Tog en lÄngfrukost i morse. Med sol i ansiktet och hela helgbilagan att hugga in pÄ. Mornarna Àr bÀst. Att kunna bocka av ytterligare en hemsk natt. Stiga upp, komma till mina sinnens fulla, kÀnna hur livet ÄtervÀnder och nattens oro och obehag försvinner. Varje morgon rÀknar jag ner tills bebisen Àr hÀr.

Jag njöt nybakat bröd till frukost. Satte nÀmligen en deg innan jag gick och la mig igÄr. NattjÀsta bröd Àr det bÀsta och smidigaste som finns!

Sjukt gott med smör, ost och fikonmarmelad…

Nu ska ni fÄ receptet pÄ det goda nattjÀsta matbrödet. Det Àr sÄ löjligt enkelt att baka! Bara att röra ihop pÄ kvÀllen och stÀlla i kylen och sedan skÀra till bitar pÄ morgonen och grÀdda. Inget knÄdande, inga dubbla jÀsningar. Bara skjuts in i ugnen! TÀnk bara pÄ att degen ska vara ganska kletig. Det Àr inte sÀkert att allt mjöl behövs.

NattjÀsta rÄgbullar

Portioner

12 bullar

Tid

ca 40 minuter + jÀsning under natten

Ingredienser

  • 1/2 paket jĂ€st

  • 5 dl kallt vatten

  • 1 msk honung

  • 1 ms olivolja

  • 3 tsk salt

  • 1 msk brödkrydda

  • 9 dl rĂ„gsikt

  • 3 dl vetemjöl

Gör sÄ hÀr

  • Rör ut jĂ€sten i vattnet och tillsĂ€tt honung, olja, salt och brödkrydda. Blanda ner mjölet och arbeta hastigt ihop till en deg med en trĂ€sked. Degen ska vara ganska kladdig. LĂ€gg den i en skĂ„l i kylen med en handduk över och lĂ„t jĂ€sa under natten.
  • Ta fram degen pĂ„ morgonen, hĂ€ll ner den pĂ„ ett mjölat bord. KnĂ„da inte. SkĂ€r bara till lagom stora bitar med en kniv och lĂ€gg pĂ„ en plĂ„t med bakplĂ„tspapper pĂ„. GrĂ€dda i 220 grader i ca 20 minuter.

Baka lyxigt valnötsbröd!