En annan dag på jobbet

r036A9826

Ibland i intervjuer får jag frågan om hur en typisk arbetsdag ser ut. Men det finns ju ingen sådan. De skiljer sig väldigt mycket åt. Ibland är de som i måndags. Ibland som i torsdags. Då vaknade jag och barnen vid åtta (Jakob är bortrest på jobb hela veckan)

r036A9494

Barnen fick se lite morgontv i soffan

036A7427 (1)

Medan jag gjorde upp en brasa, tog in tidningen, släppte ut hönsen och satte på ett grötkok. Mina barn äter havregrynsgröt nästan varje morgon. Med vår egen lingonsylt, ekologiska russin eller ett äpple rivet i gröten. Så avslutar jag med en rejäl klick smör för att spinkisarna ska få något fett i sig.

r036A9540

De åt  sin gröt medan jag fixade med brödet.

r036A9505

Hade satt en deg på jäsning i kylen kvällen innan så jag tog ut och gräddade den

r036A9562

Så att vi fick färska frukostfrallor.

r036A9519

När barnen ätit  dukade jag åt mig själv och åt frukost och läste morgontidningen.

r036A9590

Himlarns gott.

IMG_8880

När jag skjutsat barnen till förskolan svarade jag på mail, fixade några bilder från verandan till bloggen, petade in fler vedträn i brasan – och sedan så fick jag besök. Först av P1 Kultur som skulle göra en intervju

IMG_8879

Sedan av filmare och producent för en serie inslag ni ska få se senare i höst. Vi var mest ute i skogen och filmade och som ni såg var det orimligt fint.

r036A9885

Sedan fortsatte vi filma ytterligare stund inomhus, tills det blev mörkt.

036A4082-700x963

Vid halv fem hämtade jag barnen och sedan åt vi middag, badade badkar och vid sju kröp de till kojs.

Ja, så kan en arbetsdag också se ut.

Som du kan se i kommentarsfältet hettade det till efter det här inlägget. Mer om det kan du höra avsnittet  Kritiken mot mig – extra långt podavsnitt  där jag får frågor om varför jag svarar som jag gör till Sara och andra bloggläsare.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

64 kommentarer på “En annan dag på jobbet”

 1. Fantastiskt med ungar som äter gröt, och smart med det extra lilla fettet också! Tips kan vara att he på lite rapsolja, kanske inte riktigt samma smakupplevelse men däremot en hel del trevliga fettsyror.

  1. Man kan även röra ner lite osötat jordnötssmör, eller annat nötsmör, ger gröten en god nötig smak och har massor med bra fettsyror 🙂

 2. Varför äter ni inte ihop? Känns jättekonstigt i min värld att inte sitta tillsammans… att baka bröd kan man ju göra annan tid på dygnet..

  1. Därför att jag ogillar mina barn och hoppas de ska få en rubbad relation till mat

   1. Bara en fråga. Men råkade nog trampa på en ond tå.. alla gör vi som vi vill UNDERBARAclara?

    1. Jasså, det var bara en fråga? Tyckte mig höra ett påstående där också. Med en underton av någonting helt annat.

     1. Haha så glad att blok finns annars hade jag fått lite ont i magen av denna kommentar. Nu hör jag kommentareren läsas med överdrivet syrlig ton. “Baka bröööd kan man göra på en annan tid på dygnet.”
      “Bara en fråga”, pyttsan! Det låter ju supermysigt, sitta och äta gröt medans någon fixar nybakade frallor.

     2. Haha, så roligt att kommentera något som inte passar in på din blogg, där alla avgudar dig! Jag tycker oxå din blogg är fin. Därför läser jag den. Men min känsla är ibland att barnen blir i “andra hand”. Men visst, dumt av mig att skriva här.. eftersom här är du kung. Du gör allt underbart och rätt!

