volvon från 70-talet släpper ut oerhört mycket mer farliga ämnen med avgaserna och är inte särskilt bränslesnål, till skillnad från en ny bil. Å andra sidan har den nya bilen kostat jorden massor i form av råvara. Så det är inte lätt… Och jag håller helt med om idiotin att “investera” i svindyra märkeskläder. Man kan inte investera i något som tappar i värde så fort du lämnar butiken (om du nu inte köper en udda designsak som du senare kan auktionera ut till dubbla priset).

 27. MEN JAAA WOOORD!!! Tänkt på detta så länge.

  När jag volontärarbetade i Peru fnös vi åt dem när de slängde soporna i byns flod. Vilka miljöförstörare, fy farao. De fattar de väl att de inte kan slänga skräp i naturen!? Samtidigt i hemmet mekar värdpappa med sin bil från 50 talet och värdnamma använder garn från redan använda tröjor och den trasiga plastbaljan duger som diskställ med sina hål.

  Men jag, slänger minsann inget skräp i floden. Jag är ju en sådan miljöhjälte som flygit över hela jordklotet och klär mig minsann i ekologisk bomull….

 28. Jag tänker att det i grund och botten handlar om att alla, ALLA, måste ta sitt ansvar för miljön utifrån vad som är möjligt. Det finns inget annat sätt! Alla kan på något vis. Och det blir så klart olika förutsättningar beroende på var på jorden man råkar ha fötts. Ber om ursäkt för om jag slår in en öppen dörr, det är ju en global fråga och västvärlden kan inte frånsäga sig sitt ansvar.
  Jag kommer själv från en övre medelklassbakgrund och skulle i nog andras ögon räknas till den utifrån yrke, inkomst osv och blir illa berörd av den generella bild som utmålas i krönikan. I min bekantskapskrets och överlag upplever jag, är också de tankar jag utvecklar nedan och strävan efter en enklare livsstil allt vanligare. Jag bor med sambo och två barn i ett flerfamiljshus i Malmö. Vi har ingen bil och går, cyklar eller åker kollektivt. De enstaka gånger per år vi använder bil har vi hyrt. Vi byter ut kylskåpet när det gått sönder och passar då på att byta till ett mer energisnålt. Barnen ärver kläder av kompisar och varandra, och här finns ett enormt bra andrahandsutbud. Jag och sambon köper sällan kläder. Vi har några dyra möbler, som vi kommer att ha resten av livet, valda med eftertanke. Mataffären ligger < 1km hemifrån, så det går bra att gå eller cykla dit. Och ja, vi köper det mesta ekologiskt och fairtrade, tacksamma över att ha råd förstås, och för att det också känns som något man ska göra om man kan. Förskola inom gångavstånd. Till jobbet kan jag cykla eller åka tåg när jag jobbar på annan ort. Sista åren har jag inte ens haft någon önskan att resa utomlands och har därför inte flugit. Vi har åkt till föräldrars sommarställe eller till Sverige/Danmark. Jag må vara idealist, men jag ser mig knappast som någon miljöhjälte. Jag tänker, som jag skrev ovan, att det faktiskt bara handlar om att göra så gott man kan. I alla lägen. För om jag inte gör det, hur ska jag kunna få andra att göra det? Hur ska det gå med världen om jag inte hela tiden utmanar mig själv, och andra, att bli bättre? Jag tror bara inte att rätt sätt är att få folk att få dåligt samvete över vilken "klasstillhörighet" de har. Eller om de råkar bo i staden eller på landsbygden. För alla måste hjälpas åt, utifrån sina förutsättningar. Alla.

 29. Den här meningen “Och medan en rik köper svidande dyra skor på Nathalie Schuterman är det precis lika svidande dyrt för en fattig att handla på Skopunkten.” träffade rakt i hjärtat!

  Jag är uppväxt med att vi knappt hade råd att handla skor ens på skopunkten, trots sitt ta 3 betala för 2, när det behövdes och som yngre var jag alltid så glad när vi fick nya kläder för någon hade rensat ur sina barns garderober, äntligen fick jag de där coola kläderna jag sett på de andra barnen i 1-2 år redan!
  Mamma sydde en del och vi fick ju lite nytt också såklart men det var extremt sällan och vi växte verkligen inte upp med mycket pengar..

  När jag blev en sån där tonåring som tycker allt är pinsamt och vi flyttade till en ort med många medelklassfamiljer så skämdes jag ihjäl istället för alla hade ju JL-tröjor och nya mobiler, fräsha skor, dyra jackor, mp3-spelare osv osv.. men så skaffade jag också jobb först av alla i skolan som 16åring, lyckan när jag köpte min första jl-tröja för min alldeles egna lön trots att de var ute redan då kommer jag fortfarande ihåg.

