r036A9069

Nu ska ni få receptet på ett riktigt gott och enkelt matbröd. Jag har fått det av en vän men tror ursprungligen det är Anna Bergenströms recept. Snabbt som tusan är det i alla fall – då det bara behöver jäsa en gång. Gott som kuvertbröd till middagen eller som frukostmacka. När det blir torrt blir det fint att rosta och adderar du torkad basilika, brödkryddor eller sesamfrön varieras smaken.

Du behöver:

5 dl fingervarmt vatten

1 dl mjölk

25 g jäst

2 tsk salt

1 msk honung

11 dl vetemjöl

1 1/2 dl grahamsmjöl

lite extra mjöl till utbaket

Gör så här:

Mät upp vatten och mjölk. Smula jästen i en bunke och addera salt och honung. Häll över lite av degvätskan och rör ut jästen. Häll över resten av vätskan. Arbeta in mjölet. Degen ska vara lös. Strö lite vetemjöl över degen och låt jäsa i ca 90 minuter

Sätt ugnen på 250 grader

Häll ut degen på mjölat bakbord. Knåda inte utan tryck försiktigt ut degen med händerna. Dofta lite mjöl över brödet. Skär sedan i remsor ca 8 cm breda. Dela remsorna på snedden i ca 3 delar. Det gör inget att de får lite olika form och fason. Flytta över bröden till en plåt med papper. Grädda omedelbart mitt i ugnen. Ca 15-20 minuter. Låt svalna på ett galler utan handduk över.

Långfrukost med nattjäst rågbröd