     3. Du tycker att det är “haha, så roligt att kommentera något som inte passar in” på min blogg? Vet du vad jag tycker? Jag tycker att det är tråkigt. Tråkigt att du känner behov av att ifrågasätta vad jag gör med mina barn. Först att vi inte äter ihop (vilket du inte har en aning om ifall vi gör eller ej) och sedan att jag sätter barnen i andra hand (för att jag bakar orimligt mycket frukostfrallor?)

      Du har rätt. Det var dumt av dig att skriva här. Inte för att jag är kung och gör allt underbart och rätt. Utan för att det finns så mycket skammande och skuldande mammor emellan. Var inte en av de som driver på det. Och ifall du ändå måste grubbla över eventuell vanvård av mina barn – prata med en kompis. Skriv inte till mig för jag vill inte höra.

      Förslag på kommentar i framtiden: “Heja, bravo och vad duktig du Clara är som tar hand om småbarn och bakar bröd en torsdagsmorgon när din man är bortrest på jobb elva dagar. Och att du dessutom lycka sköta ditt jobb så bra mitt i alltihop. Pepp och kärlek från en annan kvinna som kämpar och trollar med knäna och vet hur svårt det är att få livet att gå ihop ibland”

      Ja, det var bara ett tips alltså. Ifall du vill prova att vara en snäll, empatisk och peppande medsyster.

     4. Menade egentligen inget illa från början.. bara liten tankeställare. Att barnen är viktiga och att de är fantastiskt att våga och orka SE dom. (Exempelvis under måltider) Är trebarns mamma, (barn mellan 6 månader-6 år)med en egenföretagande man och han är iväg många dagar och nätter på en vecka. Visst är de jobbigt och tungt ibland. Så pepp till oss som klarar de. Tycker bara de är skönt att få lite verklighet ibland. Inte bara rosa skimrande, lantliga bilder..

     5. Låt mig se om jag förstått dig rätt? Först är problemet att jag inte verkar äta frukost med mina barn på torsdagen? Sedan är problemet att barnen verkar komma i andra hand i mitt liv? Men nu är det egentliga problemet att du tycker det är jobbigt att jag publicerar vackra bilder på min blogg? Och DET var alltså anledningen till att du skrev som du skrev? Du kände ett behov av att punktera den trevliga illusionen?

      Du behöver inte göra det. Bara denna vecka har jag skrivit inlägg om min mammas död, och poddat om min depression och utmattning. Livet är ju både högt och lågt och här på bloggen ryms allt.

  2. Tänk att du skulle kunna göra något FINT för dina barn istället för att publicera otäcka, kommentarer som dryper av avundsjuka på Clara’s blogg . Du tar dig tid att näthata under tiden Clara bakar frallor. Ja TÄNK va olika vi prioriterar hördu.. skäms på dig !

  3. Men hjälp! Vad är detta?

   Go, Clara säger jag, från en brödbakande mor till en annan!

   1. Tror nog min kommentar hamnade på fel ställe, men ja, budskapet är det samma i alla fall ❤️

 3. Åh vad mysigt! Smart med smör i gröten. Ett annat tips för matigare gröt är att knäcka i ett ägg

    1. Ägg i gröten är så bra! Och vad mätt en blir sen, står sig ännu längre. Toppen är det!

 4. Smörklick i gröten hade vi när jag växte upp. Extra gott i råggröt tyckte jag. Vilken lugn och skön morgon ni verkar ha haft tillsammans.

  1. Tack <3 ja och förresten råggröt - sjukt gott! För att inte tala om grahamsgröt med sirap och smör...nomnomnom

 5. Clara! Har du tid och lust får du gärna lägga ut eller länka till receptet på frallorna! Äälskar nybakat bröd!

 6. Heja dig som hade en mysig morgon med dina barn och orkar ta diskussionen när långa fula skammamamma fingret var tvunget att dyka upp ❤

 7. Underbara bilder och såg supermysigt ut! Smart med rivet äpple i gröten, låter jättegott.

  Hälsningar från Skåne som inte alls har snö ännu. 🙂

 8. Nyfiken i en strut efter sett en skärmdump hos Lady Dahmer… Läst upptakten till det här hos dig nu. Huvudet på spiken i ditt svar om mammor (eller “bara” kvinnor såklart) som skammar och som kör fulpassningar. Vilket jädra skav på jämställdhetens häl! Tänk den dag då tjejer hjälper tjejer no matter what. Då ska jag fasen i mig bjuda på tårta.
  Tack för en bra blogg!