 30. Konsumtion är aldrig lösningen på ett “problem” oavsett om det är ett djupt rotat personligt sådant eller miljön som ska räddas. Även om många tycks tro det med tröstshopping på stora kedjorna eller kvalitativa plagg från unika miljövänliga märket.
  Det finns flera fördelar om fler vågade prova att leva lite mer minimalistiskt. Gå in och kika på vår blogg för dig som söker inspiration kring att börja leva mer med mindre. 🙂

 31. Krönikan är SJUKT bra. Jag driver ett digitalt magasin om veganskt mode och har själv skrivit en del om att shoppa MINDRE för miljöns skull. Och ja, det finns ett starkt klassförakt mot dem som väljer billigt för att vi måste. Speciellt jag som är vegan får jämt höra att jag borde enbart köpa etiskt producerade kläder för jag som är så medveten borde engagera mig för alla och inte enbart djuren (har man inte ansvaret att engagera sig som icke-vegan då, undrar jag?). Det i särklass dummaste är “men du borde köpa ett bra plagg istället för fem par billiga!”. Som om jag hade råd med fem vilka plagg som helst. Jag köper ETT billigt plagg och lagar det i all framtid tills det faller sönder, oftast fem-sex år senare. Medan de som uttalat sig köper tio “kvalitetsplagg” varje säsong istället för ett. För att de kan.

 32. Hej Clara

  Jag skulle vilja läsa ditt inlägg igen om hur du resonerade när ni köpte er soffa från Norrgavel. Om jag inte minns helt fel använde du samma resonemang om “investering”som du nu kritiserar.

   1. Om du tror att min krönika handlar om att det är fel att köpa kvalitetsmöbler så har du verkligen inte förstått någonting av vad jag skrev och jag föreslår att du läser den igen och kontemplerar budskapet en stund.

    1. Jag har läst den flera gånger. Som med flera av dina krönikor så är de hårddragna, generaliserande, onyanserade och gärna eldar på ett vi-och-dem tänkande. Man skulle kunna tala om en Trump-retorik. Låt oss säga att vi “agree to disagree”

     1. Ja, det är nog säkrast att vi bestämmer oss för att disagree. Vi kan knappast nå varandra om du efter flera genomläsningar fortfarande tror att jag är ute efter att kritisera de som köper designklassiker och kvalitetsplagg.

 33. Heja Clara!

  Så bra!!!
  Känner mig ganska träffad faktiskt, du får mig att tänka till ännu en gång…

 34. Jättebra och jättesant! Helt plötsligt ska man byta ut frys och kyl mot en ny energisnålare, OCH slänga den gamla helt fungerande på tippen! Är inte det lite sjukt egentligen?
  Tack för en bra krönika. Du är en profet Clara!
  Med vänlig hälsning Maria

 35. Det bästa jag läst på mycket mycket länge. Det här med att köpa kvalitet som sedan håller är ju bara hållbart om man använder produkten hela livslängden. Och hur många gör det? Huvudet på the god damn spik.

 36. Tycker det finns bra poänger i din krönika. Att inte skuldbelägga människor som inte har råd med ekologiskt till exempel. Men jag tycker att det är ganska hårt att hoppa på människor som tjänar bra och samtidigt försöker vara miljömedvetna. Hur man en ser det är det oftast människor som pluggat och jobbat hårt för att få en hög lön och njuta av det. Om dom människorna sedan väljer att spendera pengar på ett miljömedvetet sätt är det väl jättebra? Jag tycker inte att en människas lön avgör vilka skyldigheter hen har miljömässigt. Däremot vore det jättebra om Sveriges miljöpolitik fungerade och om det fanns mer skatter och subventioner som gav lägre priser på miljömedvetna val som tåg och eko så att alla skulle ha råd.

 37. Det finns bara ett sätt att bevara jorden på; och det är att utplåna människan. Det läggs mycket pengar på forskning som bättre skulle kunna användas till att ordna det bra för de som svälter. och är sjuka.

 38. Väldigt bra krönika! Du fick mig att tänka efter.

  Satt senast i lördags på en semesterort och hade en diskussion med flera barndomsvänner kring detta. Vänner som har det olika ställt ekonomiskt. Det var inte den som vände sina korvöron som förespråkade vintageshopping kan jag avslöja.

  Och jag märker det också när jag råkar predika ekologiskt alltför mycket, jag får svidande kommentarer om att jag borde lägga min tid på annat än att fundera över om den inlagda gurkan är krav eller inte.

