Långfrukost med nattjäst bröd

Tog en långfrukost i morse. Med sol i ansiktet och hela helgbilagan att hugga in på. Mornarna är bäst. Att kunna bocka av ytterligare en hemsk natt. Stiga upp, komma till mina sinnens fulla, känna hur livet återvänder och nattens oro och obehag försvinner. Varje morgon räknar jag ner tills bebisen är här.

Jag njöt nybakat bröd till frukost. Satte nämligen en deg innan jag gick och la mig igår. Nattjästa bröd är det bästa och smidigaste som finns!

Sjukt gott med smör, ost och fikonmarmelad…

Nu ska ni få receptet på det goda nattjästa matbrödet. Det är så löjligt enkelt att baka! Bara att röra ihop på kvällen och ställa i kylen och sedan skära till bitar på morgonen och grädda. Inget knådande, inga dubbla jäsningar. Bara skjuts in i ugnen! Tänk bara på att degen ska vara ganska kletig. Det är inte säkert att allt mjöl behövs.

Nattjästa rågbullar

Du behöver (12 bullar)

1/2 pkt jäst

5 dl kallt vatten

1 msk honung

1 ms olivolja

3 tsk salt

1 msk brödkrydda

9 dl rågsikt

3 dl vetemjöl

Gör så här:

Rör ut jästen i vattnet och tillsätt honung, olja, salt och brödkrydda. Blanda ner mjölet och arbeta hastigt ihop till en deg med en träsked. Degen ska vara ganska kladdig. Lägg den i en skål i kylen med en handduk över och låt jäsa under natten.

Ta fram degen på morgonen, häll ner den på ett mjölat bord. Knåda inte. Skär bara till lagom stora bitar med en kniv och lägg på en plåt med bakplåtspapper på. Grädda i 220 grader i ca 20 minuter.

Baka lyxigt valnötsbröd!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

21 kommentarer på “Långfrukost med nattjäst bröd”

 1. Hej Clara! Long shot, men testar: ni har en ljuvlig plansch ovanför pianot, det står typ “Kvinnor vi kan, valåret xx”. Är det ett loppisfynd månne? Eller tror du att det möjligen går att finna en likadan någonstans? Hälsningar Elin

 2. Funkar finfint att göra nattjäst bröd på kvällen och låta det stå i kylen tills det är middagsdags och grädda det då för att få nybakat bröd till soppan.

 3. Tack! Det var precis vad jag behövde nu när jag precis upptäckte att vi inte hade tillräckligt med frukostbröd till imorgon!

 4. Åh, jag minns de där mornarna… särskilt sista tiden innan fjärde barnet valde att födas var frukstansvärd. Varje ny morgon utan bebis kändes helt bortkastad och bara tanken på att gå en hel dag till var näst intill förlamande. Men vad gör man? På något sätt krigar man på en dag till, och en till, och en till… gör små saker som ändå är fina och bra. Och så en dag är lilla livet här, med solsken och vår! Och snart fyller han två år. ❤
  Jag önskar dig lycka till och en underbart fin första tid med lilla livet.

 5. Tips! Man behöver inte hälla ut degen på bakbordet, det räcker att ta en mjölad slev och bara skopa upp frallorna.

 6. Jag testade ditt recept igår kväll, bakade ut det i morse. Himla smidigt och det blev väldigt saftigt och gott. Jag är inte så förtjust i brödkryddor så skippade dem och hade i lite frön istället. Tack för bra tips!

 7. Jag ska kalla det Claras vasaloppsbröd. Trodde att jag skulle misslyckas. För det var väldigt kladdigt när jag tog fram det imorse. Men det blev jättebra å så gott. Tack!

 8. Det enda jag bakar är ditt filmjölksbröd. Av nån anledning avskyr jag verkligen att ta i deg, så jag hoppades på detta när det stod att man inte ska knåda men det räcker med att man ska välta ut det och dela det för min del :/

  När jag var hemma i julas pratade vi om att baka och mamma mindes att jag var likadan när jag var liten, avskydde att ta i klet och deg.

  Det konstiga är att jag har sommarjobbat på ett bageri…

  1. Haha, du kanske fick nog på bageriet? Men du – du måste inte ens ta i degen. Skopa upp en bit åt gången med en stor slev och lägg på plåten och grädda =) går lika enkelt och garanterat fritt från deg-kontakt

 9. Jag bakade de här frallorna en morgon i veckan och min femåring älskade dem! Igår bad han om att få göra degen så att vi kunde få frallor idag. Idag vaknade han extra tidigt för att han hade längtat efter att få baka frallorna. Nu sitter vi och väntar på att frallorna ska bli färdiga och känner doften av nybakat sprida sig i köket. Härligt!

 10. Testade att baka de här när du la ut receptet där i början på mars. Numera, i slutet på maj, är det mitt standardbröd! Jag bakar en sats varannan, var tredje vecka och har då så jag klarar mig. Tycker de är så himla enkla och goda och görs dessutom på ingredienser jag ofta har hemma i skåpen, så jag kan alltid röra ihop en omgång när jag får tid och lust. Extra plus att jag inte längre behöver köpa butiksbröd. Billigt är alltid en bonus som student. 🙂

 11. Mums!
  Men ska det verkligen vara 3 tsk salt…? Mina frallor blev salta som attan. Smarriga i övrigt!