 9. Åh, vilken drömuppväxt för barn att få vara med när ens föräldrar jobbar med hushållet! Du är verkligen en förebild för mig när det kommer till föräldraskap och det är så inspirerande att se hur du och din man kombinerar era karriärer med familj och fritidskntressen! Fortsätt så, du är bäst!

 10. Är det inte bättre att barnen får se allt “slit” och all KÄRLEK som läggs för att hålla ihop ett hushåll? Om man bakar, tvättar, städar, mm, när barnen inte är med lär dom sig att saker blir magiska gjorda och att man inte behöver lägga två fingrar i kors för att få rena kläder i garderoben eller bra, rejäl mat med kärlek och omtanke hellre än e-ämnen på tallriken. Mina barn är alltid med. Min 5-åring är snabb att erbjuda sig att hjälpa till, senast erbjöd han sig att gå med soporna, så han fick göra det. Jag tolkar det som att han uppskattar det jag gör och gärna hjälper mig för att vi sen ska kunna fortsätta läsa högt ur Harry Potter. Shame on me? Knappast. Jag är stolt!! Va det du med, Clara! Och alla andra mammor som ger sina barn allt det bästa i livet!
  Du är en inspiration, Clara!!

  1. Mina söner är stora nu, den äldsta nästan vuxen. När vi pratar om när de var små blir det många minnen om hur kul de tyckte det var att hjälpa till.

   Den stora älskade att jobba i köket och lillen trivdes allra bäst i tvättstugan. Han var mycket förtjust i att stryka, han strök kökshanddukar när han var fyra år.

   Numera lockar annat än hushållsarbete även om de naturligtvis gör sin del i hemmet men jag hoppas att en del av kunskaperna och glädjen ska komma till nytta senare i deras liv.

   De tillfällen vi lekt med våra barn är lätt räknade men vi står varandra otroligt nära genom den vardag vi alltid delat.

   Det ser jättemysigt ut Clara och jag får ett litet nostalgiskt stick i hjärtat när jag ser dina barn. Mina var ju i den storleken typ i förrgår och nu börjar den stora prata om att flytta för vidare studier. Som mamma tar man emot det beskedet med ett stolt hjärta och en vemodig känsla i magen. Så mys ihop i familjen så mycket ni kan, tiden går så fort…

 11. Åh Clara du är verkligen helt underbar! Känner mig så utled på patriarkatet att jag knappt orkar längre. Ditt svar på Saras inlägg ger mig styrka och påminner mig om att vi är många som kämpar. Tack ❤

 12. Att du orkar med att svara på alla dessa kommentarer på blogg och insta! Plus uppfostra barn, blogga, podda, styla, baka osv i all oändlighet. Supermum! En annan hinner knappt äta frukost eller gå på toa mellan amningarna ? Heja dig!

 13. Jag älskar din blogg och allt det fina du gör och delar med dig av!
  Nybakat hembakat bröd är ju för övrigt det bästa som finns!

 14. Smart planering tycker jag. Först ge barnen frukost så att de blir mätta och glada. Sen fixa nybakta frallor. Bra tänkt liksom
  Ska prova det, jag har inte bakat på länge och saknar det men jag får liksom inte till det med två små barn. Nu fick jag inspiration.
  Att du Clara orkar baka bröd en vardagsmorgon när din man är bortrest tycker jag är fantastiskt. Heja dig!

 15. Åh vad jag är glad som hittat in till dig Clara. Ska söka efter din podd och hoppas att jag hittar den.