 39. Hej Clara,
  Jag tycker att du har skrivit en bra krönika med en intressant och viktig infallsvinkel och jag håller med dig i stort. Det du skriver om är också något jag tänkt extra mycket på den senaste tiden, särskilt när det gäller mitt eget liv. Jag växte upp på 60- och 70-talen i en villaförort utanför Stocholm. Familjen hade råd med sommarstuga, resor, god och bra mat och välklädda barn och vuxna. Nu, fyllda 50, har jag levt i många år med en kraschad ekonomi. Att det har blivit så beror delvis på helt egna korkade val, men också på sådant som legat utanför min kontroll. Jag har haft en knaper ekonomi i stort sett hela mitt vuxenliv, så det har satt sig som en livsstil. I större delen av mitt vuxna liv har jag också kännt mig ganska misslyckad, på det hela taget liksom, särskilt i jämförelse med mina barn- och ungdomsvänner med liknande uppväxt som jag haft. Men sen något år tillbaka har jag tänkt till! Det började med att jag testade min klimatpåverkan, utifrån min livsstil. Det kan man göra på nätet, t e x på Världsnaturfondens sida. I min bekantskapskrets finns också miljövetare som jag har pratat med. Jag har flugit sammanlagt 3 gånger sen jag fyllde 18 år (och började ansvara för mitt eget liv). Jag har aldrig haft körkort och åker bil så sällan att jag ser fram emot de tillfällen jag vet att jag ska få göra det. Jag har inte haft råd att resa och ta körkort. I jämförelse med genomsnittssvensken så bidrar jag som person en bra bit mindre till klimatfarliga utsläpp. Det gör mig väldigt stolt! Avsaknaden av bil och flygresor i mitt liv verkar vara det som har störst effekt, men även det att jag äter väldigt lite kött, konsumerar minimalt med teknikprylar och inte köper så mycket kläder. Jag har alltid bott i lägenhet och har inget fritishus och ingen båt. Att upptäcka att min miljöskuld inte var så stor som jag fått mig intalad gör mig genuint glad och nöjd med mig själv och mildrar känslan av misslyckande och att vara en looser. Och nej, jag tänker inte ändra min livsstil även om jag börjar se ljuset i tunneln när det gäller det ekonomiska. Om jag förut gjort en dygd av nödvändigheten tänker jag nu göra dygden nödvändig, så att säga. Jag har redan prioriterat att köpa en del ekologiskt, främst det som bidrar till bättre djurvälfärd och sedan den mat som annars besprutas mest, som potatis, bananer och kaffe. Får jag bättre ekonomi tänker jag trots allt lägga mer pengar på att köpa ekologiskt.

 40. Jag måste säga att jag är så tacksam över dig i samhällsdebatten. Du lyfter en vinkel på konsumtion, jämställdhet och levnadssätt som jag anser saknas. Du har blivit en betydande och inflytelserik person (med risk att ofrivilligt hamna på piedestal). Själv har jag nu 5 dvärghöns i min trädgård i stan för att bli fri från åtminstone industrins ägg. Jag brinner för det faktum att vi som modernt folk kommer längre och längre från djur och miljö. Genom att se på hur ens ungtuppar slaktas får man en naturlig inställning till att djurens resurser inte kan tas för givet. Minsta påskfjäder kommer från ett framavlat industriellt hanterat djur. Du har nuddat vid ämnet förut, men det hade varit roligt och intressant att ta del av ditt uttalande kring detta (om du nu råkar dela min ställning 😉 )
  Mvh
  Esther

 41. Tack för ett mycket fint inlägg! En viktig fråga som inte borde passera obemärkt. Regeringen har själva satt upp miljömål som ligger på Naturvårdsverkets bord, man kan läsa om dem på miljömål.se. På första sidan står det klart och tydligt att den privata konsumtionen måste minska om vi ska nå miljömålen, samtidigt eldar regeringen på i andra änden så att vi som medborgare ska shoppa loss. Jag har skrivit ett inlägg i min blogg om detta också:

  http://www.clearspace.se/2016/11/04/minimalism-ar-inte-samma-sak-som-lyxkonsumtion/

  Njuter vidare av din fina blogg, önskar dig allt gott!

 42. Hej! Ville bara säga att jag uppskattar dina krönikor väldigt mycket, med fokus på ämnena du pratar om. Står upp för landsbygden och står upp mot överkonsumtion. Det gör mig glad att det finns sådana som du som faktiskt tänker och kan förmedla dina tankar så att andra förhoppningsvis också kan få insikt! Heja dig!

 43. Må vi alla bli fattiga och leva på existensminimum och precis ha råd att klara oss. Det är endast då som miljö och ekonomi fungerar tillsammans.. eller?