Bestyr inför advent

r036A2214

Det är så underbart att vara hemma med barnen igen. Hela familjen är dock ganska trött. Vi vaknade inte förrän tio imorse. Fint att få lite sovmorgon.

r036A2198

Sedan satte vi igång med att baka. Ska bjuda hit vänner på första advetntsmys imorgon så vi tog och bakade brödet till köttbullemackorna, samt gjorde saffransbullar och kryddiga chokladkakor med smak av kanel och ingefära. Som ni ser har en lite adventsgran fått komma in nu.

r036A2238

Gjorde en dubbel sats av saffransbullarna.

r036A2249

“NU ÄTER NI INTE DEGEN! HÖR NI DET?!”

r036A2263

Tycker att det är himla gott att fylla bullarna med smör, råsocker, mandelmassa, apelsinzest, apelsinsaft och mandelspån.

036A9918-700x466

Medan jag skötte den långa gräddningen gick barnen ut i snön med Jakob. Ännu är det inte riktigt bra sparkföre – men nästan!

r036A2300

Bullarna blev toppen. Penslade dem inte med ägg, för jag tänker istället pensla dem med sirapsvatten och doppa dem i strösocker strax innan servering.

r036A2325

Sedan barnen kommit in kröp jag ner i soffan med barnen och läste alla mysiga julböcker jag kunde hitta. Tomten är vaken av Astrid Lindgren får barnen att sitta knäpptysta och andaktsfullt lyssna. Knepet är att läsa den nästan viskande.

r036A2323

Sedan blev det smakprovning för hela slanten. Resten av eftermiddagen har ägnats åt att spela kortspel med storbarnet medan lillbarnet saboterat sagda kortspel genom att knövla korten. “Får jag förstöra det här?” säger tvååringen med oskyldig röst precis innan han kniper tag om kortleken…

Jag kan inte få nog av saffran och har gärna kryddan i maten, här hittar du mitt recept på saffranspasta med svamp och vitlök.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

20 kommentarer på “Bestyr inför advent”

 1. Hej, så mysigt ni har det! Kan sakna det där livet med småbarn och julstök… Ibland! haha
  I dag har jag alldeles ensam bakat lussebullar efter ditt recept med rågsikt. Så bra och så gott! Har redan ätit tre stycken. Gjorde släta bullar med pärlsocker över eller med russin i mitten. Mums!
  En härlig advent önskar jag er!
  kram Lena i Blekinge

  … lite avundsjuk på er snö!…

 2. Du nämner ofta sovmorgon och att barnen bara somnar hux flux, ge mig dina bästa råd ( här har vi inte haft sovmorgon på sex år, barnen är 3 och 6), detta trots att vi gör vårt bästa för att hålla igång om dagarna. Alla tips är välkomna- att ständigt stiga upp sex på morgonen och inte ha en lugn stund förren efter nio på kvällen är stundtals plågsamt.
  Mysiga bilder!!

  1. Åh. Vi kurade våra barn i fyramånadersåldern enligt Anna Wahlgrens Sova hela nattenkur. Bästa vi gjort – barnen lärde sig somna själva, nöjda och glada och sova hela natten. Ang mornarna är det bara på vintern de är så här morgontrötta. På sommaren vaknar de tidigt så då får man bara pallra sig upp 😉

   1. Tack, jo sover på natten gör de tack och lov oftast men är både kvällspigga och morgonpigga, vilken kombo!! Men visst sommarn är värre då blir det ännu färre timmar, puh. Någon sa att man ska vara tacksam över morgonpigga barn som man inte behöver släpa upp för att hinna till skolan, försöker tänka så men det svider på helger och lov och när man hör andra nämna ordet sovmorgon. 🙂

 3. men ÅH vilket ljuvligt litet inlägg Clara!!! Älskar kommentaren från 2-åringen, haha! Kram!

 4. Så otroligt mysigt <3 Älskar advent och tiden fram till jul. Så mysigt. Vi tog in en adventsgran igår vi med, krävdes ett visst mått av övertalning av min andra hälft men sen stod den där 😉 Hoppas ni får en härlig dag. Menar du att ni har snö? Så himla mysigt. Här är det storm idag och ganska grått.

 5. Det ser alldeles ljuvligt mysigt ut, det där!
  Lyssnade på ert kortare podavsnitt och tänkte att det vore så mysigt att ha er pod som adventskalender, kanske med ett julbak/pyssel eller liknande per avsnitt. Eller bara samtal om hur ni firar jul. Förstår att det är massor med jobb med poden så jag förväntar mig inte att det blir verklighet:) men tänk så underbart att fira december månad tillsammans med er! Tack för en fin pod och en fin blogg!

 6. Åh, tomten är vaken.. så fantastiska sagor. Nu fick jag ett sting av sorg i mammahjärtat, att mina barn är vuxna och jag har ingen sån liten prins och prinsessa att läsa julsagor för. Jag väntar tålmodigt på barnbarn istället :-). Eller så får jag väl tvinga mina två att komma hem och lyssna trots åldern *S*.

  Ha en förtrollande första advent, vännen.
  Ta hand om er, dina små är så galet söta där vid bakbordet!
  KRAM

 7. Åh, det ser helt ljuvligt mysigt ut! Du kan konsten både att inreda mysigt och att då fram mysigheten på bild! Önskar er en fin advent! Läste förresten om dig Dagens Jultidning, ett fint reportage.

 8. Vad roligt att se Johans Jul, minns att just JAG tipsade om den när du skrev ett inlägg om julböcker häromåret 😉 (jag var nog inte ensam…) Gillar du den? Jag var lite äldre än dina barn när jag fick den, kanske åtta-nio år, den har varit en av mina favoriter sen dess 🙂

 9. 2-åringar mår verkligen inte bra av socker, hur kan du göra såhär.

  SKÄMTA!!!

  Vilken mysig dag!

 10. Så kul; jag viskar oxå Tomten är vaken till mina barn. Och visst fängslas dem. Även 1 åringen!

 11. Så mysigt allt ser ut! Att vänta på julen är lika mysigt nu som vuxen som när man var barn 🙂

  Ditt bakbord är jag riktigt avundsjuk på. Har önskat mig ett eget flera år men snart är det dags att skaffa ett själv. Vilka mått skulle du rekommendera för att lätt kunna baka ut både bullar och småkakor på bakbordet?