  Från mig får du ett hejarop från en 4-barns mamma som gör det som är bäst för mina barn, även om de äter i soffan ibland medan jag äter i köket.

  Stor kram och hoppas att din mamma snart är frisk.

  Jeanette

 16. Vi mammor kan vara så elaka mot varandra. Många är så snabba med att döma men snåla med att hylla. Jah försöker alltid ge beröm istället för kritik. Jag förstår inte varför man anser sig vara den som ska döma den andra? Låt den som är fri från skuld kasta den första stenen! Jag har till och med bett dom stora ge sina småsyskon frukost medans jag sitter i vardagsrummet och dricker mitt kaffe för jag har haft bebisen hela natten. De stora är 9-8-7 år och lillasyster 2 år och lillasyster ÄLSKAR när dom ger henne frukost för jag sitter och tjuvlyssnar på de i köket. Man hör hur dom skrattar och pratar. Vem brer frejas macka? Tog du fram glas? Vem ska ha flingor? Visst sen ser köket ut som katastrof MEN jag fick mitt kaffe i 10 min själva och barnen fick ha en mysig stund tillsammans. Tänk om någon hade tyckt jah va dålig för det? Som sagt kasta stenen om du är fri från skuld. Jättefina bilder! Jag är ingen bakar människa men hoppas på ett lätt recept på bullar som inte ska jäsa? Kram på dig

 17. Kan inte jag och mina två barn packa väskorna och flytta in hos dig? Så kan vi baka bröd och äta frukost om vart annat i ert fantastiska hus! Låter som en plan tycker jag!

 18. Hittade också skärmdumpen hos Lady Dahmer! Nyfiken i en strut blev man förstås. 😉 Nu blev jag mest sugen på att baka frallor! 😀 Heja Clara! Bry dig inte om såna där skammamammor!

 19. Åh, gillar verkligen din blogg Clara. Vill hålla med om tipsen med ägg eller rapsolja i gröten – smidigt och bra.

  Har själv inga barn men det här inlägget påminner om när jag vaknade på vintermorgnarna av att vedspisen sprakade och mamma bakade bröd medan vi barn åt frukost. Bästa barndomsminnet ❤️

 20. Jag brukar extremt sällan kommentera på bloggar, men jag känner bara att jag Måste.

  Du plockar verkligen fram massor av barndomsminnen i mig och gör längtan norrut näst intill outhärdlig.

  Så fantastiskt härlig och inspirerande blogg, på så många sätt ??

 21. Clara! Jag blir tårögd bara av tanken att ses med den kritiska blicken du tvingas utstå. Efter en dag på jobbet, jaga barn som inte vill hem från förskolan, sorg som blossats upp i och med allhelgona – att då behöva läsa den minsta lilla kritik skulle få mig att gråta floder. Så heja dig, tack för att du fortsätter, tack för att du ger mig glimtar in i din vardag och dina prioriteringar.

 22. “Lediga” dagar här hemma innebär oftast mys i sängen tills alla vaknat, sedan välling i sängen framför tvn. Under tiden går jag själv ner och äter frukost, dricker kaffe utan nåt av barnen i knäet, läser nyheter på telefonen. 20 minuter att vakna till, ladda batterierna och framförallt njuta av frukosten. Maken brukar dyka upp men vet bättre än att försöka konversera ?
  Även de dagar barnen vill ha frukost istället för välling så försöker jag fika efteråt; för den tiden för mig är viktig! För att annars börja morgonen med att gå fram och tillbaka till kylskåpet, torka spilld mjölk, hålla ett samtal med 2 småbarn och samtidigt fika själv….
  Efter frukosten har jag 5 andra matsituationer varje dag där vi försöker äta i samlad trupp, vilket räcker för mig ?

 23. Oj, läste inlägget häromdagen och tänkte bara: “Åh, vilken underbar dag de verkar ha tillsammans!”
  Så tänker nog de allra flesta som läser. 🙂
  Tack för inspirationen inför framtida föräldraskap! <3