r036A9069

Nu ska ni fĂ„ receptet pĂ„ ett riktigt gott och enkelt matbröd. Jag har fĂ„tt det av en vĂ€n men tror ursprungligen det Ă€r Anna Bergenströms recept. Snabbt som tusan Ă€r det i alla fall – dĂ„ det bara behöver jĂ€sa en gĂ„ng. Gott som kuvertbröd till middagen eller som frukostmacka. NĂ€r det blir torrt blir det fint att rosta och adderar du torkad basilika, brödkryddor eller sesamfrön varieras smaken.

Matbröd

Portioner

ca 24 bröd

Tid

ca 120 minuter inklusive jÀsning

Ingredienser

 • 5 dl fingervarmt vatten

 • 1 dl mjölk

 • 25 g jĂ€st

 • 2 tsk salt

 • 1 msk honung

 • 11 dl vetemjöl

 • 1 1/2 dl grahamsmjöl

 • lite extra mjöl till utbaket

Gör sÄ hÀr

 • MĂ€t upp vatten och mjölk. Smula jĂ€sten i en bunke och addera salt och honung. HĂ€ll över lite av degvĂ€tskan och rör ut jĂ€sten. HĂ€ll över resten av vĂ€tskan. Arbeta in mjölet. Degen ska vara lös. Strö lite vetemjöl över degen och lĂ„t jĂ€sa i ca 90 minuter
 • SĂ€tt ugnen pĂ„ 250 grader
 • HĂ€ll ut degen pĂ„ mjölat bakbord. KnĂ„da inte utan tryck försiktigt ut degen med hĂ€nderna. Dofta lite mjöl över brödet. SkĂ€r sedan i remsor ca 8 cm breda. Dela remsorna pĂ„ snedden i ca 3 delar. Det gör inget att de fĂ„r lite olika form och fason. Flytta över bröden till en plĂ„t med papper. GrĂ€dda omedelbart mitt i ugnen. Ca 15-20 minuter. LĂ„t svalna pĂ„ ett galler utan handduk över.

LÄngfrukost med nattjÀst rÄgbröd