Enkelt och gott matbröd

r036A9069

Nu ska ni få receptet på ett riktigt gott och enkelt matbröd. Jag har fått det av en vän men tror ursprungligen det är Anna Bergenströms recept. Snabbt som tusan är det i alla fall – då det bara behöver jäsa en gång. Gott som kuvertbröd till middagen eller som frukostmacka. När det blir torrt blir det fint att rosta och adderar du torkad basilika, brödkryddor eller sesamfrön varieras smaken.

Du behöver:

5 dl fingervarmt vatten

1 dl mjölk

25 g jäst

2 tsk salt

1 msk honung

11 dl vetemjöl

1 1/2 dl grahamsmjöl

lite extra mjöl till utbaket

Gör så här:

Mät upp vatten och mjölk. Smula jästen i en bunke och addera salt och honung. Häll över lite av degvätskan och rör ut jästen. Häll över resten av vätskan. Arbeta in mjölet. Degen ska vara lös. Strö lite vetemjöl över degen och låt jäsa i ca 90 minuter

Sätt ugnen på 250 grader

Häll ut degen på mjölat bakbord. Knåda inte utan tryck försiktigt ut degen med händerna. Dofta lite mjöl över brödet. Skär sedan i remsor ca 8 cm breda. Dela remsorna på snedden i ca 3 delar. Det gör inget att de får lite olika form och fason. Flytta över bröden till en plåt med papper. Grädda omedelbart mitt i ugnen. Ca 15-20 minuter. Låt svalna på ett galler utan handduk över.

Långfrukost med nattjäst rågbröd

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

25 kommentarer på “Enkelt och gott matbröd”

 1. Mitt faviritbröd! Enkelt snabbt och relativt kladdfritt då det inte ska knådas. Tips! Går bra att baka i ungsfast form då det blir “brödformat”.

 2. Vi bakar detta bröd flera gånger i veckan, inget mer köpebröd! Jag gör degen på kvällen och in i kylskåpet sen bakar jag ut det på morronen. När ungarna går till skolan så har de ätit nybakat till frukost (undrar när de kommer börja uppskatta det?). Jag brukar slänga in nån dl vatten i botten av ugnen när jag satt in bröden = knaprig och god skorpa.

  1. Låter fantastiskt med nygräddade bröd till frukost! Låter du degen jäsa innan du ställer den i kylskåpet, eller jäser den i kylskåpet under natten?/Emilia

 3. Hej, har precis bakat efter detta recept. Lite annat mjöl i hade jag, men annars grunden av detta. Sååå gott! Mums med det knapriga och lite sega inuti! Kommer absolut att baka efter detta igen! Tack för dina inspirationer – både med recept och allt annat “matnyttigt” (hihi) som du delar med dej av!
  Kram Lena i Blekinge

 4. Har alltid varit sämst på bröd men både morotsbrödet och detta blev faktiskt riktigt bra! Tack!!!

 5. Är det 90 minuter det ska vara? Trots att det står snabbt? Blir ju liksom inte snabbare än andra bröd dom jäser två gånger 30… Bara kollar så det inte står fel…

  1. 90 minuter stämmer. Det snabba består i att man kan göra annat i 90 minuter istället för att stå och passa en deg som ska pysslas om i halvlek. Dessutom knappt någon knådning! WIN!

 6. Åh, det Fantastiska brödet av Anna Bergenström! Bakade det så mycket förut! Hennes böcker hjälpte mig att liksom “bli med matlagning” – är så tacksam.

 7. Tack för ett superbra recept som jag testade häromkvällen inställd på att det skulle gå åt skogen som det alltid gör när jag bakar, men icke! Det blev så gott och bra! Min brödbakande sambo konstaterade t.o.m. att det var bättre än alla bröd han bakat 🙂

 8. Det går precis lika bra med kall degvätska – ger en något längre jästid men då utvecklar sig smaken ännu bättre. Jag brukar baka detta bröd och ösa ner lite linfrö, någon näve pumpafrön och någon näve solroskärnor. Blir oanständigt gott.